Online verslag van clubactiviteiten schaken in Beveren
28-10-2008
Kort verslagje tweede ronde Interclub
Kort verslagje tweede ronde Interclub
Patrick speelde snel remise. Even later gevolgd door vader Luc. Alle ogen dus gericht op Slah en Vic. Slah dacht dat hij tegen een 2000-elo tegenstander speelde en was er zo gebrand op om te winnen, dat hij dat ook deed. Bij Vic dezelfde spirit: hij stond de hele partij goed, maar dat winnende zetje zag hij niet. Daardoor kon de tegenstander alsnog de winst afsnoepen voor een gelijkspel. Spijtig natuurlijk maar helemaal geen slechte zaak voor Beveren op verplaatsing.
Hetgeen iedereen voor onmogelijk achtte, is dan toch gebeurd. Vladimir Kramnik kon in zijn tiende partij nog eens zijn oude zelf tonen. Dat is heuglijk nieuws en doet wat af als zou Kramnik niet op zijn hoogste kunnen spelen. Geruchten die Kramnik zelf in de hand werkte door toe te geven dat hij in zijn analyses zelfs mat in één miste.
Hoe het ook zij, in de tiende partij zette Kramnik de Kasparov-variant van het Nimzo-Indisch op het bord. Zijn stijl getrouw koos hij niet voor de kritieke varianten maar vergaarde met wit een klein voordeel. Zijn type stelling dus, maar Anand kon al vaker zulk voordeel neutraliseren. Dit keer dus niet, en met een krachtzet sloot Kramnik de partij reeds op de 29e zet af.
De stand is nu 6-4 voor Anand, die overwinningen boekte in partij 3,5 en 6. Niemand gelooft dat Kramnik de twee laatste partijen van de tweekamp zal winnen. Vooral de elfde partij wanneer Anand wit heeft, zal een harde dobber worden. Maar ja, niemand geloofde dat Kramnik in staat zou zijn een partij te winnen tegen Anand en zie
Anand-Kramnik: heropleving Kramnik
Kramnik kreeg eindelijk de kans om ook een nieuwtje te tonen. Het leverde hem goed spel op, en zelfs tijdsvoordeel op de klok. Maar Anand hield het hoofd koel en was zelfs bereid een pion te offeren voor een oninneembare vesting. Daarmee komen we heel dicht bij het einde. De stand is nu 6-3 in 12 partijen. Een remise volstaat voor Anand om zijn titel te verlengen. Wil Kramnik nog een elfde partij spelen, en ambities houden als wereld's nummer twee dan moet hij winnen in de tiende partij. Benieuwd hoe hij dat gaat aanpakken; want tot nog toe heeft Anand de technische stellingen die Kramnik handelsmerk zijn, zonder al te veel moeite uitgespeeld naar remise.
Kramnik - Anand: weer remise in de 8e partij
Met wit speelde Kramnik een degelijke partij. Anand week nochtans af van zijn Slavische openingskeuze en koos voor tactische complicaties met het Weens systeem. En weer bracht Anand een nieuwtje in een welgekende lijn. Anand's openingsvoorbereiding overtreft die van Kramnik duidelijk. Toch hield Kramnik goed stand, en kon zich zelf de luxe van meerdere zetherhalingen permitteren om de goede zetten te zoeken. Anand liet rustig betijen in de wetenschap dat hij remise na remise dichter bij de titelverlenging komt. Het gaat is al geslagen, nu rustig uittikken. Met nog één winstpartij of twee remises is de match voor Anand gewonnen. Het is wachten of Kramnik nog iets gaat doen. En vooral, kan doen.
