Axana@techniek

14-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom sap uit concentraat?

Waarom sap uit concentraat?

Je zou denken: waarom moet je per se sap uit concentraat gebruiken? Dat heeft vooral een praktische reden.

Op het moment dat vers fruit wordt verwerkt tot sap, wordt het water uit het vruchtensap gehaald. Dit gebeurt in een dampinstallatie waar het water wordt onttrokken aan de vruchtensappen. De dikke brij die dan ontstaat is het concentraat. Omdat het volume van de sappen nu tien keer is afgenomen, heb je minder ruimte nodig om het te vervoeren naar andere plekken op aarde.

Na vervoer worden er opnieuw water aan het sap toegevoegd om er weer echt sap van te maken – of het concentraat wordt gebruikt om aan andere producten toe te voegen.

Bij puur sap wordt het fruitsap verhit zodat het langer houdbaar blijft. Na dit proces worden er verder geen suikers of voedingsstoffen aan toegevoegd. Ook geconcentreerd sap kan overigens later nog worden gepasteuriseerd om de houdbaarheid te verlengen.

Vers geperst of uit een pak?

De nadelen van vruchtensap uit concentraat

Op het moment dat de vruchtensap wordt verhit, gaan afhankelijk van het proces 30 tot 80 procent van de vitamines en mineralen uit het fruit verloren.

Diksap is een typisch voorbeeld van ingedikt vruchtenconcentraat waar je zelf water aan toevoegt om er vruchtensap van te maken.

Een tweede nadeel van vruchtensap uit concentraat zijn de toevoegingen. Om de brei lekker en drinkbaar te maken, wordt er behalve water vaak ook suiker toegevoegd.


Vruchtensap mag zelfs alleen maar lijken op vruchtensap, volgens het Warenwetbesluit vruchtensappen.

“Het vergistbare maar niet gegiste product verkregen uit de eetbare delen van de gezonde en rijpe, verse of door koeling of bevriezing verduurzaamde vruchten van één of meer soorten, dooreen gemengd, dat de kleur, het aroma en de smaak heeft die kenmerkend zijn voor sap van de vruchten waaruit het is gewonnen.”

Uiteindelijk krijg je met vruchtensap ‘uit concentraat’ vooral de suikers en weinig echte voedingsstoffen. Daarmee is het vooral een product dat je als een traktatie kunt zien, en niet als een gezonde drank.


Hoe weet je wat je krijgt?

Alleen als sap echt vers is, mag een product dit op de verpakking melden. Aangezien dit een voordeel is, doen fabrikanten dit ook. Er zijn echter ook marketeers die spelen met andere trucjes om vruchtensappen uit concentraat natuurlijker te doen overkomen. Ze gebruiken hiervoor andere benamingen dan ‘vers vruchtensap’, omdat het geen vers sap betreft.

  • 100% natuurlijk
  • Sap uit 100% fruit
  • Vruchtendrank
  • 100% fruit
  • In dit pak zit het fruit van [aantal] [vruchten]


De enige term die beschermd is als het op vruchtensap aankomt, is deze:

  • 100% puur natuurlijk sap

Onder meer Flevosap mag deze claim dragen. Hun verse sap is niet helemaal vers (het wordt vooraf gepasteuriseerd), maar wel puur.

Onder meer de La Place serveert ook verse sappen. Hieraan wordt soms nog honing toegevoegd.
Onder meer de La Place serveert ook verse sappen. Hieraan wordt soms nog honing toegevoegd.

 

Conclusie

In vruchtensappen uit concentraat zit vooral veel suiker en weinig voedingsstoffen waar je iets aan hebt. Ook met toegevoegde vitamines in vruchtensappen en -dranken krijg je nog vooral veel suiker binnen. Kijk kritisch naar verpakkingen en besluit zelf wat je binnen wilt krijgen – en zie de sapjes dan als een snack, niet als dorstlesser.

 

Drink jij veel vruchtensappen? Zijn die vers of uit concentraat?




Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail *
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Inhoud blog
  • fruitsappen
  • Waarom sap uit concentraat?
  • fruitjuice
  • windtirbune
  • kerncentrales
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 14/05-20/05 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 16/10-22/10 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs