Zaterdag 09 mei in 7870 Montignies-lez-Lens. Ligt op een goed uur rijden (90 km) in de driehoek Ath-Soignies-Mons. 18 ronden van 2,2 km = 39,6 km (langste wedstrijd tot nu toe voor Thiemen). Bere zwaar parcours, vergelijkbaar met 18 keer het rondje Rekkemstraat-Waterstraat-Menenstraat-Rekkemstraat in Lauwe, zonder rustpunt in de afdaling wegens strakke tegenwind. Bovendien op een typisch Waalse grove asfalt. Thiemen geraakte moeilijk in de klikkers bij de start, en meteen in de achterste gelederen dus. Wel 10 ronden sterk volgehouden terwijl de beren vooraan niet nalieten van te koersen. Het blijft moeizaam optornen tegen mannen die al flink doorgeschoten zijn. Wedstrijden mogen maar met 50x18 gereden worden, maar dat belet hen niet om te trainen op de 16, sommigen zelfs op de 14. Tant pis pour eux als dat later problemen oplevert, maar ondertussen moeten jongens als Thiemen het ermee doen natuurlijk. Dus 10 ronden knap volgehouden in de rekker. Dan verder solo (vermoeiend) tot hij gedubbeld werd. Kon toch aanpikken en bleef vrij gemakkelijk bij dat groepje dat de beslissende ontsnapping zag vertrekken. De officials namen Thiemen op als 30ste in hun uitslag. Maar voor Thiemen staan renners genoteerd die door Thiemen gedubbeld werden... Niet dat het gemakkelijk is om een correcte uitslag op te maken, maar hier werd dat toch een zootje... Maar goed, belangrijkste is dat Thiemen zich jeunt in de koers en geduldig wacht tot ook hij een beer wordt... Op de agenda: Zondag 17 mei Aartrijke Woensdag 20 mei pistemeeting Rumbeke (als 't niet regent) Zondag 24 mei Bernîmont (Libramont - Ardennen)
Volgende koers is op zaterdag 09 mei in Montignies-lez-Lens of op zondag 10 mei in Waregem.
Graag had Thiemen deelgenomen aan de wedstrijd in Ledegem op donderdag 14 mei. Helaas is er op dinsdag en woensdag studiereis met school. Twee dagen tsjolen in Brussel en in Luik en nauwelijks slapen. Dat zijn geen omstandigheden om 's anderendaags een koers te rijden. Jammer.
Zondag 26 april Ingelmunster - 2de wedstrijd - 15de/30
20 ronden van 1,7 km op een vlak maar nat en glibberig parcours met dus veel valpartijen. Thiemen was traag gestart maar, ondanks wat gehinderd te zijn door renners voor zich die tegen dek gingen, kon hij gaandeweg goed opschuiven naar de 10de positie halfkoers. Helaas werd hij er even later afgereden. Niet gelost maar er letterlijk afgereden door een bruusk uitwijkende tegenstander waardoor Thiemen in de goot belandde. Tja, dat zijn zaken die gebeuren in een koers. En net op het moment dat hij na een stevige inspanning terug aanpikte begonnen de beren vooraan te demarreren en moest Thiemen nu wel lossen. Dan reed hij solo verder naar een goede 15de stek. Mooie koers van Thiemen tussen de panzerwagens van het aspirantenpeloton. Ter illustratie hier onderaan een link naar de uitslag. Check de geboortedata...
Voorbeschouwing: Zondag 26 april Ingelmunster. Start om 16.00 uur aan de kerk van Ingelmunster. Deze koers wordt georganiseerd door de ouders van Ayton en Leyton Soenens en Elien en Mathias Vandenborre, die aangesloten zijn bij dezelfde club als Thiemen: CT Luc Wallays Jonge Renners Roeselare. Website wedstrijd Ingelmunster: www.nancysoenens.be.
