Antoon Callu en Valère Devos zorgden voor WK 57 in Waregem
In de brochure Wielerexpo, n.a.v. de grote tentoonstelling rond WK 57 van 1 tot 11 juli in de Schalmei op de campus van de Kunstacademie, brengen de organisatoren ook een eresaluut aan twee grote Waregemnaars, met name mecenas Valère Devos en secretaris Antoon Callu. Industrieel Valere Devos (°1905-1991) en gemeentesecretaris Antoon Callu (°Desselgem,18 april 1911- Waregem,1 januari 1980) waren erg belangrijk in het proces om het Wereldkampioenschap 1957 naar Waregem te halen. Valere Devos zorgde voor een stevige financiële ruggengraat. Antoon Callu verzette hemel en aarde om van de 'verzopen' Gaverbeekmeersen tijdig een sportstadion te maken. Hij kon het Ministerie van Volksgezondheid overtuigen om mee te investeren in de nieuwe 'recreatieruimte'.
Valere Devos is zonder meer erg belangrijk geweest in de relance van het Waregemse op industrieel vlak. In 1928 stond hij aan de wieg van Devos gebrs. Na WO II stichtte hij de Textielfabrieken Valere Devos, die later Sofinal werd. Vanaf 1971 kende Sofinal succes en dat leidde tot de overname van Cotesa (1986). Devos was een self-made economist, vijfde van zes zonen uit een gezin met elf kinderen. Hij was niet alleen een succesvol ondernemer, maar ook een sociaal bewogen man, voorzitter van vele verenigingen. Hij had als mecenas een heel belangrijke inbreng in het binnenhalen van het WK 1957.
Antoon Callu
Voor hij in 1937 gemeentesecretaris werd in Waregem, had hij al drie jaar ervaring opgedaan in het vak in zijn geboortedorp Desselgem. Heel weinigen weten dat hij daar omstreeks 1930 ondermeer met een selecte plaatselijke groep eerder intellectuele jongeren uit alle volkslagen van de bevolking deelnam aan gespreksavonden van de toenmalige KAJ-proost en Cardijn-aanhanger Jan De Cuyper, die later ondermeer voorzitter werd van Leiegouw Kortrijk. Hij had in Kortrijk ook dergelijke volksverheffende groep met ondermeer Albert De Clerck, Dries Dequa en Alfred Detaeye. Bedoeling van De Cuyper was in de geest van Cardijn studerende jongeren ook te begeleiden met de bedoeling van hen toekomstige leiders te maken in het belang van de toekomstige ontwikkeling in Vlaanderen.
Antoon Callu mag zeker de architect van het moderne Waregem worden genoemd. Als gemeentesecretaris was hij erg daadkrachtig. Geen deur in Brussel bleef voor hem ongeopend. Geen mens, behalve Callu en de gebrs. Delmulle, geloofde dat het sportstadion tegen 17 augustus 1957 zou klaar zijn voor het WK. De werken aan de brug konden pas aanvangen op 15 mei. Op 25 dagen werd de 120 meter lange brug gebouwd door Bouwwerken Delmulle. Callu werkte systematisch alle administratieve obstakels weg. Samen met burgemeester August Cras mag hij de vader van het sportstadion worden genoemd.
In mei 1956 vergaderden de vijf burgemeesters van de gemeenten langs het parcours. Het waren naast Waregem ook Vichte, Ingooigemn, Tiegem en Anzegem. Waregem kreeg de aankomst toegewezen. Maar het was nog niet uitgemaakt of dit zou gebeuren in de Holstraat of op het nog aan te leggen sportstadion. De wielerbonzen hakten op een UCI-congres in Kopenhagen de knoop door en het wereldkampioenschap moest op het stadion plaatsvinden. Er was daar een brug over de vijver nodig om een voldoende lange aankomststrook van minstens 250 meter te hebben.
Antoon Callu zette er zijn schouders onder en blijkbaar was toen meer mogelijk dan nu. In iedere administratie en in de provincie werd het dossier als hoogdringend opgevolgd. Het ministerie van Volksgezondheid gaf in februari 1957 zijn zegen voor het dossier van de brug. Op 15 mei werd telefonisch de goedkeuring gegeven om de werken te starten en de dag nadien vingen die werken al aan. Elf dagen later brak er een staking uit in de bouwsector, maar ook daar wisten Callu en de zijnen raad mee. Op 25 dagen werd de 120 meter lang brug gebouwd. De werken kostten 3,6 miljoen frank (ongeveer 90.000 euro). De aannemers Degroeve (Kortrijk) en Delmulle (Wortegem) klaarden samen met Roger Mehuy van de administratie de klus.
Weinig mensen geloofden in de haalbaarheid van het ambitieuze plan van Antoon Callu om nog een brug te bouwen voer de grote vijver. er werden zelfs door Valère Devos concrete afspraken gemaakt met een wieleerclub in Sint-Kruis Brugge om het WK eventueel daar te laten plaatsvinden als de bouw van het kunstwerk in Waregem zou mislukken. De internationale pers, onder meer l'Equipe, schreef diverse keren dat het opzet tot mislukken gedoemd was. Groot was de verbazing van de pers en de modale burger toen op woensdag 20 juli 1957 al gebruiksklaar kon verklaard worden. Niemand geloofde zijn ogen toen de bouwers Delmulle met de wagen over de brug reden. Enkel secretaris Callu durfde met hen plaatsnemen in de wagen, terwijl burgemeester Verhelst liever toekeek vanop de oever.
