STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
05-03-2012
DE AFWEZIGEN HADDEN ONGELIJK
MACHELEN AAN DE LEIE - In de voormiddag had niemand er een euro willen op verwedden dat de wandeling zou doorgaan. Aanhoudende regen en op sommige plaatsen zelfs sneeuw kwam voor de geplande wandeling roet in het eten smijten. De opkomst kwam traag op gang en de vroege vogels waren al van plan er een kaartnamiddag van te maken. Gelukkig klaarde het op en kwamen er toch nog 22 moedigen naar de Leiegemeente afgezakt. Het werd een droge namiddag en de afwezigen hadden andermaal ongelijk.
LETTERHOUTEM (Sint-Lievens-Houtem) - 979 dln. - Drie dagen na Goeferdinge en alles onder de voet was al zo veel droger, zodanig dat we nadien de schoenen nagenoeg onmiddellijk konden opbergen. Op de foto de derde kerk van Letterhoutem, die pas gebouwd werd in het midden van de 20ste eeuw. Voor het gebouw het beeld van de veldwachter Raymond Van den Berghe, die op deze plaats nagenoeg 30 jaar (van 1936 tot 1967) de gemeenteberichten kwam voorlezen. Het beeld is van de hand van Antoon De Brauwer (1940-2008) uit Ursel en niet uit Ulster zoals het verkeerdelijk op verschillende websites staat.
DE OUDE EN NIEUWE KERK VAN LETTERHOUTEM - De oude kerk (uit 1857) heeft uiteindelijk dienst gedaan tot in 1936. In de nacht van 21 op 22 juni 1936 is tijdens een hevig onweer de bliksem ingeslagen op de kerk. Er onstond een hevige brand die nagenoeg het gehele gebouw vernielde.
Op 10 november 1940 werd door Monseigneur Coppieters, bisschop van Gent, de eerste steen gelegd van de nieuwe en derde kerk. Ten gevolge van de bezetting door de Duitsers liepen de werken grote vertraging op. In 1943 was de ruwbouw klaar; maar het zou nog tot 25 december 1947 duren alvorens de kerk in gebruik genomen werd. De kerk werd op 23 mei 1956 door Monseigneur Callewaert, bisschop van Gent ingewijd.
GOEFERDINGE - 1.216 wandelaars hadden de grijze schrikkeldag van 2012 uitgekozen om in de modder te gaan ploeteren in en om de kleine dorpjes, die behoren tot de fusies van Brakel en vooral Geraardsbergen. De landschappen waren ietwat verduisterd door het lage wolkendek en de wegen waren op sommige plaatsen bijna niet te doen. En toch vonden we het nog gezellig kennis te kunnen maken met de dorpjes Everbeek-Beneden, Goeferdinge en Zarlardinge (foto)...... En nu de schoenen gaan kuisen.
ZEGELSEM - Monumentale hoeve, gezien op de wijk Leierwaarde. Voormalige kloosterhoeve van de St.-Pietersabdij van Lobbes (Henegouwen); teruggaand op de site van de Sigulfi villa, nederzetting van ca. 7de eeuw, verwoest ca. 881. Maakte ondertussen verscheidene bouwfases door, maar is hoe dan ook nu nog een prachtige hoeve in een dito omgeving.
LEUPEGEM (Oudenaarde) - 1.173 wandelaars - Op deze zonnige en laatste zaterdag van februari 2012 kozen we voor Leupegem met start in het Sportkot. Zonovergoten vergezichten die ons tot in Nukerke brachten voor de koffie. Deze keer geen foto van zulks landschap maar een opname van de pas aangelegde voet- en fietstunnel onder de N60. Gelegen nabij Leupegem en waarbij het beeld genomen is langs de westzijde van de N60 in de Verenigde Natiënlaan. Hopelijk blijft deze doorgang even mooi als nu en wordt hij geen te mijden plaats vol vuiligheid die er niet thuishoort. Want uiteindelijk is die gelegd voor de veiligheid en niet omgekeerd.
Situering: Aan de overkant van de N60 zie je nog juist de winkel van de E5-Mode.
