Online verslag van clubactiviteiten schaken in Beveren
12-09-2009
2e Open rapidtoernooi Agfa Gevaert
2e Open rapidtoernooi Agfa Gevaert Op Zaterdag 19
september organiseert Agfa-Gevaert schaakclub voor de tweede maal een open
rapidtornooi, ditmaal op zaterdagnamiddag. Het tornooi staat open voor iedereen
die zin heeft in een gezellige schaaknamiddag in een aangenaam kader. De
volledige info vindt u in bijlage. Hier een korte
samenvatting:
Datum Zaterdag 19/9/2009 Aanmelden Tussen
14 en 14u15
Formule 7 ronden zwitsers, 15' KO
Plaats 'T Centrum, Osylei 43, 2640
Mortsel Inschrijving 5 euro, ter
plaatse
Volgende clubavond op 18 september
En breng gerust de agenda's mee want de ploegopstelling voor interclub wordt dan ook besproken in een korte vergadering. De data voor de interclub en de paringen kun je al bekijken op deze site, een paar artikels terug.
Wat je allemaal niet meemaakt aan het schaakbord. Wijlen grootmeester Donner wist het al: schaken brengt nogal wat spanningen met zich mee. En de reden daarvoor is de impact van de fout. Waar bij het voetbal een tegendoelpunt nog makkelijk kan omgebogen worden, is het bij schaken anders. Na dat kleine foutje kun je uren stug verdedigen maar uiteindelijk zul je enkele schwindels daargelaten- verliezen. Die spanning is latent aanwezig, en dat begint soms al voor de partij start. Sommigen kunnen daar beter mee om dan anderen.
Zelfs topgrootmeesters laten zich af en toe eens betrappen op unfair gedrag. Ze vergeten daarbij dat zij eigenlijk een voorbeeldfunctie hebben. Maar door de toenemende professionalisering van het schaken wordt de sfeer grimmiger. Men denke maar aan het laatste wereldkampioenschap waarbij het Topalov team, wereldkampioen Kramnik beschuldigde van gebruik van een schaakcomputer op het toilet. Dat was Toiletgate, naar analogie met het Watergate-schandaal van de Amerikaanse president Nixon. Nog recenter was de Handshake-gate. Wat was er aan het handje?
In de achtste ronde van het Corus-toernooi in Nederland moest de Engelse grootmeester Nigel Short tegen de Bulgaarse grootmeester Ivan Cheparinov. Short was aanwezig bij het startsein van de ronde en speelde zijn openingszet. Even later kwam Cheparinov binnen, zette zich neer en speelde zijn zet. Short kwam vlug toegelopen en bood Cheparinov zijn hand aan voor het gebruikelijke handjesschudden voor de partij. Cheparinov keek echter alleen maar stuurs naar zijn notatieformulier.
Dus wachtte Short even tot hij oogcontact had met zijn tegenstander en bood opnieuw zijn hand aan. Cheparinov reageerde met schouderophalen zodat het voor Short duidelijk was dat hij diens hand niet zou schudden. Daarop stapte Short naar de wedstrijdleider, en herinnerde die aan een recente regel van de de FIDE (de internationale schaakbond) die stelde dat alle unfair gedrag bestraft moest worden. De wedstrijdleiding riep daarop Cheparinov bij zich en verklaarde de partij voor hem verloren. >> Bekijk het filmpje hier. Je vind er ook de reactie van Short, de reactie van Danailov, de herspeelde partij, enz.
Handjesschudden is in het schaken ingeburgerd als ritueel vooraleer de partij begint. Het staat netjes je tegenstander een goede partij of veel succes toe te wensen alvorens je begint. Dat staat niet in het reglement, maar getuigt van fairplay. Er zijn echter tientallen gevallen bekend uit het schaakverleden waarbij het handjesschudden achterwege werd gelaten omdat de tegenstanders elkaars bloed wel konden drinken. Aljechin en Capablanca waren niet de beste vrienden op een bepaald ogenblik wilden de heren zelfs niet meer plaatsnemen tegenover elkaar- en ook Karpov en Kortchnoi lieten het achterwege nadat hun schaakoorlog ook naast het schaakbord escaleerde.
