Online verslag van clubactiviteiten schaken in Beveren
22-03-2009
Slotronde Zilveren Toren
Slotronde Zilveren Toren
Voor degenen die willen komen supporteren geven we nog het adres mee van de laatste gemeenschappelijke ronde: Deze zal plaatsvinden op vrijdag 27 maart 2009 in 't Centrum Osylei 43, 2640 Mortsel.
De Koninklijke Mechelse schaakkring is uitgewerken naar het café van de NMBS vrienden in Mechelen. Niet zo heel makkelijk te vinden, dus kwamen we iets te laat aan. Geen erg, want ook Mechelen was aan het wachten op hun eerstebordspeler. Die arriveerde ongeveer vijf minuutjes na ons.
Beveren maakte het mooie weer in Mechelen. Op bord één kwam er een KoningsIndische aanval op het bord. Patrick stond wat gedrukt maar solide toen de tegenstander plots begon te hallucineren en een stuk wegblunderde. Game over dus. Het was geen alleenstand geval van schaakblindheid. Er zouden er nog volgen. Slah had naar een eindspel met lichte stukken en pionnen afgewikkeld en stond goed. Juist, de tegenstander had het loperpaar maar het was een heel gesloten stelling.
Tweede geval van schaakblindheid zagen we op het bord van Luc. Na een goede opening had Luc het initiatief weten te bemachtigen. De tegenstander verdedigde goed, speelde lastige zetjes, maar was iets te ijverig. Zijn laatste zet verloor een stuk. Daarmee was de kous niet af. Luc moest eerst een stormpje doorstaan, waarna hij pas aan de beurt was. Eens zover was hij meer de kat die met een bolletje wol speelde.
Wat gesloten is, kan ook opengaan is een ijzeren wet in de fysica. Slah onderschatte de plannen van een snood pionnetje op g6 dat de hele stelling opblies. Vervolgens verloor hij zowaar twee pionnen in een scramble en bleef verweesd achter. Schaken kan hard zijn.
Stefan bouwde geleidelijk de druk op, maar versmaadde vermoedelijk de sterkste zet. Daarna kwam de tegenstander weer in het spel. Tijdnood aan beide zijden zorgde voor stress. Stefan speelde een blunder maar de tegenstander zag het niet. Het gaat er echter om wie de laatste blunder maakt. En om zeker te zijn dat hij dat was, liet Stefan zich pardoes mat zetten. Schaken kan hard zijn.
De zevende ronde eindigde dus op een 2-2 gelijkspel. Er zat meer in deze keer...
Interclub ronde 10
Een nipte nederlaag in ronde 10. Het had nochtans niet zo moeten lopen. Sterkhouder Vic scoorde alweer en dat was ook de verwachte uitslag van de partij van Patrick, die al snel heel goed stond. Hij slaagde erin een stuk te verkwanselen en dat leidde tot de nederlaag. Luc had beter kunnen spelen, maar miste een goede voortzetting. Slah is wat uit vorm de laatste tijd, en als je in de hoek zit waar de klappen vallen...
Ronde 5 tegen de leider was een moeilijke klus. We kenden de tegenstanders (maar da's niet altijd een voordeel). Patrick bracht het er goed vanaf. Hij hield remise tegen Luc De Clerck, vorige jaar kon hij hem nog verschalken, maar de tegenstander was deze keer beter op zijn hoede. Ook Willy en Hendrik kwamen tegenover 'straffe gasten' te zitten en niet geheel onbekend op bord 3: Jan Van Der Stricht. Ook Luc kwam nog een ex-Beverenaar tegen op bord 4. Paolo toonde geen respect voor diens ouderdom.
