Bij stap 1 kan je al lezen dat ik heel wat indrukken en ervaringen heb opgedaan over verschillende culturen in de klas. Elk jaar komen er meer en meer kleuters uit andere culturen terecht in de Nederlandstalige scholen. Zeker nu met de vluchtelingcrisis is er meer kans dat je een kleuter uit een andere cultuur in je klas tegenkomt die geen woord Nederlands spreekt. Niet elke leerkracht vind het fijn om veel verschillende culturen in de klas te hebben, dit zorgt voor een uitdaging en het is iets waar extra tijd in kruipt. Je moet nu eenmaal nadenken over de dingen die je gaat aanbieden aan de kleuter om ook voor hem een rijk aanbod te hebben op niveau.
Ik ben van mening dat het inderdaad niet makkelijk is om een klas te hebben met verschillende culturen in. Het is iets wat extra tijd en creativiteit vraagt van je. Je moet op de een of andere manier een middel vinden om over belangrijke dingen te communiceren met de kleuters die geen Nederlands spreken want ook zij moeten zich goed voelen in de klas, verbondenheid kunnen ervaren en voelen dat er moeite wordt gedaan voor hun zodat ook hun welbevinden kan groeien. Dat is volgens mij niet altijd gemakkelijk omdat elke kleuter anders is en dus een andere aanpak nodig heeft. KO's zouden op dit vlak veel kunnen leren van elkaar en dan vooral leren van de KO's die in Brussel werken. Op de Brusseldag merkte ik dat zij hier veel ervaring mee hebben en op veel vragen een antwoord hebben.
Vandaag hadden we voor de eerste keer het vak RZL. We kregen uitleg wat RZl inhoud en wat de taak inhoud tegen de 19de moeten we we een mail sturen met het thema dat we kiezen en de link naar de blog.
13/02/'16
1uur
Vandaag koos ik mijn onderwerp en maakte ik een blog aan op bloggen.be. Omdat ik hier nog nooit mee gewerkt had was het even zoeken en duurde het wat langer. Met wat hulp en uitleg van Sien is het me toch gelukt.
20/02/'16
5min
Ik mailde mijn blog en onderwerp naar meneer Biront (1 dag te laat)
23/02/'16
1u30min
Ik schreef stap 1 uit aan de hand van mijn ervaringen over het onderwerp die ik opdeed op stage in het Freinetonderwijs vorig academie jaar. Het koste me even om juist te formuleren wat ik wou neerschrijven.
23/02/'16
45min
Ik schreef stap 2 uit. Ik vond het moeilijk om een eigen standpunt uit te schrijven en ben ook nog niet helemaal tevreden hierover
23/02/'16
30min
Ik schreef stap 3 uit. Ik stelde 3 leervragen op
23/02/'16
30 min
Alles wat ik geschreven heb in een word bestand plaatsen en opslaan
18/03/'16
1u30min
Bronnen zoeken in de bib (Limo)
19/03/'16
3uur
Lezen van de bronnen + op zoek gaan naar bruikbare info
29/03/'16
3.5 uur
Zoeken naar artikels, samenvatten en op de blog plaatsen
7/04/'16
30 min
Enquête afleggen over het onderwerp met tante
8/04/'16
20 min
Antwoorden van enquête selecteren en typen in een word document
12/04/'16
20 min
Enquête op de blog plaatsen
12/04/'16
15 min
Extra artikel uit klasse samenvatten en op de blog plaatsen
24/04/'16
30 min
Goed nalezen van de samengevatte bronnen om te kunnen beginnen aan het formuleren van een antwoord op de leervragen.
24/04/'16
2 uur
Een antwoord formuleren op de 3 leervragen
8/05/'16
15 min
nalezen van stap 5 om te kunnen starten aan stap 6
8/05/'16
45 min
Eerste stuk van de lezersbrief schijven (verliep minder vlot)
Vorig schooljaar liep ik stage in het Freinetonderwijs in Leuven. Ik stond in een klas met veel verschillende culturen. In eerste instantie had ik hier een beetje schrik voor omdat ik niet goed wist hoe ik met deze kinderen en ook de ouders moest communiceren. Dit was voor mij iets waar ik veel zenuwen voor had. Hoe meer stage ik liep in de school hoe meer interesse ik kreeg ik de verschillende talen die de kleuters spraken. Ik hoorde ook van de KO dat de meeste kleuters meer dan 2 of 3 talen spraken en vond dit heel interessant. Ook tijdens de Brussel-dag was het eerste wat ik wou weten wat de verschillende culturen in de klas waren en welke talen de kleuters allemaal konden spreken. Ook hier waren veel kleuters die meer dan 1 taal vloeiend spraken wat ik weer heel interessant vond. Ook vond ik het leuk om te zien dat alle kleuters met elkaar speelden ook al konden ze elkaar niet verstaan. Ze speelden zonder veel met elkaar te communiceren, ze kijken naar elkaar en lachten veel wat vaak mooi was om even naar te kijken.
Gedurende mijn stage in het Freinetonderwijs merkte ik dat de communicatie met de ouders in veel gevallen veel moeilijk is dan met de kleuters. De kleuters die al langer naar school kwamen (ik zat in een menggroep van 2.5 tot 4-jarigen) spraken al goed tot vloeiend Nederlands door het aanbod in de klas. Thuis werd er bij veel kleuters geen Nederlands gesproken omdat de ouders dit niet konden. Daardoor is de communicatie met hun moeilijk, zeker als hun taal geen taal is die je zomaar als 2de taal spreekt. Toch had ik steeds weer bewondering voor hoe de ouders hun best deden om de KO te begrijpen en met hand en tand probeerden uit te leggen wat ze bedoelde. Ook omgekeerd had ik veel bewondering, de KO maakte steeds tijd voor elke ouder ook al wist ze dat het gesprek moeizaam ging verlopen. De KO gebruikte steeds veel handelingen om iets uit te leggen en bleef proberen tot ze wist dat de ouder de belangrijkste dingen begrepen had.
Ik koos dus voor dit onderwerp omdat ik door mijn stage in het Freinetonderwijs veel bewondering heb gekregen voor de verschillende culturen die je tegenkomt in de klas en in het bijzonder voor de communicatie met de kleuters en de ouders die niet altijd gemakkelijk is maar wel noodzakelijk. Ook de omgang tussen de kleuters onderling vind ik mooi, voor hun maakt het nog niet uit van welk land iemand is of welke taal iemand spreekt, ze willen gewoon spelen en plezier beleven. In deze dingen zie ik de link met RZL, de verbondenheid die er ontstaat doordat er wederzijds respect is, en de banden die er ontstaan daar door.