Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld!

06-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ter Dolen-fietshappening zoekt vrijwilligers

Elk jaar wordt in augustus de Ter Dolen Fietshappening georganiseerd. Dit wielerevenement groeide intussen uit tot een grootse organisatie die dit jaar al voor de 19de maal plaatsvindt.
Op zaterdag 21 en zondag 22 augustus 2010 loopt alles weer op wieltjes voor vele recreatieve en sportieve fietsers! De volledige opbrengst gaat naar het goede doel o.a. Dienstencentrum ’t Klavertje.

Om heel dit groot fietsevenement in goede banen te leiden, zijn er een 400-tal vrijwilligers nodig. De organisatie is nog op zoek naar mensen die zich geroepen voelen om tijdens dit weekend of in de voorbereidingen hiervan, een handje toe te steken. Alle hulp is welkom!

Interesse?
Neem dan contact via het  nummer 011 52 61 60 of via e-mail klavertje@stijn.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dodelijke steekpartij
Hotel Blefleur op de Stationsstraat beleefde vrijdag een gitzwarte dag in haar bestaan. Een man uit Hechtel-Eksel stak er zijn vriendin dood in een hotelkamer. Hierbij raakte hij zelf ook gewond. Beiden zijn jonge veertigers. De man werd intussen ook ingerekend.

De twee huurden donderdag een kamer in het hotel. Vrijdag stak de man de vrouw dood en ondernam daarna een zelfmoordpoging. Die overleefde hij echter. Het motief voor de moord is nog niet duidelijk. De politie vermoedt echter dat de twee samen uit het leven wilden stappen wegens mentale problemen. De zaak is nu in handen van het parket.

Philip V. en zijn vriendin woonden al een tijdje samen in Hechtel-Eksel. Het koppel stond bij de buren gekend als rustige mensen. De vrouw laat een zoon van vijftien achter.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bionerga ziet boekje Yzermans als een ongepaste verkiezingsstunt.
Bionerga, de Limburgse afvalintercommunale die de bouw van een nieuwe verbrandingsinstallatie op Centrum-Zuid plant, ziet het boekje van burgemeester Yzermans, waarin hij van leer trekt tégen de oven, als een ongepast onderdeel in een persoonlijke verkiezingscampagne. 
Bionerga besliste dan ook om pas gedetailleerd te reageren na de verkiezingen van 13 juni. Dat laat afgevaardigd bestuurder Jo Geebelen weten in een korte mededeling. “Bionerga is een openbare organisatie waarin alle Limburgse gemeenten vertegenwoordigd zijn. Ook al is Bionerga het niet eens met de inhoud van het pamflet, toch vinden we het niet aangewezen om dit debat te voeren in het raam van de huidige verkiezingscampagne”, zegt Jo Geebelen.

Ook heel wat inwoners hebben vragen bij het boekje. Voor velen is het niet meer dan een gebundeld interview waarin Yzermans zijn persoonlijk standpunt uit de doeken doet over de oven. "Mocht Yzermans dit oprecht niet als verkiezingspropaganda zien, waarom wacht hij dan niet één week om het 'boekje' uit te brengen, tot vlak na de verkiezingen. Dàt zou pas getuigen van het door hem in het boekje geroemd uitvoeren van eerlijke en oprechte politiek. Nu verdwijnt de mogelijk waardevolle boodschap tussen de overige flauwe verkiezingspropaganda." aldus enkele reacties die wij mochten ontvangen. 
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
>> Reageer (0)
04-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extreme verwaarlozing
De Hasseltse strafrechter veroordeelde woensdag een Houthalenaar (38) tot een celstraf van twaalf maanden, waarvan de helft met uitstel. Hij had gedurende verscheidene jaren zijn zieke vader (73), die bij hem inwoonde, verwaarloosd.

De zeventiger kreeg haast geen eten en moest een fatsoenlijke verzorging ontberen. Zo werd hij nooit gewassen en kreeg hij gemiddeld één keer per maand verse kleding. Een arts zag hij nooit, hoewel hij last had van allerlei kwaaltjes.

De schrijnende toestand kwam aan in februari 2008 aan het licht, toen iemand van de sociale dienst van het OCMW hem bezocht. Toen de situatie na een maand niet verbeterd was, liet de politie de uitgemergelde vader naar het ziekenhuis brengen. Na enkele weken was de man er weer bovenop en verhuisde hij naar een verzorgingsinstelling in Sint-Truiden.