In ronde 6 wonnen we van TSM2 Willy gaf remise na problemen in de opening die nooit opgelost geraakten, Hendrik kwam moeilijk te staan, maar wist er zich koelbloedig uit te werken en kwam tot remise in een volledig gelijke stelling. Luc kwam snel tot remise. Slah haalde de overwinning binnen. Een opsteker voor hemzelf, en het betekende meteen ook winst voor de ploeg. - Verslag van Willy. RONDE 6 : BEVEREN TSM 1 :2.5 1.5
Topalov walst over Kamsky
Veselin Topalov heeft in een tweekamp de titel 'uitdager van de wereldkampioen' bemachtigd, door Gata Kamsky te verslaan met ruim verschil. Topalov won ronde 2, 5 en 7, Kamsky enkel partij nummer vier. Je kunt de partijen naspelen op de officiële homepage van de tweekamp. klik op deze link: http://www.wccc2009.com/en/players_games.html
Kamsky die het schaken een tijdje vaarwel heeft gezegd, had het niet zo moeilijk met openingen als verwacht werd, Topalov maakte daarentegen niet zo'n zelfverzekerde indruk als altijd. In het partijspel was hij (bijna) de evenknie van Topalov. Partij 7 bracht de kentering. Had Kamsky gewonnen was de stand terug in evenwicht. Het was een hoogst spannende partij om te volgen want een reeks blunders rond de dertigste zet van beide spelers zorgde voor sensatie. Topalov had zoveel complicaties op het bord gezet dat zelfs de experts ervan duizelden, dat is niet toevallig een van Topalov's beste eigenschappen. Kamsky hield aanvankelijk het hoofd koel maar uiteindelijk maakte Topalov de op een na laatste fout. Onnodig te zeggen dat als Kamsky 31...b4 zou gespeeld hebben, hij de partij zonder moeite gewonnen had. Experts bekritiseerden Kamsky's royale tijdverbruik op de 25ste zet en wezen dit aan als de hoofdoorzaak van zijn verlies.
Finale score was dus 4.5-2.5 en Topalov mag zich nu opmaken voor een duel tegen wereldkampioen. Anand, die er normaliter nog dit jaar moet komen als men tijdig een sponsor vindt. We zijn in elk geval benieuwd naar de match tussen Topalov, agressor nummer één na het pensioen van Kasparov, meester in het compliceren van posities en Anand, met een rekenkundig vermogen dat Fritz naar huis speelt en een Karpoviaanse positioneel gevoel. Het wordt misschien nog mooier dan Anand-Kramnik, het wordt misschien de match van deze eeuw.
Zilveren Toren - eindronde
Op het allerlaatse moment heeft de Schaakliga Antwerpen vzw nog de kandidatuur van de Koninklijke Agfa-Gevaert schaakclub ontvangen voor organisatie van een gemeenschappelijke slotronde. Deze zal plaatsvinden op vrijdag 27 maart 2009 in 't Centrum Osylei 43, 2640 Mortsel. Verdere informatie hoe te bereiken via openbaar vervoer volgt later.
Interclub ronde negen In de negende ronde werden er geen potten gebroken tegen een homogeen Brasschaat dat een gemiddelde elo kon voorleggen van 1812 elo, met een eloverschil tussen bord 1 en 4 van amper 150 punten. Met andere woorden geen topspelers, maar zéér solide. Dat toont zich ook in de uitslag. Drie remises en Slah die de handdoek moest gooien.
In het klassement staan we op de negende plaats uit twaalf. Het zal dus nog even oppassen zijn om Turnhout en Mechelen achter ons te houden. Met verplaatsingen naar nummer 7 en nummer 2 in de stand is dat geen evidentie.
Zilveren Toren: winst tegen Geel
Ronde 4 bracht Beveren een overwinning tegen Geel. Vic, Patrick, Hendrik en Slah, die op het nippertje Stefan verving hielden de Beverse eer hoog. Vooral de topborden scoorden, zowel Patrick als Vic claimden de winst. Hendrik en Slah hielden het op remise.
geel2 beveren 1
15 36064 delespaul s 0-1 boons p 28533 16 21300 huysmans j 0-1 elslander v 35939 17 2739 ingelaere f 0,5-0,5 stuer h 54046 27 48976 christiansen k 0,5-0,5 benali s 7323
Ronde 8 Interclub - een verpletterende overwinning voor Beveren
Deurne Beveren 1 Deurne 4 : 11-4
Na het debacle van vorige keer tegen een sterk Borgerhout- stond er deze keer opnieuw een zware match op het programma. Een ijzersterk Deurne kwam echter verzwakt voor de dag.