Het project van het stadion zelf was enkele jaren voordien opgestart. Secretaris Callu en burgemeester Cras hadden de idee van het sportstadion altijd verdedigd. Op 31 december 1952 belde minister Alfred De Taeye de secretaris dat de Staat akkoord ging met het project en dat er een miljoen frank (50.000 euro) werd vrijgemaakt om de werken aan te vatten. De Waregemnaars waren meteen enthousiast en sloegen de handen aan de ploeg om van de vroegere, natte Keukelmeersen een prachtig ontspanningsoord te maken. Callu mag zeker deze en nog vele andere pluimen op zijn hoed steken.
Beleef de Ronde van Frankrijk met het openbaar vervoer
Er worden 50 000 toeschouwers verwacht bij de start van de derde rit van de Ronde van Frankrijk in Waregem op 10 juli. Wie er bij wil zijn, laat best zijn wagen thuis. Het centrum zal zo goed als onbereikbaar zijn, ook al omdat het op- en afrittencomplex van de autosnelweg E17 en de Expresweg (N382) dicht gaan. Om wielerliefhebbers toch in Waregem te krijgen, rijden alle bussen van De Lijn gratis. De NMBS lanceert de verkoop van Tourtickets en legt treinen in naar Waregem om 10.000 bezoekers ter plaatse te krijgen.
Om zonder file- of parkingleed te kunnen deelnemen aan dit unieke en niet te missen sportevenement stelt de NMBS je het speciale Biljet Ronde van Frankrijk voor.
De stad legt verder Tourbussen in voor inwoners van deelgemeenten Sint-Eloois-Vijve, Desselgem en Beveren-Leie. Wie toch met de wagen komt, zal terecht kunnen op de parkings van meubelen Gaverzicht in Deerlijk en het kasteelpark in Nokere. Daar zullen shuttlebussen op en af rijden.
Intussen is ook meer bekend over het aanbod van NMBS. De spoorwegmaatschappij biedt uhet speciaal biljet Ronde van Frankrijk aan voor de prijs van 8 Euro. Daarmee bereik je met de trein vanuit om het even welk Belgisch station, ongeacht het vertrekuur of de afgelegde afstend, vlot en comfortabel de etappesteden Gent en Waregem. Het biljet is bedoeld voor het zeer voordelige B-Evenement (code 674) en is geldig in 2de klas voor een heen- en terugreis naar Gent-St.-Pieters op 9 juli of Waregem op 10 juli. De stations liggen vlakbij de belangrijkste plaatsen in de doortocht van de Ronde van Frankrijk. In Waregem rijdt de karavaan zelfs langs de Noorderlaan op een paar meter van de voordeur van het stationsgebouw.
Belangrijke informatie voor wie er wil bijzijn :
Maandag 09 juli: aankomst in Gent omstreeks 17.05 u (aankomst van de publiciteitskaravaan omstreeks 15.45 u).
Dinsdag 10 juli: vertrek Waregem om 11.45 u (vertrek van de publiciteitskaravaan om 10.00 u). Die twee steden bereiden zich voor op een stormloop van tienduizenden toeschouwers, uit alle hoeken van het land, die het grootste wielerspektakel ter wereld live willen meemaken.
Het e-Ronde van Frankrijk-biljet kan worden aangekocht via de site www.nmbs.be (rubriek koop on line en na zoekwerk komen bij je Biljet Ronde van Frankrijk). Dat gebeurt op naam (het kan dus niet overgedragen worden) en is niet terugbetaalbaar, noch omwisselbaar.
Leiedal met Waregems LoG-IN project bekroond in de VS
Intercommunale Leiedal heeft in de Verenigde Staten een internationale bekroning gekregen voor haar internetsysteem dat in het kader van het LoG-IN project gerealiseerd werd. Het systeem stelt 35 gemeenten uit drie landen in staat krachtige internettoepassingen te ontwikkelen waar gemeentelijke gegevens worden gecombineerd met kaartgegevens. De Special Achievement in GIS Award (SAG Award) wordt op 20 juni 2007 in San Diego (Californië) uitgereikt tijdens de 27ste ESRI International User Conference.
Het Leiedalproject zal worden voorgesteld aan meer dan 15 000 professionele GIS-gebruikers uit de hele wereld. De SAG Award wil organisaties bekronen die innovatieve en opmerkelijke toepassingen hebben bedacht of ontwikkeld waarbij kaartgegevens (geografische informatiesystemen) centraal staan. Eén van de eerste toepassingen van de bekroonde LoG-IN GII is de recente bedrijvengids van Waregem die op 25 mei laatstleden officieel werd gelanceerd door minister Bourgeois (www.waregem.be/bedrijvengids).