URSEL - 12 FEB 2012 - Het toegevroren en besneeuwde Veldekens Putje, de plaats waar de Urselse jeugd - nog voor de komst van onze zwembaden op den buiten - gingen zwemmen of toch althans probeerden te zwemmen. Toen we naar ginder gingen waar die boompjes nog maar een "vinger" dik. Nu 50 jaar later zijn het heuse boomstammen geworden. Misschien 40 jaar geleden dat ik daar was.
GEUTELINGENTOCHT - ELST - 1.801 dln. - Heb het gevoel dat de Geutelingentocht aan waarde aan het inboeten is. Geen gratis geuteling meer, een kleinere en door de omstandigheden niet te verwarmen tent en vooral veel minder deelnemers ondanks de voetballoze zaterdag. De thermometer stond die morgen wel op -11° en bij de start op -7° in een toch zonovergoten decor. Drie lussen die ons brachten naar de allemaal even mooie en pittoreske dorpjes van Brakel. Wij kozen eerst voor blauw en die bracht ons richting Valkenberg en de herberg De Hengst, die we "rechts" lieten liggen omwille van gebrek aan dorst maar vooral omwille van de drukte in de herberg zelf. Het zal voor een andere keer zijn.
Nadien kozen we voor voor geel en die bracht ons langs de Haaghoek en de Leberg en deed ons al uitkijken naar de komende Ronde van Vlaanderen. Bittere koude met zonovergoten sneeuwlandschappen die ons al terug doet hunkeren naar volgend jaar, met al dan niet minder of meer belangstelling. Want Elst blijft Elst. Smakelijk met die geutelingen.
Op de minder goede foto, toestel had blijkbaar ook van de koude: in de verte de kerk van Sint-Maria-Horebeke.
MUNTE - Na een weekend van bittere koude konden we in Munte dan toch nog genieten van een uitgelezen mooie dag. Een zonovergoten sneeuwlandschap met een temperatuur die flirtte met het nulpunt . Het was echt genieten van de vergezichten aan de rand van de Vlaamse Ardennen. De mooiste winterdag van het nog prille 2012. De dagen daarop gaven nagenoeg hetzelfde beeld, ware het niet van de dan bijhorende koude wind.
HELDERGEM - 934 deelnemers - 38 Florastappers die de weg naar Heldergem vonden, alhoewel er enkelen verloren liepen. Een echte modderwandeling in deze overigens droge winter. De dag werd aangekondigd met regen maar uiteindelijk bleef het droog boven het hoofd. De controle lag in Kerksken, waar de kerk in 1990 instortte maar terug werd opgebouwd.
SCHELLEBELLE - In het dorp dat verleden jaar uitvoerig in de media kwam hadden we onze eerste grote afspraak in 2012. Een prachtig locatie gelegen aan de - op dat moment - sterk stromende Schelde. En dit door de overvloedige regen waarvan wij gelukkig gespaard bleven, zeker in de open en weinig beschutting gevende ruimten tussen de boomplantages van Wetteren. De regen viel pas met bakken uit de hemel terwijl wij onze koffie en pannekoeken aan het verorberen waren. Nadien was het aanschuiven aan de inschrijvingstafel voor het boeken van ons wandelweekend in Waldbreidbach, de bus en het hotel waren al vlug volgeboekt.
OOSTERZELE - Het nieuwe wandeljaar werd aangevat in Oosterzele, het moment voor wederzijdse wensen. Bij een zachte temperatuur startten we aan café Evora en begaven ons richting Scheldewindeke en Balegem (foto). We passeerden de jeneverstokerij Van Damme en liepen langs de kale velden van het licht heuvelende landschap van het Land van Rode. De echte afspraak voor de ganse groep is zaterdag 21 januari in Schellebelle.
DESTELBERGEN - De start van de wandeling lag aan de herberg de Admiraal, waar eens de wieg stond van onze wandelpionier Eddy Verhelst. De voettocht leidde ons lang de Schelde, de Damvallei, het centrum van het dorp en de langs de imposante kastelen van de vroegere textiel- en andere barons van Gent. Op deze frisse dag kregen we onderweg een opwarmertje aangeboden van onze wandelclub ten huize van Daniël en Andrea. Na een ommetje belandden we terug op de Dendermondsesteenweg. Een Sinterklaasspeculoos deed ons des te meer herinneren dat we aan de vooravond van deze feestdag stonden.