18 april 2015 - 1ste wedstrijd - Kluisbergen-Zulzeke - 45ste/55
Droog, zonnig, 15°, strakke NO-wind. Behoorlijk wat animositeit bij de eerste koers van Thiemen dit seizoen. Vergelijkbaar met een eerste schooldag. Slechts twee wedstrijden in heel België dit weekend en bijgevolg in Zulzeke maar liefst 111 renners bij de 14-jarige aspiranten met veel 'schoon volk'. Het deelnemersveld werd in twee reeksen ingedeeld voor 10 ronden van 3,1 km. Thiemen trok de B-reeks, de reeks zonder de meisjes dus. Oost-Vlaanderen = loting voor de plaats op de startgrid. Thiemen werd als 51ste van de 55 uitgeloot en moest dus achteraan starten. Wellicht gefrustreerd om zoveel onrecht schoot hij als een bolide uit de startblokken. Na de eerste ronde had hij de top-10 in zicht! Vorig seizoen had hij dit niet gekund. Na zijn snelle start moest hij gas terugnemen waardoor hij een aantal plaatsjes zakte. Geen probleem, hij zat goed in de koers. Tot hij in de derde ronde langs achter aangereden werd waardoor hij in 'de rekker' terecht kwam. En je weet hoe dat gaat met rekkers: als je ze hard genoeg uitrekt springen ze. Dan vallen de gaten en Thiemen was niet meer mee. Een paar ronden werd een groepje gevormd van acht renners: drie waarbij Thiemen die willen ronddraaien + twee die weifelen + drie die slepen en dan wegspringen waardoor het groepje uiteindelijk helemaal uit elkaar valt en niemand nog een resultaat rijdt... Het beste was er toen stilaan af bij Thiemen en hij reed verder solo en in duo. Zulzeke was geen slechte wedstrijd van Thiemen. Met minder pech (loting en aanrijding) had er een betere uitslag ingezeten en hij maakte zijn koers in de koers. Je kan ook meeglijden en een even obscure uitslag rijden.
Dank aan de supporters voor de blijken van sympathie!
Vooruitblik.
Thiemen start zijn tweede wielerseizoen in Kluisbergen-Zulzeke op zaterdag 18 april 2015.
Hij kon ook naar het criterium in Brugge op 19 april voor 25 rondjes van 1,4 km op een vlak parcours, maar we kiezen dus voor Kluisbergen-Zulzeke waar hij een golvend terrein treft en 11 ronden x 3,1 km = 34,1 km. Start: Zulzekestraat 10, 9690 Kluisbergen, om 16u15.
Op 26 april is er koers in Ingelmunster. Het weekend 1-2-3 mei is trainingsweekend.
Bij aanvang van het eerste wielerseizoen van Thiemen (2014 - aspiranten 13 jaar) hebben we geen specifiek doel vooropgesteld. We hoopten dat hij zijn koersen zou kunnen uitrijden zonder daar een punt van te maken. Naarmate het seizoen vorderde kon Thiemen beter aansluiting maken bij de groep. Voor 2015 (aspiranten 14 jaar) hopen we dat hij die lijn kan doortrekken en dat hij zich kan manifesteren als een vaste waarde in het peloton. Dat hij mee is met de bende als hij de overstap naar de nieuwelingen maakt in 2016. Het zou mooi zijn indien hij af en toe een uitslag kan rijden. Al is dat niet evident wegens het bekend verhaal van verschillen in lichamelijke ontwikkeling. Thiemen meet nu 155 cm voor 45 kg. In zijn peloton fietsen ook jongens van 180 cm en 70 kg.
Door wielrentrainers worden er nogal wat verschillende theorieën gehanteerd als het gaat om het aantal trainingszones. Er zijn trainers die uitgaan van vijf zones, maar ook trainers die zes of zelfs zeven zones hanteren. In de basis zeggen ze allemaal hetzelfde: de grens van een trainingszone wordt bepaald door een percentage van je maximale hartslag. Meest gebruikte methode is de indeling van H (Herstel), D1, D2, D3 en W (Weerstand).
