Verslag 1ste whiskytasting The Black Sheep van 19 juni 2011
Op deze zondagavond waren we met 18 personen, 3 afwezig en konden we proeven van volgen de whiskies:
1. Kilbeggan blend 40%
Het schilderachtige plaatsje Kilbeggan, gelegen in het hart van Ierland, is de geboorteplaats van de wereld-beroemde, in 1757 opgerichte, John Lockes distilleerderij. Kilbeggan betekent 'kleine kerk'. Wat nu een idyllisch dorpje midden in Ierland is, was vele jaren een actief godsdienstig centrum rond een klooster. De legende verhaalt dat monniken in de 12e eeuw begonnen met distilleren van Uisce Beatha (levenswater) of whiskey, waarbij ze gebruik maakten van het water van de rivier Brusna, het graan van de omliggende velden en de ketels stookten met plaatselijke turf. Zeker is dat de eerste 'licenced' whiskey distilleerderij in de wereld, John Lockes, gevestigd werd in Kilbeggan in 1757. De whiskey geproduceerd in Kilbeggan was in de 19e eeuw in heel Ierland beroemd. Het graven van een kanaal naar de stad zorgde voor de ontwikkeling van de export naar landen zoals Australië en Argentinië. Kilbeggan Irish Whiskey werd meer dan 100 jaar geleden als een John Lockes merk geïntroduceerd en met succes verkocht totdat Lockes in de jaren vijftig met de productie stopte. Vijftig jaar later werd Kilbeggan door de Cooley Distillery nieuw leven ingeblazen en is nu weer beschikbaar en klaar om zijn vroegere glorie op te eisen. Kilbeggan is een blend van een Ierse Single Malt Whiskey en een Ierse Graan Whiskey. Uitsluitend de beste Ierse gerst en fris helder bronwater worden gebruikt bij de bereiding van Kilbeggan, die tot op de dag van vandaag nog steeds volgens de oude Ierse methode geschiedt. Jaren rijpen in speciaal geselecteerde eikenhouten vaten garandeert de zachte smaak en het volle karakter van Kilbeggan
Kleur: goudgeel
Geur: sporen van zoete Olorosso sherry en zoete mout, appelsien
Oordeel: Kilbeggan is als de Ieren zelf, gemakkelijk en benaderbaar, met z'n eigen voorname stijl.
Heel gemakkelijk als aperitief te drinken, puur of zelfs met een beetje water en in cocktails
2. Amrut single malt 46%
De whisky's uit India werden tot voor kort nog steeds op basis van suikerriet gedistilleerd met als resultaat een product met een zeer twijfelachtige kwaliteit. Daar is echter sinds de komst van een "echte" whisky uit India nu verandering ingekomen. De Amrut distilleerderij brengt een whisky op markt, gemaakt van in India gekweekt graan afkomstig van de voet van de Himalaya in de noordelijke provincies Punjab en Rajasthan en de rijping geschiedt op Amerikaanse eikenhouten vaten in Bangalore. Dit graan wordt gecultiveerd volgens oude Indiase traditie. Hij is zachtjes geplet en verbrand in kleine batches om de natuurlijke aroma's te behouden. Het destillaat wordt vervolgens op eiken vaten gestoken. Het rijpingsproces versnelt enorm, door het bijzondere klimaat in India (zeer koude winters en verschrikkelijk warme zomers). Meer dan eenderde van het totaal aantal liters verdampt hier (Angels shares), een enorme hoeveelheid, vergeleken met het gemiddelde verlies in Schotland van 3%. Tijdens blindproeverijen werd deze maltwhisky door kenners vergeleken met de kwaliteit van een 10 jaar oude Speyside maltwhisky. Amrut is een single maltwhisky met veel fruit, kruidig, aroma's van chocolade. Amrut managing director Neelakanta Rao Jagdale verwacht met de verkoop van de whisky bij meer dan 460 Indiase restaurants in Glasgow een begin te maken op deze traditionele Schotse whiskymarkt en daarna een landelijke distributie bij de ongeveer 28.000 "Indian Curry houses" in Engeland en hoopt op hetzelfde succes als de biermerken Cobra en Kingfisher uit India, die zeer succesvol op de Britse markt geïntroduceerd zijn.