Maar hij keerde terug naar Houthalen. Daar is hij in december 2008 op last van de gerechtelijke autoriteiten definitief weggehaald. Momenteel verblijft hij weer in de instelling.

Het onderzoek wees uit dat de zoon de gewoonte had om vier uur 's namiddags op te staan en dan dikwijls tot vier uur 's nachts op stap ging. Drie weken per maand had hij geld om eten te kopen, maar de vierde week werd er gevast. Zijn woning was helemaal vervuild en verkommerd. Een gespecialiseerd bedrijf diende het huis te ontsmetten. (bron: hbvl)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
03-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Petitie tegen gebruik halal vlees in kleuterschool Houthalen-Oost.
Wie gisteren zijn kleutertje ging ophalen aan de kleuterschool 'De Kleine Kunstenaar' in Houthalen-Oost, kon een petitie ondertekenen die enkele ouders zijn opgestart.
In kleuterschool De Kleine Kunstenaar worden de kleutertjes verplicht halal vlees te eten tijdens een schoolreis, en dat is voor heel wat ouders echt wel een brug te ver.

“Moslims mogen volgens hun geloof alleen halal vlees consumeren, maar daarom moeten onze kinderen het toch niet eten”, klinkt het. "Dit is de omgekeerde wereld, toch?" De ouders pleiten voor een alternatief, gewoon stuk vlees voor hun kinderen maar dat is volgens de school “praktisch onmogelijk”.

"Onze kinderen thuis laten is ook geen optie want de kosten van de uitstap krijgen we niet terugbetaald", klagen ze. Enkele tientallen ouders hebben de petitie ondertussen al ondertekend.

Eveline Leurs, directrice van de kleuterschool, betreurt de petitie. Leurs vindt heel de discussie vrij absurd. "De kleuters van onze school eten al jaren halal vlees tijdens schooltrips. Maar dit jaar heb ik mijn secretaresse gevraagd om op de uitnodigingen expliciet te vermelden dat het om halal vlees gaat. Op die manier zijn de ouders van de moslimkinderen meteen gerustgesteld." Deze werkwijze kan op bijzonder weinig begrip rekenen bij de ouders. "Onze kinderen worden dus al jaren, zonder het te weten, verplicht om dit soort vlees te consumeren. Dit kan echt niet" is de teneur.

"Ach, omdat we 't nu zo expliciet op de uitnodiging zetten, hebben enkele ouders van niet-moslimkinderen daar plots problemen mee. Denk je dat er ook maar één kleuter de afgelopen jaren zijn vlees niet heeft opgegeten omdat het halal was. Je proeft dat verschil niet eens” besluit Leurs. Het leidt geen twijfel dat dit verhaal nog een fameus staartje zal krijgen. Vele ouders vinden immers dat men hen vooraf moet inlichten als er afwijkend vlees wordt aangeboden aan hun kinderen. Benieuwd wat hier de gevolgen van zijn.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (4)
02-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bionerga dient bouwaanvraag afvaloven in, burgemeester Yzermans drijft protest op.
Afvalverwerker Bionerga heeft een milieuvergunning aangevraagd voor een nieuwe verbrandingsoven van 290.000 ton in Houthalen. De provincie heeft de aanvraag volledig en ontvankelijk verklaard. De gemeente heeft nu tien dagen de tijd om een openbaar onderzoek te organiseren. Burgemeester Yzermans zet intussen zijn kruistocht tegen de nieuwe afvaloven voort.

In de eerste plaats heeft Bionerga heeft bij de provincie een verlenging aangevraagd van de vergunning van de bestaande oven van 100.000 ton. Die vergunning loopt nog tot september 2011, maar de nieuwe installatie, een roosteroven met een capaciteit van 290.000 ton, is pas gepland tegen einde 2013.Met de verleningsaanvraag wil Bionerga deze periode overbruggen.

Bionerga kiest voor een biostoomcentrale met maximale energierecuperatie. De technologie is gekozen op basis van een studie van de VITO en van VUB-professor Buekens, specialist in afvalverwerking. De vergassingstechniek, waarbij het afval verglaasd wordt (plasma), wordt in beide studies afgeraden. Plasma geniet de voorkeur van burgemeester Yzermans en van de groep Machiels voor de verwerking van het afval op Remo.

