Mijn favorieten
  • www.freewebs.com/zuidfrankrijk
  • www.facebook.com/MaisonLaGarrigue
  • www.facebook.com/groups/Edithshapjes
    Maison la Garrigue | Promoot jouw pagina ook
    Categorieën
  • Aperitiefdranken,drankjes en likeuren (25)
  • Aperitiefhapjes (54)
  • Barbecuegerechten (9)
  • Bijgerechten (47)
  • Desserten (89)
  • Eigerecht (1)
  • Gebak (247)
  • Kerst (20)
  • Kipgerecht (18)
  • Light recepten (19)
  • micro minuut pot (1)
  • Microgourmet (16)
  • Nieuwtjes (61)
  • Omeletparty (4)
  • Pastagerecht (13)
  • Rijstgerecht (5)
  • Siliconen bakvormen recept (4)
  • Soepen (13)
  • ultra pro (5)
  • Visgerechten (9)
  • Vleesgerecht (20)
  • Voorgerechten (11)
  • Zoeken in blog

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Brésiliennetaart
  • Kip zoetzuur
  • Zebracake
  • Moelleux citroen
  • Supersnelle rijsttaart
    Foto
    Foto
    Foto
    Een interessant adres?
    Edithshapjes
    Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten !
    nu ook op www.facebook.com/groups/Edithshapjes
    31-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasnestjes
    Deze chocoladenestjes zijn super gemakkelijk te maken in de mini tartelettevorm en dienen als decoratie voor op mijn paasgebak.

    Nodig :

    - mini tartelettevorm
    - een handvol all bran (ontbijtgranen)
    - pure chocolade

    Werkwijze :

    De chocolade smelten in de microplus schenkkan op een lage wattage in de microgolfoven. Telkens 1 minuten en tussenin even roeren. Als de chocolade gesmolten is, de all bran eronder mengen en in de mini tartelettevorm doen. Een uurtje in de koelkast zetten en de paasnestjes ontvormen uit de siliconen mini tartelettevorm. Hierop enkele kleine suikereitjes leggen en je hebt iets superleuks voor op je paasgebak te presenteren.













    31-03-2013 om 20:58 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    Tags:mini tartelettevorm
    >> Reageer (0)
    29-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zonnige Paasdagen !
    Nog 2 dagen te gaan en de kinderen mogen weer op zoek naar paaseitjes.....hopelijk moeten ze die niet gaan zoeken tussen de sneeuwvlokken. Het zou een plakkerige bedoening worden. Ben je die grijze lucht en dat gure weer ook zo beu....ik ken nog een plaatsje waar de zon 300 dagen per jaar schijnt...en waar het heerlijk vertoeven is....waar de asperges nu al volop te verkrijgen zijn....waar de zon zich al van zijn beste kant laat zien, waar je smaakpapillen op volle toeren draaien bij het aanschouwen van al die lekkernijen op de plaatselijke marktjes.....kortom in het land van de wijn, kaas en heerlijk vers stokbrood. 
    En er is nog een plaatsje vrij tijdens de 2 de week van de paasvakantie, een weekje ergens begin mei en nog enkele weken in augustus. Voor meer info kan je terecht op deze website van het kaartje.








    29-03-2013 om 09:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Nieuwtjes
    >> Reageer (0)
    28-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Strikken op zijn Paasbest !
    Een mooi ideetje om met Pasen te maken, bovendien heel gemakkelijk.

    Nodig :

    - bladerdeegvierkantjes van 10 x 10 cm
    - 60 gr gemalen amandelen
    - 30 gr suiker
    - 30 gr boter
    - 1 ei

    - amandelschilfers
    - bloemsuiker

    Werkwijze :

    Plooi het bladerdeeg diagonaal dicht. Snij met de schaar 2 keer in vanuit de punt te vertrekken. Zie hiervoor de foto als voorbeeld. Maak van bovenstaande benodigdheden een frangipannepasta en doe dit met behulp van een soeplepel tussen het bladerdeeg.

    De ingesneden reep draai je nu rond het geheel volgens voorbeeld op de foto. 