BOTTELARE - Er stond geen enkele wandeling op de Aktivia-kalender vandaar een eigen initiatief van ons groepje met start in Merelbeke. Een tocht langs Merelbeke, het Gentbos, Bottelare, Munte, langs Makegembos en Schelderode. Ook wel bekend als het Land van Rhode. Op de foto een oude bunker, een van de vele exemplaren van de bunkergordel die aangelegd werd voor de Tweede Wereldoorlog. Links de kerk van Bottelare, een deelgemeente van Merelbeke.
SCHORISSE - De voettocht lag op een kurkdroog parcours in tegenstelling tot verleden jaar toen er al sneeuw lag. De 1.083 wandelaars werden gespaard van regen en kregen zelfs een vleugje zonneschijn. Jammer van de mager uitgevallen controlepost. Te bedenken dat het voormalige gemeentehuis van Zegelsem nagenoeg al die wandelaars diende te ontvangen. Een krappe behuizing met begrip voor de organisatoren, want alles had te maken met een intern regeling van de gemeente Maarkedal voor het gebruik van feestzalen.
GAVERE - Terug een uitgelezen zonnige dag, één uit de duizend en dit voorbij half november. De start lag in Gavere en liep via Semmerzake (Boentweg), de Schelde, richting Dikkelvenne en terug naar Gavere. Op het parcours van het internationale cyclocrosswedstrijd van de dag nadien.
Jenny had als organisator de wandeling voorbereid met als thema de slag van Gavere uit 1453. Blijkbaar had de geschiedenis zich bijna herhaald en liepen we als Gentenaars eventjes terug in de weg van een actieve veehouder, gelukkig zijn die oude vetes al lang vergeten en behoren ze tot de geschiedenisboekjes.
Op de foto een oude Schelde-arm, zoals er velen te vinden zijn in die streek. Ooit was de Schelde een rivier vol meanders, thans een recht kanaal.
VINKT (Deinze) - 1618 wandelaars genoten hier in Vinkt van een aangenaam en laat herfstzonnetje. Genieten van de open en thans kalle landschappen van Vinkt, Aarsele (Tielt) en Zeveren.
OVERSLAG (WACHT-EBEKE) - Na een zonnige en warme periode met dito weekend was het op deze eerste maandag van november een normale herfstdag. Hier flirten we even met de Nederlandse grens waar men meestal een pintje met een schuimkraag van twee vingers mist (vrt-spot). In Overslag was het nog minder van dat, geen schuim, geen pint en geen (open) herberg.
In november 2010 maakten we een wandeling vertrekkend van uit Gentbrugge, dwars door de stad Gent en richting Mariakerke. Onderweg deden we het Prinsenhof aan, vandaar deze foto.
- Verfijnde hapjes.
- Kort gebakken tonijn en carpaccio van Sint-Jacobsvruchten, wasabidressing.
- Op het vel gebakken kabeljauwrugstuk, oestervélouté en grijze garnalen.
- Fazantenborst en gebakken eendenlever, witloof, saus met truffeljus, amandelkroketjes.
- Trio van nagerechten.
- Koffie met versnaperingen.
HEURNE - Op de voorgrond een oude Scheldearm met achteraan de kerk van Heurne. De nieuwe kerk kwam er in 1922, nadat het voorgaande bidhuis werd vernield door het oorlogsgeweld. De ligging aan de Schelde was er niet vreemd aan. Dit straatdorp is voor ons een terugkerend item op onze jaarlijkse wandelkalender.
ZULZEKE - Het Voetvolk in volle beklimming van de Ter Boekerstraat in een zonovergoten landschap met geen vleugje wind. Op de achtergrond (pijltje) de kerk van het dorpje Zulzeke. De prachtige glooiende landschappen met beginnende herfstkleuren vormden het decor van deze unieke tocht door de Vlaamse Ardennen. Een grootschalige moutainbike-tocht gaf wel wat hinder maar ook wat hilariteit met aanmoedigingen en duwtjes op de zware hellingen: genoemde straat, de Paterberg en de Rampe (foto onder).