Je zou denken: waarom moet je per se sap uit concentraat gebruiken? Dat heeft vooral een praktische reden.
Op het moment dat vers fruit wordt verwerkt tot sap, wordt het water
uit het vruchtensap gehaald. Dit gebeurt in een dampinstallatie waar het
water wordt onttrokken aan de vruchtensappen. De dikke brij die dan
ontstaat is het concentraat. Omdat het volume van de sappen nu tien keer
is afgenomen, heb je minder ruimte nodig om het te vervoeren naar
andere plekken op aarde.
Na vervoer worden er opnieuw water aan het sap toegevoegd om er weer
echt sap van te maken of het concentraat wordt gebruikt om aan andere
producten toe te voegen.
Bij puur sap wordt het fruitsap verhit zodat het
langer houdbaar blijft. Na dit proces worden er verder geen suikers of
voedingsstoffen aan toegevoegd. Ook geconcentreerd sap kan overigens
later nog worden gepasteuriseerd om de houdbaarheid te verlengen.
De nadelen van vruchtensap uit concentraat
Op het moment dat de vruchtensap wordt verhit, gaan afhankelijk van
het proces 30 tot 80 procent van de vitamines en mineralen uit het fruit
verloren.
Diksap is een typisch voorbeeld van ingedikt vruchtenconcentraat waar je zelf water aan toevoegt om er vruchtensap van te maken.
Een tweede nadeel van vruchtensap uit concentraat zijn de
toevoegingen. Om de brei lekker en drinkbaar te maken, wordt er behalve
water vaak ook suiker toegevoegd.
Vruchtensap mag zelfs alleen maar lijken op vruchtensap, volgens het Warenwetbesluit vruchtensappen.
Het vergistbare maar niet gegiste product verkregen
uit de eetbare delen van de gezonde en rijpe, verse of door koeling of
bevriezing verduurzaamde vruchten van één of meer soorten, dooreen
gemengd, dat de kleur, het aroma en de smaak heeft die kenmerkend zijn
voor sap van de vruchten waaruit het is gewonnen.
Uiteindelijk krijg je met vruchtensap uit concentraat vooral de
suikers en weinig echte voedingsstoffen. Daarmee is het vooral een
product dat je als een traktatie kunt zien, en niet als een gezonde
drank.
Hoe weet je wat je krijgt?
Alleen als sap echt vers is, mag een product dit op de verpakking
melden. Aangezien dit een voordeel is, doen fabrikanten dit ook. Er zijn
echter ook marketeers die spelen met andere trucjes om vruchtensappen
uit concentraat natuurlijker te doen overkomen. Ze gebruiken hiervoor
andere benamingen dan vers vruchtensap, omdat het geen vers sap
betreft.
100% natuurlijk
Sap uit 100% fruit
Vruchtendrank
100% fruit
In dit pak zit het fruit van [aantal] [vruchten]
De enige term die beschermd is als het op vruchtensap aankomt, is deze:
100% puur natuurlijk sap
Onder meer Flevosap mag deze claim dragen. Hun verse sap is niet
helemaal vers (het wordt vooraf gepasteuriseerd), maar wel puur.
Onder meer de La Place serveert ook verse sappen. Hieraan wordt soms nog honing toegevoegd.
Conclusie
In vruchtensappen uit concentraat zit vooral veel suiker en weinig
voedingsstoffen waar je iets aan hebt. Ook met toegevoegde vitamines in
vruchtensappen en -dranken krijg je nog vooral veel suiker binnen. Kijk
kritisch naar verpakkingen en besluit zelf wat je binnen wilt krijgen
en zie de sapjes dan als een snack, niet als dorstlesser.
Drink jij veel vruchtensappen? Zijn die vers of uit concentraat?