Limburg Adembenemend stapt naar Raad van State
Het actiecomité Limburg Adembenemend strijdt al een poos tegen de komst van een nieuwe afvalverwerkingsoven van Bionerga in onze gemeente. En eigenlijk stelt Limburg Adembenemend zich zelfs de vraag of zo'n oven in onze provincie nog wel nodig is. Nadat het actiecomité samen met haar advocaat het hele milieuvergunningsdossier voor de nieuwe verbrandingsoven doorgrondde, besliste het comité om de stap te zetten naar de Raad van State. "We kunnen met een aantal snoeiharde argumenten de milieuvergunning aanvechten" klinkt het bij het comité. "Ons doel is dan ook dat minister van Leefmilieu Schauvliege de afgeleverde milieuvergunning vernietigt."
In haar argumentatie haalt het actiecomité volgende onderwerpen naar voren:
1. De deputatie heeft de capaciteit teruggeschroefd van 290.000 ton afval naar 200.000 ton afval. Minister Schauvliege nam dit nieuw cijfer klakkeloos over in haar vergunning. Hierbij zijn twee zaken die niet correct zijn volgens de geldende procedures. Vooreerst kan enkel de aanvrager zelf de capaciteit aanpassen, en dus niet de deputatie. En daarnaast was er in het openbaar onderzoek enkel sprake van 290.000 ton. Wanneer men nu dit cijfer simpelweg aanpast naar 200.000 ton, is het openbaar onderzoek dus niet correct gevoerd.
2. Om de nieuwe afvaloven te kunnen bouwen, heeft Bionerga een stuk grond nodig om als groene buffer in te richten. Dit stuk grond is echter vandaag nog gemeentegrond en werd door Bionerga nog niet aangekocht.
3. Bionerga is de voorbije maanden de markt opgetrokken en onderhandelde met afvalbedrijven om op die manier aan een verwerkingscapaciteit van 200.000 ton te komen. Momenteel is er in onze provincie immers maar een 'aanbod' van 120.000 ton. In het afvalstoffendecreet staat echter duidelijk dat dit hun taak niet is. Zij moeten er voor zorgen dat er zoveel mogelijk gerecycleerd wordt. Zelfs OVAM spreekt van een maximale capaciteit van 150.000 ton die in onze regio voorhanden zou zijn. Het actiecomité is dan ook bang dat de oven niet 'vol' zal geraken en dat de kosten die dit met zich meebrengt, verhaald gaan worden op de gemeenten.
4. Bionerga geeft in het dossier aan dat ze ook met huishoudelijk afval vergelijkbaar bedrijfsafval willen verwerken, maar dat staat niet in de statuten van Bionerga. Daarin spreekt men enkel van huishoudelijk afval.
5. Een Europese richtlijn zegt dat landen hun afvalinstallaties moeten integreren in een netwerk en dat dit niet betekent dat elk land zelf zijn afvalinstallaties moet hebben. OVAM haalt dan weer aan dat er vlak over de grens in Nederland en Duitsland al te veel capaciteit is. Met andere woorden, de ovens daar kunnen nog meer afval aan. Het is dan ook niet logisch volgens Adembenemend Limburg dat er hier nog een (te grote?) oven bijkomt.
6. Bionerga spreekt van een biostoominstallatie. Maar dat is misleidend. Het is immers niet zo dat er enkel maar onbehandelde biomassa zal opgestookt worden.
Verder haalt Adembenemend Limburg ook aan dat ze bezorgd is over de 'beloofde' milieutaks. Onze gemeente zou 1 euro per ton afval ontvangen, maar daar bestaat blijkbaar twijfel en verwarring over. Ook is het actiecomité bezorgd om de gezondheidseffecten van de oven. Feit is dat die oven extra fijn stof zal uitstoten en tal van experten zijn het erover eens dat dat een flinke impact heeft op de gezondheid van de buurtbewoners. Het actiecomité vraagt dan ook een grondig gezondheidsonderzoek.
Meer info op www.limburgadembenemend.be.
|