Moeite met naspelen partij?
...omdat de taakbalk om de zetten te doen helemaal onderaan staat? Scroll naar onder het schaakdiagram, klik op reset. De balk met knopjes 'volgende zet' staat nu dichter bij het bord, zodat je in een keer kunt doorspelen en de commentaar volgen. Ik zoek nog uit hoe dat juist komt en kan verholpen worden
Eerste ronde Interclub
Beveren 1 - Turnhout: 2.5-1.5
Elslander Vic
35939
-
Demont Yves
24996
0.5-0.5
Paesschesoone Stefan
47414
-
Van Bladel Erik
45055
1-0
Boons Luc
752
-
Vandehout R
45004
0.5-0.5
Slaheddine Benali
7323
-
Van Looy R
6688
0.5-0.5
De eerste ronde was al om vijf over vijf gedaan. Snel gespeeld dus. Luc liet het eerste resultaat optekenen na een damegambiet-opening met zeer gesloten karakter. Beide heren hadden de gemeenschappelijk insnoering der strijdkrachten te laat opgemerkt en trachtten nog uit hun isolement te breken. Het uiteindelijk warrige eindspel bleef even gesloten en zonder mogelijkheden. Dus toch maar remise. Stefan had in een Weense opening al snel een pion gewonnen, maar heel erg duidelijk was zijn voordeel verder niet: wit had zijn gekend Weens spel. Maar door geduldig manoevreren wist Stefan uiteindelijk de kwaliteit te winnen; en toen was het snel over en uit.
Vic was in een Nimzo-Indiër verzeild en had licht voordeel. Hij hoopte op een foutje van de tegenstander. Die liet zich echter niet op de foutjes betrappen en het eindspel met loperpaar tegen paard en loper beloofde lang en niet veel. Vic probeerde wel, maar de tegenstander hield het evenwicht. Op het vierde bord werd 'Slah'-visch gespeeld, en meer bepaald de Chameleon variant (met a6 en Lf5, waarop wit zijn c-pion doorschuift naar de vijfde rij). Die kwam wel met verwisseling van zetten op het bord. Slah ontwikkelde doorheen de partij lichte druk, maar vond geen weg door de verdediging. Ook remise dus. De elo van de tegenstanders was niet zo imposant (op bord één en twee moesten ze lichtjes onderdoen, terwijl op bord drie en vier ze iets betere punten konden voorleggen). Maar het belangrijkste feit dat we mogen noteren is de overwinning in de eerste ronde. Waarvan akte.
Wereldkampioenschap schaken
Binnenkort is het terug zover: mid-oktober start het wereldkampioenschap schaken. Vele schakers kijken reikhalzend uit naar de match tussen grootmeesters Viswanathan Anand (37) en Vladimir Kramnik (32). De beide grootmeesters worden gezien als de schaakpersoonlijkheden van de hedendaagse schaakscène. Vandaar de vergelijking van deze match met matchen zoals Capablanca-Aljechin, Fischer-Spasski, Kasparov-Karpov. Vandaar dat tickets, ondanks de vrij hoge kostprijs van 35 euro per dag te bestellen via www.bonnticket.de of tickets@bonnticket.de toch al voor de helft verkocht zijn.
De match bestaat uit twaalf partijen volgens klassieke stijl : 120 minuten voor 40 zetten, dan 60 minuten voor 20 zetten en dan 15 minuten voor de rest (plus 30 sec increment). Als de match onbeslist eindigt, zal er een tiebreak gespeeld worden op 2 november. Die tiebreak bestaat uit vier rapidpartijen, twee blitzpartijen en een sudden-death partij.
schema Partij 1 Oktober 14 - 3 p.m. Partij 2 Oktober 15 - 3 p.m. Partij 3 Oktober 17 - 3 p.m. Partij 4 Oktober 18 - 3 p.m. Partij 5 Oktober 20 - 3 p.m. Partij 6 Oktober 21 - 3 p.m. Partij 7 Oktober 23 - 3 p.m. Partij 8 Oktober 24 - 3 p.m. Partij 9 Oktober 26 - 3 p.m. Partij 10 Oktober 27 - 3 p.m. Partij 11 Oktober 29 - 3 p.m. Partij 12 Oktober 31 - 3 p.m. Tiebreak November 02 - 3 p.m.