“Al tien jaar is (plasma)vergassings-technologie ‘de technologie van de toekomst’. Testinstallaties in de Europese Unie zijn allemaal stilgelegd wegens technische of financiële problemen”, aldus de VITO-studie. Ook professor Buekens, specialist in vergassing en pyrolyse, zweert bij bestaande technologie voor Europees afval. “Er zijn voldoende ongelukkige voorbeelden van vermetele vooruitstrevende keuzes, die dan op een ramp of op enorme moeilijkheden zijn uitgelopen”, aldus Buekens.

De burgemeester van Houthalen heeft nu tien dagen de tijd om een openbaar onderzoek te organiseren. Tijdens dat onderzoek, dat 30 dagen duurt, moet de gemeente een informatievergadering inrichten.

Boekje

Burgemeester Yzermans heeft intussen een boekje klaar waarin hij Bionerga de grond inboort. In een interview neemt Yzermans het op tegen de superoven die voor hem te groot, te duur en te ouderwets is. De burgemeester vreest ook voor de volksgezondheid in Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder en Zonhoven, gemeenten waar zijn boekje gratis bedeeld wordt. De oppositie stelt zich nu al vragen bij de kostprijs van dit boekje en de middelen waarvan het betaald wordt. Sommigen vragen zich zelfs af of dit geen verkiezingsstunt is. Yzermans is immers kandidaat bij de komende federale verkiezingen voor SP-A.

In het boekje zou Yzermans de bestaande afvaloven ook in verband brengen met kankergevallen in Houthalen. “Ik beschuldig niemand, maar ik ken veel families in het centrum die het verband leggen. Daarom vragen we een gezondheidsonderzoek”, zegt Alain Yzermans.Of de burgemeester met deze stelling geen onnodige ongerustheid veroorzaakt, is eveneens een vraag die de oppositie opwerpt. Bovendien is dat verband in geen enkel geval aangetoond. 

Hij suggereert ook belangenvermenging. “Er zitten mensen in de directies van Bionerga en Numah die persoonlijke aandelen hebben. Ik vind dat persoonlijke en zakelijke belangen gescheiden moeten blijven en dat de verantwoordelijkheid bij de politiek moet liggen.” Benieuwd of Yzermans' kruistocht door de provinciale politieke koepels gewaardeerd wordt.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Houthalenaar moet illegale bouwwerken afbreken.
De strafrechter in Hasselt veroordeelde dinsdag drie Limburgers tot het verwijderen van illegale contructies en onvergunde 'ingrepen' in beschermde gebieden. Onder hen een Houthalenaar (42) die in de winter van 2005-2006 enkele percelen grond samenvoegde tot één groot geheel. De gronden waren grotendeels eigendom van hemzelf en voor het andere deel van het O.C.M.W. en van kerkfabriek Sint-Trudo. De man bouwde een draadomheining van 54 meter lang en twee meter hoog omheen het perceel. Een groot gedeelte liet hij een halve meter ophogen. Bovendien trok hij greppels door het perceel en hield hij een onvergund gegraven afwateringsgracht in stand.

Ook een illegaal opgetrokken houten paardenstal van 60 vierkante meter liet hij staan. Het perceel ligt echter in een wettelijk beschermde natuurzone, die ook erkend is als vogelrichtlijngebied en als vengebied. De Houthalenaar liep een boete van 825 euro op en moet - wat erger is - alle reliëfwijzigingen ongedaan maken, de greppels dempen, de stal slopen en de omheining weghalen. Daar krijgt hij één jaar de tijd voor. Hij wordt bovendien gesanctioneerd met een dwangsom van 125 euro per dag vertraging.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Activiteiten Limburgs Landschap voor de maand juni.
Hieronder vindt u het overzicht van de activiteiten die in de maand juni plaatsvinden in en om het bezoekerscentrum van Limburgs Landschap op Hengelhoef.


Woensdag 9 juni
Cultuurhistorische wandeling
Afspraak: 14u00, bezoekerscentrum Hengelhoef, Houthalen-Helchteren
Gids: Jean De Schutter, 0493/04 53 59
Onze gids maakt een natuurhistorische schets van het ontstaan van Hengelhoef. De Norbertijnen en barones Wittouck spelen zeker één van de hoofdrollen.