Wat was nu de aanleiding voor Cheparinovs gedrag? Daarvoor moet je wat achtergrond kennen. Cheparinov, een jonge GM, is de secondant van Topalov. Meer nog zelfs, hij heeft ook dezelfde schaakmanager in de persoon van de gehaaide Danailov. En daar ligt de connectie met Short. Short is ook schaakjournalist en had de hele poeha rond de verdachtmaking van Kramnik afgedaan als het gezeur van een verliezer. Uiteraard kon Danailov daar niet mee lachen en dat verklaart het gedrag van Cheparinov.
Waarschijnlijk was het een voorbereide actie om Short van zijn stuk te brengen, maar dan hadden ze de door de wol geverfde Britse GM schromelijk onderschat. Hijzelf heeft al ettelijke malen matchen gespeeld, waarbij er vaak meer kwam kijken, dan enkel schaken. En net als op school, waar er duchtig gepest wordt, is klikken not done. Cheparinov zal zeker niet verwacht hebben dat Short naar de wedstrijdleiding zou stappen om als een klein kind te gaan klikken. Maar dat is net wat Short doet. Op de video zie je Cheparinov ook angstig kijken op het moment dat Short de wedstrijdleiding roept. Het gevolg was een korte winstpartij voor Short: 1.e4 c5 1-0.
Einde verhaal? Nog lang niet. Nadat Short het reglementaire punt kreeg toegewezen, volgde er uiteraard een open brief van manager Danailov aan de wedstrijdleiding. Danailov was de regel in kwestie even gaan opsnorren en stelde dat de wedstrijdleiding het reglement niet correct had toegepast omdat de bewuste FIDE-regel helemaal nog niet in het reglement stond. Het ging om een voorstel tot regel. Bovendien stelde de regel dat de arbiter de speler eerst moest waarschuwen over de mogelijke gevolgen van zijn unfair gedrag alvorens de partij verloren te verklaren. Als de scheids Cheparinov erop had gewezen, had Cheparinov de hand geschud van Short, aldus Danailov.
Toen de scheids Cheparinov naar diens intenties ondervroeg, antwoordde de laatste natuurlijk dat hij Shorts hand zeker geschud zou hebben, als hij dat moest van de scheidsrechter. Dus aangezien de scheidsrechter een fout had gemaakt en nalatig was geweest (moest hij die regel niet eerst opzoeken alvorens een andere speler op zijn woord te geloven?) lag de beslissing bij het toernooicomité.
In het toernooicomité zaten drie GMs: vrouwelijk grootmeester Judit Polgar, grootmeester Krasenkow en toenmalig wereldkampioen Kramnik die sinds het WK op voet van oorlog leeft met het Danailov team. Je kon Shorts pretoogjes zien glinsteren vanop kilometers afstand. Het sportcomité moest echter de redenering van Danailov volgen. De toernooileiding moest Cheparinov aanmanen om handjes te schudden, en deed hij dat niet verloor hij de partij. Deed hij het wel, dan werd de partij herspeeld. Het vervolg kunt u raden. De handshake kwam er en de partij werd herspeeld. Het zal niemand verbazen dat heethoofd Short won.
Einde verhaal? Nee. Een paar dagen later stond namelijk de partij Kramnik-Topalov op het programma. Manager Danailov verkondigde openlijk dat hij dacht dat er geen handen geschud zouden worden, omdat niemand als eerste zijn hand zou willen aanbieden. De heren maakten het niet bont, schudden de handjes en schaakten gewoon.
Gens una sumus, zo luidt de slogan van de FIDE, de internationale schaakbond. Letterlijk vertaald, wij zijn één volk, meer algemeen predikt het fairplay. Ironisch dat net de topgrootmeesters deze regel tot schande maken. Gelukkig zijn er ook nog andere schakers die het schaken de glans geven die het verdient. Vishy Anand bijvoorbeeld is enorm populair en lijkt geen malafide praktijken nodig te hebben om de tegenstander te ontregelen. De steeds goedgemutste Indiër staat bij iedereen op een goed blaadje. Hij heeft het advies van een ander enfant terrible maar een incident tegen Botwinnik uitgezonderd- een gentleman aan het schaakbord ter harte genomen. Uiteindelijk win je alleen door goede zetten, zei Robert J. Fischer. God hebbe zijn ziel.