Wie gaat er winnen ? De hele wereld leeft mee met Anand. Hij is een goedlachse figuur, door de schaakwereld geliefd en kwam nog nooit in opspraak door onsportief gedrag. Bovendien kan de Indiër blitzen als de beste, speelt hij ook in klassieke partijen razendsnel en is hij gezegend door goddelijk schaakinzicht. En hij speelt met de regelmaat van de klok zetten die elk schakershart in vuur en vlam zetten. Anand is daarnaast de toernooivos bij uitstek en zijn erelijst staat dan ook overvol. Zo won hij al ettelijke keren Wijk aan Zee. In merckxiaanse termen: hij is een schaak-kanibaal.
Kramnik is dan weer de koele kikker. Succesrijk in toernooien (al is z'n palmares veel korter dan dat van Anand), maar bovenal een sterke match-speler. Hij is nu al drie wereldkampioenschapsmatchen ongeslagen, toch wel een prestatie op zich. Maar deze keer is het wat anders. Kramnik moet zich nu bewijzen, momenteel heeft hij nog de super-status, maar dat kan veranderen na deze match. En in tegenstelling tot de vorige keren, tegen Kasparov was hij de underdog, tegen Topalov was hij het slachtoffer (van Topalov malafide praktijken) heeft hij nu minder voordeel. Behalve één: iedereen wilt dat Anand wint.
Een ander ding dat top-schakers bezighoudt, is wat de heren zullen spelen. Anand is een e4-hakker. Zijn repertoire bestaat uit spaans, siciliaans, en andere sprankelende openingen. Kramnik is totaal anders. Hij speelt gesloten systemen c4, paard f3, d4 en behandelt deze bovennormaal. Vanuit het niets doemen de dreigingen op. De meest belangrijke vraag is hoe Kramnik gaat reageren op Anand's 1.e4. Gaat hij zijn oude liefde (russisch) terug boven halen? Of, en dat denk ik dan, gaat hij de Berlijnse Muur ook tegen Anand proberen overeind te houden. Dat laatste lijkt veel schakers pure zelfmoord, maar Kramnik is dan ook de verdediger onder verdedigers. Alleen zullen remises hem nu dichter bij snelschaak brengen. En dat is de specialiteit van éne meneer V. Anand. Of bezwijkt die laatste onder de stress? De laatste tijd is Anand alles behalve in vorm...
We zullen zien hoe de beide tenoren het er van af brengen. Het belooft alvast spektakel, laat ons hopen dat het dat wordt. Zonder de schandalen die de jongste wereldkampioenschappen en schaaktoernooien plaagden. De schaaksport verdient dat. Moge de schaakgodin Caïssa beide heren inspireren...
Schaken in de ruimte Perssite Belga had nog volgende leuke kop. NASA, het Amerikaanse ruimtevaartbureau, maakte bekend dat iedereen die wil vanaf maandag 29 september een spelletje schaak kan spelen tegen een tegenstander uit de ruimte. Het gaat niet om een buitenaards wezen maar om Greg Chamitoff. Deze Amerikaanse astronaut woont en werkt sinds juni in het Internationaal Ruimtestation. Chamitoff is een verwoed schaker en heeft een speelbord meegenomen naar het ruimtestation. De creatieveling heeft genoeg velco klittenband meegenomen zodat de stukken niet wegzweven. In zijn vrije tijd aan boord heeft hij al talloze partijtjes schaak gespeeld met mensen in vluchtleidingscentra en is nu op zoek naar sterkere tegenstand. Vanaf nu kan dus iedereen ter wereld het opnemen tegen de astronaut. Of toch min of meer, door je aan te sluiten bij leden van de Amerikaanse schaakbond op de website www.uschess.org/nasa2008. Daar kun je stemmen voor de zetten die zij moeten uitvoeren. Per werkdag wordt maar één zet gedaan. Naargelang het werkschema van de Amerikaan, kan dit ritme niettemin hoger of lager worden. De NASA heeft nog een waarschuwing in petto: tijdens zijn partijtjes space-schaak is Chamitoff nog geen enkele keer verslagen.
