Vruchtensap is 100% puur sap gemaakt van het vlees van vers fruit of van hele vruchten, afhankelijk van het gebruikte type. Het is niet toegestaan suikers, zoetstoffen, conserveermiddelen, smaakstoffen of kleurstoffen aan vruchtensap toe te voegen.
Vruchtensappen worden meestal beschreven als:
Van concentraat
Niet van concentraat
Vers geknepen
Vruchtensap uit concentraat
Het sap wordt uit de vrucht gehaald en het watergehalte wordt verminderd (door het van nature aanwezige water af te dampen) in het land van herkomst. Het geconcentreerde sap wordt meestal ingevroren en naar het land van gebruik verzonden voor verpakking. Fruit juice packers reconstrueer vervolgens het sap door het water terug toe te voegen.
Niet uit concentraatsap
Het sap wordt gewonnen uit de vrucht in het land van herkomst en vervolgens licht gepasteuriseerd en bevroren, gekoeld of aseptisch getransporteerd naar het land waar het zal worden verpakt.
Vers geperst sap
Het sap wordt uit de vrucht gehaald en onmiddellijk gebruikt
Houdbaarheid
Sappen hebben een verschillende houdbaarheid, afhankelijk van het gebruikte verpakkingsproces. Sappen met een lange levensduur houden meestal 6-12 maanden aan, terwijl de verpakking verzegeld blijft en vanwege het toegepaste pasteurisatieproces en de verpakkingsmethode niet hoeven te worden gekoeld. Kortlevende sappen hebben een houdbaarheid van maximaal 30 dagen en moeten gekoeld bewaard worden.
In het VK moeten versgeperste vruchtensappen een houdbaarheid hebben van niet meer dan 14 dagen en weinig of geen pasteurisatiebehandeling ondergaan; ze worden meestal binnen 24 uur verpakt en geleverd aan retailers.
Je zou denken: waarom moet je per se sap uit concentraat gebruiken? Dat heeft vooral een praktische reden.
Op het moment dat vers fruit wordt verwerkt tot sap, wordt het water
uit het vruchtensap gehaald. Dit gebeurt in een dampinstallatie waar het
water wordt onttrokken aan de vruchtensappen. De dikke brij die dan
ontstaat is het concentraat. Omdat het volume van de sappen nu tien keer
is afgenomen, heb je minder ruimte nodig om het te vervoeren naar
andere plekken op aarde.
Na vervoer worden er opnieuw water aan het sap toegevoegd om er weer
echt sap van te maken of het concentraat wordt gebruikt om aan andere
producten toe te voegen.
Bij puur sap wordt het fruitsap verhit zodat het
langer houdbaar blijft. Na dit proces worden er verder geen suikers of
voedingsstoffen aan toegevoegd. Ook geconcentreerd sap kan overigens
later nog worden gepasteuriseerd om de houdbaarheid te verlengen.
De nadelen van vruchtensap uit concentraat
Op het moment dat de vruchtensap wordt verhit, gaan afhankelijk van
het proces 30 tot 80 procent van de vitamines en mineralen uit het fruit
verloren.
Diksap is een typisch voorbeeld van ingedikt vruchtenconcentraat waar je zelf water aan toevoegt om er vruchtensap van te maken.
Een tweede nadeel van vruchtensap uit concentraat zijn de
toevoegingen. Om de brei lekker en drinkbaar te maken, wordt er behalve
water vaak ook suiker toegevoegd.
Vruchtensap mag zelfs alleen maar lijken op vruchtensap, volgens het Warenwetbesluit vruchtensappen.
Het vergistbare maar niet gegiste product verkregen
uit de eetbare delen van de gezonde en rijpe, verse of door koeling of
bevriezing verduurzaamde vruchten van één of meer soorten, dooreen
gemengd, dat de kleur, het aroma en de smaak heeft die kenmerkend zijn
voor sap van de vruchten waaruit het is gewonnen.
Uiteindelijk krijg je met vruchtensap uit concentraat vooral de
suikers en weinig echte voedingsstoffen. Daarmee is het vooral een
product dat je als een traktatie kunt zien, en niet als een gezonde
drank.
Hoe weet je wat je krijgt?
Alleen als sap echt vers is, mag een product dit op de verpakking
melden. Aangezien dit een voordeel is, doen fabrikanten dit ook. Er zijn
echter ook marketeers die spelen met andere trucjes om vruchtensappen
uit concentraat natuurlijker te doen overkomen. Ze gebruiken hiervoor
andere benamingen dan vers vruchtensap, omdat het geen vers sap
betreft.
