Het is een stokpaardje van me, maar ik krijg iedere dag meer en meer gelijk: de papieren kranten, tijdschriften en boeken staan zwaar onder druk en zullen wellicht het onderspit moeten delven. Tot spijt van wie het benijdt. Zeker, er zullen altijd mensen blijven zweren bij het aanvoelen en de geur van papier. Maar zo zijn er ook mensen blijven zweren bij de klank van de vinyl plaat. Intussen hebben we de cd al gehad en is de halve wereld muziek rechtstreeks aan het downloaden op de I-pod of de smartphone.
Voor het eerst gingen twee van de befaamde Pulitzerprijzen voor journalistiek naar online media. Online nieuwsorganisaties krijgen hiermee de officiële erkenning die ze in the field al hadden. Cijfers geven ook aan dat meer en meer lezers zich wenden tot digitale kranten. En meer nog naar de betalende nieuwssites waar je niet de krant of het magazine koopt, maar een artikel er uit. Net zoals je tegenwoordig geen volledige elpees meer download, maar songs.
Voor dichters moet dit als muziek in de oren klinken. Post al je gedichten gedeeltelijk op het internet en laat mensen betalen om er eentje volledig te downloaden.
Ook romans gaan onvermijdelijk die weg op. Al spartelen we met zn allen nog zo hard tegen, je kan zon technologische en culturele ontwikkelingen niet tegenhouden. Immers, dank zij het e-book wordt de inhoud van een boek alleen maar veel rijker. Ik ben de e-bookversie aan het voorbereiden van De Wet van de Betekenis der Dingen van Albert Magomedov. In dit e-book zet ik het voorwoord via een link als filmpje op YouTube. De auteur spreekt je rechtstreeks aan. Je kan in de loop van het boek informatie opduikelen over Tsjetsjenië en over de burgeroorlog waarvoor de schrijver moest vluchten. Je kan doorklikken naar fotos van schilderijen die hij maakte, er staat een heus interview op het net
De mogelijkheden zijn enorm om een boek rijker te maken, de achtergrond mee te geven of de geschiedenis achter het verhaal te duiden.
En het gevoel van een boek of een krant in handen te hebben
Er komt een generatie op ons af die dat gevoel überhaupt niet meer zal kennen. Die zijn opgegroeid met het scherm van hun laptop, hun tablet of hun smartphone. Zij zullen beslissen over de toekomst van het gedrukte of het digitale boek. Ik zou mijn centen niet op het eerste zetten.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Dirk Hermans
|