Anand - Kramnik: partij 7 remise
In de zevende partij had Anand terug wit. De reglementen schrijven dat zo voor: halfweg het aantal partijen wordt de kleur omgewisseld zodat er een eerlijk kleur-verloop is per partij. Voor Kramnik kon de switch niet op een slechter moment komen. Hij hing nog te bekomen in de touwen na Anand's prestaties. Toch lijkt er beterschap op komst voor Kramnik. In een slavische partij met deze keer Kramnik achter de zwarte stukken werd de aangenomen hoofdvariant gespeeld. Anand volgde daarbij de speelwijze van Topalov uit diens wereldkampioenschapspartijen tegen Kramnik. De complicaties bleven niet uit, en Anand leek met wit goed spel te krijgen. Kramnik heeft zijn oude ik echter teruggevonden, want na de afruil der stukken, stond wit wel een pion voor, maar had geen mogelijkheid om de zwarte stelling binnen te dringen. Kramnik lijkt zich dus hersteld te hebben. Met 5-2 is de kloof natuurlijk zeer groot, vooral tegen een Anand in vorm. Kenners zullen ons echter herinneren aan Karpov-Kasparov, Kortchnoi-Karpov waarbij de gedoodverfde winnaar ook drie punten voorstond, maar plots de tegenstander op gelijke hoogte zag komen vlak voor het einde van de match. Misschien heeft Kramnik nu terug de underdogpositie, en kan hij de match terug leven inblazen. De partijen zijn spannend genoeg, de tussenstand vooralsnog niet.
Viswanathan Anand maakt korte metten met Vladimir Kramnik. Kramnik kon tot nu toe nog geen enkele keer Anand uit evenwicht brengen. Integendeel, de Indiër laat de wereld meegenieten van zijn superbe strategisch inzicht gekoppeld aan tactisch vermaak. Op elk domein lijkt Kramnik onder te doen. Ook in de zesde partij was dat zo. Kramnik verdedigde zich Nimzo-Indisch en koos een solide variant. Anand had zijn nieuwtje echter klaar en slaagde erin een pion voor te komen. Onder normale omstandigheden is dit nog geen garantie voor winst, zeker niet tegen de stugge Rus. Anand leek wel de boze wolf die het varkentje met het hooien huisje aanpakte. 4.5-1.5 Volgens mij wil Kramnik momenteel liever ergens anders zitten dan in Bonn... Het ergste is misschien nog dat Kramnik de volgende partij weer tegenover Anand's Meran-opening zal zitten en dat hij daar tot nog toe geen goed antwoord op gevonden heeft (of zal vinden).
De beste analyses van het wereldkampioenschap vindt je op http://www.uep-worldchess.com/Op deze website geeft GM Illescas zijn visie op de partijen. Hij gebruikt of corrigeert de analyses van de live-commentatoren. Illescas was vroeger secondant van Kramnik.
Wereldkampioen Viswanathan Anand heeft in de vijfde partij een mokerslag toegediend aan zijn uitdager Vladimir Kramnik. Kramnik lijkt niet op zn best te zijn, maar het schijnbaar gemak waarmee Anand zijn tegenstander in de luren legde imponeert. Net als in de derde partij kwam er een Slavische Meran-variant op het bord. Anand herhaalde zijn zetten en iedereen wachtte op Kramniks nieuwtje. Anand was echter de eerste om af te wijken. Het spel ging gelijk op, tot Kramnik op de 29e zet zich totaal misrekende. 29.Pxd4 zal door zijn hoofd spoken tot het einde der tijden. 3.5-1.5, de tweekamp lijkt gedaan. Niemand gelooft nog in de comeback van Kramnik. Met andere woorden, de enigste die Anand nu nog kan stoppen, is hijzelf.
Anand-Kramnik live volgen op internet
Je kunt de tweekamp live -en gratis- volgen op internet dankzij de schitterende schaaksite Chessvibes. Surf naar http://www.chessvibes.com/live/
Anand wint derde partij
Op indrukwekkende manier heeft de Indiër Viswanathan Anand de derde partij gewonnen. Daarmee demonstreert de huidige wereldkampioen nog eens zijn sterkte. De laatste partijen die hij speelde in toernooien vielen op door saaiheid. Geen nieuwtjes meer. Nu blijkt waarom: Anand hield ze mooi verborgen voor zijn tweekamp tegen Kramnik. In de derde partij zagen we de eerste schaakvoorbereiding. Het nieuwtje van Anand op de 14e zet verraste kenners. Nochtans was het een niet zo moeilijk te vinden idee. Hij maakte de partij meesterlijk af. Daarmee leidt Anand met 2-1.
