Inhoud blog
  • Voetballen
  • technopolis
  • Jarige van de maand juni
  • De wegberm
  • Jarige maand mei
    Zoeken in blog

    vijfde leerjaar

    17-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.talentenshow - carnaval
    Net voor de vakantie mochten we als echte "poezen" genieten van een prachtige talentenshow. Deze werd georganiseerd door de leerlingen van het leerlingenparlement. De leerlingen die hun talenten wilden tonen moesten eerst een voorselectie doormaken. Om dan een mooie show te geven aan de andere leerlingen.




































    17-02-2015 om 11:26 geschreven door juf Veronique  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voedsel en spijsverteringsstelsel
    Deze week leerden we over voedsel en wat daarmee gebeurt in ons lichaam. We hadden veel over voor de wetenschap, maar niemand was bereid om zich te laten opensnijden zodat we de spijsvertering live konden volgen. Daarom werden de organen en de werking ervan vervangen door allerlei voorwerpen en proefjes. Zo werd de maag vervangen door een flesje. Dat werd gevuld met azijn. Daaraan werd bakpoeder toegevoegd (voedsel). We merkten onmiddellijk een reactie. Hierbij kwam gas vrij. Dit zagen we aan de ballon die lichtjes werd opgeblazen. Dit gebeurt ook in onze maag. Oeps, een boertje! Sommige leerlingen stelden hun lichaam echt in dienst van de wetenschap. Zij gingen na hoe lang het duurt voor een maiskorrel ons hele spijsverteringsstelsel doorlopen heeft.






























    17-02-2015 om 11:16 geschreven door juf Veronique  


    14-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Golven van geluid
    We leerden dat geluid eigenlijk trillingen zijn. Geloof je het niet? Dit onderzochten aan de hand van allerlei proefjes.


















    14-02-2015 om 12:20 geschreven door juf Veronique  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hefbomen
    We stonden voor een probleem: mevrouw de directeur had gevraagd om twee zware dozen papier aan de andere kant van de gang te plaatsen. We probeerden dat in zo weinig mogelijk tijd te doen. Maar wat was dat lastig zeg! Hadden we maar zo'n handig karretje om alles op te plaatsen. Dat zou het werk een stuk makkelijker maken. Zo ontdekten er allerlei hefbomen aanwezig zijn die ervoor zorgen dat we minder spierkracht moeten gebruiken bij een karwijtje. Een wip is ook zo'n hefboom. Door te spelen met de lengte van de last- en machtarm ontdekken we wanneer we minder kracht moeten geven om iemand of iets op te tillen.












    14-02-2015 om 12:13 geschreven door juf Veronique  


    24-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema graven om te weten

    Tijdens het thema graven om te weten leerden we meer over het werk van archeologen. Na een onderzoek van opgravingen van echte archeologen mochten we zelf ervaren wat het is om archeoloog te zijn.

    We hadden wel een groot voordeel: we wisten zeker dat we iets zouden vinden. Eerst werd een grid aangebracht. We moesten ook een schets maken om onze veldnotities te vervolledigen.

    Na onze opgraving moesten we onze vondst zo nauwkeurig mogelijk beschrijven. Na wat onderzoek konden we bepalen uit welke tijd onze vondsten dateerden.





































    24-01-2015 om 11:46 geschreven door juf Veronique  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse les

    Af en toe spelen we tijdens de Franse les een klein toneeltje. Deze keer kon iemand het weer bepalen door op de blokfluit te spelen. Kan je raden welk weer de leerlingen uitbeelden?

    Quel temps fait-il?























    24-01-2015 om 11:24 geschreven door juf Veronique  


    05-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Sint

    We kijken er al een tijdje naar uit en eindelijk was hij daar: De Sint! Dit jaar kwam hij eens niet met de stoomboot, met de fiets, de bus of met een ezel.... Nee dit jaar kwam hij speciaal met de trein.

    We gingen hem en Piet dan ook verwelkomen aan het station om hen naar onze school te begeleiden. Op school maakten we een erehaag en demonstreerden onze danskunsten op de "pietenmacarena".

    We kregen een zakje vol met lekkers van de Sint en voor in de klas enkele boeken en een DVD.

    Dank je wel, Sint en Piet! Tot volgend jaar!

























