Goede dag beste Bloggers ;D Ik ga jullie een beetje meer uitleg geven over het project waar we nu mee bezig zijn in de lessen T.O. We zijn nu bezig over het project mountainbiken,een zeer leuk project vind ik zelf. Wanneer je rijdt met een mountainbike is er meer te doen dan enkel te trappen, je moet ook schakelen en op tijd remmen. Aangezien dat we binnenkort op GWP gaan mountainbiken is het normaal dat we goed geïnformeerd worden, we willen natuurlijk niet dat er ongelukken gebeuren . We zijn momenteel bezig over hoe we op een goede manier moeten schakelen. Ik ga daar jullie daar nu een beetje meer uitleg over geven. Als je berg op rijdt dan schakel je best langs achter laag en langs voor ook laag, bergaf hou je je handen maar beter op je remmen ,D en schakel je best vrij hoog. Op de gewone weg schakel je best ongeveer gemiddeld, ongeveer 2 langs voor en 4 langs achter dan ga je vrij snel en moet je niet te veel kracht verspillen.
in de vorige les van to hebben we geleerd wat gelijkstroom is.gelijkstroom is als de elektriciteit komt van een stroombron die stroom opwekt zonder beweging en met een vaste + en vaste - pool. En we hebben ook geleerd over de veiligheid is van de mountainbike, en als we op gwp gaan moeten we zien dat niet in de militairen gebied komen.Dan gaan we ook een wandeling doen in het donker.
Deze les begonnen we niet zoals gewoonlijk met een filmpje Want meneer Goddé was er niet In plaats daarvan hadden we meneer Jacobs als leerkracht.
We begonnen de les met te bespreken wat we al hadden geleerd bij het project Mountainbike: trappers en remmen= Hefbomen, en we hadden het ook over krachtoverbrenging. we hadden het ook over de veiligheid op de mountainbike en de constructie van de mountainbike (een mountainbike bestaat uit driehoeken omdat driehoeken onvervormbaar zijn.) waarbij meneer Jacobs een fantastische tekening van een mountainbike tekende
Daarna ging het over Sven Nijs en Bart Wellens en wat we moeten doen om zo goed als hen te worden. (dat is: gezond en veel eten, drinken en volgens Rik ook een slaapuurtje tijdens biologie houden ) na dat te hebben besproken keken we naar 2 filmpjes over mountainbikers waarbij 1 mountainbiker viel. (ik heb er maar 1 woord voor: AUW!!!!!).dat het belangrijk is dat je veel drinkt voor en tijdens het sporten zijn we ook te weten gekomen in deze les.
Als laatste zijn we 'op onderzoek' gegaan.Met Clinistix hebben we de hoeveelheid koolhydraten en met Albustix de hoeveelheid eiwitten gemeten van: Water, Redbull,Coca Cola, Cola Light, sportdrank en melk. Resultaat??
Clinistix
Albustix
Water
Negatief
Negatief
Rebull
Veel
Ngatief
Coca Cola
Veel
Negatief
Cola Light
Negatief
Negatief
Sportdrank
Veel
Negatief
Melk
positief
0.30 30+
En dan na 2 uur 'Hard' werken was onze les T.O. gedaan.
Van 16 tot 20 februari gingen we op gwp week hier een klein verslagje:
Wat heeft het moutainbiken met TO te maken? De moutainbike heeft uiteraart met TO te maken want hij is technologisch gebouwd, de kader van de fiets bestaat uit 2 driehoeken, en als aandijving maken we gebruik van tandwielen en een kettingoverbrenging, om te schakelen en remmen kunnen we niet zonder hefbomen, ... Na het fietsen maken onze moeders natuurlijk gebruik van pictogrammen om onze zééééér vuile kleren te kunnen wassen.
Bij het muurklimmen zit je vast aan een touw aan het touw zit een klem met een soort rollertje dat het niet open kan zo ben je veilig
Tijdens één van onze tochten door het bos moesten we onze weg zien te vinden met behulp van een gps, "toevallig" hadden we daar al iets over gezien tijdens de lessen technologie.