Geen enkele gemeente of stad in Vlaanderen heeft tot op heden een zicht op alle ondernemingen op haar grondgebied. Waregem is de eerste die zijn 4500 bedrijven wel in kaart heeft. Gegevens van alle bedrijven zijn elektronisch beschikbaar, met inbegrip van de aard van de activiteiten, de vestigingsplaats, het aantal medewerkers, de jaarrekening, de exportbestemmingen enz. Met een ingenieus systeem van gegevensuitwisseling over ondernemingen op Waregems grondgebied, is de stad bovendien perfect op de hoogte van alle bedrijfsbewegingen, zoals nieuwe vestigingen, wijzigingen van statuten, faillissementen, het wegtrekken van bedrijven enz. Informatie die van onschatbare waarde is voor het economisch beleid van de stad, de ruimtelijke ordening, het werkgelegenheids- en het mobiliteitsbeleid.
LoG-IN project Het Europese LoG-IN project heeft als doel instrumenten en methodieken te ontwikkelen om lokale besturen te versterken in het realiseren van hun beleidsdoelstellingen. Daartoe werden onder meer krachtige webinstrumenten gebouwd, nieuwe service modellen ontwikkeld en een gespecialiseerde opleiding georganiseerd. Voor een overzicht kan u terecht op de website www.leiedal.be/e-government.
Het LoG-IN partnerschap bestaat uit 35 lokale besturen uit drie landen. De hoofdpartners zijn Intercommunale Leiedal, Landkreis Rotenburg-Wümme (D) en Norfolk County Council (UK). Leiedal is lead partner van het LoG-IN project. Het LoG-IN project werd in de afgelopen jaren reeds verschillende keren bekroond: - Europese Star Fish Award (2005) - Genomineerde voor de ICT Trends Awards - non profit (2006) - E-Government Award 2006 (voor de zelfbedieningsbibliotheek van Avelgem) - Best Practice Vlaamse overheid 2007 (voor het Digitaal Sociaal Huis Harelbeke) LoG-IN Generic Information Infrastructure.
De LoG-IN Generic Information Infrastructure (GII) werd ontwikkeld door een internationaal consortium bestaande uit ESRI Belux (B), ESRI UK, ESRI Duitsland, Safe.com (Canada) en ConTerra (Duitsland, spin-off universiteit Münster).
In Ooigem heeft Waterwegen en Zeekanaal NV een nieuwe kaaimuur in gebruik genomen. De nieuwe kaaimuur heeft een dubbele functie. De kaaimuur verlengt de wachtplaats voor de sluis van Ooigem, waar voorheen slechts ruuimte was om één groot schip aan te leggen.De muur zorgt er ook voor dat bedrijven die niet rechtstreeks aan het water liggen, toch voor hun transporten gebruik kunnen maken van de waterweg. De kaaimuur is 120 meter lang en 10 meter breed. Het project kost ruim 423.200 euro, exclusief BTW.
De bestaande aanlegmuur waarop de nieuwe kaaimuur aansluit, werd reeds door de cluster van bedrijven van de groep UNILIN gebruikt voor het lossen van houtspaanders en boomstammen. UNILIN was de eerste producent van houtspaanderplaten die de stap heeft gezet naar aanvoer per schip. Om dit volumineus product op een rendabele manier per schip te kunnen vervoeren, is de inzet van zeer grote binnenschepen (1350 tot 2500 tonschepen) noodzakelijk. Ook andere bedrijven hebben de weg naar deze losplaats gevonden. In 2006 werden 200.000 ton goederen via deze laad- en losplaats verhandeld. Tijdens de werken werden de nodige inspanningen geleverd om de hinder zoveel mogelijk te beperken.
Het succes van de bestaande aanlegmuur als openbare losplaats had als keerzijde de toenemende hinder voor de wachtende schepen voor de sluis. De nieuwe kaaimuur, gebouwd op de linkeroever opwaarts de sluis van Ooigem, bestaat uit een met grondankers verankerde metalen damwand, landwaarts afgewerkt met een kaaimuurplateau, bestaande uit staalvezelbeton. De totale lengte van de kaaimuur bedraagt 120 meter; de totale oppervlakte
van het kaaimuurplateau is 1.200 m² (120 m lengte x 10 m breedte). De werken werden uitgevoerd in de periode april 2006 - maart 2007 door de firma Algemene Ondernemingen Soetaert nv uit Westende. Ontwerp en leiding der werken was in handen van projectingenieur ir.Lieven Desmet.
Belgische tourgeschiedenis in fototentoonstelling Photour 07
Tot 10 juli 2007, de startdag van de derde tourrit in Waregem, kunt u in zes centraal gelegen Waregemse horecazaken een fototentoonstelling bekijken met zowat zeshonderd fotos uit de Belgische geschiedenis van de Ronde van Frankrijk. Een bonte verzameling van horecazaken in het hartje van Waregem leidt je langs de geschiedenis van de Tour de France. Iedere zaak vertelt je, vanuit zijn eigen perspectief, een onderdeel van die heroïsche historie (Merckx, Van Impe, De snelle mannen van het peloton, de beginjaren van de tour, IIzeren Briek, Mont Ventoux). Het is een initiatief van de jonge Frederic Van Der Straeten, een vroegere buurjongen van Marcel Decavele. De tentoonstelling werd ook opgebouwd aan de hand van fotocollages van deze gekende wielerfanaat uit Beveren-Leie.
Als buurjongen was Frederic voorbestemd om ooit een fototentoonstelling te organiseren rond wielrennen. Als kind kon hij dikwijls terecht bij de bekende Beverse verzamelaar Marcel Decavele en zijn vrouw Martha, als zijn ouders moesten werken. De start van de Tourrit was de uitgelezen gelegenheid om dit idee in realiteit om te zetten. Frederic werkt bij Tommy's op de Markt en hij vond ook gemakkelijk een vijftal cafébazen bereid om in hun zaak een reeks foto's op te hangen rond de Tour.