Vrijdag 11 juni
Nachtvlinders vangen

Afspraak: 22u00, bezoekerscentrum Hengelhoef, Houthalen-Helchteren
Gids: Thomas Gyselinck
In België werden tot op heden 2486 soorten vlinders waargenomen. We plaatsen enkele kwikdamplampen en zoeken zo bijzondere soorten. Een 'mottenman' zal u kennis laten maken met de wonderbaarlijke wereld van de nachtvlinders en trachten al uw vragen te beantwoorden.

Zondag 13 juni
Kruidenwandeling
Afspraak: 14u00, bezoekerscentrum Hengelhoef, Houthalen-Helchteren
Gids: Lea Vaes, 0493/04 53 59
Je weet op voorhand nooit wat de natuur te bieden heeft. Dat maakt deze kruidenwandeling zo spannend. Praktische tips en weetjes over kruiden zijn altijd handig meegenomen!

Zondag 27 juni
Lekker ontspannen met Shiatsu

Afspraak: 14u00, bezoekerscentrum Hengelhoef, Houthalen-Helchteren
Gids: Sabine Delhaise, 0493/04 53 59
Na een werkweek eens getrakteerd worden op een ontspannende Shiatsu-massage. Zalig! Of kennis maken met natuurproducten en hun heilzame werking. Deze keer zijn hoofdpijn, rugklachen, uitslag... welkom! Inschrijven voor 22 juni, patricia.willems@limburgs-landschap.be, kostprijs 2 euro, ter plaatse te betalen.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
31-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pittig onderonsje in CC Casino.

Op donderdag 3 juni om 19.30 uur nodigen burgemeester Yzermans en OCMW-voorzitster Eefje Vanwortswinkel iedereen uit in CC Casino in Meulenberg. Daar zullen ze beiden, in het kader van de komende verkiezingen, present zijn voor "een pittig onderonsje" zoals ze het zelf noemen.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgisch Kampioen Latijns dansen woont in Houthalenl-Helchteren!

Kurt Van Briel uit Houthalen-Helchteren en Vanesse Vangeel uit Zolder zijn Belgisch Kampioen Latijns-Amerikaans dansen bij de Adults Latin geworden. Op 15 mei dansten ze de wedstijd van de waarheid. Met deze titel op zak zullen Kurt en Vanessa ons land vertegenwoordigen op het Europees kampioenschap en het Wereldkampioenschap. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
30-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Souwstraat wordt niet afgesloten.
De voorbije weken voerden de bewoners op de Souwstraat actie. Hiermee wilden ze opnieuw aan het gemeentebestuur aandacht vragen voor de verkeersonveiligheid op hun straat. Het gemeentebestuur had al wat kleine ingrepen op de weg gedaan om het verkeer te ontmoedigen, maar dat was volgens de buurtbewoners onvoldoende. De Souwstraat wordt vaak gebruikt als sluipweg tussen de Grote Baan en de Koolmijnlaan. Het vele drukke verkeer alsook de vrachtwagens en bussen die de straat gebruiken, zorgen voor hinder. De kleine weg is immers niet uitgerust voor dit verkeer.
Op de voorbije gemeenteraad legde schepen van Mobiliteit Timmermans uit dat het afsluiten van de Souwstraat geen optie is. Hij schermt onder meer met een brandweeradvies waarin staat dat de brandweer deze weg nodig heeft om bij een eventuele brand snel in Meulenberg te raken. Wanneer men zou moeten omrijden via het kruispunt van de Koolmijnlaan met de Grote Baan, zou dit voor tijdsvertraging kunnen zorgen, wat niet wenselijk is volgens het advies.
Timmermans haalt ook aan dat de Souwstraat afsluiten de problemen alleen maar zou verleggen. Momenteel ligt er een voorstel op tafel om de doorsteek tussen de twee dubbele rijbanen van de N74 dicht te maken. Daardoor kan het verkeer niet langer via de Souwstraat naar Hasselt. Wie van Hasselt komt, kan wel nog de verkeerslichten aan het drukke kruispunt N74/Koolmijnlaan ontwijken door via de Souwstraat de Koolmijnlaan te bereiken.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (3)
29-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onrust bij ECHO
De economische crisis laat zich ook voelen bij betonbedrijf ECHO in Houthalen-Oost. Daar werken momenteel zo'n 230 mensen. Door de crisis hebben nu 10 medewerkers hun ontslag gekregen. En dat is niet naar de zin van de vakbonden. Volgens het ABVV was er eerst een overleg gepland, alvorens men de naakte ontslagen zou doorvoeren. Dit gepland overleg werd intussen overbodig omdat de 10 werknemers al op de hoogte werden gebracht van hun ontslag. Een slag in het gezicht van de vakbond die zich nu gaat beraden over mogelijke acties.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burgemeester Yzermans trekt ten strijde tegen de verbrandingsoven.
De komende weken zal er een informatiecampagne worden opgezet in verband met de plannen die Limburg.net heeft om op de terreinen van de huidige verbrandingsoven op Centrum Zuid een nieuwe oven te bouwen. Deze nieuwe oven zou in 2013 worden gerealiseerd.
Eén iemand die het alvast niet eens is met de plannen van Limburg.net is burgemeester Yzermans. In het betoog dat hij hieraan verbindt, haalt Yzermans aan dat hij angst heeft voor een giftige dioxine-uitstoot. Yzermans wil niet dat Houthalen-Helchteren de afvalbak van Vlaanderen wordt. 