Moeite met naspelen partij?
...omdat de taakbalk om de zetten te doen helemaal onderaan staat? Scroll naar onder het schaakdiagram, klik op reset. De balk met knopjes 'volgende zet' staat nu dichter bij het bord, zodat je in een keer kunt doorspelen en de commentaar volgen. Ik zoek nog uit hoe dat juist komt en kan verholpen worden
Eerste ronde Interclub
Beveren 1 - Turnhout: 2.5-1.5
Elslander Vic
35939
-
Demont Yves
24996
0.5-0.5
Paesschesoone Stefan
47414
-
Van Bladel Erik
45055
1-0
Boons Luc
752
-
Vandehout R
45004
0.5-0.5
Slaheddine Benali
7323
-
Van Looy R
6688
0.5-0.5
De eerste ronde was al om vijf over vijf gedaan. Snel gespeeld dus. Luc liet het eerste resultaat optekenen na een damegambiet-opening met zeer gesloten karakter. Beide heren hadden de gemeenschappelijk insnoering der strijdkrachten te laat opgemerkt en trachtten nog uit hun isolement te breken. Het uiteindelijk warrige eindspel bleef even gesloten en zonder mogelijkheden. Dus toch maar remise. Stefan had in een Weense opening al snel een pion gewonnen, maar heel erg duidelijk was zijn voordeel verder niet: wit had zijn gekend Weens spel. Maar door geduldig manoevreren wist Stefan uiteindelijk de kwaliteit te winnen; en toen was het snel over en uit.
Vic was in een Nimzo-Indiër verzeild en had licht voordeel. Hij hoopte op een foutje van de tegenstander. Die liet zich echter niet op de foutjes betrappen en het eindspel met loperpaar tegen paard en loper beloofde lang en niet veel. Vic probeerde wel, maar de tegenstander hield het evenwicht. Op het vierde bord werd 'Slah'-visch gespeeld, en meer bepaald de Chameleon variant (met a6 en Lf5, waarop wit zijn c-pion doorschuift naar de vijfde rij). Die kwam wel met verwisseling van zetten op het bord. Slah ontwikkelde doorheen de partij lichte druk, maar vond geen weg door de verdediging. Ook remise dus. De elo van de tegenstanders was niet zo imposant (op bord één en twee moesten ze lichtjes onderdoen, terwijl op bord drie en vier ze iets betere punten konden voorleggen). Maar het belangrijkste feit dat we mogen noteren is de overwinning in de eerste ronde. Waarvan akte.
Wereldkampioenschap schaken
Binnenkort is het terug zover: mid-oktober start het wereldkampioenschap schaken. Vele schakers kijken reikhalzend uit naar de match tussen grootmeesters Viswanathan Anand (37) en Vladimir Kramnik (32). De beide grootmeesters worden gezien als de schaakpersoonlijkheden van de hedendaagse schaakscène. Vandaar de vergelijking van deze match met matchen zoals Capablanca-Aljechin, Fischer-Spasski, Kasparov-Karpov. Vandaar dat tickets, ondanks de vrij hoge kostprijs van 35 euro per dag te bestellen via www.bonnticket.de of tickets@bonnticket.de toch al voor de helft verkocht zijn.
De match bestaat uit twaalf partijen volgens klassieke stijl : 120 minuten voor 40 zetten, dan 60 minuten voor 20 zetten en dan 15 minuten voor de rest (plus 30 sec increment). Als de match onbeslist eindigt, zal er een tiebreak gespeeld worden op 2 november. Die tiebreak bestaat uit vier rapidpartijen, twee blitzpartijen en een sudden-death partij.
schema Partij 1 Oktober 14 - 3 p.m. Partij 2 Oktober 15 - 3 p.m. Partij 3 Oktober 17 - 3 p.m. Partij 4 Oktober 18 - 3 p.m. Partij 5 Oktober 20 - 3 p.m. Partij 6 Oktober 21 - 3 p.m. Partij 7 Oktober 23 - 3 p.m. Partij 8 Oktober 24 - 3 p.m. Partij 9 Oktober 26 - 3 p.m. Partij 10 Oktober 27 - 3 p.m. Partij 11 Oktober 29 - 3 p.m. Partij 12 Oktober 31 - 3 p.m. Tiebreak November 02 - 3 p.m.