    05-12-2014 om 18:19 geschreven door juf Veronique  


    01-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Project Kansrijk

    Deze week gingen we van start met het project Kansrijk. Dit is een project waaraan we met de hele school werken. In dit project hebben we het in de eerste plaats over kansarmoede nl. de oorzaken, de vooroordelen en de gevolgen....

    Daarom mochten de leerlingen verwoorden waar ze denken wanneer ze kansarm en kansrijk hoorden. Hun antwoorden gaven ze in op een tablet. Die antwoorden verschenen onmiddellijk op het bord. Zo gebeurde het dat sommige leerlingen toch nog van mening veranderden. Een greep uit de antwoorden: kansarm = geen geld hebben, geen huis hebben, komt vooral in Afrika voor, geen kansen om geld te verdienen.... Je ben kansrijk als je veel kansen hebt, veel geld hebt om allerlei materiaal te kopen, je in een kasteel woont...

    Daarna kwam Stefanie die in het OCMW werkt, om de leerlingen aan de hand van een 'cadeautje', foto's en stellingen een beter inzicht te geven in de gevoels- en de leefwereld van kinderen die in armoede leven. We merkten dat ons denkbeeld niet altijd klopte met de werkelijkheid. Dat er niet alleen kansarmoede is in Afrika, maar ook bij ons. Dat die mensen wel een huis hebben. Dat die kinderen dezelfde gevoelens en verlangens hebben als elk ander kind... (Dit laatste heeft Kiano zo mooi verwoord.)

    In de namiddag speelden we het spel "geldweg".

    Met dit spel is het de bedoeling dat we leren met geld omgaan.

    Eerst werd een profieltest gedaan om te weten of we een spaarder, een rekenwonder of een uitgever waren. Na het noteren van onze inkomsten op ons budgetplan maakten we een boodschappenlijst voor ons fictief gezin, voor een volledige maand. Daarna ging het spel van start. We moesten in elke winkel iets kopen. Die uitgaven werden nauwkeurig bijgehouden. We kregen ook te maken met geluk toen we geld wonnen en tegenslag toen we op een gegeven ogenblik geld verloren. Soms lieten we ons verleiden aan de reclame. Uiteindelijk werd de balans opgemaakt. Zo stelden sommigen vast dat ze te veel uitgegeven hadden. De leerlingen merkten dat het bijhouden van een budgetplan enkele nare verrassingen kan voorkomen.

    De leerlingen vonden het een leuk, af en toe moeilijk, maar vooral zeer interessant spel.

    Het is ook voor dit project dat we speelgoed inzamelen om aan de kringloopwinkel te schenken.





































    01-12-2014 om 18:42 geschreven door juf Veronique  


    30-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kranten in de klas

    Veertien dagen lang kregen we kranten in de klas. In de eerste week gingen we vooral op zoek naar interessante artikels in de kranten. We vertelden elkaar waarover het artikel ging en waarom we het interessant vonden. We merkten dat alle kranten verschillend zijn. Zo gingen we ook op zoek naar de verschillen en de gelijkenissen tussen de kranten.

    De tweede week kregen we elke dag een andere krant mee naar huis. Daarin moesten we verschillende zaken opzoeken.

    Amai, er valt heel wat te vinden in de krant!!!





    30-11-2014 om 14:00 geschreven door juf Veronique  


    20-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuur in zicht.

    Het heeft nog niet veel geregend. Maar telkens wanneer we klaarstonden om naar het bos te vertrekken, was het van dat...

    Gelukkig hebben we op school een bos en werd de uitstap enkel wat uitgesteld.

    In het poelenbos gingen we op zoek naar bodemdiertjes, bladeren en vruchten om ze met een "determineertabel te determineren". Bij een determineertabel vertrek je bij "start" en volg je de weg waarbij je naar de uiterlijke kenmerken kijkt tot je de naam van de vrucht, de boom of het bodemdiertje vindt.

    In de klas kregen we nog heel wat opdrachten. Zo moesten we experimentjes opstellen om de functies van de delen van planten te onderzoeken. De experimenten zijn niet allemaal evengoed gelukt, maar we zijn wel te weten gekomen dat alle delen van de plant hun eigen functie hebben.