Patrick op het eerste bord won gemakkelijk tegen een speler van dezelfde sterkte: om kwart over drie was de partij al beslist. In de gesloten siciliaan gaf de tegenstander een pion af en daarmee was alle hoop vervlogen. De stelling stortte in. Daarna kon Patrick de dame nemen maar nam een stuk (omdat hij damewinst miste!). Dit had echter een verwoestend effect op de tegenstander. Resultaat 1-0
Slah op het laatste bord won door forfait 2-0. Vic stond wat bedrukt. Hij riskeerde een pionoffer wat na een paar zetten al bleek te renderen. Hij kreeg het initiatief en de teamgenoten zagen het nog wel winnen voor Vic. De tegenstander stak echter roet in het eten en hield het remise.
Hendrik speelde eveneens een pionoffer om een aanval op de koningsvleugel te starten. Het leek alsof hij de kwaliteit verloor, maar eigenlijk won hij de kwaliteit. Toen ondekbaar mat in de lucht hing, gooide de tegenstander de handdoek. Het erg knappe eindresultaat 3.5-0.5 doet de BEverse harten terug wat sneller slaan.
Zevende ronde Interclub
De zevende ronde kunnen we maar beter snel vergeten. In Borgerhout was de tegenstand niet van de poes, maar dat het zo'n vaart zou lopen had niemand gedacht. Luc had in het Schots een vroege dameruil voorgesteld, maar daarvoor moest hij wel enkele tempi opofferen en die kwam hij te kort bij het uitspelen van het middenspel. Stefan zat via de Van Geet-opening in een Weense partij en kreeg een koningsaanval over zich heen die resulteerde in kwaliteits- en partijverlies. Willy had wit en speelde damegambiet. In het middenspel besloot hij tot een offer dat achteraf gezien te optimistisch bleek. De tegenstander z'n stukken stonden wel wat ingesloten en passief, maar eens los presenteerde het loperpaar Willy de rekening. Slah speelde niet zo'n kwade partij. Hij had voortdurende initiatief tegen de geisoleerde d-pion van de tegenstander. Die laatste kon er echter verwikkelingen bijsleuren. Slah raakte de draad kwijt en daarmee was de einduitslag een feit. De zevende ronde kunnen we maar beter snel vergeten. Borgerhout 4 - Beveren 1: 4-0.
1-0 Paesschesoone Stefan (47414) - Demarre Jan (11510) 1-0 Stuer Hendrik (54046) - Verlinden W (17825) 0.5-0.5 Boons - Lucien (752) - Cauwenberg L (54984) 0-1 Benali Slaheddine (7323) - Beckers Paul (83003)
(om de partij hiernaast gemakkelijk te bekijken, klik eerst op 'reset' helemaal onderaan het bord)
Slah was wat slordig. Na een vlugge opening overzag hij in het middenspel pionverlies. Hij klampte nog aan, maar met een gammele stelling die op twee fronten barsten vertoonde, was het dweilen met de kraan open. Op de andere drie borden waren open spelen troef. Luc en Stefan zetten rustig op in het spaans met zwart, terwijl Hendrik agressievere intenties aangaf met Lc4. Hij verzuimde waarschijnlijk stukwinst op de 8ste zet, maar het zag er veelbelovend uit. Ondetussen was Luc naar een gelijke stelling gegaan waarin de laatste stukken geruild werden zodat de hoop op meer dan remise voor beide partijen vervlogen was. Ondertussen rukten Hendrik's pionnen in ijltempo op naar de koning, waarbij op verschillende zijden gerokeerd werd. Stefan had inmiddels zijn tegenstander met een dubbelpion kunnen opzadelen, een zwakte op d4 en f4 en een zwakker pion op d3. Het was een kwestie van de duimschroeven aanspannen en de buit was binnen. Ondertussen had Hendrik de tegenstander verplicht tot g6 en een dubbel toreneindspel met twee pionnen meer en een gewonnen stelling was het gevolg. Stefan, Luc en Slah stonden op het punt hun jassen al aan te trekken (het was nog een eind rijden), toen Hendrik -inmiddels met twee toren tegen een toren- besloot het zichzelf moeilijk te maken. De tegenstander creëerde een situatie met een dolle toren. Het was remise. Was, want de tegenstander besloot mee te helpen en versmaadde zijn waterdicht dolle toren situatie (hij moest enkel op de c-lijn blijven) voor een pionnetje op b2. Hendrik's ploeggenoten haalden opgelucht adem. Tot daarna een tweede dolle toren situatie ontstond en Hendrik besloot om zijn twee (!) torens te offeren. Stefan en Luc stonden hoofschuddend aan de bar, Slah zat naast Hendrik en bekeek stoïcijns het interessante eindspel. De tegenstander had een toren, Hendrik een a en h-pion en twee verbonden vrijpionnen. Het zag er evenwel alles behalve duidelijk uit, tot de tegenstander zijn toren een derde keer offerde met als doel een patstelling te bekomen. Helaas pindakaas, dit keer was het een evidente blunder. Alvorens Hendrik het stuk pakte, bezinde hij zich eerst vijf minuten om zich te vergewissen dat er echt niets meer kon. Punt binnen, maar het had veel sneller en simpeler gekund.
Elslander Vic - Bruggemans H. (34984) 0-1 Paesschesoone Stefan - Dom Wim (5169) 0-1 Boons Lucien - Huyck Walter (12661) 0.5-0.5 Benali Slah - Van Vaek G (12581) 0-1
"Wees niet te hard in je verslag", aldus Vic na de afloop van ronde 6. Stefan speelde geweldig: hij kreeg een rustige bischopsopening tegen en kwam goed uit de startblokken. Vic speelde geweldig: hij vermeed een Nimzo-Indiër en schakelde met de doorstoot d4-d5 over op de Ben-oni, hopende op die manier de tegenstander te verrassen. Slah speelde geweldig in een solide dame-indisch achtige opening. Luc was de geweldigheid zelve, probeerde tegen het Schots de Pf5-variant. Ooit was dit het onderwerp van een verhitte discussie tussen de heren Timman en Smyslov in de jaren tachtig. Luc speelde iets minder actief en moest daarvoor een pion geven, maar kon daarmee de stelling nog net in balans houden.
Stefan was ondertussen de kwaliteit verloren door een foefje dat hij overzag en besloot te proberen de stelling onsloopbaar te maken. Slah was ook niet goed wakker, want een Pe5-Lf4 combinatie viel zijn dame op c7 aan na Pg6. Over en uit. Luc hield stand en de tegenstander besloot liever de remise te nemen, dan zijn hand te overspelen. Daarmee redde Luc de eer, want op de twee eerste borden keken de gezichten bedrukt.
Stefan kon net zijn hoofd boven water houden tot de 41ste zet waarop de tegenstander logisch de kwaliteit terugofferde om de stelling beslissend binnen te dringen. Bij Vic hetzelfde verhaal, de Ben-Oni was veranderd in een verschrikkelijk monster nadat Vic een ruil op f3 verkeerd had ingeschat. De daaropvolgende stormaanval overleefde hij ten koste van een pion. Met dame en toren had hij echter uitzicht op remise. Helaas, in tijdnood kon de tegenstander ruil der stukken afdwingen waarna Vic het pionneneindspel onmogelijk kon houden. Een Nieuwjaarsinterclub om vlug te vergeten.