Dit was zo een beetje alles wat met to te maken had tijdens deze zeer toffe GWP-week. Ik zet hier een aantal foto's bij, maar je kan ze allemaal bekijken op www.kamsa.be .
Nog veel blog en leesplezier Zoran
Na een ritje over de Chinese muur.
Ellen tijdens een tochtje met de MB, hopelijk kan haar moeter de pictogrammen (wasetiketten) terugvinden.
Hallo bloggers Ik ga jullie wat meer vertellen van de vorige les. We zijn aan een nieuw bundeltje begonnen VAKANTIEHUISJE. Eerst hebben we nagedacht welke voordelen we zouden hebben als we in een zuiders land zouden wonen. 1 daarvan is je hebt geen verwarming nodig. Dan gingen we het hebben over het huis maar als je huis gaat bouwen heb je een bouwplan nodig . Het bouwplan bestaat ui 3 delen. 1.aanzicht 2.verdiepingen 3.inplantingsplan Op het bouwplan kan je de volgende delen ook vinden : muren , ramen, afmetingen, bad, trappen, enz.... We hebben ook Birgit getekend in vooraanzicht, zijaanzicht en bovenaanzicht. Het was een toffe les. groetjes Lotte!!!
Zoals u reeds weet moet iedereen van de klasgroep enkele malen per jaar een verslagje maken op de klasblog, en aangezien ik ook deel uitmaak van deze toffe bende kan ik me hier natuurlijk niet aan onttrekken.
Om mijn leerlingen zonder zorgen te laten genieten van onze (zonnige opendeur schrijf ik voor deze gelegenheid een artikeltje.
Zoals elk jaar had onze techniekklas weer veel belangstelling (soms zelfs overrompeling), gelukkig kreeg ik hulp van enkele zeer enthousiaste leerlingen om alles in goede banen te leiden.
In de gang voor ons lokaal stelden de 1ste jaars hun eindwerk (een papieren brugconstructie) voor. De meisjes bewezen weer eens dat ze zeker zulke goede ingenieurs (en chauffeurs ) zijn als de jongens.
In het lokaal hadden toekomstige leerlingen (en ouders) vooral interesse voor onze aanpak in projectvorm en de manier van evalueren. Ook het materiaal, met in het bijzonder onze logische trein en de wagentjes op waterstof, vielen in de smaak.
Buiten leerlingen, ouders en leerkrachten (ook van "concurrerende" scholen) kregen we ook bezoek van onze minister van onderwijs Frank Vandenbroucke. De minister vond onze aanpak tijdens de lessen techniek wel goed, en maakte zo een indruk op Lorenzo van 1Aa dat deze nu een foto van de minister en zichzelf gebruikt op zijn chat.
We zitten nu in de laatste rechte lijn naar de grote vakantie, en spijtig genoeg zijn het aantal lessen TO nog maar op twee handen te tellen. Ik beloof echter dat we er nog zeer toffe momenten zullen van maken.
Nico
Een geslaagde poging, hopelijk gaat het ook goed op de terugweg.
Laurens geeft zijn deskundige uitleg
Lorenzo geniet van de zon, de pet op zonne-energie zorgt voor verkoeling.
Deze keer tijdens de les TO hebben we onze bruggen gestest en punten gekregen. We hebben ook ons boterbakje gevuld met mortel!! We moesten op de speelplaats steentjes gaan halen om ze te gebruiken in onze mortel. De bodem moest net bedekt zijn, dan moesten we er 3 koffielepels zand bij toevoegen en goed mengen. We voegde er nog een koffielepel cement toe en nog een beetje water. Roeren maar met die lepel!! Als allerlaatste plaatste we onze 2 kaarsen nog in de verse mortel en dan drogen maar!!
Daarna moest elk groepje langskomen bij mnr. Goddé met hun brug. Om te kijken dat de brug stevig genoeg was, dat de constructie van de brug goed was, dat we goed hadden samengewerkt of niet, ...!! %%%FOTO1%%% Eén brug hadt het spijtig genoeg niet gehaald want ze was doorgezakt, maar de rest was wel geslaagd voor de proef!! Tot de volgende keer!!!