    Met behulp van het patisserieborsteltje een geklutst eitje aanbrengen op de paasstrik en bestrooien met amandelschilfers. Bakken op 180°C in een voorverwarmde oven gedurende een half uurtje.  Na afkoeling bestrooien met poedersuiker.

















    28-03-2013 om 20:41 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Tags:pak-n-schaar, patisserieborstel
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baileys home made !
    Dat de shaker een fantastisch product is hoef ik zeker niet meer mee te delen. Dagelijks heb ik deze wel in gebruik, deze keer om een lekkere home made Baileys van te maken in een wip. 

    Nodig :

    - Shaker
    - 1 zakje vanillesuiker
    - 125 ml slagroom
    - 125 ml koffiemelk
    - 1 koffielepel oploskoffie
    - 2 koffielepel chocoladesaus
    - 75 ml suiker
    - 50 ml whiskey

    Alles bij elkaar in de shaker doen, schudden en klaar !    

    Nota: indien je niet graag een whiskeysmaakje hebt, gebruik dan brandy, cognac of een hazelnootlikeur.

    Zo gemakkelijk, begin er maar vlug aan ;)))









    28-03-2013 om 12:48 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Aperitiefdranken,drankjes en likeuren
    Tags:shaker, crescendomaatjes
    >> Reageer (0)
    23-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Millionaire's Shortbread
    Heerlijke krokante caramelkoek met chocolade !    Deze plaatkoek was ik al zoveel tegen gekomen al surfend op het world wide web dat ik hem beslist zelf ook eens moest uitproberen. En wat moet een mens op een zaterdagvoormiddag met zo'n koude temperaturen anders doen.....juist...de kachel aan, de koffie doorgelopen en dan je heerlijk uitleven in de keuken.....als de kinderen dan nog vragen wanneer ze er mogen van beginnen te eten....zalig.

    Nodig voor het shortbread :  (12 stuks)

    - 180 gr bloem
    - 70 gr suiker
    - 1 theelepel vanilleextract
    - 100 gr roomboter
    - snufje zout

    Werkwijze :

    Alles dooréén mengen en goed kneden tot een samenhangend geheel. Op een met bakpapier beklede bakvorm uitspreiden en aandrukken. Verhouding 20 x 30  cm. De koek 25 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180

    Nodig voor de caramel 

    - 50 gr roomboter
    - 400 gr zoete gecondenseerde melk in blik
    - 4 soeplepels donkere basterdsuiker of kandysuiker

    Werkwijze :

    Smelt de boter, de melk toevoegen en de suiker. Verwarm tot de suiker is opgelost. Zet dan het vuur hoger en laat de melk ong. 10 minuten koken onder voortdurend roeren. Zeker bijblijven en blijven roeren tot dat de bereiding is ingedikt.

    De caramel over de afgekoelde koek uitsmeren met een lepel.  Laten afkoeken en tegelijk ook wat laten uitharden.

    Voor de bovenlaag :

    - 100 gr pure chocolade
    - 100 gr melkchocolade
    - 30 gr witte chocolade

    Werkwijze : de pure + melkchocolade in de microplus schenkkan doen en op lage wattage laten smelten. Telkens 1 minuutje en roeren totdat alles goed gesmolten is. Over de afgekoelde caramellaag gieten en laten hard worden. De witte chocolade ook in een microplus schenkkannetje doen en tevens laten smelten en in een straaltje over de donkere chocolade gieten.

    De koek met het broodmes is mooie porties verdelen. En bewaren in een Tupperwaredoos. 
















    23-03-2013 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Tags:microplus schenkkan, broodmes
    >> Reageer (0)
    21-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drijvend eilandje met amandelmelk
    Een franse klassieker maar oooh zo lekker....deze keer niet met koemelk maar met amandelmelk klaargemaakt... In één woord verrukkellijk en zeker de snelle manier van bereiden.