Zilveren Toren 2009
Het is weer zover. In januari start een nieuwe Zilveren Toren. Beveren heeft ingeschreven met een ploeg en het is dus zaak van de plaatsjes gevuld te krijgen. Wie vast, of soms, speelt, gelieve dit door te geven aan stefan (paessche@yahoo.com). Hij zal immers de zilveren toren leiden voor Beveren. Ook wensen kunnen kenbaar gemaakt worden, er wordt in de mate van het mogelijk rekening mee gehouden.
Kersttoernooi Deurne
Met zes waren de Beverenaars afgezakt naar Deurne. Met als voornaamste doelstelling door een derde zege de wisselbeker mee naar huis te dragen. Spijtig genoeg telt deze regel maar indien er geen ander team ondertussen de beker drie maal schaakt. En dus moesten we weer van voor af aan beginnen. Toch begon iedereen met goede moed en Willy met een parkeerboete. Uiteindelijk haalden we drie winstpunten en incasseerden ook drie verliespunten.
Patrick op bord één ontmoette een oude bekende: Alain Talon. Die speelde iets 'nijlpaard'-achtigs met e6, d6, c6, b6, a6 enz. Patrick palmde de vierde rij in. Hoewel bizar is het nijlpaard vrij solide, en kan het -als het wil- nog koppiger zijn dan een ezel. Patrick zag zich genoodzaakt om de dame te geven voor de kwaliteit maar echt lang kon hij het daarna niet meer uitzingen.
Vic zat in een franse opening in een luxueuze positie toen de tegenstander een minder gespeelde variant koos. Maar ook Vic was niet helemaal vertrouwd met de theorie en verkoos een paar mindere zetten boven thematische pointes. Langzaamaan kwam hij in een wurggreep en Frans-spelers weten dat dit meestal het einde inluidt. En zo ook hier.
Stefan op bord drie speelde een Engelse opening en bood een pion aan in het middenspel. De tegenstander weigerde en kwam in een iets mindere stelling terecht. Toch kon Stefan niets maken uit het initiatief, hij berustte pas toen zetherhaling verplicht was op straffe van verlies.
Willy had als tegenstander Laporte, een oude getrouwe schaker. Niet zo sterk, maar met wit verschijnt steevast een Bird op het bord en die opening speelt hij al zijn hele leven lang. Willy had het niet onder de markt, maar besloot zoals altijd voor het scherpste tegenspel en deed een paard op g4 in de aanbieding. Was het correct of niet? Willy oogste wat hij gezaaid had: chaos. En de tegenstander, hij raakte de draad kwijt...
Hendrik had geen gemakkelijk avondje. In het vroege middenspel keek hij al tegen een pion achterstand aan, en het ergste was te vrezen. Hendrik besloot echter tactisch over te schakelen op bier, waarin de tegenstander hem prompt volgde. De beslissende fout, zo bleek in het post-mortem.
Luc zat op bord zes maar had eigenlijk als eerste gedaan waardoor niemand goed zag, wat er eigenlijk allemaal gebeurde op dat bord. Uw trouwe reporter passeerde echter op het sleutelmoment toevallig aan het bord en zag hoe Luc met het listige b4! zijn tegenstander voor voldongen feiten plaatste: een wit paard op d5 (geen vluchtvelden b6 of c7) + een zwarte toren op het laatste vluchtveld d8 = een gevangen loper op a5.
Het doek is gevallen, Johan van Mil is overleden. Twee maanden lang heeft hij gevochten en zijn vrouw en kinderen met hem. Eind vorige week gaf hij de strijd op, als een schaker die weet dat hij verloren heeft. Hij vroeg de artsen de behandeling te staken, waarna hij een paar dagen later op zondag 9 november om 18.45 uur overleed. Johans maatje, ErikaSziva, hield ons allen van Johan's gevecht regelmatig op de hoogte op hun website van de De Beste Zet.