Nu zondag start Interclub! Op zondag 5 oktober gaat het seizoen Interclub 2008-2009 dan echt van start. De eerste ronde wordt thuis gespeeld. Dus kom gerust even langs als je tijd hebt.
Ligatoernooi Antwerpen Het
tornooi wordt dit jaar georganiseerd door SC De Gouden Burcht. Vermits
zij geen website hebben zal Burcht alle paringen en resultaten
publiceren via de ligasite. Het enige wat je dient te doen om in te schrijven is naar de
sectie tornooien/individueel
te gaan en daar je gegevens in te vullen. De deadline is 1 oktober dus
wees er snel bij en hou er rekening mee dat er maar 30 plaatsen
beschikbaar zijn !
Speeldata: 12 okt, 26 okt, 16 nov, 30 nov en 14 dec 2008, 25 jan, 8
feb, 22 feb en 15 mrt 2009
Plaats: Van De Merlen, Boomgaardstraat 278,
2070 Burcht
Open reeks: maximum 30 deelnemers!
Partijen: starten om 14 uur, 2 uur/40 zetten per speler +
1 uur KO per partij
Inschrijvingsgeld: 20 EURO + 12.5 EURO ( waarborg ) = 32.5 EURO
Te storten
op rekening 751-2024919-84 van SC De Gouden Burcht
Met
vermelding van stamnummer en "Liga Individueel"
Prijzengeld: op basis van het aantal deelnemers, volgens de
bepalingen van de Ligareglementen
Toernooileiding: Bart Van Tichelen & Patrick Van de Perre
Inschrijven: via de ligasite, via e-mail of langs de post bij
Interclub kalender '08-'09 De verdeling met data en de tegenstander per ronde. Voor verplaatsingen kun je een plannetje van het adres van de club vinden op de site van de FRBE (zie links). Klik op het tabelletje hiernaast om het te vergroten.
Open Toernooi van Ertvelde Tempo Speelschema Prijzengeld Het tempo bedraagt 2 uur KO per speler per partij. 12.30 13.30 = Aanmeldingen & inschrijvingen Open Reeks
* Bij gelijkheid wordt het prijzengeld gedeeld. Geldprijzen zijn niet cumuleerbaar. * De 5de, 10de, 15de, 20ste, enz. ontvangt een extra verrassingsprijs. * Elke deelnemer krijgt een naturaprijs.
Spelers ouder dan 50 jaar kunnen indien gewenst deelnemen in een aparte veteranenreeks (zelfde tempo en uurschema).
Inschrijven Voorinschrijving: 10,00 Ter plaatse: 12,50 Via e-mail: Yves.DeVliegher@evergem.be tot uiterlijk 24/12/2008 om 10.00 uur. Telefonisch: 0477 25 50 67 (enkel op werkdagen tussen 17 en 19 uur) tot uiterlijk 24/12/2008. Via overschrijving op rek.nr. 890-2040061-85 van SK Artevelde. Steeds vermelden: naam, stamnummer, club en gewenste reeks (Open/Veteranen)
Wij organiseren ook: - Het VDK Kersttornooi voor de jeugd op 30 december 2008. - De VDK-Blitz op 30 december 2008 om 20u00.
