relaas uit,
en soelaas aan,
de pampa
gaucho.pittem@gmail.com

Add to Technorati Favorites
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Spots
  • november 2003
  • april 2004
  • maart 2005
  • juli 2005
  • november 2005
  • januari 2007
  • december 2007
  • gaucho
    De pampa wenkt
    01-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Aan allen wordt een mooie mei toegewenst. In het bijzonder de ABVV-FGTB kameraden die kandideren bij de verkiezingen voor de ondernemingsraden en comités voor veiligheid.  Het opschrift bij de affiche hierneffen vermeldt “Kijk naar wat het oplevert”. Hopelijk een roebel in plaats van een kopecken.

    01-05-2008 om 00:00 geschreven door gaucho  


    29-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zietse-wel

    Valse bescheidenheid is mij volkomen vreemd.  Ik pronk dus parmantig met een pluim op mijn hoed omdat gouverneur Breyne bevestigt  dat de gemeente Pittem een budgettaire onregelmatigheid begaan heeft bij het inrichten van een jubileum receptie voor burgemeester Delaere.   

    De gouverneur bevestigt de grond van de klacht: “Volgens artikel 14.3 van het algemeen reglement op de gemeentelijke comptabiliteit kunnen voorlopige kredieten alleen worden aangewend voor verplichte uitgaven en dus niet voor facultatieve uitgaven”

    De diensten van de gouverneur vonden wel degelijk een dergelijke facultatieve en dus onregelmatige uitgave terug in de boeken van de gemeente Pittem: “Bij onderzoek door mijn diensten van de bestelbon van “XYZ” is wel aan het licht gekomen dat de uitgave mbt. de bloemstukken (414 euro) in 2008 werd vastgelegd op een voorlopig krediet onder artikel 105/123-16”

    De gouverneur aanvaart de motivatie van het Pittemse gemeentebestuur voor die 414 euro helemaal niet : “Het argument van de gemeente dat de betaling van de uitgave pas is gebeurd na de goedkeuring van het budget door de gemeente doet daaraan (noot van gaucho: artikel 14.3) geen afbreuk.”

    De gouverneur beslist echter om “geen toezichtsmaatregelen te nemen, gezien dit om een relatief beperkte uitgave gaat”.   Alles is relatief: 414 euro is veel voor sommigen, maar is peanuts voor anderen.

    De gouverneur tikt de gemeente Pittem wel hard op de vingers: “Ik zal het bestuur er nadrukkelijk op wijzen dat facultatieve uitgaven enkel kunnen vastgelegd worden op grond van een in het budget goedgekeurd krediet en dat afwijkingen op de regel in de toekomst niet meer aanvaard zullen worden met alle gevolgen vandien door de persoonlijke verantwoordelijkheid van de opdrachtgevers“.

    Verder meldt de gouverneur dat “Het tot de autonomie van de gemeente behoort dergelijke vieringen in te richten en uit te nodigen wie de gemeente wil, inclusief gezinsleden en persoonlijke vrienden van de burgemeester”. 

    Ten slotte blijkt dat de open brief die ik op 28 januari persoonlijk in de handen van burgemeester Delaere stopte, samen met een flamboyant verjaardagskaartje, niet teruggevonden werden.  "Het staat mij vrij de brief opnieuw te richten aan het college van burgemeester en schepenen". Hoezo opnieuw, moet ik hiertoe die brief dan niet eerst terugkrijgen van burgemeester Delaere?  Dit is daarenboven de tweede brief van mij die in een tijdspanne van minder dan drie maanden verloren raakte op het Pittemse gemeentehuis (zie ook het verslag over mijn kandidatuurstelling voor de Pittemse kultuurprijs). Dit maakt van mij zondermeer een statistisch grensverschijnsel.  Andermaal veren. Wanneer het pek?

    Het volledige antwoord van de gouverneur kan U downloaden door hierop te klikken.  Liefhebbers van de professionele correspondentie komen ruim aan hun trekken.

    De democratie te Pittem kan even herademenen nu burgemeester Delaere en genoten minder sterk staan dan ze vermoedden te staan (zie De Weekbode van 11 april).  Voor alle duidelijkheid : de westvlaamse gouverneur stelde onregelmatigheden vast te Pittem, hij verkiest om geen maatregelen te nemen maar stuurt een waarschuwing.  Ook dit is een sterk zwaktebod.

    29-04-2008 om 00:00 geschreven door gaucho  


    28-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.captain Ahab

    De Pittemse gemeenteraad hield vanavond huis in de “Blauwe Zaal”.  Er vinden namelijk renovatiewerken plaats in de raadszaal op het eerste verdiep. Ik inspecteerde de voortgang van deze werken in de vergaderzaal op het eerste verdiep en stelde vast dat de "gestileerde gekruisigde Christus" er verwijderd werd. Toen het vlaams blok twee jaar terug mevrouw Pira bij stemming verplichtte de portretten van Albert en Paola te verwijderen uit de Mortselse raadzaal, antwoordde de Groen! burgemeester dat zij deze portretten voortaan dan maar in haar kantoor ophangen zou. Ik vermoed dat burgemeester Delaere in zijn kantoor vast ook wel een kale plek weet te vinden om het kunstwerk van Roger Bonduel hiernaar te verhuizen. Artistiek Pittem zal hem waarschijnlijk wel niet aanwrijven dit kunstwerk voortaan exclusief voor zichzelf te houden.

    Er werd vanavond gestemd over de vertegenwoordiging in de Tieltse Woonwinkel, voluit de “intergemeentelijke samenwerking wonen regio Tielt”. Deze stemming was geheim, doch de CD&V had vooraf een stemadvies verordoneerd. De effectieven moesten en zouden worden: schepen Peter Gelaude en raadslid Herbert Ide, hun plaatsvervangers Mieke Serry en Jo Vervaeke. 

    Het liep goed fout bij de verkiezing van de vertegenwoordigers in het beheersorgaan van de Tieltse Woonwinkel. Een CD&V raadslid riep wanhopig uit tijdens de stemronde voor de effectieven: “Ik heb gemist!”. De stemming moest warempel opnieuw overgedaan toen ook nog bleek dat er een formulier teveel in omloop was. De CD&V doet er beter aan om dit soort calamiteiten te vermijden door voortaan een kattebelletje mee te geven aan hun raadsleden: “Op de gele formulieren kleur je de bolletjes van Peter en Herbert zwart, op het roze dat van Mieke en op het witte dat van Jo”.  De democratie is verre van gebaat bij de vaudeville die vanavond nodig weer opgevoerd werd door de verzamelde Pittemse CD&V. Nu ik eraan denk, de efficiëntste oplossing bestaat erin dat de CD&V de formulieren gewoon voor laat drukken.  Waarom krampachtig de schijn willen ophouden? Proficiat overigens aan allen met hun score, die zelfs Erich Honnecker afgunstig zou maken.  Allen kregen 15 stemmen achter hun naam versus twee blanco stemmen. Het kwam bij de dames en heren van de CD&V geen ogenblik op om Open Vld een zitje te gunnen in de Tieltse Woonwinkel of aan een externe aan de gemeenteraad (wat statutair tot de mogelijkheden behoort). Dit verklaart ten dele de twee blanco stemmen.

    Woonwinkels vonden al ingang in andere arrondissementen. De Tieltse woonwinkel springt eruit doordat er 5 nieuwe persooneelsleden aangeworven zullen worden om deze woonwinkel te bestaffen.  Schepen Gelaude maakte zich zorgen over de huidige schaarste op de arbeidsmarkt, waarvoor deze betrekkingen dreigen niet ingevuld te raken. Schepen Gelaude kan echter op beide oren slapen. Neem gerust aan van mij, mijnheer Gelaude: kandidaten van goeden huize te over om deze postjes te bemannen. Pittem zal een begrotingsaanpassing moeten uitvoeren om in een meeruitgave van 2.683 euro bestemd voor de Tieltse woonwinkel in 2008 te kunnen voorzien.