Het is geen geheim dat Yzermans samen met het gemeentebestuur het mijnterrein wil omvormen tot een centrum voor Clean Tech. In die optiek passen deze plannen die Limburg.net heeft voor de afvalverbrandingsoven niet meteen. Yzermans spreekt dan ook straffe taal. "Het gemeentebestuur maakt zich klaar voor een ongekend verzet tegen deze oven" aldus de burgemeester. 

Of Yzermans zijn woorden ook hard kan maken, valt nog te bezien. Het is immers geen geheim dat Limburg.net de plannen wil doorzetten en hiervoor de steun geniet van politiek Limburg. Bovendien is het niet duidelijk of Yzermans ook tegen de afvaloven is die de Group Machiels plant op de terreinen van REMO. Hier wil Machiels immers het oude stort opgraven en het opgehaalde afval verbranden om er op die manier onder meer energie (electriciteit) mee op te wekken. In vogelvlucht liggen beide ovens amper 1 km van mekaar...
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CD&V haalt zwaar uit over vzw Sport.

De CD&V-afdeling van Houthalen-Helchteren haalt zwaar uit naar de Regenboogcoalitie inzake de vzw Sport. De CD&V-kopstukken hekelen het feit dat het gemeentebestuur het nodig vond een AGB (Autonoom Gemeentebedrijf) op te richten voor Sport. Er bestond al een vzw Sport en twee kanalen voor één beleidsdomein, dat is volgens CD&V teveel. Eerder vroegen zij dan ook aan het gemeentebestuur om de vzw Sport op te doeken en dat werd ook bevestigd. Toch ontdekte het CD&V-bestuur nu dat die opdoeking heel wat voeten in de aarde blijkt te hebben.

Dure feestjes met gemeenschapsgeld.
Om de overdracht van de vzw Sport naar het AGB Sport te beklinken, ontdekte het CD&V-bestuur dat de leden van beide verenigingen samen op restaurant gingen. Ze deden dat niet in Houthalen-Helchteren, maar wel in Genk op domein Bokrijk. Het feestje had ook een vrij prijzig kostenplaatje: 2900 euro!
Maar wie dacht dat dit het afscheidsfeest was van de vzw Sport, komt bedrogen uit. CD&V ontdekte immers ook dat die vzw nog steeds bestaat en de voorbije 3 jaar zelfs zes keer vergaderde. Bijkomend ontdekte men ook dat er opnieuw een feestje was georganiseerd met overheidsgeld. Dit maal was het wel een iets bescheidener feestje, want het kostte 'slechts' 1000 euro. Bovendien beweert de CD&V dat de leden van de vzw Sport voor die 6 vergaderingen ook nog telkens een zitpenning ontvangen hebben.

Oneerlijke samenstelling dagelijks bestuur AGB.
Bijkomend haalt deze oppositiepartij ook aan dat het Dagelijks Bestuur van het AGB Sport wel heel apart is samengesteld. Er zitten vijf personen in dit dagelijks bestuur: schepen van sport Patrick Pollers en 4 vrije leden. Nazicht leerde dat er hiervan 3 zijn die uit het vrouwenbasket komen en eentje uit ... het mannenbasket. Ze zouden ook allemaal politieke banden hebben met de meerderheid. Dit is voor CD&V Houthalen-Helchteren meer dan 1 brug te ver. Ze doopten de afkorting van het AGB dan ook om tot Alles Gaat naar Basket.