Er zijn verschillende methodes om je zones te berekenen. De simpelste methode om je maximale hartslag te berekenen is een rekensommetje: 220 minus je leeftijd als je een man bent en 230 minus je leeftijd als je een vrouw bent. Helaas is deze methode niet heel betrouwbaar. Je maximale hartslag daalt weliswaar als je ouder wordt, het rekensommetje zegt niets over de vraag of je van nature een hoge of juist lage hartslag hebt. Als je serieus wilt gaan trainen is het aan te raden om eerst een inspanningstest te doen. Zo kunnen je zones exact worden bepaald.
Opmerking: Omdat jonge renners nog moeite hebben met de aanmaak van lactaat zijn de testresultaten weinig duidend. Inspanningstesten worden pas interessant na de groeispurt.
De H of Herstel Zone
Dit is de zone waarin je kunt herstellen na een zware inspanning. Je lichaam voert al bewegend afvalstoffen af. Ook is dit de zone om je warming up mee te beginnen. De herstelzone eindigt op ongeveer 60 procent van je maximum hartslag. Praten en ademen moet nog makkelijk kunnen in deze zone.
D1 zone:extensieve duurtraining - vetverbranding
In deze zone verbeter je het aërobe uithoudingsvermogen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zogeheten aërobe verbranding. Aëroob betekent letterlijk: met zuurstof. Als je veel kilometers fietst op deze hartslag, dan gebruiken de spieren voornamelijk vetten voor de verbranding. Deze verbranding gaat samen met het verbruik van zuurstof . Er komt geen melkzuur vrij. Doordat de spieren voornamelijk vetten gebruiken is dit ook een prima trainingszone voor het stimuleren van de vetverbranding. Deze zone zit tussen de 60 en 75 procent van je maximale hartslag. Deze zone zou je kunnen omschrijven als de zone voor de rustige duurtraining. Ook is deze zone geschikt voor de warming up en de cooling down.
D2:vetverbranding + koolhydraatverbranding
In de D2 zone moet je al wat harder werken. Ook deze zone is prima voor de verbetering van het aërobe uithoudingsvermogen. Bovendien verhoog je de koolhydraatverbranding. Zorg er dus voor dat je eten bij je hebt als je langdurig in deze zone traint. 75-85 procent max hartslag.
D3:intensieve duurtraining
Deze training pas opbouwen vanaf de groeispurt.
Kletsen lukt bijna niet meer. Maar je bent zeker niet buiten adem. Je rijdt hier op 85 tot 90 procent van je maximale hartslag. In deze zone train je jezelf om langdurig een hoge snelheid aan te houden.
W:weerstandstraining.
Hier zit je op 90 tot 100 procent van je maximale hartslag. Deze inspanning hou je niet lang vol. Verbranding is hier grotendeels anaeroob: zonder zuurstof. Bij korte explosieve inspanningen (10-20 sec) gebruiken de spieren voornamelijk creatinefosfaten. Deze brandstof is snel op, waardoor je lichaam op andere brandstof moeten overschakelen.
-
(Met krachttraining mag bij jongens pas een jaar tot anderhalf jaar na de groeispurt begonnen worden.)
Energievoorraad tijdens de training op peil houden met dorstlessende sportdrank van 60 gram suikers per liter, minstens 50 cl per uur drinken (warm weer zelfs 75 cl).
Na een intensieve training het energiepeil binnen de 30 minuten weer aanvullen met hersteldrank van 25% eiwitten (spierherstel) en 75% koolhydraten.
De dag voor de koers.
600 tot 800 gram koolhydraten opnemen uit pastas, brood,
Veel drinken zodat je goed gehydrateerd aan de start komt.
De dag van de koers.
Drie uur voor de koers per kilo lichaamsgewicht 2 tot 3 gram extra koolhydraten bijtanken. Bij voorkeur wit brood, cornflakes, gewone pasta. Vezelrijke producten mijden.
Tijdens de koers.