Interclub 2009-2010: paringen zijn bekend
Tijd dus om even samen te zitten om te zien wie wanneer speelt. Bekijk alvast de data even om te zien wanneer je zeker niet kan, dat zal helpen om een evenwichtige speelkalender vast te leggen...
Open Brasschaat 2009 - verslag
Van 15 tem 23 augustus werd het negende Open Internationaal toernooi van Brasschaat gespeeld. Dit jaar met een massale opkomst aan spelers, en voorzitter Paul Beckers verklaarde niet zonder trots dat ook de tiende editie van het toernooi er eentje wordt om niet te vergeten. Noteer alvast in de agenda: augustus = schaken.
Van Schaakclub 64 was er maar één vertegenwoordiger, maar er waren nog wel andere bekende gezichten op het toernooi. Zo speelde ook ex-Beveren Jan Van der Stricht mee, Peter Verbruggen van schaakclub Malpertuus en af en toe wandelde Rata Bahtijar de toernooizaal binnen. Het systeem van één partij per dag maakte dat je geconcentreerder speelde dan bijvoorbeeld in open Gent (twee ronden per dag) en nog een bijzonderheid is dat de FIDE elo wordt beschouwd en niet de nationale elo. Soms is dat heel misleidend.
Stefan's parcours (bekijk alle partijen van stefan hier, scroll helemaal naar onderen om de eerste partij te bekijken)
In de eerste partij werd gewonnen, na weliswaar een nog sterkere zet over het hoofd te hebben gezien. Daarna mocht ik al direct op bord 1 plaatsnemen tegen Steven Geirnaert (zie foto). Het voorbereide Koningsgambiet kwam wel op het bord maar Steven bewees zijn grootmeesterlijk inzicht eens te meer. In de derde ronde werd ik verrast door een pionwinst, en op het moment dat ik die terugwon, ging het opnieuw mis. Verloren dus.
De vierde ronde was een snelle winst nadat de tegenstander een stuk verloor. In de vijfde ronde kreeg ik het oud-Hollands tegen, en won een pion maar in het gemanoeuvreer blunderde ik plots een stuk weg. Terug naar af dus. Vervolgens haalde ik drie winstpartijen en kon ik in de laatste ronde zelfs nog zes op negen halen bij winst. Ik heb de winst toen gemist, en verloor uiteindelijk nog. Dus geen slecht resultaat, maar er had misschien meer ingezeten.
In het clublokaal van de Koninklijke Mechelse Schaakclub, NMBS Sportcentrum
Chalet Arsenaal, Leuvensesteenweg 30, 2800 Mechelen vindt dit jaar het
individueel ligakampioenschap plaats. Er werd gekozen om opnieuw een
expertenreeks in te voeren en om het prijzengeld in alle categorieën op te
trekken zodat het voor deelnemers interessanter wordt.
·de Experten-reeks (+ 2000 Elo)500-275-175-75 Euro
·als de Open-reeks300-200-100 Euro
·ratingprijzen -2000,-1800,-1600, NC of -1400
Elo telkens 30-20 Euro
9 rondes :
(start om 14 uur; tempo= 2uur + 1 uur KO)
11 en 25 oktober 6 en 20 december
17 Januari 14 en 21 februari 14 maart 25 april
(Op een andere datum spelen is mogelijk onder voorwaarden)
Senior Games 2009
De provincie Zeeland organiseert van 7 tot 12 september de Senior Games 2009. Naar verwachting gaan maar liefst 3.000 sporters van vijftig jaar en ouder in Europees verband de sportieve strijd aan met elkaar voor de hoogst haalbare prestatie. Er wordt in 21 takken van sport gestreden om het goud tijdens de Senior Games 2009. Nederland heeft hiermee de primeur, aangezien een dergelijk sportevenement voor vijftigplussers niet eerder in Europa heeft plaatsgevonden.
