fruit juice is Engels voor Vruchtensap, het is de verzamelnaam voor sap afkomstig van fruit. Met vruchtendrank wordt vaak een vruchtensap bedoeld dat uit meerdere soorten fruit bestaat.
Er zijn grofweg drie verschillende vruchtensappen te onderscheiden. Deze drie zijn:
Voordat deze bewerkingen plaatsvinden worden de vruchten eerst
voorbewerkt. Dit staat los van de eerder genoemde bewerkingen. De
voorbewerkingen zijn het sorteren, het wassen, het ontstelen en het
kneuzen van de vruchten. Soms wordt het fruit nog behandeld met enzymen
om een hogere sapopbrengst te krijgen. Bij alle verdere bewerkingen is
het noodzakelijk om het fruit direct te persen om het bederf van het sap
tegen te gaan. Bij vruchtendranken en vruchtensappen die helder van
kleur zijn, wordt het vers geperste sap eerst nog gecentrifugeerd. Bij
dit centrifugeren worden alle vaste bestanddelen uit het sap gehaald en houdt men een heldere drank over.
Vers puur sap
Vers
persen van de vruchten is het direct persen van de vruchten. Nadat het
sap verkregen is wordt het direct verpakt. Deze dranken zijn zeer
beperkt houdbaar.
Puur sap
Een
puur vruchtensap is -net zoals de verse pure sappen- alleen het sap wat
uit vruchten komt. Ook deze vruchtensappen zijn direct uit de vrucht
geperst. Door te pasteuriseren worden de bacteriën
onschadelijk gemaakt waardoor het product langer houdbaar blijft dan de
verse pure sappen. Er worden geen ingrediënten (suikers, water) of
voedingsstoffen (vitamines, insuline) toegevoegd.
Sap uit concentraat
Na het persen wordt het water uit het sap onttrokken in een vacuüm
dampinstallatie bij een temperatuur van 25 °C. Er komt dan een dikke
brij tot stand die tot tien keer kleiner in volume is: het concentraat.
Dit geconcentreerde sap kan nu worden getransporteerd. Op de plaats van
bestemming kunnen er weer water en andere additieven aan worden toegevoegd, zoals suikers en voedingsstoffen.
Indien er niet gepasteuriseerd wordt ook conserveermiddelen. Het
aanlengen met water wordt gedaan om weer drinkbaar vruchtensap te
krijgen. Doordat de transportkosten
vanwege het kleinere volume veel lager zijn, zijn deze producten over
het algemeen een stuk goedkoper dan de andere twee soorten sappen. Het
merendeel van de te verkrijgen sappen wordt op deze manier gemaakt.
Deze sappen worden in pakken of flessen meestal ongekoeld
aangeboden. Sommige merken zijn in het koelvak geplaatst. Deze sappen
bevatten geen of weinig conserveermiddelen of zijn niet gepasteuriseerd.
Een ander geconcentreerd sap is diksap. Dit sap moet door de consument zelf worden aangelengd.
Samenstelling
Om
vruchtensap genoemd te mogen worden moet in Nederland en in andere
landen aan wettelijke eisen voldaan worden. Vruchtensap heeft de
natuurlijke kleur, aroma en smaak van de vrucht. Een vruchtensap bevat
geen toevoegingen van suiker of zoetstoffen. Wel bevatten sommige sappen
van zichzelf al suikers. Als de drank bereid is uit geconcentreerd
vruchtensap dan moet dit op het etiket staan. Vruchtensap bevat naast
water vooral oplosbare vitaminen, suikers en mineralen.
Tomatensap decoratief opgemaakt
Groentesap
Groentesappen bestaan uit het sap van één of meerdere groenten. Tomatensap
is het bekendste groentesap. Deze drank wordt verkocht in twee versies.
De ene is naturel en aan de andere is zout en peper toegevoegd. Andere
voorbeelden zijn bietensap en wortelsap.
|