Trilwagens op pad om warm water in de ondergrond op te sporen
De stad Genk onderzoekt de mogelijkheid om een geothermische centrale op te richten op de Thor terreinen in Waterschei. Zo'n centrale werkt met opgepompt warm water uit de ondergrond dat via een warmtewisselaar bovengronds omgezet wordt naar energie. Het water wordt opgepompt vanuit een diepte van 2,5 tot 3,5 km. Een milieuvriendelijke toepassing waarbij zo'n centrale enkele megawatt elektriciteit kan leveren, vergelijkbaar met het vermogen van een grote windmolen.
Trillen
Maar eerst moet er dus gekeken worden of er (voldoende) warm water in de ondergrond zit. Om daar uit te raken wordt er de komende maanden een studie opgezet. Alles wordt gecoördineerd door het VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. Bij de studie worden ook trilwagens ingezet. Dit trilonderzoek wordt uitgevoerd over een afstand van zo'n 50 km. Hierbij zullen om de 40 meter trilwagens enkele seconden de ondergrond laten trillen. Aan de hand van terugkerende signalen wordt dan bepaald wat er in de ondergrond zit.
Dit trilonderzoek zal ook gebeuren op het grondgebied van Houthalen-Helchteren. In de nabijheid van woningen, constructies, stallen of serres wordt er niet of nauwelijks getrild, dit om overlast te voorkomen. De trilwagens zullen pas eind februari aan de slag gaan. Personen die in de nabijheid van een trilplaats wonen, worden vooraf verwittigd.
Infoavond
Wie meer info wil, is welkom op een open informatievergadering. Die zal plaatsvinden op 14 februari 2015 om 19.30 uur in de stadsschouwburg in Genk.
|