Waarom de economische crisis niet zo verwonderlijk is
Verenigde Staten is in paniek. Er is een blijvende dalende koopkracht, de huisprijzen schieten de hoogte in, banken gaan failliet en er is een nationale schuld van 7 biljoen die maar blijft stijgen. Met ingehouden adem volgen we het nieuws, want als Europeanen kunnen we niet ontsnappen aan de gevolgen van de Amerikaanse economische crisis. Het domino effect is van start gegaan, want valt de ene dan volgt de rest.
Dit artikel is gebaseerd op de bevindingen van Sheldon Emry in zijn artikel Miljarden voor bankiers schulden voor de burgers. In zijn artikel schept Emry een nieuw licht op de economische crisis die heerst en deze wil ik hier dan ook verkondigen.
Om de oorzaak van de economische crisis, het tekort aan geld, uit te leggen moeten we eerst vooral terug gaan in de tijd. Voor het jaar 1913 lag het creëren van geld binnen de macht van de Federale regering. In de grondwet staat: het Congres zal de macht bezitten om geld uit te geven en de waarde daarvan te reguleren. Men geloofde dat als men een stabiele munt wou hebben, met een juiste hoeveelheid geld waarvan iedere burger gelijkaardig van kon genieten, de macht om geld op de markt te brengen enkel kon behoren tot de bevoegdheden van de Federale Regering. De Federale Regering is namelijk de vertegenwoordiger van het volk en dus een veilige haven tegen profijt en macht.
Men had het bij het rechte eind, want voor 1913 was Verenigde Staten en welvarende en groeiende natie.
Wat is er nu precies verkeerd gelopen?
In december 1913 werd er binnen het Congres een wet voorgelegd onder de naam Federal Reserve Act. Deze stelde voorop dat er een Federale Reserve diende opgesteld te worden onder leiding van een Raad van Directeuren en een opsplitsing van de Verenigde Staten in 12 Federale Reserve Districten. De Federale Reserve Raad bestaat uit bankiers die in plaats van de politici het geld zouden gaan controlerenen creëren. De onderliggende motivatie was dat dit de economie zou stabiliseren en de burgers dus zeker konden zijn van hun financiën.
De meeste Congresleden waren tijdens het stemmen van deze wet afwezig, het waren nu eenmaal feestdagen, en dus kreeg de wet de kans om gelegaliseerd te worden door de leden die er een persoonlijk voordeel uit konden halen.
Het zou op zich geen ramp geweest zijn, moest het niet zijn dat de bankiers niet uitgeweest zijn op eigen financieel gewin. Want daar ligt het hem nou. De Federale Reserve Raad is verantwoordelijk voor de woekerrentes die we heden ten dage kennen.
Gevolgen van de wet op de nationale schuld.
Omdat het creëren van geld niet langer onder de bevoegdheid van de Federale Regering viel, werd deze gedwongen om geld te vragen aan de Federale Reserve wanneer de belastingen van het volk niet genoeg was om aan alle uitgaven te voldoen. Als de Federale Regering bijvoorbeeld een tekort van 1 miljard heeft, is de Federale Reserve bereid om dit geld te creëren, natuurlijk onder bepaalde voorwaarde. En die voorwaarde is rente. Dergelijke acties zijn al verschillende keren uitgevoerd sinds 1913.
Als het Amerikaanse volk dus belastingen betaalt, staat dit geld in voor het afbetalen van de leningen van de Federale Regering aan de Federale Reserve, met de bijhorende rente. Jammer genoeg is het belastingsgeld niet voldoende om deze soort leningen af te betalen. Erger nog, het is nauwelijks genoeg om de rente af te betalen. Gevolg: de nationale schuld blijft stijgen, de belastingen van het volk ook.
Gevolgen voor de wereldeconomie.
Stel: Iemand wilt een huis kopen en gaat bij de bank een lening aan van $60.000. De lening is verspreid over 30 jaar aan een rente van 14%. Maandelijks zal de lener dus $711 terug betalen en op het einde van de periode een totaal bedrag van $256.000 afbetaald hebben.
Duur, maar het is voor het goede doel, de persoon zal na 30 jaar eindelijk zijn eigen huis hebben.
Maar, er zit echter een fout in dit hele systeem van rente betalen. Het bedrag van $60.000 dat geleend wordt, wordt dus als nieuw geld gecreëerd en in de omloop gebracht. Het geld om de rente te betalen wordt echter niet gecreëerd en wordt bijgevolg genomen van geld dat al reeds in de omloop was.
Bij elke nieuwe lening, klein of groot, die een burger aangaat, wordt proces terug in werking gezet. Je voelt het waarschijnlijk komen, als dit zou blijft doorgaan zullen we verplicht worden om te blijven lenen, want er zal op een bepaald moment niet genoeg geld meer in de omloop zijn. Het zal een vicieuze cirkel worden, die niet meer doorbroken kan worden, tenminste als men de rente niet afschaft.
Jammer genoeg moet ik melden dat wat voor Amerika geldt, ook voor de andere landen geldt die werken op het monetair systeem. Ook België wordt geconfronteerd met een crisis, en heeft de rente een groot aandeel in. We zijn het zo gewoon als burger om rente betalen op het bedrag dat we lenen aan de bank. We staan er niet bij stil hoe dit gekomen is en wat voor gevolgen dit kan hebben op lange termijn.
Dit artikel schets enkel kort de oorzaak van de economische crisis. Hoe eenzijdig de oorzaak hier wordt beschreven, het is een feit dat al veel verholpen zou kunnen worden als de scheppende macht niet langer in handen zou zijn van een private onderneming van bankiers, of als deze zouden gedwongen worden tot het afschaffen van woekerrentes die de economie in verderf stort. Meer kan je lezen over de oorzaken van de economische crisis in het artikel: Analyse van het monetair systeem.