Na 75 tot 90 minuten intense inspanning is de tank leeg. Moet dus aangevuld worden met dorstlessers en snelle suikers.
Drank: per uur 50 tot 75 cl sportdrank van 60 gram suikers per liter.
Voedsel: elk uur een energiegel van 20 gram koolhydraten.
In totaal dus 60 gram suikers opnemen per uur koers.
Na de koers.
Energiepeil binnen de 30 minuten weer aanvullen met hersteldrank van 25% eiwitten (spierherstel) en 75% koolhydraten.
De kogel is door de kerk. Thiemen stopt met voetballen. Qua beleving was vorig voetbalseizoen een absoluut topseizoen. Het huidig seizoen was het tegenovergestelde: enkele zware nederlagen, een blessure, veelvuldige afgelastingen van trainingen en wedstrijden bij de minste regendruppel, en een twijfelachtig jeugdbeleid van de club. Dat was er teveel aan. Niet getreurd. Koers en voetbal kan je niet blijven combineren. Het moest er dus van komen. Thiemen kan er alleen maar goed bij varen. Op naar de koers!
Er mag aan maximum 35 wegwedstrijden worden deelgenomen. Daarvan zal Thiemen zowat de helft rijden. Omdat het niet gezond is om een hart in volle ontwikkeling elke week een uur aan een stuk in het rood te doen gaan (de hartwanden gaan verharden wat verdere evolutie van het hart zal beletten). Thiemen zal in principe 2 weken een wedstrijd rijden en de 3de week trainen. Welke wedstrijden precies? Dat hangt af van het moment en van externe factoren zoals bijvoorbeeld... de ozondrempel. We zijn niet van plan om zijn longen vol fijn stof te pompen. Dan is de indoorpiste een goed alternatief. Toch zien we enkele kapstokjes op de kalender: Ingelmunster (bevriende organisator), Ledegem (dicht bij huis en vorig jaar beste uitslag), Bernimont (weekend Ardennen), Waardamme (verplicht PK), Rekkem ('thuiswedstrijd'), Rollegem-Kapelle (ook al dicht bij huis).
Er zijn ook 6 meetings voorzien op de open wielerbanen in Rumbeke en Brugge.
We noteren ook de zomerstage van de club tijdens de eerste week van juli.
Aspiranten mogen aan maximum 35 wedstrijden per jaar deelnemen + 10 meetings op open wielerbanen. Maximum 2 wedstrijden per week. Een week begint op maandag en eindigt op zondag. Aspiranten mogen nooit twee dagen na elkaar aan een wedstrijd deelnemen. Maximum afstand 14-jarigen = 35 km. Na 15 augustus mag de maximale afstand opgetrokken worden naar 50 km. Maximum toegelaten verzet: 50 x 18 (5,93m).
CT Luc Wallays - Jonge Renners Roeselare gaat op stage en dat zullen ze geweten hebben in Torhout.
Op vrijdag 26 december begon de stage met de mtb-tocht te Wingene. Daarna werden de renners om 13u verwacht in Groenhove in Torhout. Na een heerlijke spaghetti was iedereen fit voor een namiddag van sport en plezier. Aspiranten, nieuwelingen en juniors deden in groepen een looptraining, stabiliteitsoefeningen en legden een vaardigheidsparcours af. Het werd een erg actieve middag en na het avondeten kregen de Jonge Renners nog een stevig nachtspel voorgeschoteld. Wat levend stratego inhoudt, dat weten onze mannen ondertussen al. Er werden 2 groepen gemaakt waarin elke pion een belangrijke rol speelde. Allen met 1 doel, de vlag in het andere kamp krijgen. 3-1 was de eindstand, en heel wat plezier later kon iedereen zich binnen gaan ontspannen en teug opwarmen.
Ondertussen heeft het bos nabij Groenhove geen enkel geheim meer voor onze renners!
De tweede dag werd gestart met een stevig ontbijt gevolgd door een fikse wandeling richting de fitness! Een voormiddag waarin de jongens mochten proeven van Aerobics, stabiliteitsoefeningen en zich mochten uitleven op fitnesstoestellen. De ochtend vloog voorbij en na het middageten werden ze ondergedompeld in de verschillende team-en balsporten. Elke groep mocht zich een klein uur lang uitleven op het voetbalveld, richting de handbalkorf en met een basketbal in de handen.
Hét moment-surprême, na het avondeten op zaterdag werden de renners in groepjes van 6 gedropt op een onbekende plaats in Torhout. Enkel met een zaklamp moesten ze de terugweg naar Groenhove vinden. Door het bos, door de velden, op zoek naar de juiste weg kwamen alle Jonge Renners gezond en uitgeput terug na een superdropping. Na deze actieve dag was iedereen tevreden toen ze hun bed konden opzoeken.
Op de laatste dag stond de looptraining opnieuw op het programma. Napratend over de dropping kon iedereen terug naar huis en de medewerkers blikken terug op een meer dan geslaagde stage. Volgend jaar nog eens?!
Bedankt aan alle Jonge Renners, jullie zijn topkerels! Bedankt aan alle medewerkers om dit zo goed te doen slagen! Bedankt aan iedereen die de sfeer hielp maken!
Conclusie sportmedisch onderzoek voor de aanvraag van de wielervergunning 2015: "Geschikt voor de sport. Normale gezondheidscheckup bij deze jonge wielrenner. Geen contraindicaties voor sporten. Verstandige trainingsopbouw met veel variatie, meerdere sporten, gezonde voeding en voldoende rust zijn verder aangewezen."
Gelost, maar goede inzet! 6x Slechte voorbereiding
2x Materiaalpech 2x, maar had een goede wedstrijd kunnen zijn.
Het wegseizoen kan ingedeeld worden in twee perioden,
onderbroken door de examenperiode van juni.
Thiemen reed 16 wegwedstrijden.
April mei:
Na zijn allereerste koers (Lendelede) moest Thiemen
noodgedwongen een kleine maand aan de kant met een polsblessure die hij opliep
in een voetbalmatch. Toen hij hervatte had het peloton al een paar extra
wedstrijden in de benen. Na Waregem en Aartrijke kon Thiemen in Ledegem zijn eerste
goede en meteen ook beste resultaat (10de!) van het seizoen
neerzetten!
Juli september:
We konden het niet maken om weg te blijven van de teamdag in
het voetbal maar s anderendaags kon Thiemen geen potten breken in het PK in
Wingene. Dat is normaal. Thiemen had zijn zinnen gezet op de volgende koers
(Rekkem) die helaas een ontgoocheling werd. Door het te goed te willen doen had
ik Thiemen te kort voor de start nog teveel suikers gegeven waardoor zijn milt
stak en hij gedwongen werd tot zijn enige opgave van het seizoen. Op het zwaar parcours in Ere kon Thiemen goed volgen. In Oostkerke
had hij materiaalpech. Ooigem was de snelste koers van het seizoen: 39,6 km/u! De
week voor Egem had Thiemen van alles gedaan dat een wielrenner nu eens echt
NIET mag doen Na Schuiferskapelle reed Thiemen naar zijn gevoel zijn beste
koers van het seizoen in Beernem! Gistel was ook goed, Meulebeke net niet,
Bottelare materiaalpech. Thiemen sloot het seizoen goed af in Wielsbeke!
Lendelede april Waregem mei Aartrijke mei Ledegem mei Wingene eind juni Rekkem juli Ere juli Oostkerke juli, had groen kunnen zijn Ooigem juli Egem augustus Schuiferskapelle augustus Beernem augustus Gistel september Meulebeke september Bottelare september, had groen kunnen zijn Wielsbeke september
Evaluatie.
Bij de eerste koers van Thiemen stelden we: Onze hoop,
en dat geldt voor het hele seizoen, is dat Thiemen zijn koers kan uitrijden.