    Verder met de “onteigening bij hoogdringendheid in BPA Breemeersbeek”. Volgens het Pittemse gemeentebestuur weigeren drie eigenaars een bod van de gemeente te aanvaarden. Sito presto worden de namen van de drie onverlaten publiekelijk rondgestrooid. Het betreft V., S. en C.  De wet op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer uit 1992 percoleert overduidelijk nog in de geesten van het Pittemse gemeenteraad.  Verbijsterend wordt het echter wanneer Open Vld raadslid Kaat Dewaele meldt dat V. wel bereid is om een schikking te aanvaarden. Burgemeester Delaere geeft onmiddellijk toe dat hij dit ook wist, maar dat hier sprake is van een “communicatie misverstand”. Hij vergoelijkt dit als volgt: “de aangestelde schatter heeft het erg druk”.  Men kan toch gewoon wachten tot de "aangestelde" op asem is gekomen, denk ik dan, waarom zonodig een spoedprocedure opstarten die gebaseerd is op rammelende feiten? ’t Is te hopen voor V. dat hij door een “misverstand” niet gedwongen onteigend wordt, maar toch nog kan verkopen aan in de minne geregeld tarief. Bref, de toelichting bij de gemeenteraad neemt een loopje met de werkelijkheid door te stellen: "de onderhandelingen zijn afgesprongen".  Het gemeentebestuur houdt de raadsleden dubieuze informatie voor en is niet te beroerd om hen een spoedprocedure te laten stemmen. Burgemeester Delaere voelt zich bij dit alles niet gehinderd door het feit dat hij zich ten volle bewust is van de onjuistheid van de aangeboden informatie en zinnens was die informatie achter te houden. Ik blijf met de niet beantwoorde vraag zitten waarom de gemeente Pittem persé duurzame jeugdlokalen wil optrekken in en rond een overstroomgebied, noch kan ik de voor het Pittemse gemeentebestuur atypische snelheid van schakelen verklaren.

    De kers op de taart leverde Open VLD door budget post “61-040/361-04 70110 Afgifte administratieve bescheiden en notariële akten” in vraag te stellen. Het Pittemse gemeentebestuur gaf daarop toe dat deze belasting inderdaad eerlang afgeschaft werd, doch dat Pittem desondanks 50K Euro en 40K euro inschreef in de respectieve begrotingen van 2007 en 2008.  De fout was bekend bij burgemeester Delaere en hij zoekt naar een oplossing.  Burgemeester Delaere leek minder geïnteresseerd in de kwestie zelf, dan wel of Open VLD getipt werd.  Het verdoezelen van informatie en de gêne daarop betrapt te worden kenmerkt gesloten en ondemocratische beleidsvormen. Doe zo voort, Open VLD! Het goed bestuur krijgt jammer genoeg haar boeken niet gebalanceerd te Pittem. Tekent zich hier een patroon af gezien de budgetaire perikelen van het al even goed presterende federale CD&V bestuur?

    Café De Kroon wenkte wel erg dwingend na deze zestig minuten toegepaste absurditeit: sweet oblivion (1991 Screaming Trees, feat. Mark Lanegan)

    28-04-2008 om 00:00 geschreven door gaucho  


    25-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.montaigu
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na het bekijken van deze conference van James Carlin, toog onze man onverwijld naar Scherpenheuvel om een voorraad noveenkaarsen in te slaan. Dank aan de toevallige passant, die onze man ginder op de gevoelige plaat kon vastleggen.

    25-04-2008 om 22:07 geschreven door gaucho  


    24-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voorbereiding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    China is getting ready for the olympics

    De Chinese overheid plaatst onder het voorwendsel van de binnenlandse stabiliteit en harmonie na te willen streven tijdens de komende olympische spelen al maal meer politieke activisten, journalisten, advocaten en mensenrechtenwekers onder arrrest.  Help meeschrijven om hen te vrij te krijgen.

    Meer info op http://www.aivl.be/

    24-04-2008 om 00:00 geschreven door gaucho  


    16-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lemenvoeten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Klik hier om voor een kopie van de brief de Unie van Vrijzinnige Verenigingen stuurde aan de burgemeester en gemeenteraadsleden te Pittem.  De UVV verzoekt voorgenoemden om het religieuze symbool uit de raadzaal te verwijderen. De UVV baseert zich hiervoor op het beginsel van de scheiding van kerk en staat, het reglement van de inrichting der openbare gebouwen en een OpenVLD wetsvoorstel van 06/11/07.

    Daarnaast valt het te bezien of de gemeente Pittem zoals in De Weekbode gerapporteerd wordt: “sterk in de schoenen te staan” betreffende de klacht over de budgettaire onregelmatigheid.  Een budget (aka. begroting) moet  beantwoorden aan de principes van annaliteit, evenwicht, universaliteit, eenheid, specialiteit en openbaarheid.  In het kort komt het annaliteitsidee erop neer dat een budget de inkomsten en uitgaven van het toepasselijke financiële jaar moet behandelen.  Anders gezegd, men kan geen uitgaven voor 2008 in het budget van 2007 inschrijven. Wanneer de gemeente Pittem het ontbreken van een 2008 budget ter financiering van zijn jubileumgebeuren vergoelijkt door te stellen dat “de financiering ervan in het jaar ervoor werd goedgekeurd”, begaat de gemeente Pittem doodgewoon een principiële fout. Daarenboven bleef burgemeester Delaere tot op heden het antwoord schuldig op de eenvoudige vraag onder welke budgetpost de kosten van zijn jubileumfeest dan wel geboekt werden (zie openbaarheidsbeginsel). Het specialiteitsprincipe houdt in dat de gebudgetteerde bedragen eenduidig toegewezen dienen te zijn aan een welbepaalde inkomst of uitgave. In geval van het jubileumfeest vermeldt het budget 2007 nergens dergelijke gebudgetteerde uitgave (in de waan dat het budget 2007 al een uitgave voor 2008 zou kunnen bevatten).  Ten slotte laat het stelsel van voorlopige twaafden niet toe dat er uitgaven gemaakt worden voor niet essentiële zaken, bijvoorbeeld recepties. Pittem beschikte tot eind februari 2008 niet over een goedgekeurd budget, waardoor Pittem onmogelijk de financiering van een exclusief jubileumfeest in januari 2008 kan verantwoorden.  Kortom de financiering van dit jubileumfeest blijkt ook “kunst” te zijn.

    (Aansluitend op de blogs van 5 en 9 april)

    16-04-2008 om 00:00 geschreven door gaucho  


    13-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.werkvolk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op vrijdag 18 april vindt om 19:30 uur in het Textielhuis te Tielt de opening plaats van de tenstoonstelling "Als ’t werkvolk op straat komt. 1 Meioptochten in West-Vlaanderen".  Klik op de foto voor de levensgrote versie van de strooifolder en achtergrond informatie over deze expo.

    Deze tentoonstelling wordt geopend door de volgende sprekers, waarna een receptie volgt.
    - Simon Bekaert (sp.a gemeenteraadslid Tielt);
    - Michèle Hostekint (Vlaams volksvertegenwoordiger voor de sp.a in de regio Roeselare-Tielt); en
    - Roger Galle (voorzitter Vermeylen Fonds Tielt)

    Dit is een initiatief van de Gemeenschappelijke Aktie Tielt. De Gemeenschappelijke Aktie omkadert de socialistische verenigingen uit het Tieltse. De tentoonstelling wordt gesponsored door de Provincie West-Vlaanderen, AMSAB, August Vermeylen Fonds, Linx+ en Curieus. Iedereen is welkom op deze receptie en tentoonstelling.  De tentoonstelling zal ook te bezichtigen zijn op de wandeltocht van de Curieusneuzen op 11 mei te Pittem. Wie vervoer benodigt naar de receptie en de tentoonstelling te Tielt geeft Bob Gaucho een seintje.