Op de les van 29/05 hebben we onze kaarsenhouder die gemaakt is uit mortel uit ons doosje gehaald. We hadden het de week ervoor gemaakt dat het goed kon drogen. Je moest een gladde onderkant hebben zonder dat er nog langs de zijkant zand of stenen te zien waren.µ Het 2de lesuur maakten we kennis met een totaal nieuw project. 'IR13' zo noemt het project. We leren in dit project treinen te laten rijden door middel van een drukknopje, dat is een plaatje dat je dan aansluit op je moederbord en op je waggon klikt en als je op dat knopje drukt begint je trein te rijden. Na dit project is het wel de bedoeling dat we het door vele andere dingen ook kunnen laten rijden.
We hadden de houder voor theelichtjes helemaal afgemaakt!
De mortel was droog en hard dus het mocht uit het doosje.
Iedereen had een mooi eindresultaat!
Daarna begonnen we met een nieuw project: "Project IR13"
Eerst hadden we de inleiding bekeken en daarna gingen we de onderdelen van een trein bekijken.
We waren begonnen met de locomotief, hier bevinden zich de motoren = de verbruikerskring.
Op een verbruikerskring staat een hoofdschakelaar, een connector, een resetknop, een lampje, een batterijpack, een controleledje 5v en sturingsbusjes. Dan heb je ook nog de wagon. Hier vind je de elektronische poorten = de stuurkring.
Daarop staat een connector (vrouwelijk), een controleledje 5v, doorvoeropening geleiders magneetcontact en moduleconnectors.
We hadden ook nog een schema gemaakt van de verbinding om een trein te laten rijden.
Daarvoor heb je een drukknop nodig. Je kan het eventueel maken met symbolen.
Hallo beste bloggers. Ik ga wat meer over de les to vertellen. We hebben allerlij opdrachten moeten doen,met een trein. Zoals met de trein spelen. De eerste opdracht was, verbind op je moederbord (sturingswagon) de uitgang van de drukknop met de ingang van de NIET-poort. En dan moest je kijken naar het uitgangsledje van de NIET-poort, dan merkten we op dat de trein zal rijden als we niet drukken. We hebben ook nog een tabel moeten verder aanvullen. De tweede opdracht was, plaats een drukknop en een schakelaar op het moederebord, breng ze via een EN-poort samen en test de opstelling met het batterijpack. Die opdracht was wel moeilijk. Maar het is dan wel gelukt. Daarna moesten we een waarheidstabel invullen. Verder is ons groepje niet gekomen. De les to was heel leuk!
Op vrijdag 07/06/2009 leerden we werken met de NIET-poort!
Op pagina 19 in ons werkboekje van IR13 stond de opdracht: Zoek op wat inventeren betekent.
Inventeren=omkeren.
Een beetje later begon Menneer Goddé over de EN-poort!!
We kunnen de trein ook twee voor waarden geven zodat de trein alleen rijdt als aan beide voorwaarden voldaan wordt.
Bijvoorbeeld: de trein rijdt alleen als je op de drukknop (de drukknop is een knop om op te drukken ) drukt EN als de schakelaar op 1 staat (dan staat hij aan ).
afgelopen vrijdag (O5-O6-O9) hebben we in de les T.O gewerkt in het boekje IR13.
Wat hebben we allemaal gedaan en geleerd? We hebben geleerd hoe we de uitgang van het drukknop met de ingang van de NIET-poort verbind op het moederbord. We weten nu dat de trein zal rijden als we niet drukken. Daarna moesten een tabel (waarheidstabel) aanvullen en uittesten op het moederbord of simulator. Bij elke oefening moesten we het technologisch proces toepassen: 1Oplossing zoeken. 2.Schetsen. 3.Testen op je moederbord en batterijpack. 4.Realisatie met de trein.
Voor opdracht 1. moesten de lichten van het locomotief in het doker laten branden ! eerst moesten we een schets maken waardoor we de LDR moesten gebruiken . Als we da hadden gedaan en we zeker wisten dat we klaar waren , moesten we het uittesten of het ook ging. Voor opdracht 2. We moesten ons moederbord op de wagon plaatsen en met de schakelaar op drukknop 1 rijden.
Hallo iedereen ik ga jullie iets vertellen over de les T.o. op 5/06/2009
Ons project noemt IR13 We mochten van mr Goddé met de trein spelen. En we mochten ook dingen testen. Hij heeft ook alles uitgelegd en alles voorgedaan hoe het het werkt. BV: De lichten van de trein laten branden als de trein in de tunnel komt dat doe je met een lichtsensor als er een zwarte schaduw over de sensor komt gaan de lichten aan. Hij kan zelf achteruit rijden.
Hier heb je de tabel van de EN-poort.
drukknop schakelaar ingang1 ingang2 uitgang trein
1
Ø
1
Ø
Ø
Ø
Ø
1
Ø
1
Ø
Ø
1
1
1
1
1
1
Ø
Ø
Ø
Ø
1
Ø
1 = aan
Ø = uit
Dan kregen we een opdracht: Laat de lichten van de locomotief in het donker branden.
Dat is wel goed gelukt behalve dat je het wel door moet hebben hoe het werkt en wat je nodig hebt. We zitten samen in een groepje dus kunnen we elkaar helpen als iemand het niet goed kan. Toen we klaar waren met ons werkje voor de lichten van de locomotief aan te laten gaan als hij de tunnel in rijd, moesten we het testen en het was gelukt. Wat ik wel leuk vind is dat als we binnen gaan dat we onze boekentas op onze buik moeten zetten dat vind ik wel grappig.
Heel het jaar door was het mijn taak de leerlingen (permanent) te evalueren, nu was het hun beurt. Elke leerling kreeg een lijst met evaluatiepunten die ze anoniem mochten evalueren. Elk evaluatiepunt mochten ze beoordelen op een vierpunten schaal met zeer goed - goed - voldoende -onvoldoende. Dezelfde manier dus waarop zij het ganse schooljaar hun evaluaties verkregen.
Om een vergelijking tussen de andere klassen (met een ander aantal leerlingen) en de vragen onderling (sommigen evalueerden niet alle vragen) mogelijk te maken moest ik de evaluaties nog omzetten in percentages.
Hieronder de evaluatie van het schooljaar voor klas 1Ab (sportwetenschappen), voor de andere klassen neem je maar eens een kijkje op www.bloggen.be/1ac of www.bloggen.be/1ad .
Vrijdag 26 juni hebben wij een B.B.Q. gehad op school. Het weer was oke en de sfeer zat erin. De leerkrachten zorgden dat alles er was. Heel leuk en lekker! groetjes Lotte!
Maandag 29 juni zijn we ons rapport gaan halen. Heel spannend! De directeur gaf eerst een woordje uitleg in verband met het volgende schooljaar. Daarna riep hij af of je A,B of C attesthad Ik had gelukkig een A attest. Zo de stress zit erop nu alleen nog een kei toffe vakantie.
Dit is spijtig genoeg het laatste verslag van dit schooljaar, daarom zal ik deze taak als leerkracht op mij nemen.
Maandag had de proclamatie voor de 1ste jaars plaats. Normaal ben ik 's maandags niet op school aanwezig, maar omdat ik een gans jaar met de leerlingen van deze klas gewerkt heb kon ik het niet maken niet aanwezig te zijn. Een dagje verlof voor deze gelegenheid was geen moeite.
Het is haast niet te geloven dat deze leerlingen die 10 maanden geleden als kinderen bij ons toekwamen, nu als pubers hun getuigschrift in ontvangst mochten nemen. Binnen vijf jaar heb ik al in mijn agenda aangestipt aanwezig te zijn op de proclamatie van het Atheneum, waar ze als jong volwassenen hun diploma zullen ontvangen. Ik kan dan ook met plezier zeggen dat bijna alle leerlingen van 1 wetenschappen-sport het volgende schooljaar in het 2de jaar mogen aanvangen.