100% natuurlijk
Sap uit 100% fruit
Vruchtendrank
100% fruit
In dit pak zit het fruit van [aantal] [vruchten]
De enige term die beschermd is als het op vruchtensap aankomt, is deze:
100% puur natuurlijk sap
Onder meer Flevosap mag deze claim dragen. Hun verse sap is niet
helemaal vers (het wordt vooraf gepasteuriseerd), maar wel puur.
Onder meer de La Place serveert ook verse sappen. Hieraan wordt soms nog honing toegevoegd.
Conclusie
In vruchtensappen uit concentraat zit vooral veel suiker en weinig
voedingsstoffen waar je iets aan hebt. Ook met toegevoegde vitamines in
vruchtensappen en -dranken krijg je nog vooral veel suiker binnen. Kijk
kritisch naar verpakkingen en besluit zelf wat je binnen wilt krijgen
en zie de sapjes dan als een snack, niet als dorstlesser.
Drink jij veel vruchtensappen? Zijn die vers of uit concentraat?
fruit juice is Engels voor Vruchtensap, het is de verzamelnaam voor sap afkomstig van fruit. Met vruchtendrank wordt vaak een vruchtensap bedoeld dat uit meerdere soorten fruit bestaat.
Er zijn grofweg drie verschillende vruchtensappen te onderscheiden. Deze drie zijn:
Voordat deze bewerkingen plaatsvinden worden de vruchten eerst
voorbewerkt. Dit staat los van de eerder genoemde bewerkingen. De
voorbewerkingen zijn het sorteren, het wassen, het ontstelen en het
kneuzen van de vruchten. Soms wordt het fruit nog behandeld met enzymen
om een hogere sapopbrengst te krijgen. Bij alle verdere bewerkingen is
het noodzakelijk om het fruit direct te persen om het bederf van het sap
tegen te gaan. Bij vruchtendranken en vruchtensappen die helder van
kleur zijn, wordt het vers geperste sap eerst nog gecentrifugeerd. Bij
dit centrifugeren worden alle vaste bestanddelen uit het sap gehaald en houdt men een heldere drank over.
Vers
persen van de vruchten is het direct persen van de vruchten. Nadat het
sap verkregen is wordt het direct verpakt. Deze dranken zijn zeer
beperkt houdbaar.
Puur sap
Een
puur vruchtensap is -net zoals de verse pure sappen- alleen het sap wat
uit vruchten komt. Ook deze vruchtensappen zijn direct uit de vrucht
geperst. Door te pasteuriseren worden de bacteriën
onschadelijk gemaakt waardoor het product langer houdbaar blijft dan de
verse pure sappen. Er worden geen ingrediënten (suikers, water) of
voedingsstoffen (vitamines, insuline) toegevoegd.
Sap uit concentraat
Na het persen wordt het water uit het sap onttrokken in een vacuüm
dampinstallatie bij een temperatuur van 25 °C. Er komt dan een dikke
brij tot stand die tot tien keer kleiner in volume is: het concentraat.
Dit geconcentreerde sap kan nu worden getransporteerd. Op de plaats van
bestemming kunnen er weer water en andere additieven aan worden toegevoegd, zoals suikers en voedingsstoffen.
Indien er niet gepasteuriseerd wordt ook conserveermiddelen. Het
aanlengen met water wordt gedaan om weer drinkbaar vruchtensap te
krijgen. Doordat de transportkosten
vanwege het kleinere volume veel lager zijn, zijn deze producten over
het algemeen een stuk goedkoper dan de andere twee soorten sappen. Het
merendeel van de te verkrijgen sappen wordt op deze manier gemaakt.
Deze sappen worden in pakken of flessen meestal ongekoeld
aangeboden. Sommige merken zijn in het koelvak geplaatst. Deze sappen
bevatten geen of weinig conserveermiddelen of zijn niet gepasteuriseerd.
Een ander geconcentreerd sap is diksap. Dit sap moet door de consument zelf worden aangelengd.
Samenstelling
Om
vruchtensap genoemd te mogen worden moet in Nederland en in andere
landen aan wettelijke eisen voldaan worden. Vruchtensap heeft de
natuurlijke kleur, aroma en smaak van de vrucht. Een vruchtensap bevat
geen toevoegingen van suiker of zoetstoffen. Wel bevatten sommige sappen
van zichzelf al suikers. Als de drank bereid is uit geconcentreerd
vruchtensap dan moet dit op het etiket staan. Vruchtensap bevat naast
water vooral oplosbare vitaminen, suikers en mineralen.
Tomatensap decoratief opgemaakt
Groentesap
Groentesappen bestaan uit het sap van één of meerdere groenten. Tomatensap
is het bekendste groentesap. Deze drank wordt verkocht in twee versies.
De ene is naturel en aan de andere is zout en peper toegevoegd. Andere
voorbeelden zijn bietensap en wortelsap.