Kampioen van Nederland
Als schaker was Johan van Mil (geboren 26 maart 1959) vooral bekend van de Eindhoven-clan. Rond 1980 struinde hij alle toernooien af, met zijn vrienden Herman Grooten, Frans Cuijpers, RudyDouven, Gerard Welling en Peter Scheeren. Hun finesthour beleefden de jongens in het seizoen 1983-84, toen Eindhoven kampioen van Nederland werd en daarmee het schier onverslaanbare Rotterdam van zijn zoveelste titel afhield. Hun oudere clubgenoot Frans Kuijpers voerde het team aan.
Johan van Mil nam vier keer deel aan het Nederlands kampioenschap. Zijn topprestatie leverde hij in 1991 met een ongedeelde vierde plaats, daarbij onder anderen Van Wely, Nijboer, Brenninkmeijer en Kuijf achter zich latend.
Eindredacteur
Dezelfde Eindhovense vriendengroep stond aan de wieg van het tijdschrift Schaaknieuws. In 1984 werd Schaakbulletin (een blad van vooral Amsterdamse topschakers) opgeheven en vervangen door New in Chess. Twee jaar later besloten de Brabantse vrienden dat er toch een Nederlandstalig blad moest zijn met vooral aandacht voor Nederlands schaaknieuws. Het blad begon heel amateuristisch, maar zo was Schaakbulletin ook begonnen. Ook Schaaknieuws groeide uiteindelijk uit tot een volwassen tijdschrift waar menigeen graag voor schrijft. Van de oorspronkelijke vrienden bleef uiteindelijk alleen Johan van Mil in de redactie over. Hij was er op zijn plaats, niet alleen omdat er een sterke schaker in de redactie moet zitten, maar met zijn taalkundige en journalistieke kwaliteiten was hij ook een sterke eindredacteur.
Boekhandelaar
In 1989 ontmoette Johan van Mil de Hongaarse schaakster ErikaSziva. De twee besloten hun leven met elkaar te delen. Erika voelde zich hier al snel thuis, leerde ook snel onze taal en werd zelfs vijf keer kampioene van Nederland. Samen richtten ze een handel in schaakboeken en materialen op, onder de naam De Beste Zet. Met een kraam stonden ze op vele toernooien, vooral in Brabant en België. Hun bedrijf is ook een verzendhuis, waarmee ze goed inspeelden op de ontwikkeling dat mensen steeds minder naar de boekhandel lopen, maar liever boeken op internet bestellen. Door deze activiteit ging Johan zelf minder schaken en ook Erika gaf er kort na haar vijfde nationale titel de brui aan. Voor de schaakwereld was hun bedrijf een verrijking, ik heb altijd alleen maar positieve reacties gehoord. Iedereen voelde zich aan hun adres direct thuis. Gesprekken aan de kraam waren altijd van een (Brabantse?) gemoedelijkheid die sympathie opriep.
Papa
Eind augustus kwam plotseling het nieuws dat er iets vreselijk mis was. Na een hartoperatie, die aanvankelijk geslaagd werd genoemd, bleek Johan te zijn geïnfecteerd met een zeer agressieve schimmel. Een van zijn benen moest worden geamputeerd en enkele dagen later ook zijn andere. Toen was wel duidelijk dat het einde nabij was, maar Erika deed op haar website verslag van hun strijd op een positieve manier die diepe indruk maakte. Hun zoons Alex en Nico speelden daarbij een centrale rol. Op 26 oktober schreef ze nog: De kinderen zijn met ongelofelijk weinig tevreden. Johan kan twee benen en armen en zijn hersens missen, hij blijft hun papa. Zolang hij maar niet doodgaat, want dat is het einde van de wereld. Vier dagen later moest ze toegeven dat ze de handdoek in de ring hadden gegooid.
Voor het jonge gezin is de klap onvoorstelbaar. Ook in de schaakwereld laat Johan van Mil een leegte achter. Op de redactie van Schaaknieuws valt een enorm gat. In de hallen van diverse schaaktoernooien zal zijn eeuwige glimlach worden gemist. Erika blijft bij ons, zij is van het Nederlandse schaakleven gaan houden en zet de handel voort. Met de strijd die ze de afgelopen weken leverde en de manier waarop ze ons allen op de hoogte hield, verdient ze groot respect.
Interclub ronde 3 tem 5
Ronde 3: Beveren - KASK 6-10 Ronde 4: Oude God - Beveren 5-11 Ronde 5: Beveren - Schilde 9-7
Veel commentaar was er niet, maar 'daden voor woorden' zo hielden wijsgeren ons voor. De laatste uitslagen waren helemaal niet slecht voor Beveren. We nesten ons in de top van het klassement momenteel. Tegen KASK beleefden we een minder moment: Patrick speelde dynamisch, gaf een pion voor het loperpaar, maar was daarna iets te nonchalant. Hij gaf een pion weg en dat verdroeg de stelling niet meer. Een rustigere aanpak had misschien meer resultaat opgeleverd. Ook Vic domineerde. Helaas maakte hij een foutje dat de tegenstander toeliet om de stelling binnen te dringen. Luc en Slah besloten al vroeg (en misschien wat te vroeg) tot remise.
Daarna kwam de kentering, eerst tegen Oude God en daarna tegen Schilde. Van die laatste ontmoeting werd het volgende opgetekend. Patrick stond niet zo goed, maar de tegenstander zag niet goed hoe zijn voordeel verzilverd moest worden en besloot tot remise. Vic won overtuigend en ook Willy liet er geen gras over groeien. Met een mooie combinatie won hij de dame. Luc wilde ook in stijl winnen, maar misrekende zich bij het offeren. Maar laten we vooral onthouden, in ware Planckaerts-style: we zijn goed bezig.
Aansluitignen bij club 64 beveren De aansluitingen van de huidige leden worden automatisch verlengd. Zij die hiertegen bezwaar hebben dienen voor 1 december contact op te nemen met Willy Schillemans
Anand behoudt zijn titel
Viswanathan Anand heeft zijn titel van wereldkampioen kunnen verlengen. In de elfde partij opende de Indiër met een kleine verrassing: hij speelde 1.e4 daarbij duidelijk hopend dat Kramnik zou kiezen voor het Russisch, hetgeen quasi geen winstkansen zou opleveren voor Kramnik. Kramnik besloot dan maar om voor een scherpe Siciliaan te kiezen. Iedereen verwachtte dan de klassieke of sveshnikov-variant, maar Anand koos de Najdorf-variant, een opening die hij nog niet speelde voorheen. Misschien niet de beste keuze want langzaamaan kreeg Anand een voordeel, tot Kramnik uiteindelijk zelf remise voorstelde om erger te voorkomen. Anand accepteerde want dit garandeerde hem het titelbehoud.
Tijdens deze match is duidelijk geworden dat Kramnik nog steeds tot de wereldtop behoort, maar dat van de oude garde, Anand duidelijk de overhand heeft. Het gevaar zal moeten komen van de jongere generaties nu. Misschien Aronian, die toch een beetje het zwarte beest van de Indiër is, ofwel van de nog jongere generatie waarbij iedereen dan de naam Magnus Carlssen laat vallen. Wanneer er zo'n match komt, is nog niet duidelijk. Vooral omdat de jonge wolven dan eerst voorbij de Kramniks, Topalovs en dergelijke zullen moeten geraken.
Jeugdschaaklessen van 18:30 tot 20 uur (behalve in juli-augustus), vanaf 20 uur voor volwassenen (behalve in de zomervakantie)
Competitiewedstrijden: thuiswedstrijden gaan door op zondagnamidag 14 uur voor nationale interclubwedstrijden en op vrijdag 20 uur voor de Antwerpse competitie. Raadpleeg de kalender.
Contacteer de club
Druk op onderstaande knop om een e-mail te sturen.