Eerste Limburgse sociale kruidenier opent de deurenxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
De vzw Warm Hart opent op 3 september de deuren van de eerste sociale kruidenier in Limburg. De vzw die opkomt voor de belangen van personen die in onze maatschappij in armoede leven, is bijzonder blij dat dit project gerealiseerd kan worden. De sociale kruidenier is een nieuwe stap die we zetten om de toegankelijkheid naar gezonde voeding te verbeteren voor personen die in armoede leven. Bovendien wordt het een nieuwe ontmoetingsplek voor deze doelgroep, en ook daar is nood aan aldus Rudy Lauwers van de vzw Warm Hart.
Ook armen hebben recht om zelf hun producten te kiezen
De meest recente armoedecijfers tonen helaas geen verbetering. Algemeen aangenomen wordt dat zon 1 op 7 Belgen in armoede leeft.
De drempel om in de armoede verzeild te raken, wordt steeds lager. De economische crisis die nog altijd waait, doet hier geen goed aan aldus Rudy Lauwers van de vzw Warm Hart uit Houthalen-Helchteren. Deze vzw is een vereniging waarin armen het woord nemen. We willen initiatieven ontwikkelen om de vaak achtergestelde situaties van personen die in armoede leven, te verbeteren. We organiseren activiteiten en bijeenkomsten waarbij we de armen uit hun isolement proberen te halen aldus Rudy. Veel armen schamen zich immers voor hun situatie en komen zo in dat isolement terecht. Dat willen we voorkomen en hiervoor organiseren we wekelijks ontmoetingsmomenten.
Sociale kruidenier heeft een belangrijke functie!
Op 3 september opent de vzw Warm Hart de allereerste Limburgse sociale kruidenier. In een aantal steden zoals Antwerpen, Lier, Gent en Mechelen bestaat de sociale kruidenier al. In Limburg zijn wij de eersten die dit project opstarten aldus Rudy. Een sociale kruidenier is een soort buurtwinkel met een aanbod van voedings-, onderhouds- en verzorgingsproducten en soms tweedehandsartikelen. De grote meerwaarde van een sociale kruidenier is dat de klant zelf producten kan kiezen en een ruimere keuze heeft. Uiteraard worden de producten aangeboden tegen een lagere prijs dan in de goedkoopste supermarkt. De sociale kruidenier biedt geen voedselpakketten aan, klanten kunnen zelf hun keuze maken en betalen hiervoor een kleine vergoeding. Mensen kunnen er wel niet vrij binnenlopen. Op deze manier is dit initiatief geen concurrentie voor de middenstand legt Rudy ons uit.
Om bij de sociale kruidenier terecht te kunnen, moet men doorverwezen worden door het OCMW. De sociale kruidenier heeft specifieke openingsuren en is niet elke dag open. Bezoekers, die een lidkaart moeten hebben, krijgen een dag toegewezen wanneer ze inkopen kunnen doen. Die lidkaart krijg je van het OCMW als je aan een aantal voorwaarden voldoet. Elke zes maanden wordt de financiële situatie van de persoon opnieuw bekeken. Als hij of zij het nog steeds moeilijk heeft om rond te komen, kan de lidkaart met zes maanden verlengd worden. Het OCMW beslist dus wie toegang krijgt tot de sociale kruidenier.
Dit initiatief biedt een antwoord op de grote vraag naar een menswaardige voedselhulp. Bezoekers kunnen zelf een keuze maken van de producten die ze nodig hebben. Deze keuzevrijheid is zeer belangrijk. Naast het aanbieden van voedingsmiddelen en hygiëneproducten, staat ontmoeting ook centraal. Bezoekers worden warm onthaald, krijgen een tasje koffie en kunnen een babbeltje doen. Activiteiten van Warm Hart en samenwerkende organisaties worden ook op die manier bekend gemaakt. Opnieuw een middel om hen uit hun sociaal isolement te halen besluit Rudy Lauwers.
(dit artikel kon u deze week lezen in De Weekkrant)
|