Inschrijven enkel ter plaatse tot 20u10: 5 (gratis voor leden Agfa-Gevaert Schaakclub) Prijzen: Geldprijzen voor eerste 4 Elke ronde filmticket te winnen (Winnaar van geloot bord krijgt het ticket, bij remise gaat de bon naar de zwartspeler).
Prijzengeld bij 30 deelnemers wordt pro-rata aantal deelnemers aangepast 1. 30 Ratingprijzen 2. 25 <2000: 20, 10 3. 20 <1800: 20, 10 4. 15 <1600: 20, 10 Info: Gert Van Bunderen, 0486/706934 E-mail: gvb@antwerpen.be Website: www.agfaschaak.be
Jouw sterkte, elo en FIDE elo
De KBSB heeft op zijn website de elofiches vernieuwd. Alles is nu veel duidelijker voorgesteld. Je ziet een echte fiche met daarop de volledige berekening: welke tegenstanders, het resultaat, hoeveel winst/verlies punten en de hele eloberekening met alle parameters. NIet iets om elke dag mee bezig te zijn, maar echt de moeite om dat even te gaan bekijken. Surf naar http://www.frbe-kbsb.be/EloHist/FRBE_Fiche.php
De Haasdonk SchaakT-dag was een voltreffer. Het Haasdonkse Kerkplein was omgetoverd tot een echte schaakwereld. Her en der stonden borden opgesteld om te schaken. Gewone passanten konden eveneens meedoen of gewoon vanop de terrastafels bij de bar genieten van een leuke dag en al dat geschaak bewonderen.
Zaten de omstandigheden niet helemaal mee (het was die dag toevallig ook de voetbalfinale van het EK, Belgisch kampioenschap wielrennen,...) dan zorgde de zon voor redding door het plein in een aangenaam braderie-sfeertje te baden. Een viool-trio en fanfare zorgden voor een vrolijke noot temidden van dit alles.
Het spektakel werd ingezet door de rode loper. En dat hadden de organisatoren wel erg letterlijk genomen. Een volledig in het rood geklede atleet rende rood geschminkt en gekleed, getooid met rode pruik langs alle schaakborden.
En hij was niet de enige carnavalszot. Twee steltenlopers liepen rond, vermomd als trollen en er waren ook 32 acteurs die een levend schaakspel ten beste brachten. Tot twee keer toe.
Maar je kon er dus ook rustig schaken. Alle groot-Beverse schaakclubs waren aanwezig: Burcht, Melsele, en natuurlijk ook Club Beveren 64. Wij waren zelfs zo dapper om een schaaksimultaan te organiseren. Willy en Stefan traden achtereenvolgens in het strijdperk. Makkelijk was het niet, rondlopen en schaken, maar bon, t was voor de ambiance.
Verder liepen we ook menig ex-schaker van Beveren tegen het lijf: Joeri Lanssens (deed mee aan de simultaan), Rata Bahtijar (gaf tips aan beginners om het de simultaangever extra moeilijk te maken), Jan Van Der Stricht (kwam op zijn laatste dag als Beverenaar nog even meedoen), Peter Van Landeghem (fluisterde Jan slechte zetten in om zo simultaangever Willy te helpen), Wim Maes, en nog vele andere bekende en minder bekende gezichten.
Aansluitend was er barbeque, en dan was de dag alweer voorbij. Nog even de lof zwaarien voor de puike organisatie want we zijn Tine Van Mendock van de culturele raad dan ook dankbaar om ons als schaakclub- hierbij te betrekken.
Kleurrijk Haasdonk schaakt! Haasdonk zet de zomer kleurrijk in Om de zomer in te zetten organiseren diverse Beverse verenigingen en cc Ter Vesten in het kader van Beveren Zomert op zondag 29 juni vanaf 15 uur op en rond het Pastoor Verwilghenplein een schaakfestijn. Het wordt een gezellige zondagmiddag waar jong en oud, beginner én gevorderde, zich kan komen uitleven. De Beverse schaakclubs dagen u uit voor een partijtje schaak. Je mag zelf je eigen schaakbord meebrengen! Enkele verenigingen uit Haasdonk zorgen voor het versterken van de innerlijke mens.
