
Deze vrijdag namidag 3 oktober 2008 is de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) te Beveren-Leie eindelijk in gebruik genomen. Het dossier werd al gestart in 1996 en een aantal mensen hebben aan de moeilijk gang naar realisatie grijze haren overgehouden. Dat hoorden we alvast op deze officiële opening. Centraal stond het welkomstwoord van Dirk De Waele, directeur Infrastructuur Aquafin. Wegens de informatieve en archiefwaarde kunnen we u deze hier meegeven.
Opening nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie Beveren-Leie 3 oktober 2008
Eerst en vooral wil ik u in naam van Aquafin hartelijk welkom heten op deze feestelijke inhuldiging. En feestelijk, dat mag u letterlijk nemen, want deze nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie is één van de vijf zogenaamde ERSA-P projecten, projecten die met hoogdringendheid moesten worden uitgevoerd in het kader van de Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater. De vier andere installaties zijn ondertussen ook in aanbouw of reeds afgewerkt, zoals de RWZI Bambrugge in Erpe Mere die we vorige week nog inhuldigden. Beveren-Leie is alvast de laatste grote RWZI die we in West-Vlaanderen hebben gebouwd. De kostprijs bedroeg ongeveer 3,5 miljoen euro.
Als we het over een 'grote' installatie hebben, dan spreken we over een capaciteit van meer dan 10.000 inwonersequivalenten. Deze RWZI kan in eerste fase het afvalwater zuiveren van 15.300 inwonersequivalenten, wat overeenkomt met 17.000 inwoners. Later kan de capaciteit echter uitgebreid worden tot 25.000 inwonersequivalenten om het volledige, zeer uitgestrekte, zuiveringsgebied te dekken, zijnde Lendelede, Hulste, Bavikhove, Deerlijk, Desselgem, Beveren (Leie) en Ooigem. Op dit moment komt er al ongeveer 9.000 IE toe, vooral dankzij een recent gerealiseerd project, namelijk de collector Desselgem die een belangrijk deel van de totale vuilvracht aanvoert.
Maar er staan natuurlijk nog enkele projecten op stapel om de toevoer van vuilvracht te verhogen. Zo wachten we momenteel op de bouwvergunningen voor de aansluiting van Bavikhove en van Ooigem. Dit zijn overigens allebei projecten die net als de RWZI zelf deel uitmaken van het ERSA-P programma. Met de aansluiting van Bavikhove, zal ook het afvalwater van Lendelede en Hulste, in totaal zo'n 9.000 IE extra, worden aangevoerd. Voor de aansluiting Ooigem gaat het over nog eens 3.500 IE.
Met het project Collector Beverenbeek staan we iets verder. Hiervoor hebben we de bouwvergunning binnen en kunnen we de aanbestedingsprocedure starten. Het gaat over een vrij groot project van ongeveer 800.000 euro, waarbij het noordelijk deel van Deerlijk, ongeveer 2.000 IE, zal worden aangesloten op de RWZI. Ook de stad Waregem heeft een aandeel in dit project en maakt van de gelegenheid gebruik om de Spijkerlaan en de Poekelaan aan te sluiten op de collector.
Dames en heren, het Leiebekken hinkte wat achterop wat zuiveringsinfrastructuur betreft, maar daar komt nu dus verandering in. Naast deze vrij grote installatie, bouwt Aquafin in de komende jaren immers verder in de regio, zowel aan collectoren als aan bijkomende zuiveringsinstallaties. De RWZI Ledegem (Moorsele) bijvoorbeeld is momenteel in aanbouw. We verwachten dat de werken klaar zullen zijn in het voorjaar van 2009. Voor de RWZI Moorslede zijn de werken onlangs begonnen. In het voorjaar van 2010 zullen we ook die
installatie in gebruik kunnen nemen. En dan is er nog de RWZI Pittem, die ook reeds in aanbouw is en gereed zal zijn ergens in het najaar van volgend jaar.
Het gaat allemaal om iets kleinere, maar toch belangrijke installaties voor de streek. Ze vallen dan ook onder de categorie ERSA-P bis projecten en zullen ertoe bijdragen dat het Leiebekken stilaan minimum tot het zuiveringsniveau van Vlaanderen zal klimmen. Momenteel bedraagt de zuiveringsgraad hier nog maar 54 %, terwijl dat gemiddeld in Vlaanderen 68 % is. En het moet natuurlijk nog veel beter. Want naast de opdrachten die Aquafin nog te vervullen heeft op bovengemeentelijk niveau, rust er nog een grote verantwoordelijkheid op de schouders van de steden en gemeenten.
Er is echter een lichtpuntje. Minister van Leefmilieu Hilde Crevits hevelt immers een deel van die gemeentelijke investeringen over naar het Gewest, waardoor ze de gemeenten wat meer financiële ademruimte geeft. De komende 7 jaar zal Aquafin telkens voor 100 miljoen euro extra projecten in dat kader opgedragen worden.
Maar ook voor wat dan nog overblijft, kan Aquafin de steden en gemeenten begeleiden. En we hebben daar verschillende formules voor. Een gemeente kan de uitbouw en het beheer van haar rioleringsstelsel uitbesteden aan Aquafin onder de vorm van een concessie of in deeltaken via ons RioTotaal-programma. Een andere mogelijkheid is instappen in een samenwerkingsverband tussen Aquafin en een drinkwatermaatschappij zoals Ri-Ant met AWW in het Antwerpse of RioAct met de VMW. De taken worden dan telkens zo verdeeld tussen beide partijen dat ieder doet waar hij goed in is.
Al die gezamenlijke inspanningen moeten ertoe leiden dat de waterkwaliteit van de Leie nog verder verbetert. Want de laatste jaren was er reeds een spectaculaire vooruitgang merkbaar. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek publiceerde begin dit jaar de resultaten van bevissingen die het vorig jaar uitvoerde. Het rapport bericht dat voor de Leie de positieve trend die in 2003 al werd vastgesteld, is verder gezet. Aantallen en densiteiten van vissen zijn zienderogen toegenomen en er komen niet langer visloze plaatsen voor. Opmerkelijk is ook de vangst van de zeldzame kleine modderkruiper, een beschermde soort. Een primeur voor het Leiebekken, en alvast hoopgevend voor de toekomst!
Dames en heren, ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om een dankwoordje te richten aan verschillende aanwezigen. Vooreerst aan de burgemeesters en vertegenwoordigers van de gemeenten uit het zuiveringsgebied Beveren-Leie, voor de goede samenwerking en de waarde die ze hechten aan een gezond leefmilieu. Verder wil ik ook onze technische partners bedanken voor het mooie werk dat ze hier geleverd hebben. Straks, na de rondleiding, bieden aannemers Fabricom GTI en ondernemingen Jan De Nul en studiebureau Stabo u samen met Aquafin nog een hapje en een drankje aan.
Ik verwijs ook graag al naar volgende zondag. Dan zetten wij hier de poorten open tussen 10 en 17 uur voor het grote publiek. Er zijn rondleidingen en animatie voorzien, en Natuurpunt Waregem-Zulte zorgt voor de catering. Maar nu geef ik graag het woord aan de burgemeester van Waregem, de heer Kurt Vanryckegem. Ook deze toespraak kunnen we hier meegeven.

03-10-2008, 18:59 geschreven door wareber 
|