Wie gaat er winnen ? De hele wereld leeft mee met Anand. Hij is een goedlachse figuur, door de schaakwereld geliefd en kwam nog nooit in opspraak door onsportief gedrag. Bovendien kan de Indiër blitzen als de beste, speelt hij ook in klassieke partijen razendsnel en is hij gezegend door goddelijk schaakinzicht. En hij speelt met de regelmaat van de klok zetten die elk schakershart in vuur en vlam zetten. Anand is daarnaast de toernooivos bij uitstek en zijn erelijst staat dan ook overvol. Zo won hij al ettelijke keren Wijk aan Zee. In merckxiaanse termen: hij is een schaak-kanibaal.
Kramnik is dan weer de koele kikker. Succesrijk in toernooien (al is z'n palmares veel korter dan dat van Anand), maar bovenal een sterke match-speler. Hij is nu al drie wereldkampioenschapsmatchen ongeslagen, toch wel een prestatie op zich. Maar deze keer is het wat anders. Kramnik moet zich nu bewijzen, momenteel heeft hij nog de super-status, maar dat kan veranderen na deze match. En in tegenstelling tot de vorige keren, tegen Kasparov was hij de underdog, tegen Topalov was hij het slachtoffer (van Topalov malafide praktijken) heeft hij nu minder voordeel. Behalve één: iedereen wilt dat Anand wint.
Een ander ding dat top-schakers bezighoudt, is wat de heren zullen spelen. Anand is een e4-hakker. Zijn repertoire bestaat uit spaans, siciliaans, en andere sprankelende openingen. Kramnik is totaal anders. Hij speelt gesloten systemen c4, paard f3, d4 en behandelt deze bovennormaal. Vanuit het niets doemen de dreigingen op. De meest belangrijke vraag is hoe Kramnik gaat reageren op Anand's 1.e4. Gaat hij zijn oude liefde (russisch) terug boven halen? Of, en dat denk ik dan, gaat hij de Berlijnse Muur ook tegen Anand proberen overeind te houden. Dat laatste lijkt veel schakers pure zelfmoord, maar Kramnik is dan ook de verdediger onder verdedigers. Alleen zullen remises hem nu dichter bij snelschaak brengen. En dat is de specialiteit van éne meneer V. Anand. Of bezwijkt die laatste onder de stress? De laatste tijd is Anand alles behalve in vorm...
We zullen zien hoe de beide tenoren het er van af brengen. Het belooft alvast spektakel, laat ons hopen dat het dat wordt. Zonder de schandalen die de jongste wereldkampioenschappen en schaaktoernooien plaagden. De schaaksport verdient dat. Moge de schaakgodin Caïssa beide heren inspireren...
Schaken in de ruimte Perssite Belga had nog volgende leuke kop. NASA, het Amerikaanse ruimtevaartbureau, maakte bekend dat iedereen die wil vanaf maandag 29 september een spelletje schaak kan spelen tegen een tegenstander uit de ruimte. Het gaat niet om een buitenaards wezen maar om Greg Chamitoff. Deze Amerikaanse astronaut woont en werkt sinds juni in het Internationaal Ruimtestation. Chamitoff is een verwoed schaker en heeft een speelbord meegenomen naar het ruimtestation. De creatieveling heeft genoeg velco klittenband meegenomen zodat de stukken niet wegzweven. In zijn vrije tijd aan boord heeft hij al talloze partijtjes schaak gespeeld met mensen in vluchtleidingscentra en is nu op zoek naar sterkere tegenstand. Vanaf nu kan dus iedereen ter wereld het opnemen tegen de astronaut. Of toch min of meer, door je aan te sluiten bij leden van de Amerikaanse schaakbond op de website www.uschess.org/nasa2008. Daar kun je stemmen voor de zetten die zij moeten uitvoeren. Per werkdag wordt maar één zet gedaan. Naargelang het werkschema van de Amerikaan, kan dit ritme niettemin hoger of lager worden. De NASA heeft nog een waarschuwing in petto: tijdens zijn partijtjes space-schaak is Chamitoff nog geen enkele keer verslagen.