    Nodig :

    - 3 eieren
    - 1/2 l amandelmelk
    - 100 gr suiker
    - 1 vanillestokje
    - 1.5 koffielepeltje vanillepuddingpoeder

    - 1 zakje vanillesuiker
    - 1 crescendomaatje (het allerkleinste) zout of 1 mespuntje

    Werkwijze :

    De 3 eiwitten samen met mespunt zout + vanillesuiker in de speedychef doen en stijfkloppen. Ondertussen de eigelen samen met de suiker in het schenkkannetje doen en goed met de klopper mengen. De zaadjes uit de vanillestok schrapen en bij het eimengsel doen als ook de vanillepuddingpoeder. Goed mengen en de 1/2 l amandelmelk toevoegen. Alles onderéén mengen en in de microgolfoven zetten op 800 Watt gedurende 2.3 minuten. Goed doorroeren met de halve klopper en opnieuw 2 min. 30 sec. op 800 Watt in de microgolf zetten. Nog eens doorroeren en koud laten worden in de koelkast. De crème dikt vanzelf verder in.

    De stijfgeklopte eiwitten ook in een microgolfkommetje doen en 40 seconden op 800 Watt zetten. Wanneer de crème koud is in schaaltjes verdelen en hierop 2 quenellen van stijfgeklopt eiwit scheppen ( quenellen = met 2 soeplepels eiwit scheppen en de lepels over elkaar wrijven zodat je 2 vormpjes bekomt zoals op de foto) 

    Als afwerking met caramelsaus juist voor het serveren straalsgewijs over de eiwitten/crème gaan en tenslotte afwerken met geroosterde amandelschilfers .


















    21-03-2013 om 20:15 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    Tags:microplus schenkkan, speedychef
    >> Reageer (0)
    19-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiramisu noir de noir
    Heerlijk dessertje dat ik gisterenvoormiddag nog eens heb gemaakt. 

    Nodig :

    - 250 gr mascarpone
    - 3 eieren
    - 3 soeplepels fijne witte suiker
    - 1/4 pak boudoirkoekjes
    - 1 tas sterke koffie
    - 200 gr Côte d'or pralinéchocolade
    - 1 soeplepel cacaopoeder

    Werkwijze :

    De eidooiers samen met de suiker kloppen tot het verbleekt. De mascarpone toevoegen en terug goed onder elkaar mengen.  Het eiwit stijfkloppen in de speedychef en bij de mascarpone voegen. De chocolade smelten in het schenkkannetje op een lage wattage (350 w). De koekjes in de sterke koffie dompelen en op de bodem van een glaasje leggen. Een laagje mascarponemengsel opdoen dan een laagje gesmolten chocolade. Weer wat koekjes die in koffie zijn gedompeld en weer mascarpone, weer wat gesmolten chocolade en zo verder gaan tot het glaasje vol zit. Afwerken met wat cacaopoeder. En in de ijskast bewaren.

    Hmmmmm...................












    19-03-2013 om 11:45 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    >> Reageer (1)
    18-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week van het water
    En daar doen ze iets mee bij Tupperware.  Enkel deze week een speciale promotie van de geweldige Ecoflessen.
    Bij aankoop van 4 ecoflessen ( 2 van 750 ml en 2 van 500 ml ) krijg je namelijk een leuke boodschappentas + een korting van 3 €.


     

     




    18-03-2013 om 14:48 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Nieuwtjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltaart
    Een heel gemakkelijk receptje van appeltaart uit het kookboek van wijlen Felice. In een ver verleden heb ik zelfs nog lessen van Dré Steemans gehad. In mijn jeugd heb ik namelijk vaak jongeren begeleidt tijdens de vakanties maar daarvoor moest ik eerst wel monitoren vorming volgen en Dré was toen één van mijn lesgevers.