In samenwerking met de betrokken sportbonden is er een uitdagend sportprogramma neergezet voor alle actieve vijftigplussers, bestaande uit een hoofdprogramma en een recreatief sportprogramma. Om aan het hoofdprogramma deel te mogen nemen, moet voldaan worden aan de door de sportbonden opgestelde limieten. Schaken is een van de sporten uit het hoofdprogramma. Aan het recreatieve sportprogramma kan elke 50-plusser deelnemen en bestaat uit sportwedstrijden, clinics, fiets- en wandeltochten.
Meer informatie kunt u vinden op www.seniorgames2009.com. Mocht je je vragen liever persoonlijk stellen, dan kun je via de webmaster aan eer e-mailadres van de organisatie geraken.
Volgende clubavond op 14 augustus
Iedereen welkom. We maken er een rapid-avondje van hoogstwaarschijnlijk. Al wat volk heeft laten weten er dan te komen, dus kom gerust ook langs. Hoe meer zielen hoe meer vreugd.
Open Brasschaat 2009
België kent twee grote zomertoernooien (drie zullen die uit Geraardsbergen zeggen In juli is er het Internationaal Open Gent en in augustus is er het Open Brasschaat. Wie zin heeft om mee te doen van 15 tot 23 augustus, weet dat er in de weekends om 14u begonnen wordt en op weekdagen om 19u. Met dus in totaal 9 partijen gespreid over 9 dagen. Er is alvast een Beverenaar ingeschreven...
Meer info kun je vinden op http://www.mastersbrasschaat.be/
De nieuwe elolijst is er traditioneel net voor augustus. Ook dit jaar is dat niet anders. Je kunt alle elo's van onze club bekijken op deze link http://www.frbe-kbsb.be/GestionFICHES/FRBE_Club.php?club=128 En vandaar uit kun je ook naar andere clubs. De grootste stijger is Hendrik, hij wint 13 punten. Laten we ons troosten dat de elo-berekeningen pure statistiek zijn. Mijn oud-leraar wist daarover trouwens nog hetvolgende te vertellen: "statistiek, da's net als een bikini bij de vrouwen: 't toont bijna alles, maar 't is wat erachter zit dat telt.
Open Schaakkampioenschap Arnhem Op 4, 5 en 6 september 2009 organiseert ASV het Open
Schaakkampioenschap van Arnhem (Nederland). Het toernooi wordt opnieuw
in het sfeervolle grand-café van het Lorentz Kennisintensief
Ondernemerscentrum, IJsselburcht 3 in Arnhem (Presikhaaf) gespeeld. De
prijzenpot bedraagt in totaal ruim 1.800 euro verdeeld over beide
groepen met een hoofdprijs van 400 euro in de eerste groep.
Voor meer
informatie over ons toernooi verwijzen wij u graag naar onze website
www.asv-schaken.nl Of je kunt je ook aanmelden bij Erik: r.wille@planet.nl
Geen clubavond op 17 juli Wegens gebrek aan belangstelling geen clubavond op vrijdag 17 juli. Te veel mensen op reis, op daguitstap, op voorbereiding voor Open Gent dat dit weekend start,... : -)
Volgende clubavond 24 juli 2009
Volgende clubavond is er op vrijdag 24 juli. Wie wil komen, laat best iets weten via mail aan stefan of als reactie op deze blog (zie het kader hierbuiten). Je krijgt dan ook te horen wie er ook al bevestigd heeft en wie er nog zal zijn.
Clubavond 3 juli 2009
Weinig volk met alle vakantiegangers, maar dat lieten de aanwezigen niet aan hun hart komen. Luc en Stefan hadden des te meer tijd om het Schots en de Konings-Indiër onder de loep te nemen. Luc geloofde heilig in wits voordeel in het klassieke vierpaardenspel van het Schots (1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Pc3 Pc6 4.d4 exd4 5.Pd4) waarna een ommetje gemaakt werd langsheen het Belgrado gambiet (1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Pc3 Pc6 4.d4 exd4 5.Pd5). Vooral dat laatste leverde tactisch leuke varianten op, hetgeen je nodig hebt om analyseren leuk te maken. Het aanvaarden van het gambiet levert wit niet alleen compensatie maar ook winnend voordeel op, zo luidde de conclusie van beide heren later op de avond. Volgende keer bekijken we betrouwbare alternatieven.
