Vanuit Sapa (met zon en helemaal niet zo koud) een daguitstap naar Bac Ha omdat daar 's zondags een bekende markt is waar de etnische minderheden inkopen doen (en wij ook). Bekijk maar eens de mooie kleding die ze er dragen. De laatste foto is Cecilia aan de Chinese grens in Lao Cai. Naar Bac Ha reizen we later nog zelf om er te wandelen.
Gisteren in Lai Chau wandelden we buiten de stad door een theeplantage en zagen we kunstenaars vreemde beelden in hout hakken. Nu zijn we in Sa Pa op 1500 m hoogte maar de temperatuur valt goed mee. De laatste foto is bedoeld om de spellingsfouten te ontdekken.
In Lao Chau zijn er niet veel toeristen (we zagen er slechts twee) en spreekt haast niemand een andere taal. Op de markt zie je tientallen vreemde groenten en fruit. Een paar ervan ken je wellicht maar zag je ook de gelakte hond en konijnen? Morgen naar Sapa, de koudste plaats van Vietnam!
Een langere busreis (met de pakjesdienst of verhuiswagen) naar Lai Chau. Onderweg prachtige natuurbeelden en overal vrouwen in traditionele kledij van de minderheden.
Vandaag stond in het teken van de Indochina-oorlog. In het museum zagen we o.a. een borstbeeld van Generaal Giap, de leider van de Viet Minh (communisten). Zo zagen we ook de bunker van Colonel de Castries en de A1heuvel (Elaine voor de Fransen - al de heuvels hier droegen de namen van zijn minaressen), ook het Franse War Memorial (70 procent waren soldaten van het Vreemdelingenlegioen waaronder veel gevluchte SSmannen) De laatste foto is er een van hedendaagse gevangenen op weg naar een landelijk jobke.
Na een mooie busrit over de "heaven and earthpas (de hoogste in Noordvietnam) bereiken we Dien Bien Phu. Hier verloren de Fransen op 7 mei 1954 de veldslag tegen de Viet Minh onder leiding van kolonel Giap (die 102 jaar oud is geworden). We zagen het Victorymonument (lelijk) en dan de begraafplaats van de vrijheidsstrijders. Hier schijnt de zon en is het merkelijk warmer.
In de voormiddag naar Ban Hin waar de "Zwarte Tai's" wonen, een etnische minderheidsgroep. 's Namiddags zoeken naar de Que Lam Ngu Chegrot. Hier schuilde in 1440 koning Le Thai Tong en liet er een gedicht in de rotswand beitelen waar we geen vertaling van vonden. In de late 19de eeuw verdween het Chinese stijl geschrift en werd vervangen door het Romeins (quoc ngu) alfabet. 's Avonds reisplanning in het sjieke Hanoihotel...