Vandaag weer een prachtige rit achter de rug. Zeer goed maar ook warm weer. 'De fietsers doen het goed. Wat zeg ik? Ze doen het fantastisch.' zegt Josef, één van de begeleiders. 'De tocht schiet goed op. De wind staat nog altijd in het voordeel. Dat is toch een enorm geluk.'
'Vandaag hebben we wat geluk bij een ongeluk gehad. Slachtoffer van dienst: Roger Neyens. De bout waarmee het zadel vastzit brak door. Gevolg: Roger verloor zijn zadel, kon maar net een valpartij vermijden en ik (Josef), in de volgwagen, die net achter hem reed, moest alle rijmanskunsten bovenhalen om een accident te vermijden. Murphy bleek even aan boord want niemand had dergelijke bout mee en het zadel van de reservefiets paste niet. Roger moest dus op de reservefiets verder.'
'Maar het ongeluk kon niet blijven duren. Net voor de middag passeren we een Renaultgarage. De begeleiders wipten er even binnen. Daar hadden ze de juiste bout wel voorhanden. Tijdens de middagpauze kon de 'panne' hersteld worden. Een gelukkige Roger kan nu op zijn eigen fiets verder.' aldus Josef nog.
'Er was ook nog een leeglopende band te melden ... Jean-Paul en Rosette (begeleiders) moesten 's middags vaststellen dat ze met een 'leegloper' zaten. Een snee in één van de voorbanden was de oorzaak. Morgen kijken ze uit naar een koppel nieuwe 'tubes'.
'Ach!' besluit Josef. 'De sfeer en de benen van de fietsers zijn net als het weer goed. Hopelijk mag alles zo blijven duren.' En hij vertrok, samen met enkele fietsers, voor een avondlijke wandeling in Evreux.
Hierbij een kort verslagje van de eerste dag voor de blog:
Dag 1 (29 mei 2009): Ieper - Amiens.
Met de zegen van Onze-Lieve-Vrouw en de vele familie, vrienden en sympathisanten op zak vertrok de rit naar Amiens. De Goden zijn ons blijkbaar goedgezind want onder een zalig zonnetje kon de tocht worden aangevat. Bovendien zat de wind grotendeels 'in 't gat'. Hopelijk kan dit nog een tijdje blijven duren.
Een vlekkeloze dag zit er op. Enkele lekke banden tijdens het laatste uur en wat (kort) zoekwerk naar het hotel in de plaatselijke industriezone niet te na gesproken.
Het eerste hotel is alvast een meevaller. Toch rees er bij aankomst een eerste probleempje. Er was geen afgesloten ruimte voorzien voor de fietsen. Maar problemen zijn er om opgelost te worden. Ze (de fietsen) hebben hun eigen kamer gekregen. Zo kunnen ze net als ons genieten van een welgekomen nachtrust.
Deze morgen kon je niet naast de startplaats kijken van onze mannen. De Grote Markt in Ieper stond goed vol. Allé toch voor een stukje. De familie, vrienden en kennissen waren alom vertegenwoordigt. Een laatste check up van de fietsen en het begeleidend materiaal en dan klaar voor het voorlopig afscheid.
Het woordje van Jean Vandecasteele (Algemeen secretaris OKRA) was met enig humor gespijsd. Toen volgde de zegening van de fietsen. Velen lazen het begeleidend gebed mee.
Toen was het moment aangebroken om afscheid te nemen. Meningen lieten hun tranen vloeien. En veel maal hoorden we de woorden en voorzichtig hé vintje. Met de zon in aantocht en de wind in de rug werd de start gegeven. De echtgenoten zien al uit naar het weerzien.
Bij de eerste stop in Cuinchy juist voor de Mairie waren de bananen en cola de favoriete objecten. Iedereen had er nog de moed in. Sommigen stonden al na 5 minuten klaar om opnieuw te startten. Er waren ook 6 vrienden meegereden met de fiets en sommigen onder hen deden zich te goed aan een franse friet alsook de fotograaf van dienst.
Na een 10 tal minuten vertrokken ze opnieuw richting hun pastamaaltijd. Ik heb hen nog lang na gekeken en bid dat ze zonder problemen hun doel bereiken.
Nu wachtten we op nieuws van hen. Zo vlug ik het krijg laat ik het weten. Moesten onder jullie zijn die een nieuwtje hebben laat het ook maar weten hé.