Hij is weliswaar niet de enige die nog nooit gekoerst heeft, maar anderzijds
zitten er ook jongens tussen die al aan hun 6de seizoen toe zijn. We
zouden heel blij zijn als Thiemen zich kan handhaven in het peloton, maar dat
is voor ons zeker geen must in zijn eerste wielerseizoen.
Het seizoen is met ups en downs verlopen. Niet abnormaal en zoals verwacht. We zien dat naarmate het seizoen vorderde de oranje koersen afnamen en de groene koersen toenamen. Dat toont aan dat Thiemen, ondanks de fysieke puberteitsvoorsprong
en/of jaren koerservaring van veel andere renners, rapper evolueert dan de groep. Dat is zeer positief! Na de vrij moeilijke seizoensaanhef hield Thiemen goed vol, leerde hij vrienden kennen in het peloton, en beleefde hij steeds meer koersvreugde. Wat moet je meer hebben om van een geslaagd eerste jaar te mogen spreken?! Goed gedaan, jongen! Dit vraagt naar meer hé!
Thiemen is nu in een periode van relatieve rust. Binnenkort volgt info
over de winteractiviteiten.
Graag wil ik iedereen bedanken voor de interesse in zijn eerste wielerseizoen!
Wielsbeke zondag 28 september - 16de wedstrijd - 19de/30
Rugnummer 6. 9 ronden van 3,3 km = 29,6 km. Gemiddelde snelheid 34,1 km/uur. Veel kleine scheurtjes in het peloton maar geen grote afscheidingen. Uiteindelijk ging een grote groep naar de streep. Thiemen kon de hele koers goed volgen en had nog over. Mooie afsluiter van het wegseizoen! Er zijn nog een paar wegwedstrijden in Wallonië, maar Thiemen krijgt nu een maand relatieve rust. Binnenkort volgt een evaluatie van zijn eerste jaar.
Bottelare (Merelbeke) zondag 21 september - 15de wedstrijd - 31ste/33
Rugnummer 57. Veel renners in Bottelare zodat elke koers gesplitst werd in twee reeksen.
Na een kilometer komen de renners van een brede baan licht bergaf met een snelheid van 40-50 km/u in een trechter, die ook nog eens in een bocht van 140° ligt.
Gevolg: haperingen en valpartijen. De dynamiek van de koers wordt hierdoor zwaar verstoord, de renners reageren zeer nerveus, en gaan honderden meters verder nog steeds tegen de grond. Wanstaltige koersen.
Die bocht is niet verantwoord. Miniemen kunnen die nog pakken, maar hoe ouder hoe meer power de renners ontwikkelen en hoe meer accidenten die bocht veroorzaakt.
In de Ronde van Vlaanderen (laat staan de Tour) leggen ze ook niet van bij de start en verder om de twee kilometer dergelijke bocht. Het kot zou te klein zijn. Maar voor aspiranten laat men dit toe. Dat is onbegrijpelijk.
Thiemen had voor het eerst in de voormiddag een half uurtje opgewarmd langs de Leie. En vlak voor de koers zijn motor opgetrokken op de rollen. Hij was met een heel goed gevoel aan de start gekomen. En hij was ook nog eens goed weg in de start. Tot die fameuze bocht: kwakken langs alle kanten, renners naast de weg, Thiemen over de bordure in de gravé en ketting eraf. Hij bleef gelukkig recht maar tegen dat hij opnieuw weg was waren de anderen gaan vliegen. Hij kon nog vier renners remonteren. Maar er was geen samenwerking in het groepje en Thiemen knapte teveel werk op. Tot hij het beu was en tot twee keer toe demarreerde, maar teruggepakt werd. De anderen profiteerden verder en klopten Thiemen in de sprint van het groepje. 31ste.
Met een goed gevoel begonnen eindigde zijn koers in een bittere ontgoocheling. In de zeven jaar dat Thiemen al aan sportwedstrijdjes deelneemt heb ik hem nooit zo teleurgesteld gezien. Gelukkig was hij na een uur weer strijdvaardig.