Het leidt geen twijfel dat CD&V Houthalen-Helchteren deze gang van zaken in een volgende gemeenteraad opnieuw aan de kaak gaat stellen.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brandoefening in rusthuis Vinkenhof

Afgelopen donderdag is omstreeks 14.30 uur brand uitgebroken in het woonzorgcentrum Vinkenhof. Gelukkig was de brandhaard slechts een op voorhand geplaatste rooksimulator. Desalniettemin trad het brandalarm onmiddellijk in werking en werden de brandweerkorpsen van Genk en Heusden-Zolder opgeroepen. Op niveau 1, waar de brand nagebootst werd, waren de personeelsleden op dat moment al druk in de weer met het evacueren van bewoners en acteurslachtoffers. Niet veel later arriveerde de brandweer. Volledig uitgerust met persluchtmaskers en brandslangen gingen ze het fictieve vuur te lijf en controleerden ze iedere kamer op eventuele slachtoffers.

Ondertussen zat ook het crisiscomité van het OCMW rond te tafel in het administratief centrum om heel de evacuatie en de nazorg te coördineren. Even werd er aan gedacht om het gemeentelijke interventieplan te activeren. Kortom de oefening diende op elk gebied de werkelijkheid zo nauw mogelijk te benaderen. Het OCMW-bestuur is uiterst tevreden over de brand- en evacuatieoefening.  Enkele pijnpunten werden weliswaar bloot gelegd, maar is dat nu niet eenmaal de bedoeling van zo een grootscheepse oefening.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.102-jarige vertrekt uit rusthuis Vinkenhof.
De voorbije weken hebben we met z'n allen de soms schrijnende toestand van Tonia Nouwens in het rusthuis Vinkenhof in Houthalen-Helchteren kunnen volgen. De kloof tussen het OCMW-bestuur en de vertrouwenspersonen van mevrouw Nouwens was dusdanig diep geworden, dat het OCMW-bestuur het nodig achtte om dhr. Bielen en zijn echtgenote, de mantelzorgers van mevrouw Nouwens, de toegang tot het rusthuis te ontzeggen. Deze draconische maatregel werd zelfs gevolgd door het inzetten van bewakingspersoneel aan het rusthuis om beide mantelzorgers de toegang tot het gebouw ook effectief te weigeren.
Het conflict leidde tot een aantal rechtzaken tussen het OCMW en dhr. Bielen. Recent nog protesteerde dhr. Bielen tegen het toegangsverbod bij de rechtbank, maar die verklaarde zich onbevoegd, waardoor het dossier nu bij de Raad van State zit.
Na een kort verblijf in het ziekenhuis, nam de 102-jarige Nouwen enkele weken geleden terug haar intrek in Het Vinkenhof. Echter, Bielen en zijn echtgenote bleven nog steeds ongewenst in dit rusthuis en er werd hen niet toegelaten mevrouw Nouwen te bezoeken.

In een persbericht vernemen we nu dat mevrouw Nouwen na jarenlang gewoond te hebben in het Vinkenhof, er nu vertrekt.
In een reactie geeft dhr. Bielen zijn standpunt hieronder weer:

"Wij zijn ons goed bewust van de rol die we spelen in Tonia's leven. Zeker nu haar geheugenverlies en desoriëntatie alsmaar meer hun tol eisen en zij houvasten broodnodig heeft. Een zowat dagelijks moeten verzaken aan Tonia's verzoek: "Wanneer komen jullie?" en herhalend telefonisch uitleggen dat ons de toegang werd verboden, bleef telkens opnieuw een pijnlijk gegeven. Ook de gedachte dat ons de toegang tot het rusthuis zou worden ontzegd als Tonia ons nodig heeft of in levensgevaar zou zijn, is onaanvaardbaar en volstrekt absurd. Wij kunnen niet langer tolereren dat onze 102-jarige beschermelinge op het einde van haar leven de speelbal moet zijn van een mensonwaardig en dictatoriaal OCMW-bestuur. En omdat we ons mandaat als vertrouwenspersonen en onze mantelzorgfunctie terug naar behoren willen kunnen vervullen, ontnemen we het OCMW-bestuur van Houthalen-Helchteren definitief enige zeggenschap of bemoeienis aangaande. Aansluitend bij de lopende procedure bij de Raad van State, zullen wij het onrechtvaardig en immoreel toegangsverbod verder blijven aanvechten, zodat we terug in de mogelijkheid kunnen verkeren om de vriendschappen tussen Antonia, andere rusthuisbewoners en onszelf, te onderhouden.

Zowel in naam van onszelf als van Tonia danken wij hen die als verplegende, verzorgende, medewerk(st)er of vrijwilliger Tonia op een respectvolle, affectieve en ontvankelijke wijze wisten te benaderen. Ook al betrof het geen fysieke noden. De contacten met hen waren en blijven ons dierbaar en het zorgde voor een gerust gevoel als zij van dienst waren en we onze dierbare bejaarde bij hen konden achterlaten. Héél erg bedankt en ook voor jullie zullen we het rusthuis Vinkenhof zeker opnieuw bezoeken, liefst met Tonia..

Om een broodnodige rust na al de turbulenties te garanderen, maken we voorlopig het nieuwe woonadres van Tonia nog niet bekend. Maar we kunnen alvast stellen dat Tonia heel binnenkort in een warme, huiselijke en veilige leefomgeving zal terechtkomen. Na een uitgebreide kennismaking met haar aanstaande medebewoners en accommodatie is Tonia alvast erg enthousiast. "Kan ik daar dan blijven tot het eind van mijn leven?", polst Tonia hoopvol maar onzeker naar een positieve bevestiging. En van onschatbare waarde: Tonia's vertrouwensarts dr. Verschelde zal Tonia opnieuw medisch omhullen in het nieuwe rusthuis!"
aldus Bielen.

Met deze verhuis van de 102-jarige Tonia komt een einde aan het maandelange getouwtrek rond haar. Hopelijk keert de rust nu weer en kan Tonia de laatste episode in haar leven in alle rust en met heel veel mensen die haar liefdevol omringen, verlopen.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17-jarige belager van chiroleider opgepakt.
Op bevel van de jeugdrechter in Hasselt heeft de lokale politie een 17-jarige jongeman uit Houthalen opgepakt en voorgeleid. Hij werd vervolgens opgesloten in de gesloten jeugdinstelling in Tongeren. De jongeman wordt beticht van het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen aan een 21-jarige chiroleider. Die werd begin mei in Meulenberg door de verdachte met een baksteen in het gezicht geslagen. De chiroleider verloor daarbij twee tanden. De leider was tussenbeide gekomen toen een groepje jongeren een meisje lastig viel. (hohe)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lillo viert onafhankelijkheidsfeest.
In de nasleep van de beslissing rond het aanleggen van de omleidingsweg door Lillo, verklaarde het dorp toen zich in de steek gelaten te voelen door het gemeentebestuur. Prompt riep Lillo zichzelf uit als onafhankelijke staat.
Jaarlijks viert het dorp nog steeds die onafhankelijkheid. Dit jaar zal dat onafhankelijkheidsfeest doorgaan op zondag 30 mei. Iedereen wordt verwacht in en om de parochiezaal van Lillo en dat vanaf 13.00 uur. Er worden treinritjes georganiseerd door de natuur van Lillo. Met als titel "Lillo onder de hamer" wordt heel Lillo op een bijzondere manier openbaar verkocht. Alles kadert natuurlijk in de acties van het actiecomité 'Het gaat Om-U' die tegen de omleidingsweg strijden. Voor de kinderen zijn er springkastelen en grime.
Op het grote terras kan je bovendien genieten van het enige echte "bier van Lillo". Speciaal voor Lillo werd dit bier gebrouwen en het kreeg de gepaste naam het "Om-U'ke" mee. Om 13.30 uur wacht dit bier een feestelijke intrede in het dorp...
Iedereen is welkom.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeenteraad buigt zich over toekomst oude sporthal.
Op 27 mei om 20.00 uur vindt in de raadszaal van het gemeentehuis de maandelijkse gemeenteraad plaats. Deze kan door het publiek vrij worden bijgewoond.