Geur: prikkelend, rijp fruit aroma's met tonen van vanille en hout, iets kruidig, geroosterde
noten en dan komen door de tonen van de vanille de tonen van het hout meernaar boven.
Afdronk: De afdronk is middellang en subtiel met terugkerende aroma's van het hout en het vanille
en met zachte tonen van sinaasappel.
Oordeel: De whisky voelt complex aan in de mond maar de smaken komen niet echt open, leeftijd?
3. Old Pulteney single malt 12y 40%
De Pulteney distilleerderij gelegen bij het plaatsje Wick, is de noordelijkste distilleerderij van het Schotse vasteland. De distilleerderij staat op een kruispunt van twee straten in een woonwijk van Wick, dat vroeger Pulteneytown werd genoemd en zo'n 30 km ten zuiden van de noordpunt John o'Groats ligt. Wick was vroeger een belangrijke vissershaven, speciaal voor haring. De distilleerderij is bij de oprichting in 1826, naar de toenmalige gouverneur van de vissersvereniging Sir William Pulteney vernoemd. Na sluitingen in de crisisjaren en diverse overnames werd de distilleerderij in 1996 door Inver House Distillery gekocht en werden de twee kleine stills vervangen door één grote. In het stillhouse van Old Pulteney staan één wash still en één spirit still. Beide stills worden met stoom verhit. Zes roestvrijstalen washbacks worden voor de vergisting gebruikt. Voor de rijping worden bourbonvaten, maar ook refill en sherryvaten gebruikt. Het water voor de bereiding van de whisky komt bij Old Pulteney gewoon uit de kraan. Het water om de condensors te koelen komt van het meer met de naam "Hempriggs Loch" , even ten zuiden van Wick gelegen. De Old Pulteney malt wordt vaak de manzanilla van het noorden genoemd.
Kleur: amber
Geur: fris en zacht, fleurig, exotisch fruit, honing, beetje ziltig, licht medicinaal en
lijmgeur
Smaak: lekker zacht en moutig, komt mooi open, kruiden, citroen, noten, beetje honing
Afdronk: warme middellange ziltige afdronk
Oordeel: makkelijk drinkbaar
4. Greenore 10y single grain single cask 52,9%
Van peated malt tot single grain: Cooley is nooit bang geweest om te innoveren. Greenore is de enige Ierse single grain die in de handel is. De drank wordt in een continuproces gedistilleerd in plaats van een koperen pot still. Daardoor is de grainwhiskey lichter van smaak en ruiger in de keel. Om die reden wordt graanwhiskey vaak in blends verwerkt of vermengd met malts. Greenore single grain is tweemaal gedistilleerd en daarna voor minimaal 8 jaar te rijpen gelegd in bourbonvaten. Cooley steekt veel aandacht en energie in het produceren van graanwhiskey en dat is te merken. Van het beetje lijnzaad dat je ruikt tot de peperige smaak van stevige granen: dit is een absolute topper. Het kenmerkende brandende gevoel van graanwhiskey aan het einde blijft uit. Daarvoor in de plaats proef je een verfijnd sprankje van geraspte chocolade.
Kleur: goud, witte wijn
Geur: De neus is fris en fruitig, zoet : karamel, vanille, honing, zoet fruit à la ananas,
banaan en meloen, rijpe appels, lijnolie, boter
Smaak: een explosie van smaken: wat fruit op de tong, naast amandel en marsepein en de
volle smaak van botersnoepjes. Beetje kruiden. Ja, best lekker en verassend.
Afdronk: Geen al te lange, maar wel zachte sappig-fruitige finish.
Glenfarclas kreeg in 1836, vlak voor de kroning van koningin Victoria, een vergunning. De distilleerderij werd gebouwd aan de voet van de berg Ben Rinnes in Speyside, bij de Rechlerich boerderij. In 1865 werd de distilleerderij door John Grant overgenomen. Ze werd al snel een favoriete ontmoetingsplaats voor passerende boeren en marktlui. Glenfarclas is nog steeds eigendom van de familie Grant en nu staat de vijfde generatie Grant aan het roer van de distilleerderij. Deze onder de bekende naam 105 Cask Strength botteling heeft gerijpt op sherry vaten uit Sevilla, waar Oloroso en Fino sherry in heeft gerijpt. De vaten zijn door de huidige Chairman John Grant zelf in Spanje geselecteerd. De whisky is niet verdund en ondanks zijn wat jongere leeftijd zeer rijk en vol van smaak. De drie wash stills en de drie spirit stills worden niet met stoom verwarmd maar met gasvlammen onder de stills. Dit is voor de distilleerderijen in Schotland zeer ongewoon. De twaalf wash backs zijn gemaakt van roestvrij staal en de new spirit rijpt op nieuwe sherryvaten, maar men gebruikt ook refill sherryvaten. Het water dat gebruikt wordt voor de bereiding van de whisky en het koelwater komt via beekjes van de Ben Rinnes. Glenfarclas kwam als eerste in 1964 met een cask strength op de markt en opende ook als eerste distilleerderij een bezoekerscentrum, dat het hele jaar geopend is. Door de jarenlange goede marketing wordt Glenfarclas bijna over de gehele wereld verkocht. Glenfarclas is in maart uitgeroepen als Distillery of The Year 2006.
Kleur: goud, koper
Geur: stevig prikkelend, aroma's van gedroogd fruit, peer, kersenbloesem,toffee, droge
sherry en eik.
Smaak: rijk kruidig, (chili) peper met tonen van honing, vanille en fruit
Met water: valt de geur een beetje weg maar de smaken gaan wat meer open, de peper blijft,
iets aangenamer
Afdronk: drogende, warme en lange afdronk
6. Port Charlotte An Turas Mor single malt 46%
De Port Charlotte distilleerderij ligt in het prachtige plaatsje met de gelijknamige naam: Port Charlotte, op het eiland Islay. De distilleerderij is gebouwd in 1829 door Colin Campbell en was ook bekend onder de naam Lochindaal. Na diverse overnames werd de distilleerderij in 1929 gesloten. De gebouwen bleven gelukkig intact en dienden als garage en ook als jeugdherberg. De warehouses die in de heuvels achter de distilleerderij liggen worden al jaren door de Bruichladdich distilleerderij gebruikt. Port Charlotte, gedistilleerd bij Bruichladdich Distillery sinds 2001. Turas MOR, betekent letterlijk ''The Great Journey. De geweldige reis van de Port Charlotte whiskys geeft met deze Port Charlotte An Turas Mor een gevoel van eindelijk volwassenheid. An Turas Mor is een gisting van geselecteerde vaten. Op 2 mei 2007 publiceerde de directie van Bruichladdich een persbericht dat de distilleerderij van Port Charlotte weer heropend zou worden en men onder de naam van Port Charlotte Distillery een geheel nieuwe distilleerderij op zo'n 2 kilometer van de Bruichladdich distilleerderij zou gaan bouwen. Er wordt bij Bruichladdich reeds sinds 2001, in de oudste stills van Bruichladdich - uit 1881 - door Jim MacEwan een heavily peated cask strength Port Charlotte maltwhisky met 40ppm gestookt. Deze Port Charlotte maltwhisky heeft gerijpt in de oorspronkele, koele en afgesloten warehouses van de oude Port Charlotte distilleerderij. De PC 7 is een aangename Islay maltwhisky met venige, rokerigheid, in combinatie met de vanille zoetheid van de Bourbon vaten is fantastisch. Dit wordt gevolgd door een echte pittige zwarte peper en citroen kruidigheid, vergezeld door smaken en aromas van Islays heide en oude dennenbossen.die zo kenmerkend van andere Islay whiskys zijn. Nu is het de beurt aan de Port Charlotte An Turas Mor. Een nieuwe (multi-vintage) botteling van verschillende jaargangen Port Charlotte whisky, 40 ppm en gerijpt in Amerikaanse eiken houtenvaten. Gestookt van uitsluitend Scottish barley, non chill filtered, no artificial colouring en gebotteld op Islay.
Kleur: witte wijn, strogeel
Geur: volle rokerige en venige tonen met aangename licht zoetige aromas van het
vat, vijgen, rood fruit dan pittige kruidige tonen van zwarte peper met citroen,
mineralen, parrafine, grafiet, kolen, lijnolie, zelfs motorolie, natte rotsen, een
beetje ruwe wol, aarde, dan een beetje munt en dille.
Smaak: zachte tonen van Islay, turf, rokerig met aromas van dennenbomen, heide, de
kust, leer, fijne peper, beetje warm, beetje droog, daarna tonen van vijgen en
dadels, rum, geneesmiddelen, as, drop.
Afdronk: lang en stevig met terugkerende krachtige Islay tonen die fraai combineren met
de zoetige tonen van siroop en vanille, iets kruidiger dan muntig. Blijft lang
hangen achteraan de tong zonder echt smaken af te geven. Beetje aards
karakter.
7. Laphroaig 10y single malt cask strenth 58,3%
De Laphroaig Original Cask Strength is de manier om het niet zo toegankelijke en toegefelijke ruige karakter van Laphroaig's Islay maltwhisky te ervaren. Het is een pure Single Islay Malt, gebotteld op natuurlijke Cask Strength. Dit geeft de whisky een diepe en zuivere smaak en textuur, wat je normaal associeert met het proeven van vatmonster bij de distilleerderij zelf. Nadrukkelijk, vol kracht, een absoluut onvergetelijke Islaymalt. Laphroaig is een van de weinige distilleerderijen die haar gerst nog zelf mout boven ovens, waarin de de turf uit de omgeving wordt gestookt. In het stillhouse van Laphroaig staan drie wash en vier spirit stills. Een van de spirit stills is echter twee keer zo groot, daar er geen ruimte meer was om de vijfde er te plaatsen van de zelfde maat. De stills worden met stoom verwarmd. De zes washbacks zijn van roestvrij staal. De eigen mouterij van Laphroaig levert zo'n 20% van de productie, de rest wordt bij Port Ellen gekocht. De gerst, die op de moutvloer ligt te ontkiemen wordt om de acht uur elektronisch gekeerd. De turf komt van eigen grond die ten noorden van de distilleerderij ligt. Laphroaig gebruikt uitsluitend ex-bourbonvaten. Kilbride Loch heet het meer waar men het water via een pijpleiding naar de distilleerderij brengt. Op de etiketten van de maltwhisky's van Laphroaig staat de tekst " The most richly flavoured of all Scotch whiskies", wat het karakter van deze mooie Islay maltwhiskys aangeeft .
Kleur: diep goud
Geur: rokerig, aangenaam, vers hooi, toast en zoete aroma's, zout, beetje citrus.
Smaak: vol, krachtig, glad, stevig hout en rokerige turf, iets zoetig, nootmuskaat en amandel
Afdronk: lange zachte en zeer kenmerkende afdronk.
Top 3:
Nummer 1: Glenfarclas 105
Nummer 2: Old Pulteney 12y
Nummer 3: Laphroaig 10y 58,3%
Reacties:
-We hebben kunnen proeven van een mooi aanbod: Iers, Schots, Indisch, single malt, single grain, single cask, cask strength, peated (turf) en mogen volgens de reacties in de zelfde lijn voortdoen.
-Meer historische achtergrond bij de verschillende whiskies
-Productieproces en weetjes van de whisky wordt ook gevraagd
-Wat betreft de turfwhiskys zijn de menigen verdeeld: voor de ene wel, voor de andere niet, enkelen zijn ze nog aan het leren smaken
-Bedrijfsbezoeken en etentjes behoren ook tot de interesses
Beslist:
-de afwezigen worden niet terugbetaald, maar krijgen wel een (gratis) plaatsje op volgende tasting
-kleine amuse gueule tussen de tasting door zal worden bekeken
-volgende tasting op 30 september
Dank aan iedereen, namens het bestuur van The Black Sheep