Een dagje zonder internet in Mehsana gisteren. Daar reden we naar Modhera voor de Zonnetempel. We waren er niet alleen want de Indiërs bezoeken hun eigen tempels ook. Maar ik denk dat wijzelf de voornaamste bezienswaardigheid waren voor hen. Op de terugweg kamelen, schaapherders en nog andere typische landelijke beelden. Vandaag een lange dag busreizen naar Bhuj!!
Walter en Neelam kwamen gisterenavond met 2 uur vertraging aan. Vanmorgen dus samen ontbeten in ons "Lucky Restaurant" dat zich op een oude moslimbegraafplaats bevindt. Gandhi, de beroemdste zoon van Gujarat heeft ook in Ahmedabad gewoond en hier een Ashram opgericht. Die (nu een museum) bezochten we vanmiddag. We zagen er zijn eenvoudige kamer en zijn bekend spinnewiel. Daarna naar de Jame (voornaamste) moskee en dan in een nooit geziene verkeersopstopping met een ongelooflijke drukte naar ons hotelletje.
Walter en Neelam (die met Turkish Airways vliegen) zijn nog onderweg en komen pas vanavond aan. De drie andere reizigers aten als ontbijt een lekkere dhosa en gingen dan op verkenning in Ahmedabad, de hoofdstad van Gujarat. En neen Diane, nog geen schuimende pint want in deze deelstaat is er een totaal alcoholverbod. Terug de koeien op straat, de toeterende autoriksja's, het pikante eten, de fascinerende tempels, de bedelaars en de typische Indiageuren. En Cecilia kocht nieuwe sandalen en Georges bretellen!
Iran, land van de Perzische achaemenidische beschaving met Darius, Xerxes, Cyrus (foto's in het nationaal museum), land van de Islamitische moskeeën en paleizen. Maar vooral land van vriendelijke en behulpzame mensen. Land ook van ridicule maatregelen (hoofddoekjes, gescheiden openbaar vervoer, chadors enz (merk de overplakte mannentorso's op het ondergoed). De laatste foto in de luchthaven van Abu Dhabi enkele uren voor de vlucht naar Ahmadabad in India met de dames HOOFDDOEKVRIJ!!!
Onze laatste dag in Iran trekken we met de metro (mannen en vrouwen gescheiden) naar het mausoleum van Khomeini. Hoe prachtig ook het gebouw, het valt ons op dat er niet zoveel bezoekers zijn als op andere begraafplaatsen. De fonteinen spuiten hier rood (bloed van de martelaren uit de oorlog). Daarna naar het een beetje verwaarloosde Azadimonument (gebouwd ter gelegenheid van het zogezegde 2500 jaar bestaan van Perzische keizerrijk in 1971 ) Tenslotte onze laatste rials opmaken in de grote bazaar!
Vanmiddag aangekomen in Teheran. Nog één dagje Iran en dan vliegen naar India. De hoofddoekjes vliegen dan ook (weg). Hieronder een reeks zwarte madammen en als toetje enkele van de mooie geglazuurde tegels.
In Kashan zagen we mooie huizen van vooraanstaande families uit de 18de en 19de eeuw . Ook een prachtige hamam (badhuis) en de (volgens de folders) mooiste klassieke Perzische tuin van Iran : de Fingarden. 's Namiddags op uitstap naar Abyaneh, een bergdorp met een geschiedenis van 2500 jaar. Hier draagt men nog lokale klederdracht en spreekt men een eigen dialect.