Het konings-Indisch beleefde een tweede jeugd dankzij de inspirerende partijen en het genie van Kasparov. Een boekje van deze laatste samen met Keene geredigeerd vormde de basis voor de tweede sessie. Vooral de klassieke plannen met Pe1 en Pd2 (na 1.d4 Nf6 2.c4 g6 3.Nc3 Lg7 4.e4 0-0 5.Le2 e5 6.0-0 Nc6 7.d5 Ne7) werden nader beschouwd, en getest in de volgende blitzpartijtjes. Ook hier waren de meningen verdeeld: Luc geloofde in het natuurlijk zwarte initiatief op de koningsvleugel, terwijl Stefan de witte kansen aan de damevleugel prefereerde. Quasi elke partij werd met een mooie combinatie afgewerkt. Tegen middernacht werden boeken gesloten en borden opgeruimd.
Clubavond 19 juni
Veel volk op de eerste georganiseerde clubavond (die nu twee à driewekelijks wordt, en telkens aangekondigd via de blog). Op bezoek waren Peter en Jean Pierre van de 'buur'-club Beveren/Kieldrecht die om de twee weken in de Glazenleeuwstraat schaakt. De heren kwamen de sfeer eens opsnuiven in schaakclub 64. Spijtig genoeg moest Peter die avond nog werken en kon hij niet zo lang blijven.
Na wat uitwisselen van herinneringen aan de oude tijd en schakers die beide clubs gefrequenteerd hebben, werd besloten tot een blitztoernooitje. Het tempo was drie minuten en twee seconden increment. Daarmee hadden de nieuwkomers niet zo veel ervaring bleek al snel. Blitzen wordt overigens quasi niet gedaan en Jean-Pierre was ook helemaal niet overtuigd van het nut ervan.
Toch weerde hij zich kranig. Vic was de uiteindelijke winnaar van het vijfrondig toernooitje. Hij moest enkel aan Luc een remise toestaan, al de rest kon hij overtuigend verslaan. Al had hij tegen Stefan toch de nodige medewerking nodig, die uiteraard verleend werd. Luc werd knap tweede: hij was regelmatiger dan Stefan en Willy die met drie punten gedeeld derde stranden. Jean-Pierre en Slah vervolledigden het veld. Peter speelde eigenlijk maar één ronde mee maar scoorde wel 100%.
Naderhand werd nog apart gespeeld en geanalyseerd maar tot een thematoernooi kwam het niet meer. Het was al laat door het hoge aantal deelnemers en die besloten dat het genoeg was geweest voor vandaag. Er werd nog wat bijgepraat want lang niet gezien uiteindelijk en dan vertrok het bonte gezelschap huiswaarts.
Volgende afspraak op donderdag in de Glazenleeuwstraat of op vrijdag 3 juli in de Katholieke Kring. Je kunt via de reactie knop op de blog laten weten of je van de partij zult zijn.
Schaaksimultaan Wim Maes
Met twee waren we present op de schaaksimultaan die IM Wim Maes gaf op de Beverse broederclub. Willy en Stefan probeerden hem het vuur aan de schenen te leggen. Willy moest echter in het middenspel een stuk opgeven en gaf op, Stefan maakte een goede opening tegen Wim's koningsgambiet, wikkelde af naar een gelijkstaand toreneindspel met licht stuk om dan knullig een toren op de zevende rij toe te laten. Ondertussen had Wim op elk bord een winnende positie. Behalve op één dan, daar had hij een stuk verloren/geofferd maar wel voor compensatie in de vorm van ver opgerukte vrijpionnen. Nochtans had hij niet mogen winnen, maar zijn ervaring telde dubbel en hij slaagde er nog in om de kromme situatie om te buigen in winnend voordeel. Alles gewonnen dus. Een dikke proficiat!
Simultaan met Wim Maes Schaakclub 64 Beveren ontving een uitnodiging van schaakkring Malpertuus, die spelen in de Glazenleeuwstraat 134a te Beveren, voor een simultaan op donderdag 11 juni van IM Wim Maes (niet onbekend in onze club). Dus allen daarheen.
38ste Soete Beese Festival De Vrijschaker Landegem VZW organiseert op zondag 28 juni 2009 het 38e Soete Beese Festival voor ploegen. Het toernooi vindt plaats in de gemeentelijke Sportzaal (ingang achteraan), Stationsstraat 19, te Landegem.
speelschema Afsluiting van de aanmeldingen:13.45 u. Officile opening:14.00 u. Aanvang van de partijen: 14.15 u. Prijsuitreiking:18.45 u & Slot: 19.00 u.
tempo Ieder speler speelt 2 partijen van 1 uur K.O. (reglement voor K.O.-partijen). Tornooiformule: Ploegentoernooi voor ploegen van 4 spelers paringen volgens het Amerikaans systeem. Na afloop van de eerste ronde, wordt de rangschikking opgemaakt (eerst volgens matchpunten: 3,2,1,0; daarna volgens bordpunten: 8,6,4,2). Als scheidingssysteem wordt achtereenvolgens gebruikt: matchpunten, bordpunten, matchpunten tegenstrevers, bordpunten tegenstrevers. Volgens deze rangschikking worden de ploegen in groepjes van 4 of 5 ploegen ingedeeld. De eerste 4 ploegen spelen onderling voor de plaatsen 1-4; de volgende 4 spelen voor de plaatsen 5-8, enz. Per groep gebeuren de paringen opnieuw volgens het Amerikaans systeem. Voor het toekennen van de punten wordt hetzelfde systeem als voor de eerste ronde gebruikt. Als scheidingssysteem wordt hetzelfde principe toegepast als in de eerste ronde, met dien verstande dat enkel de punten van deze 2e ronde in beschouwing genomen worden voor het berekenen van de totalen. Bij gelijkheid op matchpunten voor de 1e plaats wordt er geblitzt tussen de betrokken ploegen. (1 partij van 5 min. p.p.p.p. volgens de FIDE blitzregels). Is de stand in deze scheidingsblitz gelijk, dan gelden de waardepunten (zelfde systeem als hierboven aangegeven). Is er nog gelijkheid dan geeft de winst op het hoogste bord de doorslag. Is er daarna nog gelijkheid dan wordt een nieuwe blitz gespeeld.
prijzen Iedere deelnemer ontvangt na afloop van de 2e partij een portie Soete Beesen! Het team dat eerste eindigt ontvangt de Soete Beese trofee; Het eerste team uit het klassement, met een gemiddelde ELO van minder dan 1800 ontvangt de trofee -1800 ELO; De eerste vier ploegen uit het klassement ontvangen extra aardbeien, alsook de groepswinnaars.
Bovendien wordt 50% van het totale bedrag van de inschrijfgelden verdeeld onder de eerste vijf ploegen en de 1ste ploeg van -1800 ELO. (ter info: vorig jaar beliep dat resp. 55, 45, 30, 25, 20 en 30) Bij gelijkheid op bordpunten wordt het prijzengeld gedeeld.
inschrijvingen Vooraf inschrijven verplicht op volgend adres: K.Van Quickenborne, Lagebilk 21, 9950 Waarschoot 09/ 329.90.86 ('s avonds of tijdens weekend) E-mail: vrijschakerTL@telenet.be Het inschrijfgeld van 20 per ploeg liefst tegen 24 juni overmaken aan de organisatoren rek.nr. 442 - 1507681 - 40; t.n.v. G.Snoeck, Grote Heirenthoek 32, 9850 Landegem
Jeugdschaaklessen van 18:30 tot 20 uur (behalve in juli-augustus), vanaf 20 uur voor volwassenen (behalve in de zomervakantie)
Competitiewedstrijden: thuiswedstrijden gaan door op zondagnamidag 14 uur voor nationale interclubwedstrijden en op vrijdag 20 uur voor de Antwerpse competitie. Raadpleeg de kalender.
Contacteer de club
Druk op onderstaande knop om een e-mail te sturen.