Voorstelling aan de groep: Mijn naam is Vandycke Erik en ik fietste met Okra in 2006 naar Lourdes. De wegkapitein was Noël Mortier. Mijn vrouw Spruytte Margriet was begeleidster samen met Linda Savels van Zuienkerke wiens man André Wille ook meefietste. Hun chauffeur was Georges. De tweede auto waren dezelfde begeleiders als die welke jullie nu gaan begeleiden, namelijk Jean-Paul en Rosette. (Een gouden koppel!) In 2008 ben ik dan als wegkapitein meegefietst naar Santiago de Compostela. Mijn vrouw was opnieuw begeleidster samen met wegpiloot Annemarie. Als tweede wagen vergezelden Rik en Josette ons.
Ik kan me dus heel goed voorstellen waar jullie voor staan. Mijn vrouw en ikzelf wensen jullie het allerbeste, heel goed weer, een goeie verstandhouding. Ook een goede gezondheid en veel plezier onderweg.
We zullen jullie prestaties met veel enthousiasme volgen op de blog van Leander.
Zopas enkele mooie foto's ontvangen van Joel van de Loire. Dat is de rit naar Blois. Dus goed rondkijken en misschien zien jullie dit kasteel terug. Dus niet alleen fietsen maar ook genieten hé. De foto's heb ik ook op een nieuw album gezet zo zijn ze nu een beetje groter.
Gisteren ook nog een bezoekje gebracht aan Loghe Willy de baankapitein uit Stene. Was druk bezig met zijn voorbereiding. Maar ook een beetje aan het na feesten. Want zijn zoon William behaalde op de Paralympische Spelen in Mons dit weekend een Zilveren medaille per ploeg en individueel een Gouden Plak. Fier als een gieter kwam hij dan ook thuis (die volledig versierd was). Nu Willy zijn trip naar Lourdes is daar niks bij vergeleken zegt hij. En hij heeft nog gelijk ook. Proficiat William.
Vandaag met de nodige praatjes de intentiebrieven bij de bewoners van de appartementsblok opgehaald.
Voor ik me in de zetel wou zetten om wat te lezen, dacht ik eraan mijn vuilniszakje naar de vuilnisbakken in de kelder te brengen. Een kleine witte, TL verlichte ruimte van nog geen 2 op 2 m met zes vuil bekladderde afvalcontainers en twee blauwe PMD zakken. Dekseltje omhoog, zakje erin en terug naar boven naar mijn boek dacht ik. Nog maar pas gedraaid en één stap gezet richting deur of daar klonk een belgerinkel in de ruimte. Wie verwacht er nu lawaai in een holte waar het altijd muisstil is. Na het eerste verschot me gedraaid, vloer geobserveerd, niets en nu? Mijn oor te luisteren gelegd aan iedere vuilniscontainer. Daar moet de muziek toch uitkomen. Doodse stilte. Krijg ik waanideeën, slaat mijn fantasie op hol? Terug dat akelige gerinkel, eindelijk de zingende container gevonden, deksel omhoog. Ik kijk naar een inhoud van witte en blauwe plastiekzakjes. Rammel, de rammel, de rammel (oei dat is geen AN, maar jullie begrijpen het wel) zo vlug ik kan op zoek naar het muziekale vuilniszakje. Hopelijk stopt de muziek nu niet. Gevonden, daar sta je dan met een wit buideltje in je reeds kleverige handen. Zoals een volleerde dokter probeer ik de inhoud te palperen. Zoveel harde stukken! Wat is wat nu? Wijselijk beslist om het open te scheuren. Wat niet zo evident is. Maar nu, daar sta ik dan met mijn blote vuile handen te turen in andermans vuilniszak. Aangenaam is wat anders moet ik je zeggen. Welke wet uit de fysica vertelt dat de zware dingen steeds onderaan liggen? Grabbel naar onderen in het buideltje: eerste harde voorwep is een ketchupfles, tweede is een half weke kartonen doos, het derde is een GSM. Toch logisch dat een gerinkel uit een GSM komt. Wie is de rechtmatige eigenaar peins ik. Terwijl ik het besmeurde ding met twee lange vingers probeer boven te halen, klinkt het aangename herkenningsmuziekje. "Je hebt me gevonden". Goddank er komt een gekende naam op het display tussen de vlekken te voorschijn. Afval back to the container en met vieze onwelriekende handen mijn tofee naar de ongeruste eigenaar gebracht. Mevrouw liep al de gehele voormiddag te zoeken en te bellen naar haar kleinood. Als laatste toevlucht roept ze O.L.Vrouw aan, denkend aan de zopas afgegeven intentiebrief en op dat moment bel ik aan met het geparfumeerde gevraagde.
Dank O.L.Vrouwke, weeral een gelukkige dame. Ja St. Antonius je krijgt concurentie.