Nu zondag start Interclub! Op zondag 5 oktober gaat het seizoen Interclub 2008-2009 dan echt van start. De eerste ronde wordt thuis gespeeld. Dus kom gerust even langs als je tijd hebt.
Ligatoernooi Antwerpen Het
tornooi wordt dit jaar georganiseerd door SC De Gouden Burcht. Vermits
zij geen website hebben zal Burcht alle paringen en resultaten
publiceren via de ligasite. Het enige wat je dient te doen om in te schrijven is naar de
sectie tornooien/individueel
te gaan en daar je gegevens in te vullen. De deadline is 1 oktober dus
wees er snel bij en hou er rekening mee dat er maar 30 plaatsen
beschikbaar zijn !
Speeldata: 12 okt, 26 okt, 16 nov, 30 nov en 14 dec 2008, 25 jan, 8
feb, 22 feb en 15 mrt 2009
Plaats: Van De Merlen, Boomgaardstraat 278,
2070 Burcht
Open reeks: maximum 30 deelnemers!
Partijen: starten om 14 uur, 2 uur/40 zetten per speler +
1 uur KO per partij
Inschrijvingsgeld: 20 EURO + 12.5 EURO ( waarborg ) = 32.5 EURO
Te storten
op rekening 751-2024919-84 van SC De Gouden Burcht
Met
vermelding van stamnummer en "Liga Individueel"
Prijzengeld: op basis van het aantal deelnemers, volgens de
bepalingen van de Ligareglementen
Toernooileiding: Bart Van Tichelen & Patrick Van de Perre
Inschrijven: via de ligasite, via e-mail of langs de post bij
Interclub kalender '08-'09 De verdeling met data en de tegenstander per ronde. Voor verplaatsingen kun je een plannetje van het adres van de club vinden op de site van de FRBE (zie links). Klik op het tabelletje hiernaast om het te vergroten.
Open Toernooi van Ertvelde Tempo Speelschema Prijzengeld Het tempo bedraagt 2 uur KO per speler per partij. 12.30 13.30 = Aanmeldingen & inschrijvingen Open Reeks
* Bij gelijkheid wordt het prijzengeld gedeeld. Geldprijzen zijn niet cumuleerbaar. * De 5de, 10de, 15de, 20ste, enz. ontvangt een extra verrassingsprijs. * Elke deelnemer krijgt een naturaprijs.
Spelers ouder dan 50 jaar kunnen indien gewenst deelnemen in een aparte veteranenreeks (zelfde tempo en uurschema).
Inschrijven Voorinschrijving: 10,00 Ter plaatse: 12,50 Via e-mail: Yves.DeVliegher@evergem.be tot uiterlijk 24/12/2008 om 10.00 uur. Telefonisch: 0477 25 50 67 (enkel op werkdagen tussen 17 en 19 uur) tot uiterlijk 24/12/2008. Via overschrijving op rek.nr. 890-2040061-85 van SK Artevelde. Steeds vermelden: naam, stamnummer, club en gewenste reeks (Open/Veteranen)
Wij organiseren ook: - Het VDK Kersttornooi voor de jeugd op 30 december 2008. - De VDK-Blitz op 30 december 2008 om 20u00.
Jeugdschaaklessen van 18:30 tot 20 uur (behalve in juli-augustus), vanaf 20 uur voor volwassenen (behalve in de zomervakantie)
Competitiewedstrijden: thuiswedstrijden gaan door op zondagnamidag 14 uur voor nationale interclubwedstrijden en op vrijdag 20 uur voor de Antwerpse competitie. Raadpleeg de kalender.
Contacteer de club
Druk op onderstaande knop om een e-mail te sturen.