Vruchtensap is 100% puur sap gemaakt van het vlees van vers fruit of van hele vruchten, afhankelijk van het gebruikte type. Het is niet toegestaan suikers, zoetstoffen, conserveermiddelen, smaakstoffen of kleurstoffen aan vruchtensap toe te voegen.
Vruchtensappen worden meestal beschreven als:
- Van concentraat
- Niet van concentraat
- Vers geknepen
Vruchtensap uit concentraat
Het sap wordt uit de vrucht gehaald en het watergehalte wordt verminderd (door het van nature aanwezige water af te dampen) in het land van herkomst. Het geconcentreerde sap wordt meestal ingevroren en naar het land van gebruik verzonden voor verpakking. Fruit juice packers reconstrueer vervolgens het sap door het water terug toe te voegen.
Niet uit concentraatsap
Het sap wordt gewonnen uit de vrucht in het land van herkomst en vervolgens licht gepasteuriseerd en bevroren, gekoeld of aseptisch getransporteerd naar het land waar het zal worden verpakt.
Vers geperst sap
Het sap wordt uit de vrucht gehaald en onmiddellijk gebruikt
Houdbaarheid
Sappen hebben een verschillende houdbaarheid, afhankelijk van het gebruikte verpakkingsproces. Sappen met een lange levensduur houden meestal 6-12 maanden aan, terwijl de verpakking verzegeld blijft en vanwege het toegepaste pasteurisatieproces en de verpakkingsmethode niet hoeven te worden gekoeld. Kortlevende sappen hebben een houdbaarheid van maximaal 30 dagen en moeten gekoeld bewaard worden.
In het VK moeten versgeperste vruchtensappen een houdbaarheid hebben van niet meer dan 14 dagen en weinig of geen pasteurisatiebehandeling ondergaan; ze worden meestal binnen 24 uur verpakt en geleverd aan retailers.
|