Voor de thuisblijvers heb ik nu ook de webcam van de grot opgezet onder "weersverwachtingen". Zo kunnen jullie toch een stukje meeleven met jullie echtgenoot, vader en opa ter plaatse.
De reiskoorts begint te stijgen nog erger dan de Mexicaanse Griep. Zopas een paar mooie opmerkingen ontvangen van Hilde.
Groetjes
Leander
Zopas een mooi citaat gelezen van Eduard Elias:
" Eens was reizen een avontuur, de confrontatie met het nieuwe, het ongekende en onverwachte. Maar omdat je tegenwoordig je reis helemaal pasklaar koopt op een bureau, is het vreemde en het verrassende er niet meer bij."
Maar het is voor mij bedevaarder-fietsbegeleider naar Lourdes totaal het tegenovergestelde. Ik zou kunnen zeggen:
" De reis zal een avontuur, de confrontatie met het nieuwe, het ongekende en onverwachte zijn. Het vreemde en het verrassende zal er hopelijk bij zijn."
Wat zegt Michel van der Plas:
"Het is verstandig zich voor de reis niet al te veel voor te stellen van wat men zal zien. De werkelijkheid klopt nooit met de verbeelding."
Ik heb me al alle mogelijke senario's voorgesteld en toch weet ik dat je de werkelijkheid niet op voorhand kunt vatten.
OKRA-fietsbedevaart naar Lourdes (29/05 09/06/09)
Vrijdag 29 mei 2009. Voor u waarschijnlijk een doodgewone, doordeweekse dag. Niet voor ons. Een groep van 21 moedige fietsers en hun 4 begeleiders starten immers aan het grote avontuur. Samen trekken we naar Lourdes. 1200 lastige kilometers voor de boeg. Gemiddeld 150 kilometer per dag. Maar wij zijn niet zomaar een groepje fietsers. Allen zijn we 55+.
Willy Logghe (67), de wegkapitein uit Oostende: Dit is, in tegenstelling tot wat sommigen denken, geen groep van uitzonderlijke atleten. Wel een toffe bende met een ferme dosis lef en doorzettingsvermogen. Ik beschouw deze krachttoer als een, unieke en sportieve uitdaging.
Ik kijk er naar uit. Ook al weet je op voorhand dat ieder zijn moeilijke momenten zal moeten overwinnen, dat het soms harken en aanklampen wordt ondanks het samen uit, samen thuis-principe. Maar evengoed wordt het genieten van het fietsen, de landschappen, de (groep)sfeer en als summum de aankomst aan de kathedraal van Lourdes, de Tourmalet en Hautacam op de achtergrond.
Geinteresseerd om het vertrek bij te wonen: vrijdag 29 mei 2009 om 9.00 u op de Grote Markt van Ieper
Etappes:
Rit
Dag
Etappe
Afstand
Rit 1
Vrijdag 29 mei 2009
Ieper Amiens
140 km
Rit 2
Zaterdag
Amiens Evreux
154 km
Rit 3
Zondag
Evreux Blois
191 km
Rit 4
Maandag
Blois Chateauroux
100 km
Rit 5
Dinsdag
Chateauroux Limoges
142 km
Rit 6
Woensdag
Limoges Périgueux
130 km
Rit 7
Donderdag
Périgueux Agen
160 km
Rit 8
Vrijdag
Agen - Lourdes
175 km
Verblijf in Lourdes
Vrijdag 5 juni 2009 dinsdag 9 juni 2009
Op maandag 8 juni staat de beklimming van Col du Tourmalet op het programma.
Deelnemers: Joël Vandecasteele (Sint-Michiels), Albert Verbeke (Hollebeke), Werner Christiaens, Roger Neyens en Etienne Nuyttens (Deerlijk), Marcel Reynaert (Wevelgem), Eugeen Verleyen (Zwevegem), Noel Vanthuyne (Kruishoutem), Leander Deconinck en Willy Logghe (Oostende), Walter Vandecasserie (Koksijde), Marcel Verhaeghe (Handzame), Gerard Dewulf (Hooglede), Frans Dezitter en Willy Foulon (Moorslede), Willy Drubbels (Izegem), Ronny Beekwee en Dirk Desmet (Wakken), Luc Beke (Oostrozebeke), Roger Debouvere (Tielt), Roland Vanryckegem (Pittem) en Eric Wandels (Kanegem)
Begeleiders: Rosette Six en Jean-Paul Duprez (Ieper), Josef Foulon (Roeselare) en Hilde Veys (Oostende)