    13-04-2008 om 22:32 geschreven door gaucho  


    09-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het kruisbeeld in de raadszaal heet omzeggens burgemeester Delaere en het Pittemse gemeentebestuur kunst te zijn. Misschien, dat de dames en heren van de Pittemse CD&V aansluitend de inspanning kunnen opbrengen om voor zichzelf een antwoord te verzinnen op de volgende vraag: “Wat soort overtuiging beklijven de dames en heren van de Pittemse CD&V toch, indien zij bij monde van burgemeester Delaere publiekelijk de uiterlijke tekenen van hun Christelijke overtuiging afvallen?”  Mattheüs 26:34,74-75 biedt voorgenoemden hierbij vast inspiratie.

    Dat burgemeester Delaere en medestanders in deze esthetische motieven voorwendden is niet enkel door de evasiviteit ervan ongeloofwaardig; maar is in eerste plaats beledigend voor de Christenen onder de Pittemnaren. Nochtans liet burgemeester Delaere weten via De Weekbode begin dit jaar “respect te zullen opbrengen voor ieders levensbeschouwelijke overtuiging”.  Vandaag staat burgemeester Delaere, door de onrespectvolle wijze waarop hij nu ook al Christenen bejegend, verder dan ooit bij het nakomen van zijn nieuwjaars belofte. 

    Sommigen, waaronder de interim voorzitter van de CD&V Wouter Beke, argumenteren immers juist dat de publieke ruimte (terug) religieuzer moet worden.  Dit is een debat waard om te voeren. Het is een debat waarvoor ook het maatschappelijke draagvlak groeit. Gaucho wil best een filmavond opofferen om een dergelijke debatavond te organiseren. Vooraleer dit te debat te kunnen aangaan moet men wel  zo courageus willen zijn om het standpunt in te nemen dat een kruisbeeld een religieus symbool is. De grond van de discussie afwentelen op “kunst”  is geen optie. Over kunst valt immers niet te discussiëren.
    Wat heet kunst? Marcel Duchamps pissijn is éen van de twintigeeuwse iconografische kunstwerken. Deze pisbak uit 1917 valt te “bewonderen” in het San Francisco Museum of Modern Art (hier). Wat belet burgemeester Delaere en medestanders om in een similaire esthetische reflex een replica van dit kunstwerk aan de muur van de Pittemse raadszaal te schroeven? In wat kan een door een pissijn geschoffeerde Pittemnaar immers verschillen van een Pittemnaar die weinig in zijn sas is met een gestileerde gekruisigde Christus.

    09-04-2008 om 00:00 geschreven door gaucho  


    05-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kunst

    Onderwerp :  Tweevoudige klacht van SP.A Pittem tegen de gemeente Pittem

    SP.A Pittem heeft recent 2 klachten tegen het Pittemse gemeentebestuur geopend bij de Vlaamse Overheid, meer bepaald het agentschap voor binnenlands bestuur. Beide klachten zijn ontvankelijk verklaard. Er lopen ondertussen twee onderzoeken.

    Het beginsel van de gelijkwaardigheid der mensen is SP.A Pittem dierbaar. Het grieft SP.A Pittem daarom tweemaal te hebben moeten vaststellen dat het Pittemse gemeentebestuur de Pittemnaar niet op grond van gelijkwaardigheid behandelt.


    Een eerste vorm van ongelijke behandeling van de Pittemse bevolking betreft het jubileumfeest van Burgemeester Delaere. 

    Op 19 januari 2008 vierde Ivan Delaere zijn tienjarig jubileum als burgemeester te Pittem. Deze feestviering was enkel voor een beperkt voorafgekozen publiek en louter op uitnodiging toegankelijk. Het avondfeest vond plaats in de Pittemse gemeentelijke sporthal. Op dit avondfeest werden drank en versnaperingen kosteloos verstrekt aan een 380-tal aanwezigen. De schriftelijke uitnodigingen voor dit feest werden opgemaakt en per post verstuurd door de diensten van het Pittemse gemeentehuis. Deze uitnodigingen waren ondertekend door de Pittemse gemeentesecretaris Geert Mahieu en eerste schepen Gisèle Gardeyn, met vermelding van hun openbare functie.

    SP.a Pittem heeft de Pittemse burgemeester via een open schrijven op 28 januari 2008 al om nadere toelichtingen gevraagd over dit jubileumfeest. Specifiek werd toen aan burgemeester Ivan Delaere om opheldering gevraagd over de financiering van dit avondfeest. Op deze vragen ontving sp.a Pittem geen antwoord.

    Op 19 januari beschikte Pittem namelijk niet over een goedgekeurd budget 2008 en opereerde de gemeente Pittem onder het stelsel van voorlopige twaalfden.  Het budget 2008 werd pas op 25 februari 2008 ter goedkeuring voorgelegd aan de Pittemse gemeenteraadsleden.

    SP.a Pittem diende daarom klacht in tegen het gemeentebestuur van Pittem voor een budgettaire onregelmatigheid. SP.A Pittem is immers van oordeel dat onder het stelsel van voorlopige twaalfden het de gemeente Pittem reglementair niet toegestaan is om recepties te financieren, hetzij geheel of gedeeltelijk, hetzij indirect of direct. 

    SP.a Pittem vindt dat deze onregelmatigheid verzwaard wordt deels door het feit dat dit feest slechts voor een selectief en beperkt deel van de Pittemse bevolking en louter op uitnodiging toegankelijk was en deels door het feit dat het Pittemse beleid zich met dit feest boven de bestaande budget reglementering plaatst.

     

    Een tweede vorm van ongelijke behandeling van de Pittemse bevolking betreft het niet naleven van het beginsel dat openbare besturen de neutraliteit van de publieke ruimte in acht moeten nemen.

    In de raadszaal, annex publieksruimte, op de eerste verdieping van het gemeentehuis van Pittem, gelegen Markt 1 te Pittem, is tegen de wand een kruisbeeld aangebracht. In deze zaal vinden de gemeenteraadszittingen plaats en worden er burgerlijke huwelijken voltrokken. Deze ruimte is publiek toegankelijk. Dit kruisbeeld is aantoonbaar van modern ontwerp en kan dus bezwaarlijk onderdeel uitmaken van enige traditionele aankleding van deze ruimte.

    Andermaal heeft het Pittemse beleid blijk zich buiten de bestaande reglementering te willen plaatsen. Andermaal worden door het aanbrengen van een christelijk symbool, niet-christen gelovigen en atheïsten op verschillende basis behandeld door de gemeente Pittem.


    nagekomen bericht (1)

    Uit het Nieuwsblad van 5 april verneemt Gaucho dat "Burgemeester Delaere wil niet reageren op de eerste klacht en wat het kruisbeeld betreft, wijst hij erop dat het om een kunstwerk van Roger Bonduel gaat."

    nagekomen bericht (2)
    “Op grond van de scheiding van Kerk en Staat wil ik wel aanvaarden dat er geen religieuze symbolen (historische kunstwerken eventueel uitgezonderd) hangen in overheidsgebouwen, (rechtbanken, gemeenschapsscholen, administraties…). “ Wouter Beke, CD&V huisideoloog en interim voorzitter.   Het volledige artikel vindt U op www.wouterbeke.be of door hier te klikken.



