Zware vervuiling vastgesteld aan De Plas
De Administratie voor Natuur en Bos heeft de voorbije week een proces verbaal laten opstellen en overgemaakt aan het parket, in verband met de vaststelling van een zware vervuiling van De Plas. Nadat waterstalen werden onderzocht, bleek De Plas veel te hoge waarden van de stof terbutryne te bevatten. Terbutryne is een pesticide die niet enkel verboden is, maar ook kankerverwekkende stoffen bevat.
Waterpest
Een eerste analyse leert dat het goedje afgelopen zomer in het water is geraakt. De Plas werd in de zomermaanden geteisterd door een forse groei van de plant waterpest. Die plant zorgde voor heel wat hinder bij recreanten, in het bijzonder de zeilers en surfers op De Plas. Ter bestrijding van deze waterpest werd 25 kg van het verboden spul in het water gegoten door een lid van de watesportclub VVW Kelchterhoef zo berichten de media. Dit zou zelfs tot discussie binnen de club gezorgd hebben, omdat een resem bestuursleden niet akkoord was dat er gif in het water werd gekieperd. Verder onderzoek hierrond moet nog aantonen op welke manier en door wie het gif effectief in het water is terechtgekomen.
Inbreuk
Natuur en Bos reageert geschokt. "Het gaat hier om een zware inbreuk op de milieuwetgeving", klinkt het. Uit een laborapport blijkt dat het water meer dan 30 keer het toegelaten gehalte terbutryne bevat. De maximum toegelaten waarde moet minder zijn dan 0,1 microgram per liter. Het onderzochte waterstaal bevatte echter 3,3 microgram per liter. In het kader van de zware vervuiling heeft ANB alvast bij het parket een onderzoek gevraagd.
Risico
"Terbutryne is een toxische stof maar vooralsnog niet erg schadelijk voor de mens", klinkt het bij toxicologen. "In water richt de stof echter veel schade aan, voor vissen en amfibieën is de stof immers wel dodelijk. Het gebruik van terbutryne is in veel Europese landen, waaronder België, verboden. Verschillende onderzoeken geven wel aan dat dit pesticide stoffen bevat die mogelijk kankerverwekkend zijn."
|