Vandaag heb ik een recept voor jullie dat ik zelf in elkaar heb geknutseld. Het is gebaseerd op de oerklassieke Arabische muntthee, maar met enkele veranderingen in bereidingswijze. Dit recept is uiteraard niet bedoeld om de Arabische muntthee te beledigen, het is gewoonweg een andere kijk. Voor het recept heb je verse of gedroogde aarmunt nodig (vers is uiteraard beter). Je hebt ook gedroogde Chinese Gunpowder thee nodig. De dosering laat ik weer aan jullie over aangezien dit afhangt van kwaliteit, tijd van het jaar en eigen smaak.
Bereiding:
Doe koud water in de waterkoker, moor of kookpot en breng het aan de kook.
Als dat nog niet gebeurd is, was de theepot dan uit met koud water.
Was de munt met koud water. Als de blaadjes nog aan de stengel zitten, snijd de stengel dan in kleine stukjes, opdat ze in de theepot zouden passen. Als dat gebeurd is, doe de munt dan in de theepot. Als je er suiker bij wilt (dat mag, maar moet niet) dan moet je dat er nu ook bijdoen.
Als het water kookt, giet het dan over de munt in de theepot totdat al de munt nét bedekt is. Doe dus nog niet al het water er in!
De munt moet nu vijf minuten trekken. Je mag wel eens roeren in de theepot met een lepel.
Na deze vijf minuten voeg je de Gunpowder thee toe (ongeveer een koffielepel per persoon). Giet daarna de rest van het water (van de waterkoker) er over. Nu mag je niet meer roeren, zo beschadig je de theeblaadjes.
Na nog eens drie minuten (in totaal dus 8 minuten voor de munt) is de thee lang genoeg getrokken. Schenk de thee uit in een glas. Giet de thee van het glas nu terug in de theepot. Zo meng je de smaken van de thee.
Nu kan je de thee uitschenken om op te drinken. Smakelijk.
Laat mij gerust weten wat je vindt van dit recept. Vind je het minder goed of beter dan het originele recept? Of drink je liever enkel muntinfuus, zonder de Gunpowder thee erbij? Laat het me weten.
Vandaag een recept voor een Japanse groene thee, de Sencha (of Sen Cha) thee. Deze thee is de meest bekende en dagelijks gedronken thee in Japan. Hij is in Europa niet zo bekend en daarom vrij duur, mijn adviesprijs is 32 euro per kilo, maar sommige winkels moeten er zelfs nog meer voor vragen omdat ze er anders niets op verdienen. Zo lang je onder 40 euro per kilo zit, is het de moeite om eens 50 gram te bestellen.
Bereiding:
Doe koud water in de waterkoker, moor of kookpot en breng het aan de kook.
Als dat nog niet gebeurd is, was de theepot dan uit met koud water.
Zet enkele theekopjes klaar.
Als het water kookt, verwijder het dan van het vuur en schenk het in de theekopjes. Als je een stenen (of porseleinen) theepot hebt, giet dan ook een beetje in de theepot om hem op te warmen. Doe dit er meteen terug uit.
Doe de theeblaadjes in de theepot. Ik gebruik ongeveer één koffielepel thee per persoon, maar verander deze hoeveelheid naar eigen smaak.
Na 5-30 seconden (afhankelijk van kop) is het water in de theekopjes afgekoeld. Dit is nodig, want als het water te warm is dan verbrandt de thee. Giet het water uit de theekopjes in de theepot, op de theeblaadjes.
Na 1 minuut is de thee lang genoeg getrokken. Schrik niet van de felgroene kleur van de thee, dat is normaal. Gebruik een filter om de thee te filteren terwijl je ze uitschenkt, anders zwemmen de theeblaadjes in je kopje. Giet niet meteen een heel kopje thee vol, maar verdeel de thee gelijkmatig over de kopjes. Dus: eerst een beetje in het eerste kopje, dan een beetje in de andere kopjes, dan nog een beetje in het eerste kopje, ...
Drink de thee als ze niet meer te warm is.
Als je nog een kop thee van dezelfde theeblaadjes wilt drinken, giet dan het warm water direct in de theepot en wacht 30 seconden alvorens het uit te schenken.