    05-04-2008 om 00:00 geschreven door gaucho  


    04-04-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.delta 125

    De Verenigde Staten wekken vaak een dubbel gevoel bij mij op. Ik voel er mij zelden op mijn gemak. Ik keer er desondanks altijd met plezier terug, zoals nu deze week weer. De VS weet mij dan telkens op kinderlijke wijze te charmeren door de keuze uit tientallen soorten koffie ("erm... small regular one will do, k'you"), de verbluffende uitgestrektheid ervan en natuurlijk door mensen als Jay Mascis. Jay is zilvergrijs voortaan, maar hij weet nog steeds als geen ander een gitaarelement te oversturen.


    dinosaur jr spelen op Cactus deze zomer. vervoer en oordopjes kunnen geregeld worden via gaucho

    04-04-2008 om 00:00 geschreven door gaucho  


    31-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Shiprat’s log, starvessel Pittem, March 31, 2008. Dobberend ergens ten westen van Ganymedes.

    Lag het aan de prachtige lenteavond, of aan de herwonnen vitaliteit dankzij de zomertijd of misschien de afwezigheid van burgemeester Delaere; in elk geval hadden de Pittemse schepenen er vanavond goesting in. Open VLD interpelleerde gevat over de overstromingsgebieden, het verhalen van infrastructuurkosten op verkavelaars, gemeentelijke zuiveringsplichten, overnamepunten en meer van dat fraais.  De CD&V gemeenteraadsleden kampten vandaag met een "off-day".
    Uit de toelichtende nota voor de Pittemse gemeenteraad voor morgenavond, vernemen we dat “Eandis bereid zijn om de gemeente bij te staan met het organiseren en coördineren van een nieuwe samenaankoop voor electriciteit”
    [voor de goeie verstaander: dit betekent de gezamelijke aankoop van electriciteit door het OCWM en de gemeente Pittem].  Kortom een uitermate sympathiek aanbod van EANDIS. Verder blijkt dat het schepencollege EANDIS op 13 februari belast heeft met het begeleiden van de gemeente Pittem bij het uitvoeren van de offerteaanvraag en opvolgings procedure. De door EANDIS voorlopig geschatte kostprijs komt op 73 K euro (en 90 cent warempel).
    De toelichtende nota verzuimt echter te vermelden wat de doorlooptijd voor dit contract bedraagt, noch vertelt de nota hoeveel KWh EANDIS hier vooropstelde.  Bij gebrek aan dergelijke informatie is de toelichtingsnota feitelijk onbruikbaar.
    Het voorgestelde aanbod valt daarenboven onmogelijk te controleren. Het bedrag lijkt onderschat, vooropgesteld dat dit weer over een twee jaren contract zou gaan. Het jaarlijkse energieverbruik van het OCWM is Gaucho onbekend, maar in 2005 verbruikte de gemeente Pittem alleen al voor ca. 23 K euro aan stroom [bron - begroting 2007]. Dubbel jammer dus dat de toelichtende nota ook al geen cijfergegevens verschaft over het electriciteitsverbruik in 2006 en 2007 door de gemeente en het OCWM of hoe de evolutie van het verbruik te Pittem en energeieprijzen doorverrekend werd.
    Raadslid Spriet en Dewael (Open VLD) maakten opmerkingen in die trant. Raadslid Spriet wou geconfimeerd zien dat er wel degelijk een openbare en competitieve offertevraag uitgestuurd zal worden door EANDIS. Raadslid Dewael wou vernemen waarop deze schatting gebaseerd was en wat de contractuele modaliteiten (met name de wederzijdse vervroegde uitstapmogelijkheid) zouden zijn waaraan de offerte zal moeten voldoen.
    Het energiepakket zal verder 20% uit groene stroom bestaan.  ’t Is makkelijk potverteren met andermans centen. De Vlaamse Gemeenschap topt immers de meerkost af met taksminderingen. De Pittemse schepenen verrasten amper wat deze ecoreflex betreft, ze verrasten des te meer doordat het socialistische herverdelingsprincipe voortaan ingang gevonden heeft bij de CD&V. 
    Tenslotte charmeerde raadslid Dewael ontwapenende openhartigheid aangaande het obscurantisme en administratees van het MJP mij onverhoeds. “Wie leest en begrijpt deze plannen eigenlijk?” De keizers nieuwe kleren, werden door mevrouw Dewael netjes aan een haakje te flapperen gehangen.
    Bollebozen ter wereld, verenigt U! ("Assemble the ways; now, today, tomorrow and always")

    31-03-2008 om 00:00 geschreven door gaucho  


    23-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.urbi et orbi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Tieltstraat is sinds donderdag terug open voor alle verkeer. Het is gewoon niet te begrijpen waarom het Pittemse gemeentebestuur dan het tijdelijke verbod om de Muizebeekstraat te in te rijden nog niet opgeheven heeft. De foto hiernaast werd deze morgen genomen (deels om later te kunnen opscheppen dat er sneeuw lag met Pasen 2008).

    De foto bewijst dat de Pittemse beleidsploeg gestaag verder aanmoddert. Niet alleen beschikt het CD&V gemeentebestuur niet over de tegenwoordigheid van geest om het tijdelijke en ondertussen volkomen overbodige politiereglement in de Muizebeekstraat ongedaan te maken; ook operationeel bakt het CD&V meerderheidsbewind er weinig van. Het lukte de CD&V beleidsploeg immers niet om de de gemeentediensten aan te sturen door hen verleden week van een eenvoudige kortetermijns takenplanning te voorzien.  “Het Laatste Nieuws” was zelfs op de hoogte dat de Tieltstraat opengesteld zou worden. Naar aangenomen mag worden was het Pittemse gemeentebestuur ook tijdig ingelicht. Een Pittemse schepen huist daarenboven in de Muizebeekstraat en moet dagelijks voorbij dit bord komen. Het Pittemse CD&V gemeentebestuur ontbeert bijgevolg vooruitziendheid, opmerkzaamheid en zin voor timing.

    Willekeurige en contradictorische bewegwijzering duidt op een slordig beleid. Een falend beleid omdat het niet bekommerd is om de noodzaak om elke vorm van reglementaire ambiguïteit te vermijden. Een gemakzuchtig en afwezig beleid omdat het een oogje dichtknijpt als anderen en zijzelf er de kantjes vanaf rijden. In ijdele poging fouten te omzeilen kiest het Pittemse CD&V gemeentebestuur aantoonbaar voor een non-beleid.

    23-03-2008 om 00:00 geschreven door gaucho  


    17-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoedje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit weekeinde meldt burgemeester Delaere in De Weekbode met aplomb : “Alles wordt uiteindelijk boven ons hoofd beslist, maar het is normaal dat elk voor zijn eigen gemeente en de mooie landschappen die ze rijk is, zal schermen”. 


    De uitspraak tekent Ivan Delaere ten voeten uit: “Het komt van boven”.  Burgemeester Delaere heeft het dit keer concreet over de bestemming die gegeven werd aan het gebied rondom het kasteel Ronceval en de Sint Jozefstraat in de zogenaamde bovenlokale ruimtelijke structuurplannen.  “Van bovenaf” is dit gebied al lang voorbestemd voor de ontsluiting de Tieltse ring. Op de bovenlokale ruimtelijke structuurplannen is voor de aanleg van de ring daartoe een reservatie strook voorzien.  Dat de bestemming voor dit gebied op het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) van Pittem totaal afwijkt met voorgenoemde bovenlokale bestemming is de onmiddellijke aanleiding waarom Stad Tielt bezwaar aantekende op 10 maart laatstleden tegen het GRS Pittem. Op het GRS Pittem is immers van deze voorbestemdheid helemaal niets meer te bespeuren. Integendeel het gebied rond Ronceval staat er ingekleurd als een landschappelijk waardevol gebied. Het richtinggevende deel van het GRS Pittem vermeldt dat er “gekozen wordt om deze natuurlijke structuur te behouden” en dat er “aan bosuitbreiding” gedaan zal worden. Dit is wat burgemeester Delaere tracht aan te geven met: “elk schermt voor de mooie landschappen die men rijk is”. Op de foto hiernaast ziet U hoe geïnteresseerden toegang hebben tot dit mooie landschap. Burgemeester Delaere reageert ongewoon fel en defensief in De Weekbode: “Dat wij (Pittem) met Ronceval onder éen hoedje spelen zijn roddels”. 