Zo kan je in Tommys kennis maken met de rappe mannen uit het peloton van vroeger en nu. Freddy Maertens staat met zijn vijftien ritzeges model voor die groep. Een paar stappen verder kom je in Markt 28 en daar vind je alles over het indrukwekkende tourpalmares van Eddy Merckx, de kannibaal. Hij won 34 ritten en vijf keer de Tour. De Klauwaert vertelt het verhaal van de renners uit onze streek, hun tourstreken en andere grote overwinningen zullen een plaatsje verdienen in de kaders. 'Flandrien Briek Schotte, toch ooit tweede in de Tour en andere streekrenners komen hier uitgebreid aan bod.
t Labierinth brengt met oud fotomateriaal de pioniersjaren van de Tour opnieuw tot leven. Hier krijgen we de heroïsche beelden uit de tourgeschiedenis. Berggeit Lucien Van Impe draagt de gele trui in de Kom il Foo. Ook foto's over andere klimmers en gevreesde cols komen daar aan bod. In Restaurant Jardin de Provence wordt de Mont Ventoux en de vergane heroïek centraal gesteld. Drama en Glorie liggen dicht bijeen op deze Provencaalse reus. De Provencaalse sfeer beperkt zich niet tot de fotos, gedurende de ganse periode van de tentoonstelling is het suggestiemenu Tour de gastrofrance beschikbaar.
Frederic hangt in elke horecazaak ook een authentiek krantenartikel van een belangrijke Tourgebeurtenis op. 'Dit alles is enkel haalbaar dank zij het enorme archief dat Marcel Decavele heeft bijeen-gespaard. Wie een tikkeltje spanning wil inbouwen, kan deelnemen aan een wedstrijd, die verbonden is aan de expo, die loopt van 10 juni tot 10 juli. .In iedere zaak kan je een vraag oplossen aan de hand van een foto, heb je alle zaken bezocht en alle antwoorden ingevuld dan maak je kans op één van de schitterende hoofdprijzen. De organisatoren hebben er alvast alles aan gedaan om jullie te mogen verwelkomen en boeien!
Org.: Frederik Vanderstraeten
Locatie: Waregemse horecazaken, op de Markt en Stationsstraat
Donderdagavond 14 juni om 20 u. stipt organiseert de Waregemse Ambassador Club een groot wielerdebat in De Schakel over de Ronde van Frankrijk met Vlaamse wielertenoren als Eddy Merckx, Lucien Van Impe, ervaren sportbestuurder Jef Braeckevelt en co. De happening kreeg de titel mee van Mosterd en pickels uit de tour, die bij velen herinneringen zal oproepen aan een ludieke bijdrage over Thomas Pips in het dagelijks tourkrantje van weleer. De serviceclub met de happening een plezante bijdrage leveren tot het opwaarderen en het levendig houden van het Tourgebeuren in Waregem in voorbereiding naar de start in de Gaverstad van de touretappe Waregem-Compiègne op 10 juli.
De opzet van de happening rond de tour is een tiental Belgische renners oud deelnemers van de tour rond de tafel te krijgen voor een geanimeerd gesprek.Passend bij het beoogde ludieke karakter werd als moderator beroep gedaan op Ivan Heylen, ondermeer bekend van de werkmens. Hij was tevens jaren columnschrijver over de Tour in de geschreven pers.
Verzekerde deelname is er nu al van Eddy Merckx, Lucien Van Impe, Walter en Eddy Planckaert, Freddy Maertens, Roger De Vlaeminck, Herman Van Springel, Ludo Dierickxsens en Waregemnaar sportbestuurder Jef Braeckevelt.
De titel Mosterd en pickels uit de Tour verwijst naar een aangenaam, luchtig en misschien wel pikant karakter van het debat."Mosterd en pickles" was een dagelijkse rubriek in de Tourkrant van Het Volk, een vier bladzijden tellend gegeerd krantje dat een paar uur na de aankomst van elke tourrit al in alle dorpen van Vlaanderen werd verspreid door een talrijk netwerk van meestal jonge verkopers per fiets. De rubriek met tekeningen van Buth over de belevenissen in de tour van fictieve tourhelden rond Thomas Pips was ook jarenlang een vaste waarde in de tourrubriek in het dagblad Het Volk. Bijkomende attractie bij deze tekeningen was het zoeken naar de muis, die telkens ergens was verborgen op de tekening. De rubriek is een prachtige herinnering aan de ludieke journalistiek van toen.
Omdat er de jongste maanden al veelvuldig gepraat werd over dopmgtoestanden wordt dit onderwerp nu bewust volledig omzeild om des te grondiger te kunnen ingaan op de plezante gebeurtenissen van dit bijna grootste sportevenement ter wereld. Via tal van anekdoten kijken we mee achter de schermen van de Tour met Tourwinnaars als Merckx en Van Impe, groenetruiwinnaar Freddy Maertens en andere kampioenen als Roger De Vlaeminck, Herman Van Springel, de Planckaerts, Ludo Dierickxsens. Sportbestuurder Jef Braeckevelt is wellicht de meest ervaren figuur en maakte de tour tientallen mee en bracht als vriend van de tourdirectie tenslotte ook de Tour naar Waregem.
