Les gendarmes travaillent pour tout contrôler! Maar ze hebben het niet altijd even gemakkelijk! Nochtans ... werken aan de côte d'azur, in een modaine badstad.
Meestal doen we de dingen zoals gevraagd, zoals het hoort. Tekenen op papier, dansen op muziek, ... Probeer nu in groep zo'n gewoonte te doorbreken ... dansen zonder muziek gedicht voordragen al zingend. tekenen op houten latjes ... Bekijk deze speciale dans maar, gemaakt door de bekende Franse choreograaf Philippe Decouflé. Hij is danser, mimespeler, theaterregisseur ... Philppe Découflé heeft o.a. een clip gemaakt voor het liedje van Bourvil. De dansers maken gebruik van gebarentaal, zij vertalen de tekst in dansbeelden.
Een vrije dans maken ... stap 1 ... Bekijk je verhaal, noteer de sfeer die het uitstraalt. (grappig, spannend, triest, opgewekt, ... Kies ook een tegensfeer, een contrast.
stap 2 ... Denk na hoe je in die sfeer kan bewegen. Beweeg met je hele lijf.
stap 3 ... Je dans heeft een begin - fase 1 - fase 2 - fase 3 - einde. De houdingen hebben te maken met je gekozen sfeer. Bij eerste en laatste houding raak je elkaar aan. (ev. stap 4 ...) zie stappenplan ...
De komende dagen voeren de zesdeklassers een aantal wetenschapelijke proeven uit. Zo heeft Dagmar een colafontein gemaakt, vertelde Sharondeep over de oppervlaktespanning, demonstreerde Thomas de zuurtegraadindicator en stond Jana op bekers.
Voor de les ruimtelijke oriëntatie werd 6b is oké uiteindelijk in 4 groepen onderverdeeld. Zo moest een groepje op een computer de boslocatie detecteren. Met veel brio vonden ze de luchtfoto van ons bosklasverblijf en verkenden ze de prachtige omgeving. Een ander groepje bekeek het filmpje hoe je een kompas kan maken en voerden daarna het experiment uit. Het derde kwartet kreeg de plattegrond van een gemeente en moest de locatie van 2 schatten vinden. Het laatste groepje deed ondertussen een oriëntatietocht. Met kompas verkenden ze de schoolomgeving en zochten het blad met de belangrijke boodschap.
Eerst de nodige info opzoeken Die kunnen we vinden op het internet, in kunstboeken en encyclopedieën. Daarna het werk verdelen. Er moet een identiteitskaart gemaakt worden, een fotoboek ontworpen worden, reproducties geschilderd / getekend worden. En er werd gedacht aan een originele manier om de kunstenaar voor te stellen zoals een PowerPointpresentatie, een kijkdoos, een 3D-kunstwerk, een voeldoos, ... Hard labeur ... om onze kunsttentoonstelling af te hebben voor de komst van het 'grote'publiek. De opkomst was indrukwekkend! Dank aan ouders, grootouders, sympathisanten voor de interesse ... zodat ons kunstthema in schoonheid werd afgesloten.
Tijdens het thema 'kunst' gingen 6b'ers aan de slag om een powerpoint over hun kunstenaar te maken. De eindresultaten waren pareltjes en om jullie mee te laten genieten staan ze ook op deze blog.
Vandaag les over de gewichten. Eerst herhaalden we de belangrijkste maateenheden en de ijzeren maten. Vervolgens werden we in 4 groepen ingedeeld. Zo moest de klas hun gewicht meten op de weegschaal. Aan een andere stand constateerden de leerlingen dat een ei ongeveer 60 gram weegt, een blad 5 gram, ... Mensenhaar bleek via een filmpje op de blog oersterk te zijn. Het kan een gewicht tillen tot 4 ton. Tenslotte oefenden onze 6b oké'ers de herleidingen in.