We werkten dit jaar al aan het schoolproject kansrijk. Het is in dat thema dat we eens mochten helpen bij het samenstellen van voedselpakketten. Zo konden we een klein stukje ervaren van het belangrijk werk dat vrijwilligers doen. Eén keer per maand kunnen mensen, die het tijdelijk financieel moeilijk hebben, om een voedselpakket komen. Dit is lang niet genoeg om een volledig maand rond te komen, maar alle kleine beetjes helpen. We stonden versteld van hoeveel tijd die vrijwilligers erin steken. Want het is niet alleen alles verdelen in dozen. Het is ook nog zorgen dat ze producten kunnen hebben, ophalen, bewaren en uiteindelijk correct en met heel veel zorg verdelen. Na wat uitleg, mochten we zelf aan de slag gaan. Iedereen was blij om daar even aan mee te helpen, sommige zagen het al zitten om later ook als vrijwilliger aan de slag te gaan. In elk geval was er heel veel respect voor het werk van die vrijwilligers.
Omdat wij meer nemen van de aarde, dan de aarde kan teruggeven. Wordt het toch eens tijd om daarbij stil te staan. Daarom deden we ook mee aan de dikke truiendag. Dit was wel de dag na de vakantie. De klaslokalen werden dus een week niet opgewarmd en sommige waren het een klein beetje vergeten. Daarom zorgden we zelf dat we het warm hadden door tussen de lessen wiskunde en Nederlands door, een beetje te dansen.
Een dag om gek te doen, anders te zijn dan anders. Bijna iedereen kwam 's morgens al verkleed toe op school. De leerlingen hadden zelf een carnavalsnamiddag in elkaar gestoken. De "move tegen pesten" was een opwarmertje. Daarna lieten we ons verrassen door de verschillende dingen die de leerlingen hadden voorbereid. Het ene groepje had gezorgd voor een spektakel waarbij er werd geacteerd, gezongen en gedanst. Een ander duo deed ons van de ene verbazing in de andere vallen met hun goochelkunsten. Een ander groepje maakte het gezellig met een quiz, raadsel en mopjesshow. Ook meester Jeroen kwam, om ons nog meer in te wijden in de wereld van drama. Het was echt een te gekke namiddag!
Vandaag maakte we kennis met de repoussé techniek. Na het bekijken van een filmpje van een kunstenaar die deze techniek toepaste, gingen we zelf aan de slag. Eerst moesten we een symmetrische tekening maken van een masker, om het dan over te zetten en te experimenteren met de techniek. Uiteindelijk kleurden we enkele vlakken in.
We maakten kennis met een Ierse professor: Mac Reel. Als hij zijn instrument bespeelt, verandert hij het weer. Na wat oefenen, konden we ook in het Frans zeggen welk weer het is en zal worden.
Juf Olivia kwam vandaag weer langs. Dit keer moesten we met de hele klas samenwerken aan een winterlandschap. Daarin zat een deel landelijk en een deel stedelijk. Dit tekenden we eerst op papier om het dan over te zetten op piepschuim. Dan moest alles heel omzichtig uitgesneden worden, om uiteindelijk de verschillende stukken op elkaar te leggen zodat we een reliëf kregen.
Dit jaar hebben we weer mensen die lesgeven in het kunstonderwijs, die enkele lessen in onze klas komen geven.
Na het observeren van enkele planten ontdekten we dat een plant zacht kon zijn, maar ook hard en stekelig. Dit moesten we proberen weer te geven met verschillende materialen zoals een stift, een oliepastel en een zacht pastelkrijtje. Ook moesten we zoals Van Gogh een bepaalde structuur aanbrengen in de planten, met een speciale pen en inkt.
De Sint was al zijn spiekpietjes kwijt. Gelukkig kon hij op de leerlingen rekenen. Zij vonden alle spiekpietjes.
De Sint en Piet kwamen op bezoek in de klas, daar zongen we onder begeleiding van enkele leerlingen die op een instrument speelden, een sinterklaasliedje. Ook Piet deed mee. We kregen heel wat lekkers en een geschenkje voor de klas.
Hartelijk dank Sint en Piet!
Tijdens ons project rond kansrijk speelden we het spel: geldweg. Bij dit spel moeten de leerlingen een budgetplan opstellen voor een maand van een gezin. Ze moeten allerlei aankopen doen, moeten omgaan met onvoorziene aankopen, reclame... Zo leerden ze omgaan met geld. Het was wel niet gemakkelijk, maar ze hebben er veel uit geleerd. Enkele reacties: "Het is wel niet gemakkelijk voor onze ouders.", "Zo zorg je dat je niet in de schulden komt.", "Ik heb een tv willen kopen omdat dat toch leuk is.", "Je kan niet alles kopen wat je wil."...
Deze week was het voorleesweek. Daarom "trakteerden" de leerlingen van het zesde leerjaar en het 1ste middelbaar van onze school, alle klassen op een echt voorleesmoment. Sommigen kwamen in de klas aan een groepje voorlezen, anderen namen de leerlingen mee naar een andere plaats in onze school, zoals het poelenbos.
In de klas hadden de leerlingen, tijdens de les Nederlands, een dialoogje geschreven tussen twee dieren. Ze moesten er op letten dat ze geen moeilijke taal gebruikten, want het was voor kinderen van de eerste kleuterklas. Ook moesten ze zorgen dat ze de tekst gemakkelijk konden lezen en volgen. Want om poppenkast te spelen moet je niet enkel een tekst lezen maar ook met je handen bewegen. Na wat oefenen, gingen we voor het echte optreden naar de kleuters. Deze vonden het een geslaagd optreden.
Het was weeral zover... Loopschoenen aan, spieren ontspannen, super motivatie, enkele richtlijnen en veel supporters... Dit zijn de ingrediënten voor een goede loopwedstrijd. En wat voor één... Ze haalden allemaal de eindmeet, de één wat vroeger dan de andere. Zo slaagden ze er zelfs in om enkele medailles in de wacht te slepen. Wat waren we trots op alle deelnemers van onze school!
Drama drama drama als de kinderen thuis komen en in het Raviolaans of het Siranas beginnen te spreken, weet dan dat ze op reis zijn geweest naar een vreemd land met een nog vreemdere taal.
Nadat we plechtig beloofd hadden ons aan de afspraken te houden, nam meester Jeroen ons mee naar het land Raviolie. Wat we daar allemaal meemaakten Gelukkig konden we ons snel aanpassen, ook het Raviolaans bleek niet zo moeilijk om te leren.
Daarna mochten we zelf een taal zoeken en kregen we allerlei situaties voorgeschoteld.
We kijken al uit naar de volgende avonturen met meester Jeroen.