Deze voormiddag werden we gebeld door onze werfleider. We maakten een afspraak om alle laatste details nog eens te bespreken. We kijken uit naar dit gesprek en ook naar de start van de werken! We hebben er goeie hoop op dat alles vanaf nu vlot en in een toffe samenwerking zal verlopen.
Vorige week zijn we bij de klantenbegeleider langsgeweest om de min- en meerprijzen te ondertekenen en nog wat onduidelijkheden uit te klaren. Op enkele zaken na zijn we het nog redelijk eens geworden, maar voor de zekerheid hebben we niks op kantoor getekend om thuis nog eens na te denken. We hebben ons nl al te vaak beklaagd het contract met Hyboma meteen op kantoor te ondertekenen. Bij het verkoopsgesprek werd ons o.m. beloofd dat de zolder volledig afgewerkt zou zijn voor een bepaalde meerprijs, maar dit blijkt nu toch niet het geval. Buiten een vaste trap was er blijkbaar niks voorzien voor die meerprijs (meerdere duizenden euro´s), maar gelukkig hadden we nog een mail van de verkoper bijgehouden waarin verdere afwerking beloofd werd. Hier konden ze dus niet meer onderuit. De bepleistering is er helaas toch uitgelaten. We zullen nog moeten uitzoeken hoe we dit kunnen oplossen.
Aangezien we een vrij druk leven hebben en weinig afweten van bouwen kozen we voor sleutel-op-de-deur. De verkoper gaf ons de indruk dat we enkel keuzes gingen moeten maken en ons voor de rest van niks moesten aantrekken. Ondertussen hebben we al honderden mails, telefoontjes en lastige gesprekken achter de rug, en de bouw is nog niet eens gestart. Dus voor het gemak moet je het toch zeker niet doen.
Vandaag hebben we een aangetekende brief verstuurd naar Hyboma waarin we eisen dat ons huis met aannemers van Hyboma wordt gebouwd en niet met onderaannemers. We hebben gehoord dat Hyboma graag met onderaannemers werkt, die slecht betaald worden en zo ook onnauwkeurig werk leveren.
In september/ oktober 2010 besloten we om te bouwen en gingen we dus op zoek naar bouwgrond. In januari 2011 vonden we relatief goedkope bouwgrond in Oedelem. Joepie, de vreugde was groot en we maakten een afspraak met de verkoper (M.L.) van Hyboma. Toen vernamen we dat er aan de bouwgrond nog een huis van Hyboma vastzat. Maar de condities leken ons dik in orde dus tekenden we op 5 februari 2011 het contract met Hyboma.
Omdat we enkele werken zelf wilden doen hebben we die ook maar optioneel in het contract laten zetten (vloeren en dakisolatie). Tijdens het eerste gesprek met de verkoper (M.L.) zeiden we ook dat we eventueel een keuken bij Ikea zouden kiezen. Dit was perfect mogelijk volgens hem. Maar tijdens de afspraak voor de contractondertekening werd er niets meer over gezegd en waren we het vergeten in het contract laten zetten. Omdat we hierover natuurlijk al hadden gesproken leek ons dit verder geen probleem te zijn. In maart 2011 kwam dit nog eens ter sprake als we de toonzalen bezochten en toen bleek dat een keuken bij Grando voor ons onbetaalbaar was. We konden nog steeds de keuken uit het contract laten nemen, oef.... maar we moesten wel een administratieve boete betalen van 15%! In ons geval 750 euro! Wekenlang hebben we geprobeerd om deze boete niet te moeten betalen, want in feite had de verkoper ons tijdens het verkoopsgesprek duidelijk moeten zeggen dat we dit in het contract moesten laten zetten... Dit was voor hen totaal onbespreekbaar. De toon van zowel verkoper als klantenbegeleider was tijdens verschillende gesprekken ook verre van klantvriendelijk, hoewel wij altijd probeerden op een vriendelijke manier te communiceren. Op vervelende mails kregen wij nooit antwoord.
Ondertussen hebben we ons bij deze boete neergelegd want we willen nog steeds een mooi huis bouwen met Hyboma en de werken moeten nog beginnen.
In de toonzalen kwamen wij steeds met meerprijzen naar huis, voor de ramen en deuren een dikke 3000 euro, voor de badkamer ook 2500 euro, binnendeuren 1000 euro, ... Dus moest je eens willen bouwen en je zegt tegen de verkoperdat je een budget hebt van 250.000 euro dan zal hij proberen je een huis te verkopen wat net 250.000 euro kost. Dit is niet zon goed idee want je zal na je keuzes in de toonzalen al vlug een flink stuk boven je budget zitten. Het is namelijk onmogelijk om een keuken voor 5000 euro en een badkamer voor 3000 euro te kiezen.
In maart 2011 kwam er nog een verrassing: plots was er sprake van het installeren van een infiltratiesysteem dat 2000 euro zou kosten. Bij het ondertekenen van het contract was hier wel geen sprake van, dus zeiden we dat we dit niet nodig hebben en niet zullen installeren. Hyboma zei dat ze het ook spijtig vonden dat we dit moesten installeren want dit is een voorwaarde van de stad Beernem. Hyboma wist dus ook niet hoe duur dit ging worden.
We namen contact op met Beernem en hier bleek dat Hyboma hiervan wel al enkele maanden (feb 2010) op de hoogte was en vast en zeker wist hoeveel dit zou kosten. Wij hebben een offerte aangevraagd bij een firma die de infiltratieboxen installeert en wisten binnen enkele dagen wat het zou kosten. We hebben nu beslist om deze boxen zelf te installeren. Dit zal al 1000 euro verschil maken. Hyboma vraagt dus gewoon voor de installatie (lees: putje graven en aansluiten op regenwaterput) 1000 euro. We voelden ons hier toch weer serieus in de steek gelaten door de bouwfirma.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!