    Wat hierna volgen zijn vragen die een rationeel individu stelt bij dit alles. Met roddelen hebben deze vragen hoegenaamd geen uitstaans. Burgemeester Delaere verwart de gerechtvaardigde vragen in deze blog hopelijk niet met achterklap.


    Een eerste vraag die men zich kan stellen is de volgende:  “Hoe verantwoordt een gerenommeerd studiebureau dat het lokaal GRS Pittem opmaakte een verregaande onwetendheid over reeds lang voordien gekende aanbevelingen vanuit het bovenlokale ruimtelijk structuurplan?”. Waar schuilt de roddel bij het in vraag stellen van een feitelijk gebrek?


    Een tweede vraag die men zich stelt is : “Vanwaar de ecologische bezorgdheid over Ronceval ?”  Het GRS Pittem negeert bijvoorbeeld de aanbevelingen van de Pittemse milieuraad over het aanleggen van een groenzone tussen de Meulebekestraat en de Spoorlijn. Een advies dat sinds 2004 voorkomt op de Milieu Jaar Plannen Pittem. Voorgemeld gebied wordt in het GRS Pittem als “inbreidingsgebied” bestemd . Er loopt ginder al een BPA. De gemeente Pittem heeft tot op heden ook geen aandacht geschonken aan het verwerven van het bos “Egemse Veldekens”; en verwezenlijkte qua “bosuitbreiding” tot nu toe weinig meer dan het Park broeders Maristen, dat welgeteld 10 wormstekerige bomen rijk is. “Vanwaar deze plotse en selectieve natuurbehoudende reflex bij een heuvelrug en privé park?” Waar schuilt de roddel bij het in vraag stellen van feitelijke tegenspraken?


    De keuze tussen het behoud van het landschap rond Ronceval en het welzijn van de inwoners van de Tieltse Deken Darraslaan en Sint Michielstraat moet geobjectiveerd en verantwoord worden aan de hand van weloverwogen criteria. Maar verdienen dergelijke wezenlijke beleidskeuzes echt niet beter dan het opentrekken van een blik demagogische stijlfiguren. Vrij geïnterpreteerd zegt burgemeester Delaere: “Ik ben ook maar een stumper, die uiteindelijk door hogerhand gepasseerd zal worden; maar ik scherm tenminste voor jullie natuur”.  Waar schuilt de achterklap in deze vraag tot rationaliseren van de problematiek van de Tieltse ring? 


    Een vraag die een buitenstaander zich onmiddellijk ook stelt is : “Hoezo onder éen hoedje spelen met Ronceval?”.  Op die voorzet van burgemeester Delaere volgen een aantal feiten (weerom geen roddels).


    De bewoner van het kasteeldomein Ronceval was tot einde 2007 afgevaardigd bestuurder van NV Belconsulting. NV Belconsulting is
    in 2008 overgenomen door de NV SORESMA. De NV Belconsulting adviseerde de gemeente Pittem vaak in het verleden, bijvoorbeeld de studie “Groene bestemming RZWI” (2004), de opmaak van het “BPA Meulebekestraat” (2005), het “Erosieplan” (2004), een studie over de “Verbeteringswerken aan landbouwwegen” (2000) en was betrokken bij de voorstudie van het GRS Pittem in 2001.


    Burgemeester Van Daele (Tielt) meldt in De Weekbode “De bewoner van het kasteeldomein heeft in het verleden bomen aangeplant op het reservatiegebied. Het tracé van de zuidwestelijke ontsluiting loopt niet over het kasteeldomein Ronceval”.  Burgemeester Van Daele geeft hiermee aan dat deze bewoner de zaken “van bovenaf” niet ondergaat maar hiermee actief probeert bij te sturen. Dit is het goed recht van deze bewoner (en alle sympathie wat mij betreft voor deze ingesteldheid waarbij men zijn lot zelf aanstuurt).

    Het GRS Pittem werd in 2007 opgemaakt door het studiebureau NV SUMResearch. Klik op de foto (of hier) om een overzicht te krijgen van de ontstaansgeschiedenis en levenscyclus van SUMresearch, SORESMA, HAECON en Belconsulting; alsook over de tijdelijke vennootschappen die deze studiebureaus in de loop der jaren oprichten. [Bron: de publieke opvragingsfunctie bij de Kruispunt Bank der Onderneming, Ministerie van Economische Zaken].

    Nog een gerechtvaardigde vraag die aansluitend en logisch volgt uit dit organiek overzicht is de volgende : “Hoe valt het te rijmen dat het GRS Tielt en GRS Pittem contradictorisch ingevuld zijn aangaande de bestemming van het gebied Ronceval, wetende dat het studiebureau “Groep Planning” dat het GRS Tielt opstelde en het studiebureau “SUMResearch” dat het GRS Pittem opstelde, éen hetzelfde bedrijf zijn”. [Bron: www.sum.be  “SumProject and Suresearch formerly known as Groep Planning en Mens en Ruimte”; de URL www.groepplanning.be verwijst daarenboven onmiddellijk door naar www.sum.be, voor GRS Tielt ga je naar http://www.west-vlaanderen.be/jahia_upload/leefomgeving/rup/grs_tielt/A00_TEKSTinformatief.pdf]

    Door de recente consolidaties op de markt van de studiebureaus gebeurt het frequent dat zij die vroeger concurrenten waren, nu elkaars medevennoot geworden zijn. Die ‘kruisbestuiving’ wordt nog versterkt door het feit dat er onderling tussen studiebureaus een aanwas van tijdelijke vennootschappen ontstond.  Dergelijke tijdelijke vennootschappen onstaan haast onvermijdelijk door de hoge borgstelling die de overheid eist bij publieke aanbestedingen. In een constellatie van “ons kent ons” waarbinnen de grenzen tussen ondernemingen vervagen moeten aanbestedende overheden zich terdege afvragen waar eventuele belangenconflict ontstaan kunnen. Allen dergelijke oefeningen bieden een waterdichte garantie om roddels te vermijden. Burgemeester Delaere tevens schepen van ruimtelijke ordening draagt in deze een prangende verantwoordelijkheid. “Van bovenaf” zal deze vraag echter niet beantwoord worden voor burgemeester Delaere. Ook al omdat burgemeester Delaere samen met het Pittemse beleid erg lang talmde om de Pittemse gecoro raad erkend en geïnstalleerd te krijgen. Dit gebeurde immers pas 2 weken terug. Een gecoro raad die daarenboven enkel op het “gender” vlak enig evenwicht tentoonspreidt. De beleidsvorm, zoals die door het Pittemse gemeentebestuur ingevuld wordt, biedt jammer genoeg geen ruimte voor het uitvoeren van de nodige check&balances. De democratie is eerlang dood te Pittem.


     

    17-03-2008 om 00:00 geschreven door gaucho  


    06-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.taalwenk

    Uit het Pittemse Beleidsplan 2007 “01.5.1. Actie : de gemeentelijkbelastingen dienen op een aanvaardbaar niveau gehouden ten opzichte van de vergelijkbare gemeenten.”

    De opcentiemen (grondlasten) en aanvullende personen belasting is nergens binnen de cluster (gemeenten vergelijkbaar met Pittem) , noch in de omliggende gemeente hoger dan te Pittem. Zie elders in deze blog.

    Het Pittemse beleidsplan kan U downloaden op www.pittem.be. De definitie van het adjectief “aanvaardbaar” wordt U bij deze aangeboden.

