 |
|
Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld! |
|
|
 |
14-06-2010 |
Extra opiniestuk naar aanleiding van de verkiezingen van 13 juni 2010 |
Zondag 13 juni 2010 zal een nieuw hoofdstuk inleiden in de gescheidenis van ons land. Zo'n 1 op 4 Vlamingen hebben een duidelijk signaal gegeven dat er een vernieuwing moet doorgevoerd worden in het federale beleid van ons land.Die vernieuwing zal een staatshervorming moeten opleveren die er voor zorgt dat zowel de Franstaligen in ons land, als de Vlamingen er op termijn beter van worden. Dat het een lange-termijnvisie moet zijn, dat wordt bepaald door de huidige economische crisis. Er wordt een economische groei van amper 1% voor de volgende periode voorzien, wat niet bepaald een rooskleurig toekomstperspectief is.
Het beloven moeilijke weken te worden. Hoe die vernieuwing moet worden doorgevoerd, dat is na de stembusslag van gisteren nog absoluut niet duidelijk. De kiezer heeft de kaarten geschud, maar ze liggen nu wel erg moeilijk. Klinkt een beetje vreemd op 't eerste gezicht, want met de verpletterende overwinning van De Wever zou je denken dat alles nu erg duidelijk en makkelijk is, maar niets is minder waar. De fout die we met z'n allen nog te vaak maken, is het staren naar onze eigen Vlaamse navel. Of we het nu willen of niet, er is naast die Vlaamse navel ook nog een Franstalige navelstreng. En die streng kleurde op 13 juni heel erg rood. Niet minder dan 1 op 3 Franstaligen stemde de voorbije zondag op de socialistische PS. Wat Bart De Wever voor veel Vlamingen is, is Di Rupo voor veel Franstaligen. We moeten met deze verkiezingsslag dus het geheel zien, en niet te veel alleen maar naar de Vlaamse kant kijken.Concreet zorgde de voorbije verkiezingen er ook voor dat in ons land de socialistische groep de grootste federale groep is geworden. Het is dus niet ondenkbaar dat niet Bart De Wever, maar wel een socialist premier van ons land zal worden. Of dat de gedoodverfde favoriet Elio Di Rupo zal zijn, daar ben ik nog niet zo zeker van. Het zou een logische stap zijn, maar misschien duikt Laurette Onkelinx wel uit de schaduw. Zij was in de vorige regering bovendien Vice-minister en geldt toch als een bekwaam politica. In de coalitiegesprekken kan het natuurlijk ook zijn dat een Vlaamse socialist als verzoeningsfiguur de taak van premier op zich moet nemen. Dan zou het mij niet verbazen moets Johan Vande Lanotte een voornaam kandidaat zijn. Boeiend om volgen.
Coalitie De logica zegt dat de komende dagen de partijen met mekaar gaan praten, om te kijken of er in de context van coalitievormingen compromissen kunnen gesloten worden. De stelling, "er zullen na de verkiezingen bruggen moeten worden gebouwd" werd de laatste dagen voor de stembusslag heel duidelijk naar voren geschoven in tal van debatten. Hiermee werd de grove verkiezingspropaganda enigszins afgezwakt om de kiezers voor te bereiden op een compromisverhaal dat na 13 juni geschreven gaat worden. En het lijken op het eerste zicht niet de meest makkelijke onderhandelingen te worden. De klemtonen die de twee grote tenoren, enerzijds N-VA en anderzijds de PS, de voorbije weken hebben gelegd, zijn bijzonder verschillend. Maar misschien ligt nét daar de sleutel. Wanneer we respect hebben voor de verkiezingsuitslag dan ligt een coalitie tussen aan de Vlaamse zijde N-VA, SP-A en CD&V en aan Franstalige zijde de PS en CDH voor de hand. Het zou bovendien een gelijklopende coalitie zijn aan deze die momenteel de Vlaamse Regering vormt, wat toch voor enige extra vorm van duurzaamheid zorgt. Groot vraagteken bij deze coalitieperspectieven is of er een regeerakkoord gestoeld op compromissen kan worden gevonden. De verwachtingen liggen in de lijn van deze coalitie en ook de betrokken Franstalige partijen beseffen met deze uitslag eens te meer dat een grondige staatshervorming nodig is.
Houthalen-Helchteren Wanneer we de verkiezingsuitslag transponeren naar de situatie in onze gemeente, dan zien we ook daar bijzonder opvallende zaken. Het lijdt geen twijfel dat N-VA zich binnen 2 jaar ook op gemeentelijk vlak gaat manifesteren. In het zog van de Vlaamse trend, behaalde Geert Gerits op de N-VA kamerlijst een mooie persoonlijke score. Uitkijken was het ook naar het duel tussen burgemeester Yzermans (SP-A) en voormalig schepen Els Tiri (CD&V). Beiden stonden, ongetwijfeld niet toevallig, op de 4de plaats bij de opvolgers wat een scorevergelijking nog beter maakt. En het moet gezegd, Yzermans kan niet tevreden zijn over zijn persoonlijk resultaat. Hij delft niet enkel het onderspit tegen Tiri, wat laat ons eerlijk zijn toch niet hét kopstuk van CD&V is, Yzermans scoort als burgemeester op de SP-A lijst ook bijzonder matig ten opzichte van al de anderen personen op de lijst. Het is een te laag resultaat voor een burgemeester van een meerderheidspartij in een gemeente met 30.000 inwoners. Ongetwijfeld zal deze uitslag nazinderen en de toenaderingen tussen SP-A Limburg en CD&V Limburg voor een nieuwe coalitie in 2012 nu al versneld op de rails zetten. Of het ook zo'n vaart zal lopen, valt nog af te wachten. Mijn persoonlijke voorspelling is dat er tussen 13 juni 2010 en oktober 2012 nog wel 't een en 't ander zal 'bewegen' in onze gemeente. De druk neemt zienderogen toe. Of de sterke uitslag van N-VA ook gevolgen zal hebben voor enkele leden binnen de Regenboogcoalitie, is zeker te verwachten. Sommige meerderheidsleden flirten nu al met de N-VA, ik verwacht dan ook hier sneller dan voorzien duidelijkheid bij een aantal mensen die met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 een (nieuw) onderdak zoeken.
Stijn Van Dingenen
|
|
 |
Reacties op bericht (0)
|