Ambassador Club is een internationale vrienden- en serviceclub met activiteiten in meer dan 40 landen. In België bestaan een 40 tal clubs met in totaal 550 leden.Wereldwijd zijn zowat 6000 leden actief. De club draagt vriendschap en verdraagzaamheid hoog in het vaandel. Service is daarbij geen kern maar een doel van menig clubs.De Waregemse vereniging, die 21 leden telt, steunde in haar 25 jarig bestaan reeds verschillende projecten in en rond Waregem.De internationale gemeenschap (met als basis in Zwitserland) vraagt dit discreet te doen wat de Club ook wil respecteren. Voor deze manifestatie werd een speciale Tourcommissie opgericht met Christian Oevos, Guido Delanghe, Bob Braekevell, Lieven Planckaert, Piet Vanhauwaert, René Declercq en Philippe Huvvaert.
Chris Devos heeft zelf schitterende herinneringen aan de Tour. Hij beleelde een keer de Tour van dichtbij toen hij als erechauffeur van Adiel Desmet, de broer van Armand, mocht fungeren. Ze wilden vooral "Mantie" aanmoedigen, maar die was toen in de Faemaploeg en daar werd alles heel ernstig begeleid. Ze mochten wel op hotel bij de Groene Leeuwen van Berten De Kimpe, op voorwaarde dat ze zijn renners, op enkele nijdige hellingen, omhoog duwden. Er was ook iets met de visschotel die de renners op een bepaalde avond hadden geproefd. Zelf hadden ze net hetzelfde gegeten en met ons was alles okee.
Het debat zelf kan door ongeveer 600 wielerliefhebbers worden bijgewoond en daarom hebben de organisatoren een laag entreegeld ingezet, namelijk 10 euro. Er wordt bovendien een carbonfiets van het huis Eddy Merckx verloot aan de aanwezigen. De opbrengst van deze avond zal integraal geschonken worden aan een goed (Waregems) doel in de nabije toekomst. Er zijn nog kaarten te koop bij voorzitter van de organisatie Christian Devos of in het Dexia-kantoor bij Piet Vanhauwaert.
2007 is voor Waregem een sportief topjaar met ondermeer de start op 10 juli van de derde en langste rit van de Ronde van Frankrijk. Er zijn heel wat activiteiten, die ervoor zorgen dat niemand in de regio nog kan zeggen dat hij/zij niet op de hoogte zijn van deze wielerhoogdag. Voor velen doet deze gebeurtenis herinneringen oproepen aan 1957, juist een halve eeuw geleden, toen Waregem ook in de sportieve wereldactualiteit stond met de organisatie op 17 en 18 augustus van het wereldkampioenschap wielrennen, de tienlandencross veldlopen, dwars door België (toen Waregem-Eisden-Waregem) en sluitstuk de Grote Steeple-Chase der Vlaandren (toen met relatief kleine letters op de affiche).
Dit jaar 2007 wil men 50 jaar na die legendarische affiche een poging doen om evenveel publiciteit te halen uit de tourritstart op 10 juli, de Parade van het Paard op 19 augustus en Waregem Koerse op 28 augustus. Het project rond de herdenking van 1957 is alvast indrukwekkend. Hoogtepunt ligt wellicht bij de indrukwekkende tentoonstelling van 1 tot 12 juli in de Schalmei naast de Kunstacademie. Blikvangers daarbij worden zeker al een fotomuur van 10 bij 15 meter van de aankomstfoto met tal van bekende gezichten in de eretribune.en een miniatuurstadion met vijver van 25 m², opgebouwd door de provinciale Tuinbouwschool uit Kortrijk. Eind juni of begin juli brengt Unizo ook een 25-blz tellende historische brochure uit met aandenken aan het jaar 1957 in de wereld, in België en in Waregem. Die komt gratis in alle brievenbussen van de stad. We kijken er al uit naar dit historisch verzamelobject.
Maar vandaag kunnen we reeds herinneringen ophalen aan dat legendarische wereldkampioenschap in 1957, waaraan we de inrichting te danken hebben van de brug over de stadionvijvers en het Regenboogstadion. Op een vijftal locaties werden grote fotodoeken opgehangen met beelden van het legendarische wereldkampioenschap in 1957. Er zijn beelden van tijdens de wedstrijd, de eindsprint en de hulde van wereldkampioen Rik Van Steenbergen. Het project kwam tot stand met de medewerking van André Vervaeke, die met zijn uitgebreide sportcollectie ook al jaren de leverancier is van de jaarlijkse sportieve foto-tentoonstellingen van Veloods en Unizo.
Op de Markt aan de voorzijde van het Pand hangen twee fotos. Een toont de eindspurt op het stadion. We zien daarop vooraan Rik Vansteenbergen met achter hem Louison Bobet, André Darrigade en Rik Van Looy.De tweede foto toont Rik van Steenbergen met erekrans op het podium met het publiek daarrond. Misschien herkent ge wel bepaalde personen.
De aankomst is ook het thema van de foto aan het Cultuurcentrum De Schakel in de Schakelstraat. Het is het beeld van de spurt met een duidelijk zicht op de personaliteiten in de tribune. We zien hierop dat Rik Vansteenbergen de spurt vlot wint en als eerste over de streep gaat met achter hem Louison Bobet, André Darrigade en Rik Van Looy.
We moeten naar de Stedelijke Basisschool in de Pompoenstraat in Desselgem om een prachtig beeld te zien uit de wedstrijd bij een doortocht aan het stadion. Hier zien we vier van de acht Belgen die deelnamen aan het WK in 1957: Van rechts naar links: Germain Derycke, Rik Vansteenbergen, Leon Vandaele en Rik Van Looy.
Van de gelegenheid moet dan gebruik gemaakt om even door te rijden naar het Stedelijk Ontmoetingscentrum t Klokhuis in het centrum van Beveren-Leie, waar we een beeld krijgen van winnaar Rik Van Steenbergen onmiddellijk na de aankomst. Koning Boudewijn, die het wereldkampioenschap met veel belangstelling volgde op de eretribune, is hier de kersverse wereldkampioen op de weg Rik Van Steenbergen gaan feliciteren. Koning Boudewijn is vergezeld van minister Leburton.
Tenslotte zien we aan het station in Waregem (foto) nog de triomferende met bloemen zwaaiende Rik Vansteenbergen in de trui van wereldkampioen. Op de originele foto van André Vervaeke zien we links Minister Leburton, Koning Boudewijn en Prins Alexander. De uitvoerder van de fotodoeken heeft echter in enkele gevallen voor zijn beeld een uitgesneden close-up genomen.
Waregemse vinkensport in The New York Times en The International Herald Tribune
Vorige maandag 21 mei maakten de lezers van The New York Times kennis met de Waregem. Neen, het artikel handelde niet over het Amerikaans kerkhof Flanders Field in Waregem, het enige in België uit de eerste wereldoorlog. De Amerikanen kregen een goed uitgewerkte kijk op een brokje folklore hier bij ons, nl. de vinkensport. Waregem kan inderdaad gezien worden als het centrum van de vinkensport, zeker nadat het kampioenschap van België hier doorging. Op de website-pagina van de krant vinden we zelfs een gesproken beeldverslag met dia-show met beelden van een vinkenwedstrijd bij de Manezangers. Hetzelfde artikel verscheen op donderdag 17 mei ook in de International Herald Tribune.
De bijdrage in de rubriek Waregem Journal kreeg de volgende titel mee : One-Ounce Belgian Idols Vie for Most Tweets Per Hour. We zouden dit vrij kunnen vertalen als Belgische vinkeniers leven voor het meest suskewiets per uur.En de woorden susk-e-wiets en vinkeniers komen ook voor in het artikel, waar wordt verteld dat sommige van de 13.000 vinkeniers altijd blijven op zoek naar extreme vogelzang glorie en daarbij allusie wordt gemaakt naar de legendarische kampioen Schauvlieghe (SHOWV-lee-egg) van enkele jaren geleden met 1.278 susk-e-wiets.
Het is een degelijk informerend artikel geworden en als we erbij vertellen dat een van de geciteerde vinkeniers historicus Filip Santens is, dan moet het duidelijk zijn dat de lezers van de New York Times ook de gespecialiseerde kennis meekrijgen over onze vinkensport. Hij geeft mee dat er hier al vinkenzangwedstrijden doorgingen in 1596. In deze 400-jaar oude Vlaamse competitie worden de winnende vinken beoordeeld zoals de opera-divas en een susk-e-wiat in plaats van een susk-e-wiet kan leiden tot diskwalificatie of erger tot blijvende schande. Tussen haakjes wordt nog bij vermeld dat the correct sound is susk-WEET".
Meteen kon reporter Dan Bilefsky ook zijn inbreng meegeven en de link maken met de taaltoestand in ons land : Dit is België, verdeeld in het Nederlands sprekende Vlaanderen in het noorden en het Frans sprekende Wallonië in het zuiden. De sport is ook geïnfecteerd door de taalkundige scheiding. Van Vlaamse vinken wordt verwacht dat deze alleen de Vlaamse zang susk-e-wiet zingen, en de Waalse vinken, die enkele mijlen verder te vinden zijn, zingen in een dialect dat meer verwant is met het Frans. Als een vogel nalaat om het Vlaamse susk-e-wiet te zingen kan deze worden uitgesloten. (Hard-core vinkeniers kunnen het verschil onderscheiden).
Zoals met elke steratleet, als Lance Armstrong, is het uiteindelijk het natuurlijk talent dat het verschil maakt tussen een kampioenenvogel en een loser. Mijn vogels zijn als mijn kinderen en een van mijn vogels heet Orban, genoemd naar de Hongaarse voetbalster., aldus wat vroeger in het artikel nog Filip Santens.
De volledige tekst van de bijdrage is nog na te lezen op de internetbladzijde van The New York Times. Op dezelfde web-bladzijde staan drie afbeeldingen, nl. een beeld van op de vinkenzetting bij de Manezangers, een afbeelding van een vink en een kaart van België met de aanduiding van Waregem en de taalgrens. Het middengedeelte met de vink biedt een multimedia mogelijkheid. Als u de link volgt krijgt u een audio slide show, een ingesproken diamontage met beelden van op de zetting in Waregem. We geven de doorklikadressen mee met deze bijdrage.