Schaken met historische figuren Naast schaakinitiaties heeft u ook de mogelijkheid om te komen schaken tegen historische fi guren: Pastoor Van Doornick, Tassijns, Napoleon en de Rosten Brigand worden terug tot leven gewekt.
Programma: Start om 15 uur met een optreden van de Koninklijke Fanfare Sint Cecilia Doorlopend vanaf 15 uur: schaakinitiaties snelschaken en simultaanschaken onder begeleiding van Schaakclub Malpertuus en Club 64 schaakterras met historische fi guren grime en bodypaint door Akasha Bodyarts allerlei straattheateracts: De Rode Loper Mystic oude volksspelen de Boerenkrijgroute Haasdonk Schaakt een wandel- of fi etstocht langs historisch belangrijke huizen en plekken in en rond Haasdonk om 16.30 en 19 uur: Levend Schaakspel door Gunther Van Landeghem, Schaakclub Melsele en De Gouden Burcht met 32 gekostumeerde spelers op een levensgroot bord vanaf 18 uur: Volkskeuken (aan democratische prijzen) eet mee met de schakers terwijl u geniet van een optreden van folkgroep BOULET vuurspuwer Wouter Van Baele en nog een laatste keer van het Levend schaakspel
Het evenement is gratis toegankelijk en een organisatie van cc Ter Vesten en de cultuurraad met medewerking van schaakclub Malpertuus, schaakclub Melsele, Club 64, schaakclub De Gouden Burcht en diverse Haasdonkse verenigingen.
Uitnodiging algemene vergadering
Na een bewogen seizoen is het goed om ons even te beraden over de komende competitie (die alweer start in oktober, met inschrijving in augustus). De april-maand is daartoe dus bijzonder geschikt omdat later vergadering steeds interfereert met vakanties. Mocht je toch niet kunnen komen, laat dan zeker iets weten.
De vergadering gaat door op het clublokaal en agendapunten zullen zijn: het voorzitterschap en transfer van Patrick, de komende competities en de organisatie en nog enkel varia punten. Afspraak op 11 april om 21u.
Stefan kwam al snel een pion voor en veroverde nog een tweede pion. Toen hij de derde pion wilde veroveren bleek dat een tactisch grapje. Herhaling van zetten was onvermijdelijk en dus remise. Willy kwam al snel in een inferieure stelling met zijn siciliaanse verdeging. Het was gewoon een off-day voor hem. Toen hij ook nog de kwaliteit moest geven na een loperinslag op e6, zakte zijn stelling compleet in elkaar. Vic, tegenwoordig in goede doen, zocht naar het gaatje in de verdediging van zijn tegenstander. Meer dan een mooie stelling met initiatief wist hij niet uit de stelling te puren en zo werd tot remise besloten. "Vier uit vijf", zo stelde hij tevreden, "mijn seizoen is geslaagd." Daarmee rustte de hoop op Luc.
Uit een damegambiet opening had Luc een licht passieve stelling gekregen. Een misrekening zorgde ervoor dat de tegenstander een machtig centrum verkreeg. Luc schraapte zijn keel, rechtte zijn rug en verdedigde stug. Ook Geel keek over de schouders mee, want ook zij waren nog in de running voor de titel. De tegenstander probeerde stiekem binnen te dringen, maar Luc hield hem goed buiten en zorgde voor weerwerk door een ver opgerukte pion. Uiteindelijk besefte de tegenstander dat Luc zich niet zou laten bedotten, en berustte hij in remise.
Daarmee zit de competitie erop -de interclub eindigde al de zondag ervoor- en kan iedereen paaseieren gaan rapen. Ambities in de rangschikking hadden we al opgegeven, toch mogen we met opgeheven hoofd uitkijken naar een nieuw seizoen met hopelijk wat minder tegenslag dan dit jaar.