    Maar wat heb je nodig voor deze gemakkelijke taart :

    - 3 appelen
    - 150 gr bloem
    - 5 soeplepels olie
    - 100 gr suiker
    - 2 pakjes vanillesuiker
    - 3 eieren
    - een snufje zout
    - 2 dl melk
    - een geutje amaretto (volgens het oorspronkelijk recept was het rhum)


    Werkwijze :

    Oven voorverwarmen op 200°C. Voor het deeg doe je de olie in een Tupperware mengkom samen met de suiker, de vanillesuiker, de eieren, de bloem en het snufje zout. Goed mengen en dan voorzichtig de melk erbij doen. 
    De appels schillen en in schijfjes snijden en in de omgespoelde siliconen Tupperware bakvorm leggen. De bodem helemaal bedekken met de appels. Het deeg erover gieten en dan 45 minuten bakken op 200°C.
    Laten afkoelen en bestrooien met poedersuiker.

    Heerlijk bij een tasje koffie of thee !
















    18-03-2013 om 14:35 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    17-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroketten zelf bereiden
    Vraag mij soms wel eens af of er nog mensen zijn die zelf kroketten bereiden.....Gemakkelijk is om ze mee te nemen uit de vriezer in de grootwarenhuizen maar huisgemaakt smaken ze toch zoveel lekkerder ! En eigenlijk valt het best mee in tijd. Gewoon een grote voorraad maken en ze in een goeie (tupperware) diepvriesdoos bewaren in de vriezer. 

    Hoe ga je daar voor tewerk en wat heb je nodig :

    - 1 kg aardappelen
    - 2 eierdooiers
    - klontje boter
    - peper, zout, muskaatnoot
    - paneermeel

    NOTA : nooit melk of eiwitten gebruiken in je puree want dan barsten je kroketten open bij het bakken.


    Maak eerst een puree door de aardappelen te koken of te stomen. Als dat gebeurd is met de pureestaaf de aardappelen fijn maken, kruiden en eidooiers en klontje boter toevoegen. De massa door het kroketten machientje duwen zodat je lange worsten bekomt. Dan de worsten laten afkoelen gedurende een uurtje.  
    Eiwit lichtjes opkloppen met de halve klopper en de aardappelworstjes die je ondertussen in stukjes hebt verdeeld van ong. 6 cm hierin wentelen met behulp van 2 vorken. Daarna door het paneermeel wentelen. Zorg dat alle kanten goed in het paneermeel zitten om barsten te vermijden tijdens het bakken. In de Antartica diepvriesdoos invriezen tot bij gebruik.

     

    NOTA : De kroketten niet laten ontdooien voordat je ze gaat afbakken. Beste resultaat is wanneer je ze bevroren in je frietvet laat bakken op 165 °C Wanneer de kroketten komen boven op het vet drijven dan zijn ze gaar. 


















    17-03-2013 om 16:45 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Bijgerechten
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veenbessensaus
    Deze saus is lekker bij gestoomde peertjes als garnituur bij wild of bij een kalkoengebraadje

    Nodig :

    - 340 gr cranberries (veenbessen)
    - 75 gr suiker
    - 1 dl rode kookwijn
    - kaneel

    - 5 peren

    Werkwijze :

    Schil eerst de peren en ontdoe ze van het klokkenhuis, halveer en leg ze in de microgourmet voorzien onderaan van 400 ml water. Stoom ze ong. 8 minuten op 800 Watt in de microgolf.
    De cranberries was je grondig en doe ze dan in een kookpot. Doe hierbij de suiker, wijn en het kaneelstokje. Laat dit opkoken ....ongeveer een 8 minuten en de saus is klaar. Doe deze saus in de holtes van de gestoomde peertjes en het garnituur is klaar.










    17-03-2013 om 16:26 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Bijgerechten
    Tags:Microgourmet
    >> Reageer (0)
    14-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amandelwafeltjes
    Lekkere wafeltje die wel een beetje rusttijd vragen alvorens ze te bakken.
    Ook geschikt voor mensen met een koemelkallergie

    Nodig voor ong. 18 wafels :

    - 150 gr boter
    - 500 gr bloem
    - 150 gr suiker
    - 20 gr gist
    - 2.5 dl amandelmelk van Alpro
    - 1 eetlepel maisolie ( ik heb druivenpitolie genomen)
    - een snufje zout

    Werkwijze :

