Axana@techniek

17-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruitsappen

Vruchtensap is 100% puur sap gemaakt van het vlees van vers fruit of van hele vruchten, afhankelijk van het gebruikte type. Het is niet toegestaan ​​suikers, zoetstoffen, conserveermiddelen, smaakstoffen of kleurstoffen aan vruchtensap toe te voegen.Afbeeldingsresultaat voor fruitjuice

Vruchtensappen worden meestal beschreven als:

  • Van concentraat
  • Niet van concentraat
  • Vers geknepen

Vruchtensap uit concentraat

Het sap wordt uit de vrucht gehaald en het watergehalte wordt verminderd (door het van nature aanwezige water af te dampen) in het land van herkomst. Het geconcentreerde sap wordt meestal ingevroren en naar het land van gebruik verzonden voor verpakking. Fruit juice packers reconstrueer vervolgens het sap door het water terug toe te voegen.

Niet uit concentraatsap

Het sap wordt gewonnen uit de vrucht in het land van herkomst en vervolgens licht gepasteuriseerd en bevroren, gekoeld of aseptisch getransporteerd naar het land waar het zal worden verpakt.

Vers geperst sap

Het sap wordt uit de vrucht gehaald en onmiddellijk gebruiktAfbeeldingsresultaat voor fruitjuice

Houdbaarheid

Sappen hebben een verschillende houdbaarheid, afhankelijk van het gebruikte verpakkingsproces. Sappen met een lange levensduur houden meestal 6-12 maanden aan, terwijl de verpakking verzegeld blijft en vanwege het toegepaste pasteurisatieproces en de verpakkingsmethode niet hoeven te worden gekoeld. Kortlevende sappen hebben een houdbaarheid van maximaal 30 dagen en moeten gekoeld bewaard worden.

In het VK moeten versgeperste vruchtensappen een houdbaarheid hebben van niet meer dan 14 dagen en weinig of geen pasteurisatiebehandeling ondergaan; ze worden meestal binnen 24 uur verpakt en geleverd aan retailers. 

17-05-2018 om 19:09 geschreven door axanadurie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
14-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom sap uit concentraat?

Waarom sap uit concentraat?

Je zou denken: waarom moet je per se sap uit concentraat gebruiken? Dat heeft vooral een praktische reden.

Op het moment dat vers fruit wordt verwerkt tot sap, wordt het water uit het vruchtensap gehaald. Dit gebeurt in een dampinstallatie waar het water wordt onttrokken aan de vruchtensappen. De dikke brij die dan ontstaat is het concentraat. Omdat het volume van de sappen nu tien keer is afgenomen, heb je minder ruimte nodig om het te vervoeren naar andere plekken op aarde.

Na vervoer worden er opnieuw water aan het sap toegevoegd om er weer echt sap van te maken – of het concentraat wordt gebruikt om aan andere producten toe te voegen.

Bij puur sap wordt het fruitsap verhit zodat het langer houdbaar blijft. Na dit proces worden er verder geen suikers of voedingsstoffen aan toegevoegd. Ook geconcentreerd sap kan overigens later nog worden gepasteuriseerd om de houdbaarheid te verlengen.

Vers geperst of uit een pak?

De nadelen van vruchtensap uit concentraat

Op het moment dat de vruchtensap wordt verhit, gaan afhankelijk van het proces 30 tot 80 procent van de vitamines en mineralen uit het fruit verloren.

Diksap is een typisch voorbeeld van ingedikt vruchtenconcentraat waar je zelf water aan toevoegt om er vruchtensap van te maken.

Een tweede nadeel van vruchtensap uit concentraat zijn de toevoegingen. Om de brei lekker en drinkbaar te maken, wordt er behalve water vaak ook suiker toegevoegd.


Vruchtensap mag zelfs alleen maar lijken op vruchtensap, volgens het Warenwetbesluit vruchtensappen.

“Het vergistbare maar niet gegiste product verkregen uit de eetbare delen van de gezonde en rijpe, verse of door koeling of bevriezing verduurzaamde vruchten van één of meer soorten, dooreen gemengd, dat de kleur, het aroma en de smaak heeft die kenmerkend zijn voor sap van de vruchten waaruit het is gewonnen.”

Uiteindelijk krijg je met vruchtensap ‘uit concentraat’ vooral de suikers en weinig echte voedingsstoffen. Daarmee is het vooral een product dat je als een traktatie kunt zien, en niet als een gezonde drank.


Hoe weet je wat je krijgt?

Alleen als sap echt vers is, mag een product dit op de verpakking melden. Aangezien dit een voordeel is, doen fabrikanten dit ook. Er zijn echter ook marketeers die spelen met andere trucjes om vruchtensappen uit concentraat natuurlijker te doen overkomen. Ze gebruiken hiervoor andere benamingen dan ‘vers vruchtensap’, omdat het geen vers sap betreft.

  • 100% natuurlijk
  • Sap uit 100% fruit
  • Vruchtendrank
  • 100% fruit
  • In dit pak zit het fruit van [aantal] [vruchten]


De enige term die beschermd is als het op vruchtensap aankomt, is deze:

  • 100% puur natuurlijk sap

Onder meer Flevosap mag deze claim dragen. Hun verse sap is niet helemaal vers (het wordt vooraf gepasteuriseerd), maar wel puur.

Onder meer de La Place serveert ook verse sappen. Hieraan wordt soms nog honing toegevoegd.
Onder meer de La Place serveert ook verse sappen. Hieraan wordt soms nog honing toegevoegd.

 

Conclusie

In vruchtensappen uit concentraat zit vooral veel suiker en weinig voedingsstoffen waar je iets aan hebt. Ook met toegevoegde vitamines in vruchtensappen en -dranken krijg je nog vooral veel suiker binnen. Kijk kritisch naar verpakkingen en besluit zelf wat je binnen wilt krijgen – en zie de sapjes dan als een snack, niet als dorstlesser.

 

Drink jij veel vruchtensappen? Zijn die vers of uit concentraat?


14-05-2018 om 13:48 geschreven door axanadurie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fruitjuice
fruit juice is Engels voor Vruchtensap, het is de verzamelnaam voor sap afkomstig van fruit. Met vruchtendrank wordt vaak een vruchtensap bedoeld dat uit meerdere soorten fruit bestaat.

Er zijn grofweg drie verschillende vruchtensappen te onderscheiden. Deze drie zijn:

Voordat deze bewerkingen plaatsvinden worden de vruchten eerst voorbewerkt. Dit staat los van de eerder genoemde bewerkingen. De voorbewerkingen zijn het sorteren, het wassen, het ontstelen en het kneuzen van de vruchten. Soms wordt het fruit nog behandeld met enzymen om een hogere sapopbrengst te krijgen. Bij alle verdere bewerkingen is het noodzakelijk om het fruit direct te persen om het bederf van het sap tegen te gaan. Bij vruchtendranken en vruchtensappen die helder van kleur zijn, wordt het vers geperste sap eerst nog gecentrifugeerd. Bij dit centrifugeren worden alle vaste bestanddelen uit het sap gehaald en houdt men een heldere drank over.

Vers puur sap

Vers persen van de vruchten is het direct persen van de vruchten. Nadat het sap verkregen is wordt het direct verpakt. Deze dranken zijn zeer beperkt houdbaar.

Puur sap

Een puur vruchtensap is -net zoals de verse pure sappen- alleen het sap wat uit vruchten komt. Ook deze vruchtensappen zijn direct uit de vrucht geperst. Door te pasteuriseren worden de bacteriën onschadelijk gemaakt waardoor het product langer houdbaar blijft dan de verse pure sappen. Er worden geen ingrediënten (suikers, water) of voedingsstoffen (vitamines, insuline) toegevoegd.

Sap uit concentraat

Na het persen wordt het water uit het sap onttrokken in een vacuüm dampinstallatie bij een temperatuur van 25 °C. Er komt dan een dikke brij tot stand die tot tien keer kleiner in volume is: het concentraat. Dit geconcentreerde sap kan nu worden getransporteerd. Op de plaats van bestemming kunnen er weer water en andere additieven aan worden toegevoegd, zoals suikers en voedingsstoffen. Indien er niet gepasteuriseerd wordt ook conserveermiddelen. Het aanlengen met water wordt gedaan om weer drinkbaar vruchtensap te krijgen. Doordat de transportkosten vanwege het kleinere volume veel lager zijn, zijn deze producten over het algemeen een stuk goedkoper dan de andere twee soorten sappen. Het merendeel van de te verkrijgen sappen wordt op deze manier gemaakt.

Deze sappen worden in pakken of flessen meestal ongekoeld aangeboden. Sommige merken zijn in het koelvak geplaatst. Deze sappen bevatten geen of weinig conserveermiddelen of zijn niet gepasteuriseerd.

Een ander geconcentreerd sap is diksap. Dit sap moet door de consument zelf worden aangelengd.

Samenstelling

Om vruchtensap genoemd te mogen worden moet in Nederland en in andere landen aan wettelijke eisen voldaan worden. Vruchtensap heeft de natuurlijke kleur, aroma en smaak van de vrucht. Een vruchtensap bevat geen toevoegingen van suiker of zoetstoffen. Wel bevatten sommige sappen van zichzelf al suikers. Als de drank bereid is uit geconcentreerd vruchtensap dan moet dit op het etiket staan. Vruchtensap bevat naast water vooral oplosbare vitaminen, suikers en mineralen.

Tomatensap decoratief opgemaakt

Groentesap

Groentesappen bestaan uit het sap van één of meerdere groenten. Tomatensap is het bekendste groentesap. Deze drank wordt verkocht in twee versies. De ene is naturel en aan de andere is zout en peper toegevoegd. Andere voorbeelden zijn bietensap en wortelsap.

14-05-2018 om 13:43 geschreven door axanadurie  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)


Inhoud blog
  • fruitsappen
  • Waarom sap uit concentraat?
  • fruitjuice
  • windtirbune
  • kerncentrales
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 14/05-20/05 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 16/10-22/10 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs