Met een beetje vertraging zijn we dit schooljaar van start gegaan met onze klasblog voor de lessen TO. Hier kan je onze lessen week na week volgen, dus een warme welkom aan alle vrienden, schoolgenootjes, leerkrachten, ouders, ...
Vergeet ook eens niet iets in ons gastenboek te schrijven.
Tijdens onze lessen TO werken we altijd met de CLIM methode, dat wil zeggen dat elk van ons per groepje een welbepaalde taak heeft. De taken zijn: organisator, researcher, verslaggever en materiaalmeester. Als je wil weten wat deze taken inhouden kijk dan maar eens in onze projectmapjes ( terug te vinden op www.rvo-society.be). Vanaf nu hebben we er een klastaak bij: de "Blogmaster". De blogmaster (blogmeester) is voor een week verantwoordelijk voor onze blog en zal hier artikels toevoegen en eventueel de lay-out aanpassen. In dit artikel zie je een afbeelding van onze blogmaster.
In de laatste les van TO begonnen wij een nieuw project : bloggen. Een blog is een nieuwe vorm om iets op het internet toe te toevoegen . De leerkracht heeft ons de definitie van een blog laten op het internet laten zien. Wij hebben ook gezien dat er verschillende soorten blogs bestaan:de fotoblog,de stadsblog,de nieuwsblog... En als laatste hebben wij de klas blog gedaan. De klas blog is de blog waar we een keer per week één leerling een artikel van de vorige les gaat toevoegen. De bedoeling van de klas blog is te informeren aan iedereen die de blog bekijkt wat er zoal in de klas gebeurd. Het volgende lesuur hebben wij terug over het project tuinlamp gesproken, wij hebben een lamp laten werken. Wij hebben de lamp getekend met allerhande schakelaars. Dan moesten wij met elke schakelaar de tuinlamp doen werken. Dan was de les voorbij.
We zijn een beetje later aan de TO les kunnen beginnen omdat mr Goddé nog een interview moest doen, maar daarna zijn we er direct ingevlogen. We waren bezig met de NIET-poort en we hebben ook geleerd wat inverteren betekend. (en het betekend omdraaien) Als iets in zijn 1 staat, staat het aan en als het in 0 staat, staat het uit. we moesten een invoerelement met de ingang verbinden en een uitvoerelement met de uitgang van de NIET-poort en dan de onderstaande tabel proefondervindelijk invullen.
het LDR plaatje NIET- poort het LAMP plaatje
invoerelement
ingang
uitgang
uitvoerelement
0
0
1
1
1
1
0
0
licht van de klas is uit (Ø) licht in de klas is aan (1) En deze tabel moeten we kennen!!! (of toch kunnen toepassen)
Voor het projectbloggenhebben we moeten op zoeken waarvoor msn staat. m:staat voor micro s:taat voor soft n:staat voor netwerk En dat was het zo een beetje, daag en tot het volgende berichtje daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaag
Vandaag in de les T.O. hebben we gewerkt aan het project "Tuinlamp op zonne-energie". We hebben een lichtje laten werken met de EN-poort. Hier heb je de waarheidstabel van de EN-poort.
invoer 1
invoer 2
ingang 1
ingang 2
uitgang
uitvoer
Ø
Ø
Ø
Ø
Ø
Ø
Ø
1
Ø
1
Ø
Ø
Ø
Ø
1
Ø
Ø
Ø
1
1
1
1
1
1
Deze logische poort laat een uitvoerelement toe te werken als er aan een aantal voorwaarden is voldaan. Op onze module heeft de EN-poort twee ingangen, er moet aan twee voorwaarden tegelijkertijd voldaan worden.
Extra componenten Met deze componenten hebben we nog wat leuke dingen mee kunnen realiseren !
Pulsgenerator
De pulsgenerator geeft op een door onszelf te bepalen tempo elektrische impulsen.
Potentiometer
Met de potentiometer kunnen we met een draaiknop de spanning in de stroomkring verhogen of verlagen.
Helemaal in het begin van de les hebben we een kruiswoordraadsel gemaakt, sommigen scoorde goede punten anderen minder goede !!
Ook hebben we voor het project "Bloggen" ergonomie moeten opzoeken ! Op deze opdracht had ik goede punten !! Hoe de punten van de anderen eruit zien weet ik niet !!!
Hallo iedereen ik ga een beetje uitleg geven over de les TO, het onderwerp was een brug te ver, we kregen les van mevrouw Heyens omdat meneer Goddé samen met mevrouw Van Reeth naar Ierland moest voor een project.. Een brug te ver: we moeten op het einde van het schooljaar een brug bouwen waar een autotje kan opstaan van een halve kilo. Wat moeten we gebruiken: 200g printpapier, plakband en/of lijm, touw, schaar, tekengereedschap.
In ons projectboekje vinden we de ontwikkeling (tijdslijn) van de brug terug. De soorten bruggen zijn: een door de wind uitgeslepen brug, een omgevallen boom als brug, een grote steen als brug, Clam Bridge in Engeland, meerdere stenen als lange brug, een oude stenen welfbrug(ook wel boogbrug genoemd), een eenvoudige hangbrug over een ravijn, een brug met plaatliggers, vakwerkbrug, hangbrug..
Onze eigen brug: Je kan je brug met plat papier maken en ook met cirkels en met vierkanten en met driehoeken. (om de constructie sterker te maken)
Dit was het zo wat.. Ik hoop dat ik jullie een beetje meer heb bij gebracht over deze les TO.. Vele groetjes Kjenta
Hey bloggers, Deze keer bij de T.O. les hebben we een filmpje over Jean gezien. Maar we hebben ook de OF-poort geleerd dit is de waarheidstabel:
0
0
0
0
1
1
1
0
1
1
1
1
Daarna was het tijd voor een technologiespel, joepie!
Zo ging het: elke groep had een pion en moest een bordje met kleuren vol krijgen. Zomaar ging dat niet je moest met de dobbelsteen gooien dan mocht je stappen zetten en dan kwam je op een kleur terecht. Van die kleur moest je een vraag trekken en als het juist was kreeg je dat kleurtje en dat moest je op je kaart leggen, er waren 8 kleuren (vragen over: energie, ICT, constructies, gezondheid, voeding, transport, gebruiksvoorwerpen en praktische opdrachtjes) en van ieder had je er 2 nodig.
Volgens meneer Goddé kan hij aan de hand van dit gezlschapsspel onze technologische kennis testen, daar heb ik toch niets van gemerkt, het was vooral veel fun!!!
We waren kei leuk aan het spelen toen ging de bel, lap we waren niet eens klaar, zoals altijd was de les TO weer te vlug voorbij.
Jammer, want we wisten niet welke groep er gewonnen was, hopelijk spelen we de volgende les verderDit was het dan daaaaaaaaaaaaaaag
Zoals gewoonlijk had meneer Goddé ook nu weer grappige filmpjes voor ons klaar. (op het einde van de les begrepen we dat ze met ons nieuw project te maken hadden). Vandaag begonnen we met het project moutainbike. Als eerste moesten we invullen hoeveel keer we fietsten per week, het aantal kilometer per week en of we dit genoeg vinden of niet. Ook de voordelen van de fiets werden gevraagd. We leerden ook wat over kracht en arbeid.
kracht = alle trekken en duwen (en vervormen) van of op een voorwerp
arbeid = als we die kracht dan ook over afstand uitoefenen spreken we van arbeid
Het was wel grappig als Zino met zijn zware boekentas boven zijn hoofd in het midden van de klas ging staan, en wij moesten uitvinden of hij kracht al dan niet arbeid uitoefende.
Meneer Goddé legde ook nog uit wat een hefboom is. Een hefboom is een onvervormbaar voorwerp (een metalen meetlat) dat draait rond een scharnierpunt (potlood). Zoals altijd lieten we ons weer in de luren leggen door onze leerkracht, hij kon met één vinger al de kracht van een leerling opvangen, voor het proefje vertelde hij er natuurlijk niet bij dat hij de lengte van zijn hefboom zelf mocht bepalen Nog veel plezier op deze blog.