 |
|
Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld! |
|
|
 |
16-01-2009 |
Groot artikel Noord-Zuid verbinding in Knack. |
Het gerenommeerd magazine 'Knack' besteedt in zijn eerste editie van 2009 een groot artikel aan de Noord-Zuid verbinding. Het artikel begint in zijn inleiding met niet mis te verstane woorden. Knack stelt de leefbaarheid en de leefkwaliteit van Lillo serieus in vraag als de omleidingsweg er ooit daadwerkelijk komt. Knack heeft dan ook begrip voor de weerstand die in Lillo en een aantal andere wijken in onze gemeente leeft. Het blad brengt nog even de onafhankelijkheidsverklaring van Lillo in beeld. De auteur roept hierbij enkele gebeurtenissen terug op, zoals de optocht van zo'n 600 mensen, de protestacties en het luiden van de noodklokken in Lillo... Eigenlijk best wel schokkend om dat allemaal nu verzameld te zien in één artikel... Maar de auteur geeft ook open en bloot het relaas weer van tientallen jaren "Noord-Zuid toneel". In het artikel wordt onder meer verwezen naar de ongelooflijke bochten die politici maakten in dit dossier. Zo is er Johan Sauwens (nu CD&V, destijds VU) die als minister veel studies liet uitvoeren, maar steevast zonder resultaat. Zijn opvolger, Theo Kelchtermans (CD&V) was destijds wel duidelijk. Hij was absoluut voorstander van een omleidingsweg en het was ook hij die de weg tussen Lommel en Hechtel liet aanleggen. Kelchtermans poogde bovendien, weliswaar tevergeefs, om het omleidingstracé in het gewestplan te laten opnemen. Het duo Stevaert-Dewael wordt door Knack naar voor geschoven als het Limburgs duo dat resoluut koos voor het tunnelverhaal: de doortocht onder de centra. Stevaert en Dewael herhaalden destijds meermaals dat een omleidingsweg niet haalbaar is, gelet op Europese regelgeving rond habitat-en vogelrichtlijngebieden. Via een haalbaarheidsstudie en het Limburgplan werd het tunnelverhaal door Stevaert en Dewael bekrachtigd. Ook de werkgeversorganisaties stonden destijds volmondig achter dit tunnelscenario.
Knack detecteert echter een 'kantelmoment' in 2006. Met de gemeenteraadsverkiezingen bleek in Houthalen-Helchteren een lokale partij Om-Nu succes te boeken met 3 zetels. Knack haalt hierbij ook aan dat burgemeester Yzermans net voor de verkiezingen een opmerkelijke bocht maakt en de CD&V dumpt. De regenboogcoalitie is een samenraapsel van kleinere partijen en de SP-a, die via een 'charter' de tegenstellingen die er onderling zeker zijn omtrent dit dossier, 'vakkundig' wegvegen.
Maar een passage die daarop volgt in het bewuste Knack-artikel toont, volgens de auteur, het ware gelaat achter dit dossier. In alle stilte was in 2007 immers de eerder genoemde Theo Kelchtermans uit de Vlaamse en federale politiek gestapt. In een daarbij passend krantenartikel herhaalt Kelchtermans meermaals "dat hij wil blijven helpen met een deblokkering van het Noord-Zuid dossier"... Eind 2007 komt dan plots de grote ommekeer. De eens zo geroemde tunnelplannen verdwenen naar de achtergrond en... het omleidingstracé duikt volop naar voren. Het mag, volgens de auteur, vandaag de dag overduidelijk zijn dat grotere belangen dan de leefbaarheid van Lillo in dit dossier de bovenhand halen. Het omleidingsverhaal is niet enkel de levensverzekering van de regenboogcoalitie in Houthalen-Helchteren, het dossier kent ook andere politieke en economische argumenten. Zo is de omleidingsweg de ideale ontsluitingsweg voor het REMO stort. Op dit stort heeft de Group Machiels nog heel wat toekomstplannen, en de auteur merkt fijntjes, doch gestaafd door het staatsblad op, dat dhr... Theo Kelchtermans een betaald adviseur is binnen... jawel, de Group Machiels. De omleidingsweg zorgt ook voor een prima ontsluiting van industrieterrein De Schacht in het Heusden-Zolder van Sonja Claes, collega van dhr. Kelchtermans binnen de CD&V en Vlaams Parlementslid. Een goed lezer merkt hier meteen de tweede agenda op, achter het verhaal van de omleidingsweg.
In het artikel haalt Knack ook aan dat het MER rapport waar steevast door minister Crevits naar verwezen wordt, in wezen zowel het doortochtscenario als de omleidingsweg evenwaardig vindt. Deze evenwaardigheid komt volgens de auteur echter pas tot stand doordat aan het dossier van de omleidingsweg talloze flankerende maatregelen zijn toegevoegd die de grote problemen van luchtvervuiling, geluidsoverlast, leefkwaliteit,... moeten camoufleren. De auteur vraagt zich bovendien af wat de twee andere redenen waarom voor de omleidingsweg gekozen werd, nog waard zijn. Toegegeven, een tunnelverhaal zou inderdaad meer onteigeningen met zich meebrengen, maar het argument dat de omleiding voor minder werkhinder en een snellere afhandeling zal zorgen, wordt door de auteur achterhaald.
Knack verwijst ook kort naar dhr. Miermans, verkeersdeskundige. Ook Miermans begrijpt de keuze niet. Volgens hem zorgt dit scenario voor twee drukke wegen . Miermans verwijst ook naar andere grote steden zoals Maastricht, waar men zonder verpinken voor milieuvriendelijke tunnels kiest. Bovendien leveren deze tunnels nieuwe bovengrondse perspectieven op woon- en kernversterking.
Het loont de moeite dit artikel van Knack (verschijning 7 januari '09) eens op te snorren en door te lezen. Bij mij kwam dit artikel over als een bevestiging dat in dit dossier de leefbaarheid van onze wijken en gemeenschappen in Houthalen-Helchteren, niet primeert!
|
|
 |
Reacties op bericht (0)
|