    06-03-2008 om 22:16 geschreven door gaucho  


    01-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.abacus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Maandag laatst lag het begrotingsvoorstel 2008 voor ter goedkeuring bij de Pittemse gemeenteraadslieden. Deze raadslieden  baseerden zich daarbij op de begeleidende nota, die Pittemnaren ook konden downloaden op www.pittem.be weliswaar luttele uren voor de zitting aanving. 
    Het heeft er echter alles van weg dat de Pittemse begrotingscommissie, de aanwezige raadslieden en ambtenaren niet eens de moeite meer kunnen opbrengen om de allerbasaalste bugetcontrole uit te voeren: de juistheid van de sommen. 
    Op het plaatje hiernaast zijn voor hen de gepaste rekenkundige correcties aangebracht. Klik gewoon even op het plaatje voor een uitvergroting.
    Hoe de Pittemse schepen van financiën en raadslieden ook maar durven verhopen ooit au sérieux genomen te worden aangaande hun financiële bestuurskundigheid, ontgaat mij op dit ogenblik quasi volkomen. Temeer omdat het Pittemse gemeentebestuur en begrotingscommissie slabakten bij het budgetteren en uiteindelijk twee maanden meer nodig hadden dan reglementair voorzien om met deze gammele cijfers op de proppen te komen.
    Het valt dus te bezien of de rest van het Pittemse budget met wat minder haken en ogen aaneenhangt. De 15 CD&V gemeenteraadsleden en schepenen hadden er zo te zien een blind vertrouwen in verleden maandag en keurden daarom zonder ook maar een piep te uiten een onjuist begrotingsvoorstel goed.
    Voorafgaand aan de volgende gemeenteraadzitting  geef ik de schepen van financiën voor alle veiligheid toch een telraampje cadeau. 
    U kan een kopie van de begeleidende nota downloaden door hier te klikken. Op www.pittem.be zal deze ongemeend verhelderende nota immers als de wiedeweerga verdwenen zijn.  Sommige lezers van deze blog, zijn om verkeerde redenen gretiger dan anderen.
    Banale foutjes zijn symptomatisch voor totalitaire bestuursorganisaties. Als de externe controle weggevallen is, stopt gemakshalve en abrupt ook elke interne controle.  Checks&balances zijn passé te Pittem. De Pittemse democratie is morsdood, ten bewijze: een miezerige rekenfout van 20 euro.

    01-03-2008 om 18:06 geschreven door gaucho  


    25-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.onvervaard gaan waar anderen zich niet wagen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Starship Pittem, shipmate’s log 2008, February 25: Verslag van de Pittemse gemeenteraad.

    Pittem zal het het financiële jaar 2008 afsluiten met een tekort van 541 duizend euro op de gewone dienst en zal kifkif draaien op de buitengewone dienst. Klik op de afbeelding hiernaast voor een detail overzicht. Burgemeester Delaere is hierover duidelijk: "Dit verlies komt doordat de gemeente Pittem het advies volgt van raadslid Spriet van Open VLD om meer over te dragen uit de gewone dienst".  Het hoeft toch geen betoog dat dergelijke argumentatie je reinste intellectueel wangedrocht is. Het is een waanidee dat eender welk tekort veroorzaakt zou kunnen worden door een overboeking (denk aan het derde studiejaar en de wet van de communicerende vaten). Het is zoniet nog een grotere dwaling te denken dat het Pittemse CD&V gemeentebestuur ook ooit maar het advies van bijvoorbeeld Open VLD zou opvolgen. De realiteit is dat 964 duizend euro overgeboekt moesten worden naar de buitengewone dienst om er het te verwachten tekort van om en nabij de 1200  honderd duizend euro te neutraliseren (tegaar met een retained earning van 300 duizend euro uit 2006), in een lamme poging om aldus de reeds hoge schuldenlast niet nog meer aan te dikken. Het ware interessant om de te mogen vernemen van burgemeester/schepen van financiën Delaere waaraan die 1,2 miljoen euro gebudgeteerd tekort op de buitengewone dienst toe te wijzen valt. Omgekeerd 1,2 miljoen euro tekort op een totale inkomst van 8,1 miljoen euro in het eigen dienstjaar is onbegrijpelijk (15% er neffen). Het wordt pas hallucinant wanneer dit begrote tekort (1,2 miljoen euro) in buitengewone dienst tegenover de begrote inkomsten (1,1 miljoen euro) geplaatst worden. Waar had de burgemeester/schepen van financiën dan wel ooit gedacht 1,2 miljoen euro meerinkomst (110%) op te duikelen ?  De tering staat nog steeds niet naar de nering te Pittem, geen overboeking die daar raad mee weet.

    Open VLD verdiende desondanks mijn onverholen appreciatie vanavond, doordat raadsleden Dewael en Spriet pertinente vragen stelden over het algemeen beleidsplan Pittem. Niet dat deze vragen of opmerkingen overigens ook maar éen zode aan de dijk zullen brengen, behalve misschien dan als voedingsbodem voor lamlendige excuses. Zie supra.

    "Het probleem van geparkeerde vrachtwagens zal weldra van de baan zijn", meldt burgemeester Delaere verheugd, "Pittem werkt samen met de omliggende gemeenten aan een nieuw algemeen politie reglement dat vrachtwagens van meer dan 5 ton zal verbieden in de dorpskom te parkeren. Het reglement is reeds van toepassing te Wingene. Het reglement zal niet toegepast worden in Ardooie". De deelnemende gemeenten zullen niet investeren in het aanleggen van parkings voor vrachtwagens. Burgemeester Delaere “Het standpunt is dat de eigenaar van de vrachtwagen zelf maar moet investeren in het aanleggen van parkings”.  Het Pittemse “do nothing" principe wint aan populariteit bij de omliggende gemeenten.

    "Het inkomsten uit de retributie belasting op het onbreken van parkeerplaatsen zullen worden besteed aan het aanleggen van parkings", meldt burgemeester Delaere.  Dit is weeral bestuurlijke ongein van het bovenste schap.  De bestemming van een retributie belasting kan immers niet vastgelegd worden voor specifieke doeleinden, retributies dienen opgenomen te worden in het geheel aan inkomsten.  Er viel hierop geen reaktie te noteren van de Open VLD raadsleden.

    De gemeente Pittem werft aan : een poetsvrouw, een ingenieur, 2 assistenten voor de groendienst en een sportpromotor.  De werkingskost van de Pittemse adminsitratie bedraagt nu reeds 60% meer dan in gelijkaardige gemeenten.  Geen reaktie hierop van Open VLD.  Aandiggelen: de socialistische vooroordelen ten overstaan het liberale idée fixe over het teveel aan ambtenaren.

    Het CIBO gebouw wordt gesloopt wegens onveilig.  Amper 2 jaar terug deed zich een rel voor tussen de Pittemse burgemeester en jeugdverenigingen, omdat deze laatste hun intrek niet wilden nemen in CIBO. Begrijpe wie begrijpe kan. Geen reaktie hierop van Open VLD.

    De vernieuwing van de Peerdestraat in Egem zal op zich moeten laten wachten.  Burgemeester Delaere: "Pittem kan immers de geraamde 3 miljoen aan kosten niet zelf financieren".  Geen reaktie van Open VLD, nochtans afficheert Open VLD “deze straat moet dringend hersteld worden” op een plakkaat in die Peerdestraat. 

    Burgemeester Delaere : "In het verleden waren de oplossingen die geboden werden aan de wateroverlast problemen helemaal niet goed. Het is verre van uitgeklaard hoe de financiering eruit zal zien bijvoorbeeld voor de IBAs, rioleringsaansluitingen, hoe de vereiste doelstellingen gehaald zullen worden tegen 2015, etc.  op advies van VVSG heb ik dan ook samen met collegae besloten op 2 keer 6 jaar te wachten"  Zie ook : "do nothing".