    Smelt de 150 gr boter in het microplus schenkkannetje door het 1 minuut in de microgolf te plaatsen op 600 Watt
    Doe de amandelmelk ook in een schenkkan en verwarm in de microgolf tot die lauwwarm is en los dan de gist hierin op. Zeef de bloem in een Tupperware mengkom en maak een kuiltje in het midden. Strooi het zout langs de rand en giet de amandelmelk met gist in het kuiltje.  Voeg ook de gesmolten boter, de olie en de suiker toe in het kuiltje.
    Kneed tot een mooi glad deeg.  Dek de kom af en laat een uur rijzen op een tochtvrije plaats.
    Vet het wafelijzer in met boter voor de 1 ste bak en schep met behulp van 2 soeplepels het deeg op het wafelijzer en bak de wafels goudbruin.

    Bewaar de wafels in de clickplus doos van Tupperware om ze lekker mals te houden.


















    14-03-2013 om 22:08 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (1)
    12-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crème Brûlée
    Een heerlijk Frans nagerecht dat ik deze voormiddag nog eens gemaakt hebt......

    Nodig :

    - 1/2 liter room
    - 1/2 liter melk
    - 100 gr suiker
    - 1 vanillestokje
    - 6 eierdooiers

    Werkwijze :

    Melk + room + overlangs doorgesneden vanillestokje in een kookpot doen en aan de kook brengen.  Zorg dat je goed de zaadjes uit de vanillestok hebt geschraapt met behulp van een aardappelmesje. Eierdooiers + suiker kloppen tot het mengsel verbleekt.  De gekookte melk + room al roerend op het eierdooiermengsel gieten en goed blijven roeren.  De vanillestok wel verwijderen.
    Het mengsel in ondiepe schaaltjes gieten die ovenbestendig zijn. De schaaltjes op hun beurt in diepste ovenschaal zetten zoals op foto en in de oven zetten. Met een gietertje nu warm water gieten in de ovenschaal zodat de potjes au bain marie kunnen garen.  Op op 170 °C gedurende 40 minuten.

    Juist voor het opdienen een beetje ruwe rietsuiker of bruine suiker op de potjes doen en met de brander even laten carameliseren. Wie zo geen toestelletje heeft kan de potjes ook even onder de grill plaatsen.

    Simpel maar enorm lekker nagerechtje !














    12-03-2013 om 13:41 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Desserten
    >> Reageer (0)
    10-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Everzwijnenbout
    Heerlijk wild.....ik geef het toe niet iedereen is ervoor maar ik dus wel ;))    alleen nodig ik dan gewoonlijk wat vrienden uit want zo'n boutje weegt al snel 2.800 kg en dat is toch net teveel voor ons gezin.

    Hoe ga je te werk : vooreerst maak je een marinade en leg je de bout hier 2 dagen in en moet je hem regelmatig keren zodat het vlees goed doordrenkt is.

    Nodig voor de marinade :

    - 1 liter rode wijn
    - geut cognac
    - 2 stengels selder
    - 2 wortels
    - 1 grote ajuin
    - peterselie
    - enkele plukjes rozemarijn
    - 4 laurierbladeren
    - een paar takjes thym
    - peperkorrels
    - 1 koffielepel suiker
    - 2 koffielepels wijnazijn
    - 2 teentjes knoflook in stukjes gesneden.
    - en natuurlijk een everzwijnebout 

    Na 2 dagen haal je de bout uit de marinade en leg je hem in een ovenschaal. Mijn ovale ultra pro was hiervoor helaas te klein. Je steekt de bout dan voor 2 en een half uren in een oven van 200°C en oversaus hem regelmatig zodat het vlees niet te droog wordt. De marinade zeef je en de grove stukken groenten mogen nu weg...Het vocht verwarm je en daar voeg je enkele koffielepels pruimenconfituur of confituur van rood fruit aan toe. Laat inkoken en bind met bruine sausbinder
    Wanneer je de bout uit de oven haalt afdekken met zilverfolie en het vlees even laten rusten alvorens hem in schijven te snijden.

    Dit gerecht dateert al van een weekje geleden toen we vrienden op bezoek hadden maar ik denk er nog met heimwee aan weer. Want de smaak is toch zo lekker en kan je met niks anders vergelijken.

    Ik heb hem geserveerd met huisgemaakte kroketten, gestoomde peertjes gevuld met cranberries, gestoomde bloemkool, gepersilleerde tomaten en groene boontjes omwikkeld met gerookt ontbijtspek.














    10-03-2013 om 21:22 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Vleesgerecht
    >> Reageer (0)
    09-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snelle appel-speculoostaart
    Zoals eerder beloofd dit supersnelle receptje van een appel-speculoostaart.

    Nodig :

    - 1 kant en klaar kruimeldeeg
    - 1/2 pot speculoospasta
    - 2 appels
    - 2 eieren
    - 100 gr suiker
    - multiflex princess

    Werkwijze :

    Rol het deeg open en leg het deeg in de multiflex. Smeer met het silionen paletmes de speculoospasta uit over het deeg. Schil de appels en snij in schijfjes. Leg deze mooi naast elkaar bovenop de speculoospasta. Klus de 2 eieren samen met de suiker in de shaker en overgiet hier de appels mee.
    Bak de taart ong. 35 minuten op 180°C.


    Als het eens snel moet gaan is dit een ideaal receptje en nog heerlijk ook ! 








    09-03-2013 om 23:56 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    >> Reageer (0)
    08-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasagne Bolognaise
    Klik op de afbeelding om de link te volgen










    Tot mijn verrassing heb ik vastgesteld dat ik dit recept nog niet eerder had geplaatst terwijl ik dit al meer dan 20jaar hier thuis toch wel tweewekelijks klaar maak. Bij deze...het recept...en als je hem éénmaal geproefd hebt, koop je vast en zeker geen meer van 'den Aldi'.

    Nodig :


    Bolognese saus :
    - 1 grote ui
    - 1 wortel
    - 2 teentjes look
    - 2 teentjes knoflook
    - 300 gr gehakt
    - 1 blik gepelde tomaten van 1/2 l (mixen)
    - 3 eetlepels tomatenpuree
    - 1 dl bouillon
    - peper, zout, 2 blaadjes laurier, oregano

    Bechamelsaus :

    - 1 liter melk
    - peper, zout, muskaatnoot
    - 1 kruidenbouillonblokje Knorr
    - 50 gr  maïzena


    - lasagnevellen
    - 150 gr geraspte kaas


    Werkwijze :

    Hak de ui fijn in de turbomax en rasp de wortel in het kaasmolentje. Verhit de olijfolie in de kookpot en doe de ui erin samen met de geraspte wortel en laat enkele minuutjes fruiten. Pers de knoflook uit met de knoflookpers en doe die samen met het rauwe gehakt bij de de ui en wortel. Laat het vlees langzaam bruin worden. Roer regelmatig daarna al de overige ingrediënten erbij doen en 30 minuutjes zachtjes laten stoven.

    De bechamelsaus maken door 850 ml melk in het microplus schenkkannetje te doen en ong. 4 minuten op 800 Watt verhitten. De overige melk in de shaker doen samen met de kruiden, bouillonblokje en maizena. Goed schudden en bij de warme melk doen. Goed roeren en terug in de microgolf zetten op 800 watt gedurende 2 minuten. De saus is klaar

    Afwerking :

    Neem de ovale ultra pro en doe hierin een laagje bolognaisesaus, leg daarop een laag lasagnevellen. Doe hierop terug bolognaisesaus, laag bechamelsaus en gemalen kaas. Terug bolognaisesaus, bechemelsaus, gemalen kaas en weer lasagnevellen totdat je sausen op zijn. Eindigen met geraspte kaas en overstrooien met wat provençaalse kruiden.
    Goudbruin bakken in een oven van 180°C ongeveer 30 minuten.


    Met een glaasje wijn erbij waan ik mij op vakantie ;) 








    08-03-2013 om 15:44 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Pastagerecht
    >> Reageer (0)
    07-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thuisdemo


    Misschien ook leuk om te vermelden dat ik gisteren bericht heb gekregen dat ik bij de winnaars was van een Aveve cupcakewedstrijd: de prijs een Domo cupcakemaker en een creatieve cupcake workshop binnenkort.  Ook vandaag opnieuw een mailtje ontvangen van Unilever beter bekend van Solo ....zoals jullie al wel wisten had ik hierbij een tijdje geleden ook een workshop 'bakken' bij gewonnen samen met Wim Ballieu van het programma 'Goe Gebakken'. Vandaag kreeg ik een mail van ze met de vraag of ik interesse had in de World Baking Day van 19 mei a.s. De bedoeling hiervan is mensen aan te zetten om meer te genieten van het bakken. Het concept is : BAKE BRAVE ! Je grenzen verleggen in het bakken en een over the top cake of taart maken. Hiervoor vragen ze max. 10 influencers waarin mij om een recept in te dienen met zeker margarine als ingrediënt. Dat recept komt dan in een pool van internationale recepten. Van die pool wordt een top 100 gemaakt gaande van leuk/lekker gebak tot naar een over-the-top 'brave' gebak. Wanneer ik hieraan zou deelnemen zou mijn blog nog meer 'wereldwijde' ;))) visibiliteit krijgen deelde zij mij mee.   

    Het belangrijkste hiervan vind ik de uitdaging daarom denk ik wel  mijn bijdrage te leveren......heb al lekkere ideeën in mijn hoofd hangen maar moet ze allereerst al eens uittesten...zal niet voor vandaag en morgen zijn vrees ik vanwege te druk....maar met creativiteit, goesting en passie voor lekker eten moet het zeker lukken om iets leuk naar voor te brengen hoop ik.  Hou jullie zeker wel op de hoogte.

    I will go for it !







    Deze heerlijke speculoos-frangipanne-appeltaart komt misschien morgen online...afhankelijk van de tijd.



    07-03-2013 om 00:00 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Nieuwtjes
    >> Reageer (2)
    05-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Frangipannetaartje met abrikozenconfituur
    Hmmmm.......wil je ze proeven....a.s. donderdag 7 maart staan ze op tafel bij mijn thuisdemo maar wil je ze al eens uitproberen dan volgt hier het recept.

    Nodig :


    - 1 bladerdeeg
    - 100 gr suiker
    - 100 gr amandelpoeder
    - 100 gr gesmolten boter
    - 2 eieren
    - 1 klein potje abrikozenconfituur (de mijne is home made)
    - tupperware tartelettevorm van 6 stuks

    Werkwijze :

    Meng het amandelpoeder met de suiker, de eieren en de boter. Rol het bladerdeeg uit en steek met de tartelettesnijder 6 x deeg uit voor de taartjes. De overschot niet weggooien maar dient als reepjes voor de bovenkant. 
    De bladerdeegbodem vullen met het frangipannemengsel en hierop de abrikozenconfituur doen. Bovenop doe je dan nog strookjes bladerdeeg van ong. 1.5 cm breedte.

    25 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 180°C.   Eventueel serveren met een bolletje ijscreme. 
    De mijne zijn gisterenavond gebakken maar zijn al allemaal op ;)








    05-03-2013 om 15:55 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Gebak
    Tags:tartelettevorm tupperware
    >> Reageer (0)
    04-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Confiture de Citre
    Hoe ik dit moet vertalen weet ik ook niet zo dadelijk. Kan u alleen maar vertellen dat het overheerlijke confituur is. Mogelijk kan u hem zelfs niet dadelijk namaken. Want deze vrucht "citre" of gégéride genaamd is hier niet te vinden. Het is een vrucht die u enkel tegen komt in het zuiden van Frankrijk en zelfs niet in grootwarenhuizen of gewone winkels. Men moet het geluk hebben hem soms te vinden op een plaatselijk marktje zoals ik hem vond op de markt van Pont St. Esprit tijdens de krokusvakantie. Een vriendin en dorpsgenoot in het zuiden had er mij al eens over verteld maar had het nog nooit geproefd. En éénmaal ik nieuwsgierig ben naar iets onbekend ga ik er ook voor om het te kunnen vinden, gelukkig is het gelukt en heb ik nu zelf zaadjes om ze te gaan zaaien. Hier in België zal dit wellicht niet lukken want de plant heeft veel warmte en zon nodig maar daar heb ik wel een oplossing voor :)) De smaak is overheerlijk en met niks te vergelijken wat confituren betreft die je hier vind. 
    De vrucht lijkt op een watermeloen in het wit/groen maar is niet rauw te eten. Enkel verwerkt tot confituur of als gebruik in een taart.

