Vanaf maandag 15 maart ligt op het gemeentehuis het riumtelijk plan voor de Noord-Zuidverbinding, de befaamde omleidingsweg, ter inzage. Iedereen die interesse toont, kan dit plan gaan inkijken en kan, indien gewenst hieromtrent opmerkingen of bezwaren indienen. Dit laatste is mogelijk tot 13 mei. Ook op www.denoordzuid.be is het ruimtelijk plan inkijkbaar. Het zogenaamd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (grup) bekijkt over welke percelen de omleidingsweg precies loopt. Dus iedereen kan zien of die weg door zijn huis, tuin of weide loopt.
Een eerste knelpunt duikt al op: het militair domein is volledig ingekleurd als natuurgebied.
Wie het plan aandachtig bekijkt, merkt meteen op dat het hele militaire domein, inclusief de kazerne van Helchteren, in dit ruimtelijk plan ingekleurd is als natuurgebied. Dat was nochtans niet de bedoeling van het gemeentebestuur. Het bestuur wou immers dat minimum 10 hectare van dit militair domein en de kazerne ingekleurd zou worden als KMO-zone voor bedrijven. Het ziet er dan ook naar uit dat het gemeentebestuur zelf ook een aantal bezwaarschriften zal indienen. Voorts hoopte het gemeentebestuur om op de terreinen van het leger ook een stuk recreatiezone los te weken, onder meer belangrijk voor een mogelijke toekomstige uitbreiding van park Molenheide. Ook dat is niet weerhouden in dit ruimtelijk plan.
Een tweede knelpunt: nog geen oplossing voor herlocalisatie bedrijven.
Een tweede groot knelpunt waar Houthalen-Helchteren met het plan van deze omleidingsweg mee zit, is de herlocalisatie van een aantal bedrijven die in de zone van de omleidingsweg zitten. Onder meer voor de Collruyt in Helchteren, autorecyclagebedrijf Vanlingen en grondwerken De Coster is er nog geen oplossing voorhanden. Voor de Collruyt zal het euvel nog wel opgelost kunnen worden, dit bedrijf kan immers in een woonzone onderdak vinden. Maar voor de verschillende andere bedrijven ziet het er somber uit, dit ondanks eerdere uitspraken over herlocalisaties die bij nader inzien om diverse redenen onhaalbaar bleken.
"Het Gaat Om-U" heeft bijkomende vragen
Het actiecomité "Het Gaat Om-U" uit Lillo heeft het ruimtelijk plan al kort onder de loep genomen en ontdekte een aantal frappante zaken. Zo ontdekte het actiecomité dat er rond de omleidingsweg een hele zone ingekleurd is, met als doel deze weg te kunnen bufferen. Het actiecomité vraagt zich nu luidop af of de woningen en eigendommen die in deze zone vallen, ook onteigend gaan worden. Dat zou meteen een tweede, grote mokerslag betekenen voor deze wijk die heel de procedure en de impact van de omleidingsweg opnieuw in een ander daglicht plaatst. Bovendien is er de vrees bij het actiecomité dat men deze mensen in de eerste fase niet gaat onteigenen, maar dat men wacht tot deze inwoners van pure ellende zelf vertrekken.
Milieuverenigingen staan op hun achterste poten.
Als je een weg verlegt, doe je meer dan alleen maar het verkeer op die andere weg leggen. Je zult in Houthalen-Helchteren een pak meer oost-westverkeer krijgen op wegen die daar niet voor geschikt zijn. Gust Feyen (Bond Beter Leefmilieu en Natuuractie Limburg) blijft het onzinnig vinden dat er voor de omleidingsweg gekozen is. Op basis van rationele argumenten is het doortochtscenario met twee fatsoenlijke tunnels de beste oplossing, zegt Feyen. In de kosten-batenanalyse heeft men volgens hem heel subjectief gerekend. Natuurterrein is maar een fractie waard van voortuintjes van verwaarloosde woningen op de Grote Baan. Men zegt dat de tunnelaanleg veel langer duurt, maar men kan wel veel eerder beginnen omdat ze met de onteigeningen voor de omleidingsweg nog nergens staan. Vooral de verkeersafwikkeling in Houthalen-Helchteren baart Feyen zorgen. Wie van het zuiden (Hasselt) komt en naar Houthalen wil, moet een hele kronkel maken om in Houthalen te geraken. Vooral de Meerstraat, Stationsstraat en Brugstraat zullen drukke wegen worden. De milieuverenigingen blijven hopen dat de rechtbank het omleidingstracé schrapt. Ze hebben daarvoor een milieustakingsvordering ingediend bij de Brusselse rechtbank. We verwachten begin mei een openbare zitting en nog voor de zomervakantie zou er een uitspraak komen.
Ook Zonhoven betrokken partij.
Ook Zonhoven krijgt zijn deel van de omleidingsweg. In de buurt van de grens met Houthalen duikt de N74 in een sleuf. Daar bovenop komt een rotonde. Als je van de N74 af wil, kun je dat via die rotonde doen. Tussen de N74 en de Houthalenseweg komt een nieuw stukje weg en die sluit daar ook aan op een rotonde. Vanuit Zonhoven kun je dus zo naar Houthalen-centrum gaan. De Eikenenweg wordt afgesloten van de N74, je zal wel via de rotonde en een bijhorende nieuwe weg aan de overkant kunnen geraken. Burgemeester Johny De Raeve (Open Vld) heeft de plannen gezien. Schetsen eigenlijk, maar vorige week hebben ze ons ook een driedimensionale voorstelling getoond. Die was al duidelijker. We gaan nu alles eerst eens goed bestuderen. De Zonhovense burgemeester is ook boos op Wegen en Verkeer omwille van een volgens hem mank lopende communicatie. "Ik heb gevraagd of ze bij ons een info-vergadering wilden houden. Want anders krijgt onze administratie al die vragen. Wel, ik heb nog altijd geen antwoord gekregen. Niet goed, zeker na het verhaal van de Lange Wapper in Antwerpen. Hebben ze daar niet geleerd dat je zoveel mogelijk met mensen moet spreken? klinkt het bij De Raeve.
Procedure
Het openbaar onderzoek loopt tot 13 mei. Daarna - of misschien wel tegelijkertijd - volgt een gedetailleerd milieurapport (project-mer). Op een echte uitgewerkte tekening van de Noord-Zuidverbinding moeten we nog wachten tot de aannemer bekend is. De aanleg van de omleidingsweg zal ten vroegste eind 2011 starten.
|