    De restauratie van de Plaatsmolen daarenegen gaat de goede weg op. Het dossier is ontvankelijk verklaard. Er viel geen animo te bespeuren bij de gemeenteraadsleden over het feit dat dit stuk Pittems erfgoed eindelijk opgekalefaterd wordt.  Uit deze door het Vlaamse Gewest opgedrongen restauratie en daaraan gekoppelde kost valt immers amper politieke winst te peuren. Ouwe stenen.

    Over ruïnes gesproken. Er komt een museum te Pittem over pater Verbiest. Hiervoor heeft het CD&V gemeentebestuur het woppende bedrag van 290 duizend euro veil.  Los van het feit dat mij elke relevantie ontgaat die een zeventiende eeuwse jezuiët ook maar zou kunnen hebben voor de hedendaagse maatschappij, dit: op de dag dat De Morgen op de voorpagina meldt dat de Nationale Bank van België erkent dat er een koopkracht probleem heerst, is de uitgave van bijna 300 duizend euro voor een niche museum gewijd aan wat een puur lokaal fenomeen is, zondermeer obsceen. Deze quasi 300 duizend euro zouden beter aangewend worden om de Pittemse opcentiemen of de aanvullende personen belastingen te Pittem te milderen. Beide belastingen zijn te Pittem ook beduidend hoger dan in vergelijkbare gemeenten (zie elders op deze blog).  Mits wat inventiviteit zouden Pittemnaren met lagere inkomens toch een financiële opkikker aangeboden moeten kunnen worden, bijvoorbeeld gratis 50 vuilniszakken voor iedereen.  Schepen Lambrecht - overigens in zijn hoedanigheid van ondervoorzitter van de raad van bestuur van IVIO een fervent voorvechter om de prijs van vuiniszakken op te drijven naar 1.5 euro - hoopt overduidelijk om zich met de creatie van dit museum van een schepenzitje te kunnen verzekeren bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. De zweem van respectabiliteit die gepoogd wordt om aan dit initiatief te verlenen, door op de expertise van de Katholieke Universiteit Leuven beroep te doen, zou weinigen mogen misleiden. U en ik hoesten gewoon de rekening van een impliciete wervingscampage op. Dit jaar en de komende jaren, want Schepen Lambrecht vergat voor het gemak dat aan een museum onveranderlijk recurrente werkingskosten verbonden zullen zijn. Je hoeft echt geen Madamme Soleil te heten om bijvoorbeeld in te zien dat er volgend jaar een vacture open komt te staan voor een museum suppoost (van goeden huize, dat spreekt voor zich).

    Open VLD onthield zich bij de stemming over het algemeen beleidsplan Pittem en aansluitend ook bij het budget 2008. 

    Geen van de CD&V gemeenteraadsleden uitte weerom een gebenedijt woord. Het budget dat voor deze oorverdovende stilte aan de kant gehouden werd in 2007 bedroeg in 20.600 euro. Open VLD stelde goede vragen, doch faalt schromelijk in de afwerking. Het goede nieuws is dat Pittem ten langen leste een goedgekeurd budget heeft.  Het heeft er wel alle schijn van dat het vertraagd publiceren van het budget handig uitgebuit wordt om stilletjes 1200 duizend euro tekort op de buitengewone investeringen tussen de plooien te laten wegglippen.  300 duizend euro aan absurde uitgaven zijn alvast geïdentificeerd via deze blog.  Meer details over de rest van die 1200 duizend euro tekort vindt U later wel op deze blog.

    Lektuurtip. Gemeenteraadsleden krijgen een exemplaar van het het financiële jaarverslag 2007, het budget 2008, de bijhorende financiële nota en het financiële meerjaren plan.  Andere Pittemnaren kunnen deze documenten aan de vooroorlogse prijs van 12,5 euro per stuk bekomen bij het gemeentebestuur. Waarlijk, Pittemnaren zijn gelijkwaardig (ooit). 

    Het citaat is van Captain James T. Kirk, eerlang liefhebber van het nauwsluitende maillot.

    25-02-2008 om 00:00 geschreven door gaucho  


    24-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dag van de dilettant
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het kader van de “dag van de vrijwilliger” werden de vrijwilligers die zich onbaatzuchtig inzetten voor de talloze Pittemse verenigingen vandaag (zondag 24 februari) door het Pittemse gemeentebestuur gefêteerd.

    Het Pittemse gemeentebestuur houdt ook in deze joviale aangelegenheid voet bij stuk wanneer het op discrimineren van Pittemnaren aankomt. Gaucho-Linx+ ontving bijvoorbeeld geen uitnodiging om aan dit evenement deel te nemen.  Elders op deze blog wordt al te vaak gerapporteerd hoe de willekeur te Pittem heerst, onderandere doordat de Pittemse mandatarissen hun persoonlijke voorkeuren en hun aversies ongecontroleerd en ongestoord laten doorsijpelen in hun beleidsdaden. Gaucho-Linx+ is de kulturele werking van het ABVV-FGTB. Enige consideratie, begrip of respect voor de talloze sociale verwezenlijkingen van het ABVV-FGTB en hun leden en vrijwilligers te Pittem vergde vandaag weeral te veel van het Pittemse beleid. 

    Zo zijn er talloze zaken die het Pittemse beleid vragen om 'à fond' te gaan.  Een fond, waarvan hoe langer hoe meer zichtbaar wordt dat die voor het Pittemse gemeentebestuur onbereikbaar is.

    Wat te denken van de wegenwerken die plotsklaps en onaangekondigd in de Heidenskerkhofstraat van start gingen. Het vergde naar alle waarschijnlijkheid teveel van het Pitteme gemeentebestuur en kakelverse gecoro raad om deze werken niet te laten samenvallen met de wegenwerken in de Tieltstraat. Geen kat komt de laatste tijd nog voorbij het kruispunt van de Tieltstaat en de Muizebeekstraat. .Je zal maar middenstander zijn en een "zulle" hebben in dit nu desolate stuk van de Tieltstraat.

    Wat te denken van het feit dat op www.pittem.be de dagorde en agenda van de gemeenteraad (25/02) op de vooravond ervan nog niet beschikbaar was. Vergt ook dit teveel van het Pittemse gemeentebestuur en administratie?  De Pittemse administratie vergat tot nu toe ook dat aan raadslid Dewaele beloofd werd tijdens de gemeenteraadszitting van november laatst om de goedgekeurde verslagen van de gemeenteraad sessies online te plaatsen. Naar aan te nemen, vergt dit te veel.  Vertrouwen op de gaten in andermans geheugen, vergt dan gelukkig weer minder.

    Vergt het ook teveel van het Pittemse gemeentebestuur om de begroting voor 2008 op tijd in te dienen?  De voorlegging ter goedkeuring van Pittemse begroting aan de gemeenteraad is ondertussen 2 maanden over tijd.

    Vergt het teveel om het door de Vlaamse Regerging vereiste Lokaal Sociaal Beleidsplan op te stellen? De publicatie van dit plan is 2 maanden voorbij de uiterste datum waarop dit door de Vlaamse regering goedgekeurd moest zijn.

    Het valt te begrijpen dat het Pittemse beleid andere katten te geselen heeft, bijvoorbeeld het optuigen van verjaardagsfeestjes voor de burgemeester. Het vergde het Pittemse gemeentebestuur en administratie duidelijk weinig om aan een select groepje Pittemnaren een persoonlijke uitnodiging te sturen voor deze met belastinggeld gefinancieerde slemppartij.

    Het is in die zin weinig verwonderlijk dat de Pittemse werkingskost 60% hoger ligt dan in gelijkaardige gemeentes. Bovenstaande zijn immers alle manifeste symptonen van beleidsonkunde.  Wanneer wordt de dag van de dilettant gecelebreerd?  Zoiets op poten zetten kan weinig vergen, toch niet te Pittem.

    24-02-2008 om 00:00 geschreven door gaucho  


    23-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.valentijns wandeltocht CurieusNeuzen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De CurieusNeuzen wandeltocht te Meulebeke bracht vandaag 1076 man op de been. De CurieusNeuzen wandelclub onstond uit de samenwerking tussen de Curieus afdelingen Meulebeke, Pittem en Wingene.  De grote opkomst valt toe te schrijven aan het stralende weer (veertien graden en dat in hartje winter). De dagenlange voorbereiding door de CurieusNeuzen en de inzet van talloze enthousiaste CurieusNeuzen biedt echter even goed een verklaring. Alle wandelaars waren vol lof over de organisatie en het landelijke kader waar de wandeling doorging.
    U kan de foto’s genomen in controlepost De Miere bekijken door gewoon op de afbeelding hiernaast te klikken.
    Op 11 mei vindt te Pittem de 2de CurieusNeuzen wandeltocht van dit jaar plaats.


    23-02-2008 om 00:00 geschreven door gaucho  


    12-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.déviation
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op bizarre wijze bevestigen de banale gevolgen van rioleringswerken op het einde van de Tieltstraat andermaal de vaststelling dat voor het Pittemse gemeentebestuur niet alle Pittemnaren gelijk zijn.
    Door de voorgenoemde werken werd begin januari de Tieltstraat volledig afgesloten. Geheel getrouw aan het beginsel dat indien een probleem lang genoeg genegeerd wordt, het vanzelf verdwijnt; verzuimde de gemeente Pittem toen om een circulatieplan op te stellen. Geheel voorspelbaar kreeg de Muizebeekstraat meteen een overvloed aan sluipverkeer van en naar Tielt te verwerken. Dit zorgde bij de inwoners van de Muizebeekstraat vanzelfsprekend voor overlast.  Gelukkig voor hen, niet voor lang.  Aan de ingang van de Muizebeekstraat pootte het gemeentebestuur immers prompt een inrijverbodsteken neer.  De gemeente diende hiertoe een tijdelijk politiereglement uit te vaardigen. Omzeggens schepen Lambrecht kon dit door terug te vallen op een oude politieverordening. Geheid een verordening uit de tijd van het Ancien Régime, 't is te zeggen juist voordat "Liberté, egalité et fraternité" opgang maakte.  De gemeente Pittem beknibbelt niet op kosten en moeite om het sluipverkeer weg te houden uit de Muizebeekstraat.  Er was al het inrijverbodsbord, en gisterenmiddag stond de politie er verdekt opgesteld, ijverig de nummerplaten noterend van de onverlaten die zich toch in de Muizebeekstraat waagden.
    Waar schuilt de ongelijkheid dan?
    Wel, de Fonteinestraat gaat over in de Muizebeekstraat, net op het punt waar het inrijverbodsteken opgesteld staat.  Diezelfde Fonteinestraat lijdt sinds jaren onder de overlast die overnachtende vrachtwagens er veroorzaken.  Sommige huizen vertonen in de gevels scheuren. Deze schade werd aangericht door overbeladen vrachtwagens, die de Fonteinestraat gebruiken als sluipweg richting Tielt.  Noch de gemeente Pittem, noch de politie ondernamen tot nu toe iets tegen deze inbreuken. Nochtans hoeven hier geen oude politiereglementen afgestoft te worden, noch hoeft er aanvullend in borden geïnvesteerd.  Een tonnagebord hangt parmantig bij het binnenkomen van de Fonteinestraat en de dagdagelijkse wegcode gebiedt dat vrachtwagens niet langer dan 8 uur parkeren mogen in de dorpskom. De overlast die vrachtwagens bezorgen, is door de inwoners van de Fonteinestraat herhaaldelijk gemeld aan burgemeester Delaere, schepen Pollet en schepen Deceuninck.
    De simpele ziel, die Gaucho onaanvechtbaar is, begrijpt hoegenaamd niet waarom, wat in de Muizebeekstraat wel en zelfs sito presto kan, dan weer niet in de aanbelendende straat kan. Gaucho moet dus objectief vaststellen dat er ongelijkheid heerst in de behandeling die het gemeentebestuur in petto heeft voor de inwoners van de Fonteinestraat en die van de Muizebeekstraat. Gaucho heeft het gissen naar de oorzaak van deze discriminatie en dit favoritisme. Misschien dat schepen Deceuninck, volgens www.pittem.be wonende Muizebeekstraat 5, Gaucho hierbij even op weg kan helpen.

    Klik op de foto bij deze blog voor een vollediger artikel omtrent de perikelen in de Fonteinestraat en elders. Dank aan lezer E. Hou die vinger aan de pols voor ons.


    12-02-2008 om 00:00 geschreven door gaucho  


    08-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.crembo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    [07/02/2008] De gemeenschappelijke commissie Defensie en Buitenlandse Zaken kwam vandaag samen naar aanleiding van de beslissing van minister De Crem om extra manschappen naar Afghanistan te sturen. Vorige vrijdag liet de nieuwe minister van Defensie weten dat hij 140 extra soldaten en 4 F16-gevechtsvliegtuigen naar het rampgebied zou sturen.

    Dirk Van der Maelen: “De Navo vraagt ons land al enkele jaren om mee te stappen in hun oorlogslogica in Afghanistan en extra troepen naar daar te sturen. sp.a houdt deze beslissing al jaren tegen. Gelukkig, want de VS voeren daar een oorlog die ze niet kunnen winnen, een roekeloze oorlog die enkel slachtoffers maakt. Daarom hebben we in 2005 enkel ingestemd met een beveiligingsoperatie in Afghanistan, géén aanvalsoperatie. Maar blijkbaar zwaait Open VLD nu het stuur om.”

    Maar het sturen van extra troepen en F 16’s brengt niet enkel onze Belgische militairen en de Afghaanse burgers in gevaar. Het leidt ook tot niets, volgens sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen.

    Dirk Van der Maelen: “Dit is niet enkel een gevaarlijke missie. Deze oorlog lost ook niks op. Sterker nog, het brengt ons verder af van een oplossing in Afghanistan dan ooit. Want alle rapporten bevestigen dat de laatste jaren de Taliban sterker in het zadel zit dan ooit, net omwille van de militaire aanpak daar. Ons land mag niet meestappen in de Amerikaanse ‘war on terror’.’“

    Van der Maelen hekelde nog dat het ongezien is dat de minister van Defensie zo’n belangrijke beslissing neemt zonder voorafgaandelijk debat in het parlement. Gezien de verhoogde terreurdreiging in ons land is het volgens de sp.a aangewezen dat het parlement over het sturen van extra troepen grondig debatteert vooraleer de minister zijn akkoord geeft aan de VS.

     (klik op de afbeelding om een actuele stand van zaken te hebben over het aantal burgerslachtoffers in Irak, waar momenteel ook een "beveiligingsoperatie" loopt)

    08-02-2008 om 20:58 geschreven door gaucho  




    gaucho leunt aan bij
  • links
  • (+) links

  • gaucho bekijkt
  • (nieuw) leven en welzijn van een Pittemnaar
  • leven en welzijn van een Pittemnaar
  • jouw vingerzetting
  • het stapsgewijs
  • ten slotte

  • gaucho beluistert
  • depth charge ethel (nieuw)
  • now what will ya' do? (with all yer power)
  • lou
  • lou
  • loup
  • billie, en
  • de tijd

  • gaucho bestrijkt
  • de evolutie
  • de devolutie
  • de revolutie
  • de absolutie


  • de barrio
  • 480 minuten
  • avelgem (+)
  • geluwe (+)
  • harelbeke (+)
  • ieper (+)
  • marianne
  • roeselare (+)
  • zwevegem (+)

  • Inhoud blog
  • persnota (bis)
  • persnota
  • melroc
  • tien

    Archief per maand
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 10-2013
  • 07-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 09-2006
  • 09-2005

    gaucho recycleert


  • verfilmd:Curtis,Hook,Sumner&Morris



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs