In Kwaremont is de berg vierkant. Dat zeiden de Romeinen tenminste. De bergen rond Ronse zijn verder niet noodzakelijk vierkant maar hoog zijn ze wel. Ook al heten ze dan officieel heuvels. Je moet het eens uitproberen om het allemaal goed te weten. Of het Voetstukje lezen. Dat helpt ook. Om een heleboel zaken meer te weten te komen over die voormalige textielstad helpt het eveneens. Of hoe het komt dat de heiligen daar zo ongeveer over mekaar struikelen... En de Fiertel... en een plaatsnaam die op drift is geraakt... en... en...
Let op met krulbollen! Het kan je een naam bezorgen. In Erpe zowel als in Mere weten ze daar alles van. Het is verder niet dat ze daar noodzakelijkerwijs met molentjes lopen maar er zijn wel opvallend veel molens te vinden. Zoals steeds staat het allemaal te lezen in het Voetstukje dat verborgen zit achter de bijlage.
Het is niet helemaal duidelijk of ze daar in Lennik alleen maar veel wind maken of dat ze over de winden heersen. Niet dat ze het zich aantrekken! Ze hebben daar trouwens verstand van trekken. Althans: van trekpaarden. En wie kan er nu zeggen én een lange geschiedenis, én een groot kasteel, én een groot paard te hebben? Ach ja: hier en daar nog wel wat meer. Om dat allemaal te weten te komen volstaat het de bijlage aan te klikken opdat het Voetstukje zou open gaan. Alle 15 bladzijden! Tja, ik zei het toch al dat er heel wat te vertellen is!
In ieder geval wens ik je veel lees- en kijkplezier.