Op de agenda staat onder meer het gunningsdossier omtrent de oude sporthal. Aan de gemeenteraad zal gevraagd worden of ze akkoord gaan met de gunningscriteria zoals deze opgenomen zijn in het betrokken dossier. Met de openstelling van dit dossier, hoopt het gemeentebestuur een private partner te vinden om via een PPS-constructie een toekomst te geven aan het oude sportcomplex in Houthalen-Centrum. Bedoeling is dat in dit complex een sportcentrum komt met fitness- en wellness-faciliteiten.
Ook op de agenda staat de goedkeuring van de rekening 2009 en de begroting 2010 van de vzw Culturele Centra en de toekenning van buitengewone toelagen voor de sportverenigingen Park FC, VVW Kelchteren, AVT Helchteren, Red Star Laak, Eendracht Houthalen en KTC Meulenberg.
Op vraag van CD&V zullen ook kort de stand van zaken worden gegeven omtrent de verkeersafwikkeling op de Souwstraat en het kruispunt Helzoldstraat-Toekomststraat.  
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Braderie in Houthalen-Centrum.
Wie graag eens gezellig gaat shoppen in de eigen gemeente, moet nu al 5 en 6 juni 2010 in zijn of haar agenda aanstippen. Dan vindt immers in het centrum van Houthalen een grote braderie plaats. Op zaterdag kan je in het verkeersvrije centrum van 10.00 tot 19.30 uur terecht voor leuke koopjes, op zondag van 12.00 tot 19.30 uur.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto
Beste lezer,
welkom op deze blog waar je dagelijks nieuws uit onze gemeente vindt. Zelf iets te melden, geef me een seintje!
Groeten,
Stijn Van Dingenen
E-mail mij

Volg het nieuws van Houthalen-Helchteren ook op facebook:

Inhoud blog
  • 32ste tentoonstelling van rashoenderclub Het Scharrelhoen
  • Infosessie over elektrische voertuigen in Greenville
  • Rommelmarkt op Kelchterhoef
  • Arrestaties in drugsonderzoek
  • Volks landbouwgebeuren op 't Sonnis
  • Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • Misschien is judo wel joúw sport!
  • Gemeente schenkt 1000 euro aan vzw Chautaara
  • Heide stilaan op zijn mooist
  • Slachtbonnen zullen 5 euro kosten
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Vindt u dat er een tijdelijke brug moet komen aan het kruispunt Grote Baan - Koolmijnlaan?
    ja
    neen
    Bekijk resultaat

    Laatste commentaren
  • offerschande (Equal)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • integratie-ambtenaar (Oma)
        op Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • aquagym (zwemles)
        op Aquagym
  • een eigen kijk op kosten (schaapjesteller)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Hieronder vindt u interessante webadressen uit onze gemeente:


    http://users.telenet.be/jww  
    www.actiefww.com  
    www.avthouthalen.be

    www.bc-helchteren.be

    www.bchouthalen2000.be
    www.bennewed.be

    www.broederkring.be

    www.chirohelchteren.be

    www.chirohelchteren.org

    www.cosimo.be/Meulenberg 

    www.danzav.centerrall.com

    www.dbchouthalen.be

    www.debiekorf.be

    www.delijn.be

    www.denoordzuid.be

    www.diabolichell.be

    www.donboscohelchteren.be

    www.doopie.be 

    www.dropshot.be

    www.fchelson.be

    www.fphouthalen-genk.be

    www.gezinsbond-helchteren.be

    www.groenhouthalen-helchteren.be

    www.gr5wandelaarshelchteren.be
    www.helchterenvv.be

    www.hengelhoef.net
    www.khhoeverheidegalmlillo.be

    www.home.scarlet.be/albert.vandijck

    www.hondenschoolderoedel.be

    www.houthalen-helchteren.be

    www.houthalen-helchteren.cdenv.be
    www.houthalen-helchteren.davidsfonds.be 

    www.houthalensracingteam.be
    www.hvchelchteren.be  

    www.illusio.be

    www.infogids-online.be

    www.jckreasa.be

    www.jeugdhuisthebassment.be

    www.kelchterhoef.be

    www.kreasa.be

    www.ksjhouthalen.be

    www.kwbhelchteren.be

    www.lachfestival.be

    www.lgcc.be
    www.limburgadembenemend.be

    www.mish-mash.be

    www.molenheide.be

    www.mrk-houthalen.be

    www.oc76.be

    www.parkfc.be

    www.poppunt.be

    www.rimo.be

    www.rotary-houthalen.be

    www.schooldeschakel.be

    www.sdhh.be
    www.selishouthalen.be

    www.terdolenfietshappening.be

    www.tvl.be

    www.userstelenet.be/
    ttcpalethouthalen
      
    www.villabasta.be

    www.vlabus.be
    www.wschelchteren.be

    http://www.hhoost.be/
    wijkvereniging/

    Het adres van uw vereniging of organisatie staat er nog niet bij? Geef het ons door en wij voegen het toe.

    Zoeken in blog

    Archief per maand
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 09-2005
    Startpagina !
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs