Net terug van een paar daagjes op de skilatten en het
heeft deugd gedaan. Allicht wel omdat je daar energie van krijgt en je er dan
weer tegenkunt, maar vooral omdat ik dan weer wat ideeën heb opgedaan en ik
daar weer iets wil mee aanvangen. Dingen die ik daar heb gezien, die me zijn
opgevallen, dingen die je alleen in het buitenland in kwestie vindt en niet bij
ons en die ik daarom origineel vind.
Want dat is toch hetgeen waar we allemaal een beetje
naar zoeken : originaliteit, nieuwe dingen, nog niet gezien, nét ietsje
anders.
En dan zeg je : "Hé kijk eens, wat ze hier
hebben! Dat zouden we in België misschien ook eens kunnen proberen". En
het gaat heus niet alleen om het kopen of verkopen van produkten, maar ook
dingen in het interieur, in de tuinarchitectuur en beplanting, de kookkunst en
locale keuken, de moestuin, de stijl van de huizen, andere decoratie enz...
Uiteraard heb ik steeds oog voor de tafelversiering en
de aankleding van de tafel in de hotels en vakantieverblijven, maar toch zijn
het vooral die alledaagse dingen die me bijblijven en die ik wil
meenemen.
Zo breng ik steevast van ieder verblijf in het
buitenland, hoe kort ook, iets mee uit de streek : een kaas die er populair is,
veelal worst of ham uit het zuiden, olie, een traditioneel recept, maar ook wel
eens beplanting zoals een olijfboom of amandelboom, en vooral...véél wijn. En
ja, hier en daar pluk ik wel eens een scheutje van een zekere plant
(vetplantjes, cypressen) die ik dan thuis in mijn tuin probeer tot leven te
brengen.
Daarnaast zijn er ook de vele ideeën waar ik iets wil
mee aanvangen : een oud meubelstuk dat ik gezien heb en dat ik bij thuiskomst
een opknapbeurt wil geven, of een of ander decoratief voorwerp dat ik in
België misschien ergens van onder het stop zal halen.
Dan zijn er ook nog de
vele souvenirs die je in de toeristische buurten niet kan mislopen : zuiderse
potten, keramiek, schalen enz...al dan niet beschilderd en andere geschenkartikelen, maar ze moeten de moeite lonen, geen
prutskes of duur verkopende hebbedingen voor mij, maar mooie objecten die
tegelijkertijd esthetisch en functioneel zijn. Want ik geef niet graag geld uit
aan zaken waar je niks kan mee aanvangen.
En zo is eigenlijk het idee ontstaan om met al die
produkten iets aan te vangen. Telkens weer word ik aangetrokken door de locale
en regionale produkten uit het buitenland omdat ze hier nog niet gezien zijn,
en dus op een of andere manier speciaal zijn. En ze doen me steeds denken aan
de vakantie van toen, aan feest, ze geven me weer dat vakantiegevoel, ze
creëren sfeer en gezelligheid. Dus die kant kan het nog uitgaan met
www.tafelsfeer.be : al die ambachtelijke produkten, specialiteiten van een
zeker land samenbrengen en deze door de mensen hier laten ontdekken.
Wat ik uit Tirol heb onthouden, is de specialiteit die
u op de foto ziet en opgediend in een ouderwetse casserolle. Niet zo speciaal,
maar wél typisch en dat blijft me bij, want daar heb ik van opgekeken, daar
hebben we om gelachen, dat heeft gesmaakt en het was gezellig!
Bijlagen: DSC_0801.JPG (6.7 MB)
09-04-2013, 00:00 geschreven door ineke hutse 
|