    20-11-2014 om 00:00 geschreven door juf Veronique  


    13-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.poppenspel

    Vrijdag speelden we voor een klein groepje kinderen uit de eerste kleuterklas poppenkast. De teksten hadden we zelf geschreven. Er moest op verschillende dingen worden gelet. Zo mochten geen al moeilijke woorden worden gebruikt en het moest de kinderen ook aanspreken.

     Het waren stuk voor stuk mooie verhaaltjes en de kleuters vonden het heel mooi!

































    13-11-2014 om 18:02 geschreven door juf Veronique  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spoken

    Spoken, spoken, spoken...

    Spoken zijn half doorzichtig, zweven...

    We maakten spoken, maar eerst moesten we de juiste lijm of het juiste stijfsel vinden. We vergeleken behangerslijm met een papje dat bestaat uit maïsmeel en water. Uiteindelijk kozen we voor het papje.

    In elk geval was het slijmerig en paste echt binnen het thema van Halloween.













    13-11-2014 om 17:53 geschreven door juf Veronique  


    15-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loopcross

    Op 8 oktober ging de loopcross in Wevelgem door. Ondanks het slechte weer waren er heel wat deelnemers.

    Het vijfde leerjaar werd vertegenwoordigd door Felix. Hij behaalde echter wel geen medaille, maar zette een puike prestatie neer.

    Daarbij deelnemen is...

    Er werd dan ook massaal gesupporterd.

    Proficiat aan alle deelnemers!!








    15-10-2014 om 15:03 geschreven door juf Veronique  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De prehistorie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In de klas leerden we meer over de prehistorie. We maakten hierrond een klein prehistorie-hoekje.

    15-10-2014 om 14:41 geschreven door juf Veronique  


    20-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oppervlaktes

    Gelukkig hebben onze voorouders de m² en cm² uitgevonden, want een oppervlakte bepalen met grote en kleine schriften, de oppervlakte van het plafond zoeken en alle vloertegels tellen wordt hierdoor veel gemakkelijker.

    Ze hebben er ook een toverformule bij gevonden: basis x hoogte.











    20-09-2014 om 13:49 geschreven door juf Veronique  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ren je 'buiten' westen!

    Hoe kan ik me  oriënteren?

    Met kaarten uit een atlas, stratenplan, de zon, een kompas, de poolster (hoewel die op dat moment niet zichtbaar wasWink ), bomen...

    Aan de hand van een spelletje oefenden we nog eens de windstreken.









    20-09-2014 om 13:46 geschreven door juf Veronique  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ruimtelijke oriëntatie

    Een bouwwerkje maken, plattegrond tekenen, vooraanzicht, zijaanzicht links, zijaanzicht rechts...

    Zelfs iemand die het bouwwerkje niet gezien had moest dit nabouwen aan de hand van onze tekeningen.

    Er zitten enkele goede architecten en metsers tussen Wink.













    20-09-2014 om 13:38 geschreven door juf Veronique  


    16-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lang - langer - langst / hoog - hoger - hoogst / breed...

    Alles wordt eens goed opgemeten in de klas: de lengte van het bord, de hoogte van de deur, de breedte van het raam, de omtrek van ons rekenboek...

    Dan nog eens alles omzetten in meter, decimeter, centimeter...









    16-09-2014 om 00:00 geschreven door juf Veronique  


    12-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boekentassen

    Een goede gezondheid is heel belangrijk. daarom zijn we dit schooljaar gestart met een ontbijt. Maar naast elke dag ontbijten is aandacht voor ons lichaam ook niet altijd evident. Dus controleerden we of onze boekentassen niet te zwaar waren. Die mogen niet meer wegen dan een tiende van ons lichaamsgewicht.

    Na een kleine aanpassing bij één leerling, was iedereen in orde. HOUDEN ZO!





    12-09-2014 om 00:00 geschreven door juf Veronique  


    10-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed begonnen...

    Het is weer zo ver... Een nieuw schooljaar!

    We zijn voldoende uitgerust!

    Om er zeker van te zijn dat we voldoende energie hadden om het schooljaar in te zetten, stond er voor ons een ontbijt klaar.

    Het heeft ons gesmaakt!!!











    10-09-2014 om 00:00 geschreven door juf Veronique  




    Archief per week
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014

    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs