Cafeïne wordt meestal geassocieerd met koffie en heeft de laatste jaren een slechte naam gekregen. Het wordt - terecht - een 'sociaal aanvaarde drug' genoemd. Tegenwoordig zijn mensen zich zorgen beginnen te maken over hun cafeïne-inname. De volgende dingen moet je weten over cafeïne:
Cafeïne op zich is een stimulerend middel, het stimuleert functies in het lichaam (zoals spijsvertering, versnelde ademhaling, alertheid, ...). De stof zelf richt dus geen schade aan in kleine dosis.
De hoeveelheid cafeïne in je lichaam wordt elke 5 uur gehalveerd. Dit noemen wetenschappers - hoe kon je het raden - de halveringstijd. Praktisch betekent dat, als je 1 gram cafeïne inneemt, is dat na 5 uur nog maar 0.5 gram en na nog eens 5 uur nog maar 0.25 gram.
Als cafeïne in een grote dosis aanwezig is in je lichaam, kan het je lichaam uit evenwicht brengen, omdat het je lichaam 'regelt'.
Je moet dus enkel bang zijn van cafeïne als je er te veel van neemt. In thee zit er ook cafeïne (in deze context praat men soms over theïne). In groene thee zit minder dan in zwarte thee en in beide theesoorten zit minder dan in koffie of energy drinks (per 100 ml, welteverstaan). Als de cafeïne in thee je nog steeds afschrikt, is hieronder een tip. Chinese theedrinkers (die tot 10 kopjes per dag drinken) gebruiken deze techniek al jaren.
Laat de thee 10-50 seconden trekken in warm water en giet het warm water dan weg. Voeg dan nu het echte water (dat je gaat drinken) toe aan de thee. De meeste cafeïne ontsnapt immers de eerste minuut van het trekken, maar de smaken komen pas daarna vrij. Zo heb je dus een cafeïne-arme thee.
Als mensen denken aan thee, denken ze vaak spontaan aan een zakje met wat gruis erin. Ik gebruik dat nooit. Voor theeliefhebbers is zakjesthee een slap, commercieel aftreksel van het originele product. Hieronder de voordelen van beiden.
Zakjesthee:
Praktischer, makkelijker om op te dienen op feestjes (wanneer iedereen zijn eigen favoriete theesoort drinkt)
Altijd een vaste smaak door middel van extra producten: de thee is veel minder gevoelig voor warmte, trektijden en andere factoren die van belang zijn bij het maken van thee.
Mogelijkheid tot kopen van instant melanges: thee met munt, thee met jasmijn, thee met kamille, ...
Losse thee:
Goedkoper; de theezakjes en de mensen die hen maken moeten ook betaald worden.
Van hogere kwaliteit: meestal gaan theeplantages de goede thee los verkopen en de slechtere thee behandelen en in zakjes steken.
Meer smaken: de thee heeft meer plaats om zijn smaken te verspreiden.
Rijkere ervaring: Je kan experimenteren met dosering, temperatuur en trektijd naar eigen smaak. Bovendien kan je de thee een tweede keer laten trekken, waarbij de tweede trek een andere smaak heeft dan de eerste.
Ook bruikbaar in andere theerecepten: ooit al eens theecake gemaakt?
Je kiest dus best voor losse thee. Toch is het soms nodig om zakjesthee te gebruiken. Neem bijvoorbeeld het voorbeeld van het theefeestje, waarbij iedereen een andere theesoort wilt. Het is hier niet evident om voor iedereen losse thee te voorzien. Daarom is het belangrijk om te weten dat er nog veel verschillen zijn bij de theezakjes. Zo zijn er niet enkel theezakjes met gruis, maar ook met losse bladeren. Kijk ook bij de ingrediënten om te zien of er geen conserveermiddelen bij zijn. Vaak zijn de populairste merken niet de beste.
Websites van de middenstand zeggen dat thee geen thee is als het niet gemaakt wordt van natuurlijk mineraalwater. Thee maken van kraantjeswater is niet veel minder professioneel dan thee van theezakjes, zo beweren zij. Zelf maak ik thee van kraantjeswater aangezien ik geen verschil proef.
Nu zit er wel een grond van waarheid in dit gezegde. Waar ik woon is het kraantjeswater namelijk van uitstekende kwaliteit. In vele (vaak meer afgelegen) regio's zit er veel meer chloor (Cl) in het water. Bij hoge temperaturen maakt thee een chemische reactie met chloor, die de smaak negatief beïnvloed. Als er dus veel chloor in je kraantjeswater zit, kan je misschien toch overwegen om bronwater te gebruiken.
Eigenlijk is de regel vrij simpel. Als je liever een glas bronwater dan een glas kraantjeswater drinkt, dan zal je liever een glas thee van bronwater drinken dan een glas thee van kraantjeswater.
Ik hoop dat jullie hieruit wat geleerd hebben. Veel theedrinkplezier,