10 juli 2007 : VIP-pakketten voor tourritstart in Waregem
Reeds enige tijd geleden werden de bedrijven aangeschreven om in te pikken op een breed aanbod van sponsorpakketten. Die werden gekoppeld aan bekende Vlamingen uit de tourgeschiedenis en aan de truien in de Tour.Eddy Merckx staat daarbij voor geel, Lucien Van Impe won ook een maal de tour, maar wordt vooral vereenzelvigd met de bolletjestrui. Freddy Maertens won verschillende keren de Groene trui en onze Briek Schotte, die ooit tweede werd in de tour, wordt hier gekoppeld aan de witte trui van jongere maar we kennen hem in die witte trui als wereldkampioen.
Sponsorpakket: Eddy Merckx Business Club (Geel)
Het Regenboogstadion, het plaatselijke voetbalstadion waar eersteklasser SV Zulte-Waregem speelt, wordt op 10 juli omgedoopt in de Eddy Merckx Business Club. De ligging van deze VIP locatie is ideaal omdat deze direct naast het Tourpodium staat waar de renners worden voorgesteld. Zelfs de start van de renners is vanuit de Eddy Merckx Business Club te zien!
Het parcours, waar 's middags een wielerspektakel zal plaatsvinden, ligt op slechts enkele honderden meters van de Eddy Merckx Business Club. Via de aanwezige screens is de etappe natuurlijk ook live te volgen. In de Eddy Merckx Business Club kan je in een zeer gezellige ambiance van een mooie wielerdag genieten! Open van 9.00u. tot 18.00u.
Voor de prijs van 250 euro per persoon, exclusief BTW, krijgen deze vips niet alleen toegang tot de Eddy Merckx Business Club, maar ook tot het Freddy Maertens- en Briek Schotte VIP Café (vanaf 14.30u.). In dit pakket is er ook VIP-catering in de Eddy Merckx Business Club voorzien en 1 VIP-parking ticket. Als bezoeker krijgt u ook een Tour de France Waregem memorial gift.
Sponsorpakket: Hospitality Unit in de Freddy Maertens Village (Groen)
Met je eigen Hospitality Unit zit je met jouw gasten aan de rand van het parcours en kan je de passage van de renners en de publiciteitscaravaan van zeer dichtbij meemaken. De Units zijn gelegen op enkele honderden meters van de officieuze startplaats. De Units beschikken zelfs over TV screens zodat je vanuit jouw Unit de Touretappe live kan volgen!
Omdat de Units dicht aan het parcours liggen, zal het wielerspektakel dat na de start van de Touretappe zal plaatsvinden iedere ronde dicht aan de Units passeren. Je kan jouw Unit personaliseren met eigen banners en vlaggetjes. Open van 9 u. tot 18 u.
U betaalt 6.000 euro, exclusief BTW,per Hospitality Unit. U krijgt een volledig ingerichte Hospitality Unit voor 20 personen ter beschikking en die is voorzien van bar en meubilair. U krijgt ook toegang tot het Freddy Maertens- en Briek Schotte VIP Café (vanaf 14.30u.). In de Hospitally Unit krijgt u ook VIP-catering, 10 VIP-parking tickets en 20 Tour de France Waregem memorial gifts.
Sponsorpakket: Freddy Maertens VIP Café (Groen)
Het Freddy Maertens VIP Café is een locatie die uitsluitend geschikt is voor kleinere groepen en individuen, die ook in de middag nog van het nodige wielerspektakel willen genieten. Deze Business Club ligt iets verder van de start dan de Hospitality Unit, maar ligt wel direct aan het parcours waar het Tourpeloton zal passeren. Ook tijdens het wielerspektakel dat in de middag plaatsvindt, ligt deze locatie direct aan het parcours. Uiteraard hoef je ook hier niks van de etappe te missen, want de screens zorgen ervoor dat je de wedstrijd op de voet kan volgen. Open van 09.00u. tot 18.00u.
De prijs voor het Freddy Maertens VIP Café bedraagt 195 euro per persoon, exclusief BTW. Daarvoor krijgt u toegang tot het Freddy Maertens VIP Café, maar ook tot het Briek Schotte VIP Café (vanaf 14.30u.). Ook in het VIP café is er een VIP-catering voorzien en zijn ook 1 VIP-parking ticket en 1 Tour de France Waregem memorial gift inbegrepen.
Sponsorpakket: Briek Schotte VIP Café (Wit)
Het Briek Schotte VIP Café is de locatie waar men kan genieten van de Toursfeer, ambiance en gezelligheid! 's Morgens zal de publiciteitskaravaan en het Tourpeloton deze locatie passeren en in de middag zullen onder meer de bekende renners en de live muziek voor het spektakel zorgen. Via het grote scherm kunnen alle bezoekers van het Briek Schotte VIP Café de etappe volgen. Het cateringassortiment in het Briek Schotte VIP Café is beperkt, maar drank is natuurlijk volop aanwezig!Open van 9.00u. tot 18.00u.
Voor het Briek Schotte pakket betaalt u 125 euro per persoon, exclusief BTW. Daarvoor krijgt u toegang tot het Briek Schotte VIP Café, 1 VIP-parking ticket, 1 Tour de France Waregem memorial gift en de Catering van het Briek Schotte VIP Café
Sponsorpakket: Lucien Van Impe Business Club (Bolletjes)
De Lucien Van Impe Business Club bevindt zich in het gloednieuwe Waregem Expo.Dit is een multifuctionele ruimte, die uitermate geschikt is voor de ontvangst van de VIP gasten voor de tourstart van 10 juli! Naast deze ruimte is er natuurlijk ook een terras aanwezig. De Lucien Van Impe Business Club ligt vlakbij het startpodium, waar de Tourrenners worden gepresenteerd aan het publiek.
Ook het vertrek van het Tourpeloton en de publiciteitskaravaan zal hier plaatsvinden.
Het parcours waar 's middags het wielerspektakel is, ligt ook vlakbij deze locatie. Verder zullen de aanwezige screens ervoor zorgen dat je van de 3e etappe van de Tour de France Waregem-Compiègne niks hoef te missen! De gasten in de Lucien Van Impe Business Club zullen in een zeer gezellige ambiance genieten van een unieke wielerdag! Open van 9 u. tot 18 u.
Voor het Van Impe Business Club pakket betaalt u 250 euro per persoon, exclusief BTW. Daarvoor krijgt u toegang tot de Lucien Van Impe Business Club, maar ook tot het Freddy Maertens- en Briek Schotte VIP Café (vanaf 14.30u.). Er is VIP-catering in de Lucien Van Impe Business Club en u krijgt 1 VIP-parking ticket en 1 Tour de France Waregem memorial gift.
Waregem leeft naar 10 juli 2007 : start langste tourrit
We konden hier al enkele activiteiten aankondigen in de aanloop naar 10 juli 2007, wanneer Waregem de startplaats is voor de derde en langste rit van de Ronde van Frankrijk. Hierbij willen we nog kort het voorlopig programma meegeven naar die historische dag voor Waregem. Sedert begin deze maand kunnen de bezoekers aan Waregem ook niet meer naast de speciale Tour-vlaggen kijken, die zijn aangebracht op de middenstrook van de Ring rond het centrum van de stad.De karavaan van de Ronde van Vlaanderen kon ook niet naast de speciaal ontworpen vlag kijken die werd geflankeerd met de Franse driekleur en de Waregemse witrode kleuren. De Vlaamse Leeuw ontbreekt, maar bij de doortocht van Vlaanderens wielerklassieker was het niet moeilijk om ook dat embleem op de foto te brengen.
Voorlopig Programma :
Zaterdag 21 april 2007:
Muzikale voorstelling Tour de France - Muziek en woorden op wieltjes
Een verhaal in Franse sfeer over een jongen die meefietst in de Ronde van Frankrijk in een muzikale omlijsting van o.a. fanfare muziek en Franse chansons.
3 voorstellingen: om 11.00 u. om 14.00 u. - om 16.00 u.
Org.: Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans
Locatie: Oblatenauditorium - Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans
Info: 056 60 09 18Reservatie verplicht - Inkom: 1 euro
Zondag 29 april 2007:
Ballonhappening en Kinderstad in het teken van fietsen
Org.: Stadsbestuur Waregem
Locatie: Hippodroom
Info: 056 62 12 11Gratis inkom
Zondag 6 mei 2007:
13.00 u.-18.00 u.: Open Doek (o.a. in het teken van fietsen)
- Spandoeken en panelen met fotos van WK 1957 in het Waregemse straatbeeld
uit de collectievan Waregemnaar André Vervacke
Org.: Stedelijke Cultuurdienst
Locatie: diverse locaties te Waregem - Info: 056 62 12 11
Van zondag 10 juni tot en met dinsdag 10 juli 2007:
Photour 07: fototentoonstelling van de Belgische tourgeschiedenis adhv fotocollages van Marcel Decavel - thematisch tentoongesteld in de deelnemende cafés (Merckx, Van Impe, De snelle mannen van het peloton, de beginjaren van de tour, Ijzeren Briek, Mont Ventoux)
Org.: Frederik Vanderstraeten
Locatie: Waregemse cafés, op de Markt en Stationsstraat
Info: 056 44 09 63 of f.vds@telenet.be
Van zaterdag 16 juni tot en met zondag 24 juni 2007:
Eindejaarstentoonstelling thema Beweging en Tour 07
Org. en locatie: Stedelijke Academie voor Beeldende Vorming, Olmstraat 29 te Waregem
Info: 056 61 48 50 - Open op zaterdag en zondag van 10.00 u.-12.00 u. en 14.00 u.-18.00 u. Gratis inkom
Van 29 juni 2007 t/m 11 juli 2007:
Fietstocht langs parcours Wereldkampioenschap 1957 (30 km) in combinatie met
tentoonstelling Wereldkampioenschap (ontstaan Regenboogstadion te Waregem)
- Fietstocht dagelijks van 08.00 u.-18.00 u. en in weekends van 10.00 u.-18.00 u.
-Expositie te bezichtigen dagelijks van 14.00 u.-18.00 u.
Prijs expositie: 1 euro Prijs fietstocht: 1 euro
Org.: Unizo ism Veloods
Locatie en start fietstocht: Regenboogstadion - Tentoonstelling: Schalmei (Processiestraat)
Info: 056 61 24 73
Zaterdag 30 juni en zondag 1 juli 2007
Leiestreekfeesten met op zondag fietsfeest en Frans feest