STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
06-12-2011
SINTERKLAASWANDELING IN DESTELBERGEN
DESTELBERGEN - De start van de wandeling lag aan de herberg de Admiraal, waar eens de wieg stond van onze wandelpionier Eddy Verhelst. De voettocht leidde ons lang de Schelde, de Damvallei, het centrum van het dorp en de langs de imposante kastelen van de vroegere textiel- en andere barons van Gent. Op deze frisse dag kregen we onderweg een opwarmertje aangeboden van onze wandelclub ten huize van Daniël en Andrea. Na een ommetje belandden we terug op de Dendermondsesteenweg. Een Sinterklaasspeculoos deed ons des te meer herinneren dat we aan de vooravond van deze feestdag stonden.
BOTTELARE - Er stond geen enkele wandeling op de Aktivia-kalender vandaar een eigen initiatief van ons groepje met start in Merelbeke. Een tocht langs Merelbeke, het Gentbos, Bottelare, Munte, langs Makegembos en Schelderode. Ook wel bekend als het Land van Rhode. Op de foto een oude bunker, een van de vele exemplaren van de bunkergordel die aangelegd werd voor de Tweede Wereldoorlog. Links de kerk van Bottelare, een deelgemeente van Merelbeke.
SCHORISSE - De voettocht lag op een kurkdroog parcours in tegenstelling tot verleden jaar toen er al sneeuw lag. De 1.083 wandelaars werden gespaard van regen en kregen zelfs een vleugje zonneschijn. Jammer van de mager uitgevallen controlepost. Te bedenken dat het voormalige gemeentehuis van Zegelsem nagenoeg al die wandelaars diende te ontvangen. Een krappe behuizing met begrip voor de organisatoren, want alles had te maken met een intern regeling van de gemeente Maarkedal voor het gebruik van feestzalen.
GAVERE - Terug een uitgelezen zonnige dag, één uit de duizend en dit voorbij half november. De start lag in Gavere en liep via Semmerzake (Boentweg), de Schelde, richting Dikkelvenne en terug naar Gavere. Op het parcours van het internationale cyclocrosswedstrijd van de dag nadien.
Jenny had als organisator de wandeling voorbereid met als thema de slag van Gavere uit 1453. Blijkbaar had de geschiedenis zich bijna herhaald en liepen we als Gentenaars eventjes terug in de weg van een actieve veehouder, gelukkig zijn die oude vetes al lang vergeten en behoren ze tot de geschiedenisboekjes.
Op de foto een oude Schelde-arm, zoals er velen te vinden zijn in die streek. Ooit was de Schelde een rivier vol meanders, thans een recht kanaal.
VINKT (Deinze) - 1618 wandelaars genoten hier in Vinkt van een aangenaam en laat herfstzonnetje. Genieten van de open en thans kalle landschappen van Vinkt, Aarsele (Tielt) en Zeveren.
OVERSLAG (WACHT-EBEKE) - Na een zonnige en warme periode met dito weekend was het op deze eerste maandag van november een normale herfstdag. Hier flirten we even met de Nederlandse grens waar men meestal een pintje met een schuimkraag van twee vingers mist (vrt-spot). In Overslag was het nog minder van dat, geen schuim, geen pint en geen (open) herberg.
In november 2010 maakten we een wandeling vertrekkend van uit Gentbrugge, dwars door de stad Gent en richting Mariakerke. Onderweg deden we het Prinsenhof aan, vandaar deze foto.
- Verfijnde hapjes.
- Kort gebakken tonijn en carpaccio van Sint-Jacobsvruchten, wasabidressing.
- Op het vel gebakken kabeljauwrugstuk, oestervélouté en grijze garnalen.
- Fazantenborst en gebakken eendenlever, witloof, saus met truffeljus, amandelkroketjes.
- Trio van nagerechten.
- Koffie met versnaperingen.
HEURNE - Op de voorgrond een oude Scheldearm met achteraan de kerk van Heurne. De nieuwe kerk kwam er in 1922, nadat het voorgaande bidhuis werd vernield door het oorlogsgeweld. De ligging aan de Schelde was er niet vreemd aan. Dit straatdorp is voor ons een terugkerend item op onze jaarlijkse wandelkalender.
ZULZEKE - Het Voetvolk in volle beklimming van de Ter Boekerstraat in een zonovergoten landschap met geen vleugje wind. Op de achtergrond (pijltje) de kerk van het dorpje Zulzeke. De prachtige glooiende landschappen met beginnende herfstkleuren vormden het decor van deze unieke tocht door de Vlaamse Ardennen. Een grootschalige moutainbike-tocht gaf wel wat hinder maar ook wat hilariteit met aanmoedigingen en duwtjes op de zware hellingen: genoemde straat, de Paterberg en de Rampe (foto onder).
ERGENS IN OOST-VLAANDEREN - 50 jaar Europa, 30 jaar schaalvergroting in de landbouwsector en toch vind men nog van deze boerderijtjes terug. Voor de ouderen onder ons zijn ze nog slechts herinnering en toch bestaan ze blijkbaar nog. Alhoewel men hier moet toegeven dat er meer aan de hand is dan datering. Straks wordt het misschien beschermd en mag het niet meer gesloopt worden en kan het op kosten van de gemeenschap een historisch waardevol gebouw worden.
MELDEN - Lijk de tondeuze bij de coiffeur op een dikbehaard broshoofd was deze pikdorsers aan het rondrijden op dit enorme maïsveld langs de flank van de Koppenberg. Rondjes draaien en op tijd stoppen om het graan te storten op de wachtende 20-tonners, die elk om hun beurt de rijke oogst naar het verwerkende voedingsbedrijf brachten. Misschien is uw doosje maïzena wel afkomstig van dit veld??? Of hoe een grootschalige en moderne bedrijvigheid resulteert in een eenvoudig doosje of fles ergens in uw keukenkast.