Interclub ronde 11 Kristof en Vic speelden gedegen en eigen aan Beveren: op het einde van de interclub zijn we traditioneel in vorm. Luc hield de stelling gelijk en kwam tot een terechte remise. Slah had daarentegen wat meer problemen onderweg, maar boekte uiteindelijk hetzelfde resultaat. Als we naar de eindstand kijken, mogen we fier zijn. Met wat meer regelmaat hadden we op plaats drie kunnen eindigen, maar de eerste twee waren dit seizoen een maatje te sterk. Het degradatiespook was al een paar ronden geleden terug verdwenen en de eindstand vertelt ons dat Beveren wel degelijk in deze reeks thuishoort.
Vic zette in een Konings-Indisch achtige stelling druk op het centrum, en toen dat zich opende had hij initiatiefrijk spel met de koning van de tegenstander nog in het midden. Hij maakte het goed af. Ook Willy had wat je kon noemen een kansenrijke stelling in een Nimzo-Indische partij. Het werd trouwens een echte Willy partij: dreigingen voor wit alleen. Stefan kwam slecht uit de opening en verloor een pion. De tegenstander schakelde echter over op passieve modus, gaf de pion terug. Het gelijkstaande eindspel helde steeds meer over naar voordeel voor Stefan. Slah overzag een dubbele paardvork en moest de kwaliteit inboeten. HIj geraakte in een eindspel twee torens tegen toren met KA dat nog lang maar hopeloos werd doorgespeeld.
Interclub ronde 10 Luc was net klaar met het opstellen van de borden in ons lokaal toen hij telefoon kreeg van Patrick. Blijkbaar moesten we toch op verplaatsing spelen. Het was toen 13u30. In allerijl werd Slah verwittigd die zich naar het lokaal haastte, en ook Kristof, maar die kon niet mee omdat hij om 18u30 nog een afspraak had. Met drie man vertrokken ze richting Gent, waar ze uiteindelijk konden starten met zon 45 minuten bedenktijd minder. Verre van ideaal dus, maar ze weerden zich kranig. Luc en Patrick wisten zelfs een overwinning uit de brand te slepen, Slah moest het onderspit delven. Daardoor een gelijkspel volgens oude puntentelling. Een lichte 8-7 nederlaag volgens de nieuwe reglementering door de forfait van kristof (spelers die niet spelen 0 punten, een speler die aantreed verdient al 1 punt). We zijn dus al zeker gered, maar we moeten toch nog eens alles bekijken als we volgend jaar willen promoveren.
Rokade Westerlo organiseert 7e Paastornooi
Achtkampen
volgens elo rapid 15 pppp. Zaterdag 22 maart 2008, Plaats: 't
Centrum, Boerenkrijglaan, Westerlo, start om 14.00h stipt; 18.00h
prijsuitreiking, wedstrijdleider: Andy Ooms
De winnaar van de hoogste reeks : zijn elo in Bef ° , de tweede in de eerste reeks : helft van zijn elo in Bef° (omgerekend en uitbetaald in euro). De winnaars van de andere reeksen :25 euro en 15 euro. Naturaprijs voor elke deelnemer. Garde klok voor de club met de meeste inschrijvingen
Hoe? Stort 5 euro op rek 979-6038539-03 schaakclub Rokade Westerlo (naam en elo). Inschrijving ter plaatse tot 13.30h- 7 euro.
Jeugdschaaklessen van 18:30 tot 20 uur (behalve in juli-augustus), vanaf 20 uur voor volwassenen (behalve in de zomervakantie)
Competitiewedstrijden: thuiswedstrijden gaan door op zondagnamidag 14 uur voor nationale interclubwedstrijden en op vrijdag 20 uur voor de Antwerpse competitie. Raadpleeg de kalender.
Contacteer de club
Druk op onderstaande knop om een e-mail te sturen.