    Die ik gekocht had, had een gewicht van 7.5 kg. Geschild en ontdaan van pitten gaf mij dit uiteindelijk 18 potjes confituur. 

    Hoe ben ik te werk gegaan :

    - 1 kg vruchtvlees zonder zaadjes (en dat is wel het grootste werk)
    - 750 gr witte suiker
    - sap van 1 citroen
    - 1 vanillestokje
    - schil van 1 sinaasappel
    - 1 steranijs

    Het vruchtvlees met de groentensnijder plus in fijne lamellen snijden of raspen kan ook. Ik heb beide manieren gebruikt. De suiker eraan toevoegen, het citroensap, de schil van de sinaasappel en een overlangs gesneden vanillestokje. Alles bij elkaar voegen en afgedekt in een grote kom een nacht laten rusten zodat de suiker goed oplost en de sappen uit het vruchtvlees komen. Op de 1 ste dag zet je de kookpot op het vuur gedurende een uur en laat je het zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen tot dag 2. Herhaal de bewerking zodat op dag 1 m.a.w. de confituur terug aan de kook brengen en weer zachtjes laten pruttelen gedurende een uur. Weer laten afkoelen en op dag 3 tenslotte weer aan de kook brengen nu een half uurtje en de schil van de sinaasappel verwijderen als ook het vanillestokje. Spoel confituur potjes om in kokend water en vul ze met het mengsel. Sluit onmiddellijk af en zet ze omgekeerd op het aanrecht tot de volgende dag. 

    Overheerlijke confituur die wat meer werk vraagt maar je wordt dan ook beloond voor het werk........

    Dit is een Zuid-frans receptje en komt oorspronkelijk uit de Drôme.


















    04-03-2013 om 21:55 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Bijgerechten
    >> Reageer (0)
    03-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalmterrine
    Deze zalmterrine heb ik als voorgerecht geserveerd afgelopen vrijdag voor mijn vrienden. Makkelijk te maken in de ultra pro terrinevorm van Tupperware.

    Nodig :

    - 500 gr verse zalm
    - 200 gr gerookte zalm
    - 3 eieren
    - 250 ml room
    - peper en zout
    - 2 soeplepels gehakte peterselie (turbochef)

    Werkwijze :

    Doe alles behalve de gerookte zalm in een keukenrobot en mix fijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C
    Neem de ultra pro terrinevorm en giet de helft van het mengsel erin. Doe hierop een laagje gerookte zalm en giet de rest van het mengsel erop en dek weer af met een laagje gerookte zalm. Doe het deksel op de terrinepot en zet in een met warm water gevulde ovenschaal in de oven.
    Bak de terrine ong. 45 minuten en doe dan het deksel eraf en bak nog 5 minuten verder.
    Laat dan de terrine afkoelen en zet hem weg in de koelkast tot juist voor het serveren. Snij met het broodmes schijven van ong. 1 tot 1.5 cm van de terrine en serveer op een mooi bordje met een coulis van peterselie. Deze maak je door peterselie even te koken samen met een koffielepel bicarbonaatzout en dan het water ervan afgieten en kort mixen samen met wat olijfolie.
    Als garnituur had ik gekozen voor luzernescheuten, kerstomaatjes, rodekoolscheutjes en een  mix van jonge slablaadjes













    03-03-2013 om 10:08 geschreven door Edith  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    Tags:ultra pro terinnepot tupperware
    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 19/12-25/12 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011

    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Gratis product van de dag - Belgie
  • 300 000 BEZOEKERS
  • Proficiat
  • Super ideeën
  • mevrouw

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek






    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs