Online verslag van clubactiviteiten schaken in Beveren
23-02-2013
Zilveren Toren - ronde 6
Zilveren Toren ronde 6
Voor de zesde ronde moesten we uitwijken naar Ontmoetingscentrum de Boerenpoort. Luc was ter plaatse en had de zaal al in gereedheid gebracht toen Stefan toekwam met de drank. Weinig later kwamen ook de tegenstanders toe met de melding dat er een forfait was op bord 4. Luc moest dus niet spelen, maar gelukkig kwam Willy even langs en konden ze wat tegen mekaar spelen.
Peter opende agressief maar moest al snel ondervinden dat hij niet helemaal 'wakker' was. Hij overzag een schijnoffer toe met schaak. Dat was gelukkig nog niet dodelijk maar het gaf de tegenstander wel een psychologisch voordeel. De stelling was waarschijnlijk nog wel te houden, maar Peter had een off-day en dan loopt alles mis....
Hendrik opende solide en snoepte al vlug een pion met een manoeuvre Lxa7 gesteund door een dame op a1 (en torens op a-lijn eraf). Het draaide er allemaal om of de loper eruit geraakte, maar dat bleek relatief eenvoudig. Al had Hendrik wel de 'verzekeringspolis', drie pionnen tegen stuk moest het echt mislopen. Maar de buit was snel binnen.
Stefan moest langer spelen om het punt te winnen. Na zijn vormcrisis deed de overwinning deugd. De opening was maar zozo, maar in het middenspel offerde hij zijn b-pion voor aanval, en die kon hij mooi afronden met een kwaliteitsoffer op c6 die de hele stelling opensloeg. Het was nog even opletten in tijdnood maar een extra loper werd geofferd voor een eindstelling die niet meer te verliezen was.
Magnus Carlsen won het Tata Steel schaaktoernooi met de monsterscore van 10 uit 13. Daarmee deed hij even goed als het record uit 1999 gevestigd door een supreme Kasparov toen. Nochtans was de laatste ronde allesbehalve een uitje tegen Anish Giri. In een Konings-Indiër zag het er aanvankelijk niet al te rooskleurig uit, maar Carlsen wist net genoeg tegenspel te creëren om het evenwicht (lees: remise) te behouden. Hij lijkt vollledig klaar voor de kandidatentoernooien voor het wereldkampioenschap die in Maart van start zullen gaan.
Carlsen speelde goed schaak, maar de partij van het toernooi was toch Aronian-Anand. Dat vond ook de laatste en terecht. Anand leverde een pareltje af met een blitzwinst in amper twintig zetten tegen Aronian (die toch ook wereldklasse is). Aronian's uitleg na de partij: "ik moet echt m'n openingen beter bekijken."
Geniet mee van Anand trotse uitleg en bekijk zeker de varianten.
Stefan speelde nog eens 1.e4, kwam goed uit de opening maar verzuimde een actieve zet te spelen. En kwam dan minder goed te staan. De ploeg haalde opgelucht adem: de buit is binnen!
Luc heeft tegenwoordig met zwart geen problemen in de opening. Ook deze keer speelde hij solide, en gaf met plezier het loperpaar aan de tegenstander. Die kon daar niet al te veel mee aanvangen en was al blij dat hij kon verhinderen dat Luc drie pionnen won voor een stuk. Hij bood remise aan hetgeen Luc aannam.
Peter zette agressief op tegen een 'hollander'. Dat vertaalde zich in wat druk en de nodige fouten bleven niet uit. Eerst won hij een pion, daarna nog een pion en in alle heisa liet de tegenstander ook nog een stuk instaan. Peter accepteerde de gulheid van de tegenstander en leidde met vaste hand naar winst.
Ook Willy won. Maar dat ging niet vanzelf. De tegenstander zag een listig schijnoffer dat hem kansen bood. Willy verdedigde echter stug en greep langzaamaan het initiatief met langetermijn voordelen. De tegenstander kwam steeds meer in tijdnood en haalde de 40ste zet niet.
Stefan was ondertussen in de tijdnoodfase gekomen en probeerde wat muziek in de stelling te krijgen. Maar meer dan een eindspel loper tegen toren zat er niet in. En dat maakte de tegenstander keurig af.
Maar zoals gezegd de buit was al binnen. De ploeg wint alweer!
En opmerkelijk... koploper CRELEL verloor bij Brasschaat met 3-1. Zie bijlagen.
Interclub ronde 8 De achtste ronde zag Beveren, net als Sven Nys in Louisville, winnen.Op de laatste twee borden spatte de overmacht eraf. Zowel Luc als Peter wonnen vrij snel en beiden indrukwekkend. Luc had al vrij snel een stuk meer en ook al waren er verwikkelingen: hij hield het hoofd koel en haalde de buit binnen.
Peter maakte het nog mooier af. Na een solide opening werd een echte koningsaanval uit de oude doos opgezet. Allerlei stukken dartelden rond de witte koning die in stijl afgemaakt werd met enkele krachtzetten. Een verbouwereerde tegenstander moest opgeven.
Ook Willy had met wit stevig initiatief en het leek alsof het eindspel iets beter zou zijn. Maar de tegenstander slaagde erin om te compliceren en net het evenwicht te behouden. Remise was een logische uitslag.
Stefan had een zwaar dagje en kon met zwart niet veel klaarkrijgen. De tegenstander kwam vlot uit de opening en behield heel de partij het initiatief. In het middenspel leek het alsof Stefan wat tegenspel kreeg, maar dat ging ten koste van een pion en die brak in het eindspel zuur op. Het eindspel stond volledig verloren, maar de tegenstander zag niet hoe hij het zou kunnen winnen en nam genoegen met remise.
De derde keer was niet de goede keer. Tegen Deurne verloor Beveren met 3-1. Nochtans leek het allemaal zo goed te lopen. Luc had zijn favoriete opening op het bord, maar het middenspel bevatte net één truukje te veel.De boze geest,, lees: blunder, die rondwaarde landde even bij Luc en hij speelde het zetje dat niet mocht. Hij moest al snel opgeven en lijdzaam toezien hoe ook de anderen afzagen.
Ook Hendrik had een vertrouwde opening op het bord. Een vrij wilde stelling kwam op het bord waarbij beide spelers tamelijk veel damezetten deden. Het voordeel was ergens en nergens en Hendrik besloot om deze keer niet te veel te wagen. Een wijze beslissing waarschijnlijk.
Stefan won een pion in de opening, ook een opening die hij wel kende. Hij besloot om die pion terug te geven om zo een toren in te sluiten. De tegenstander trapte erin en moest uiteindelijk een toren voor een loper geven. Stefan dacht daarmee dat de kous af was, en de volgende zet presenteerde de tegenstander hem met een niet op te lossen probleem. Hij probeerde vergeefs het eindspel te winnen. Waar de geest langskwam en het juist mis ging, en remise bleef, was in het postmortem nog niet duidelijk.
Peter tenslotte zette sterks op, tegen zijn eigen opening. Maar ook hij kreeg bezoek van een boze geest waardoor hij een mat in twee miste. Desalniettemin bleef hij actief staan, maar vooruitgang boeke was moeilijk. Dus de koning erbij halen. Dat bleek een vergissing van jewelste want de koning bleek zwakker dan gedacht en leidde tot stukverlies. De kwade geest kon tevreden terugkijken. Hij had zijn werk goed gedaan.
Elke schaker met enig allure weet dat ergens van kerst tot mid-januari, het Wijk aan Zee toernooi plaatsvind. Dit traditiegetrouw ijzersterk bezet toernooi heeft dit jaar de 75ste editie van zijn bestaan en is daarmee een van de absolute toppers in de schaakwereld.
Vooral vanwege zijn gezellige atmosfeer zakken grootmeesters uit alle windstreken naar het godverlaten Wijk aan Zee af. Op invitatie weliswaar, en menig grootmeester beschouwt zijn carriere als 'geslaagd' als hij voor dit toernooi een uitnodiging ontvangt. Hij weet dat hij dan de degens mag kruisen met de crème de la crème van het schaakwereldje. En de organisatoren nodigen ook de grootmeesters met een aantrekkelijke (lees: aanvallende) speelstijl.
Ook dit jaar is dat niet anders en wie de lijst van grootmeesters in de gesloten groep overloopt, ziet dat direct. Naast enkele Nederlandse coryfeëen die een kans krijgen (maar Van Wely, Sokolov, Giri, L'Ami kan je bezwaarlijk beginners noemen), is er Magnus Carlssen (nummer één van de wereld), Viswanathan Anand (de wereldkampioen), Levon Aronian ("de meest gevaarlijke speler met wit") om de belangrijkste te noemen.
Ronde 2 begon met wat geharrewar. De elektronische klokken bezorgden ons wat troubles en de batterijen lieten ons in de steek. Althans de batterijen van de klok van eerste bord Willy. Toen dat uitgeklaard was, kon er geschaakt worden.
Willy zette de partij stevig op. Zijn tegenstander verdedigde iets te fervent waardoor hij vrij makkelijk het initiatief nam. Na een simpele paardvork won hij een toren. De tegenstander kon nog tegenspartelen, maar moest zich in zijn lot schikken.
Ook Luc boekte al snel materiaalwinst. In het middenspel creëerde hij voldoende complicaties waarin hij zich op z'n gemak voelde en de tegenstander wat minder. Uiteindelijk was de moeilijkste fase van de partij om pat te vermijden toen hij twee lopers extra had.
Stefan's opening ging volledig de mist in. Stefan wou geen Ke8-d8 spelen (wat waarschijnlijk wel goed was) om een paard op c7 te beletten, rokeerde en offerde een pion. Het bleek allemaal niet zo goed, en toen de toestand stabiliseerde, was het witte voordeel overduidelijk. Compliceren van het spel, was een mes dat aan twee kanten sneed, en opgave was het gevolg.
Hendrik kreeg een theoretische variant van de Caro-Kann hoofdvariant voorgeschoteld, waarbij zwart na afruil van de witveldige lopers zijn dame op a6 posteerde. Het zag er wat vreemd uit, maar blijkbaar nieuwste ontwikkeling van de theorie. Hendrik koos -gelukkig, zoals hij het zelf stelde- niet de kritieke voortzetting maar kon het evenwicht houden. Hij kwam wel in geweldige tijdnood (nog twintigtal zetten in zes minuten te doen). De tegenstander speelde op zijn tijdnood. Maar het enige resultaat was het ontstaan van een eindspel van paard tegen slechte loper. Dat is een kolfje naar Hendrik's hand.
De openingsronde vond plaats op vrijdag 11 januari in het fort
van Merksem waar alle ploegen hun eerste ronde afwerkten. Met Beveren mochten
we het opnemen tegen Westerlo 3.
Hendrik speelde op het derde bord en kon
gelijke trend houden. Na afwikkeling van enkele stukken en de dame stelde
Hendrik remise voor dat door zijn tegenstander aangenomen werd. Na analyse
bleek Hendrik een pionnen eindstelling
in te gaan met 1 pion winst.
Lucien speelde een zeer solide partij
waarbij zijn tegenstander een beetje druk uit oefende op de
koningsvleugel.Lucien kon alles goed
onder controle houden en op het gepaste moment toeslaan met winst tot gevolg.
Willy had het in de opening zeer lastig
waardoor het leek dat hij een op hol geslagen paard had. Willy kwam dan ook
niet goed uit de opening en zijn
tegenstrever kon heel wat druk uitoefenen waar Willy het heel lastig mee had.
Naarmatehet spel vorderde kon Willy
enkele pionnen buit maken. Zo bood Willy regelmatig een dame ruil aan waarop
zijn tegenstander niet in ging. Toen Willy nog eens zijn dame aanviel deed zijn
tegenstander dat ook bij hem, maar Willy hield het hoofd koel en sloeg met zijn
dame een toren van zijn tegenstander waarmee hij een toren voor kwam. Zijn
tegenstander gaf dan ook direct op.
Peter kwam
goed uit de opening en kon wel wat druk geven. Toch kon hij deze druk niet
aanhouden en na afwikkeling van verschillende stukken moest Peter nog opletten,
hij besloot dan ook op safe te spelen en kon zo remise houden.
Zo zijn we goed begonnen in de Zilveren
Toren competitie, aldus verslaggever Peter. De uitslagen per bord:
Epicure was de bezoekende ploeg. Een ploeg die zeker nog kans maakt op de titel. En dat mochten we ondervinden, zoals Willy het zei: ze speelden bijzonder origineel, wat vaak voor verrassende wendingen zorgde.
Stefan had zich voorbereid met wit maar de tegenstander rook lont, of wou gewoon origineel spelen. Stefan offerde een pion terug die de tegenstander niet onmiddellijk aannam (hij wou het loperpaar behouden). De stelling werd complexer en ging naar een eindspel, toren en loper tegen toren en paard, daarna loper tegen paard. Stefan hield alles goed dicht en haalde remise.
Daarvoor hadden ook Luc en Peter al remise binnen. Alles behalve salonremises. Bij Luc was het een dode remisestand na complex middenspel waarbij Luc zijn favoriete opening kon spelen. Hij is dan toch wel 100 elopunten sterker. De tegenstander zag geen winstkansen meer en bood remise aan. Bij Peter was het middenspel mogelijks nog complexer. Volgens Peter had hij de verkeerde pion genomen, waardoor de tegenstander te veel tegenspel kreeg en uiteindelijk nog remise kon halen na een bijzonder agressieve - maar waarschijnlijk iets té agressieve- opening.
Willy had de kwaliteit gewonnen en iedereen verwachtte dat hij zou winnen. Met de twee torens tegen toren en paard en een boel centrumpionnen was het toch niet zo simpel. Uiteindelijk werd het ook remise gegeven, maar hier was het evenwicht wel degelijk verbruiken. Mathematisch gewonnen, zoals Willy stelde, maar na 5 uur spelen betekent dat niets meer.
Een mooi gelijkspel waarbij we toch op elk bord zo'n honderd elopunten achterstonden.
Samen met de nieuwjaarswensen: de elo van januari. Heel wat verschuivingen in onze club. Dus best efkes bekijken zodat je niet aan een verkeerd bord gaat zitten. Niet tevreden met wat je ziet? Tijd om die goede voornemens ten uitvoer te brengen en die theorieboeken weer van onder het stof te halen ;-)
Voor de dertigste editie van het VDK Kersttoernooi van schaakclub Artevelde, waren Peter en Luc de Beverse afgevaardigden. Zij kwamen terecht in een gezellig schaaktoernooi met zo'n 30 deelnemers. Zoals bekend is het naief om af te gaan op de elo-sterkte van de deelnemers, want de traditie wil dat het steeds de underdog of outsider is die wint in Ertvelde.
Ook Luc's zonen, Patrick en Bert (ex-Beveren) waren van de partij en zij speelden een beslissende rol in het toernooi, en eindigden ook tweedes en derders na de winnaar Philip Lemmens. In de tweede ronde won Luc van Bert. Die liet evenwel de moed niet zakken want in de laatste ronde mocht hij tegen de koploper en bij winst won hij het toernooi. Helaas remise.
Luc moest verder zich goed weren om zijn drie welverdiende punten te laten optekenen (hij werd twintigste). Peter deed het net beter en werd zestiende. De volledige uitslag in bijlage en op de site van Artevelde: http://www.sk-artevelde.be
Op 21 december vond het 51ste Kersttoernooi plaats in Deurne. Zoals altijd met een aantrekkelijke formule: je speelt één partij tegen een tegenstander van gelijke sterkte. Het behaalde puntenaantal wordt bij dat van je 5 ploegmakkers geteld en de ploeg die de meeste punten behaald is de winnaar. Voor deze editie was dat TSM die slechts twee remises moesten toestaan. Zie de uitslag in bijlage.
De Beverse afvaardiging bestond uit Stefan, Willy, Hendrik, Peter, Luc en Norbert. Peter en Stefan wisten hun partij te winnen, Norbert en Willy maakten remise, en Hendrik en Luc verloren. Daarmee deden we iets slechter dan andere jaren, maar nog altijd een mooie 7de plaats en kapitein Peter mocht voor dat zwoegen een set schaakstukken in ontvangst nemen. In bijlage vind je enkele sfeerfoto's.
Als bijlage vinden jullie de uitnodigingen voor de 3 eindejaarstornooien in Ertvelde: - het VDK Kersttornooi voor de jeugd op 26 december 2012; - het Open VDK Kersttornooi van 27 tot en met 30 december 2012; - de VDK Blitz op 30 december 2012.
Het bestuur van SK Artevelde hoopt jullie massaal te mogen verwelkomen!
Luc kreeg
een zeldzame opening tegen en pakte het solide aan. Het leek op een Engelse
variant waarin hij voortdurend kleine dreigingen had. Het materialiseerde
echter niet en uiteindelijk werd tot remise besloten in een uitgespeelde
stelling met ongelijke lopers.
Hendrik had
van hetzelfde laken een broek. De Aljechin verdediging van de tegenstander
stelde hem voor wat problemen. Hij verbruikte vrij veel tijd, maar had een goede
stelling. Althans, totdat hij besloot om f2-f4 te spelen, en een tactisch
grapje overzag. Daarna probeerde hij nog het evenwicht te herstellen door
dynamisch spel maar een ver opgerukte pion en tijdnood deden hem de das om.
Stefan kwam
goed uit de opening en had een licht voordeel in het middenspel. De
tegenstander besloot toch tot een stukoffer dat uiteindelijk niet helemaal
zuiver op de graat bleek te zijn. Tijdens de partij had Stefan de winnende (?)
voortzetting wel gezien, maar besloot tot een veiligere aanpak. Die garandeerde
gelijk spel maar ook niet meer.
Peter veroverde
al vroeg een pion en gaf die niet meer terug. Integendeel, stelselmatig bouwde
hij zijn voorsprong uit terwijl de tegenstander lijdzaam moest toezien. Ook
hier kwam er tijdnood aan te pas, en Peter moest zijn grip wat lossen. Hij haalde
echter de veertigste zet met twee dames, en kon dan rustig iets te drinken gaan
halen, alvorens het karwei af te maken.
Schaken zoals het hoort: kerstbomen In het clubblad van Malpertuus-Club 64 verscheen al een stukje van de column "Schaken zoals het hoort", geschreven door Jos (we danken hem voor zijn inzending). In de bijlage geeft Jos zoals belooft nog wat extra materiaal mee over zijn artikel over kerstbomen. Voor de die-hard schaakfan die er niet genoeg van krijgt.
We kijken al uit naar het volgend artikel van Jos.
Interclub ronde 5: Beveren - Leuven Luc zorgt steevast voor punten. Als het niet met geweldige offers is, dan op andere manieren. Nochtans was het deze keer de Sint die hem het punt cadeau deed. Peter zette zijn tegenstander als snel enkele problemen voor. En toen die iets te gretig was, strafte Peter dat genadeloos af.
Hendrik had een vertrouwde stelling op het bord en al snel kwam hij in het voordeel. De tegenstander had één truukje en daar tuinde Hendrik spijtig genoeg onmiddellijk in. Een venijnig tussenzetje, nochtans de specialiteit van Hendrik, had dit allemaal kunnen voorkomen.
Stefan kwam goed uit de opening en won met twee tactische grapjes, telkens een pion. Eén daarvan moest hij afgeven, maar hij deed dat zo dat de zwarte stukken in lamlendige posities stonden. Er werd afgewikkeld naar een pionneneindspel dat makkelijk gewonnen was: 3 tegen 3 op de koningsvleugel, maar Stefan had nog een extra a-pion.
Verslag door Peter. Voor deze
4de ronde hadden we een verre verplaatsing naar Luik. En met z'n
vieren vertrokken we op tijd om daar een goede partij te spelen.
Norbert speelde zijn favoriete Bird-opening en kon hiermee zeer lang gelijke trend houden. Doch in het eindspel stond zijn tegenstrever iets beter en Norbert moest zijn
loper geven voor een doorgebroken pion wat een te hoge kost was.
Lucien speelde een zeer solide partij.
Waarbij hij alles goed gesloten kon houden. Na alle stukken te hebben geruild
kwam Lucien met 1 pion minder in een pionneneindspel. Maar door een foute koningszetvan Lucien kon zijn tegenstrever
doorbreken met een pion die niet meer te stoppen bleek.
Peter speelde het damegambieten kwam goed uit de opening met een extra
centrumpion. Dankzij het sterkeloperpaar kon hij zijn tegenstrever onder druk
houden door diens dame voortdurend onder schot te houden. Uiteindelijk remise, maar na analyse bleek Peter toch kansen te hebben gehad op winst.
Willy kreeg de tegenstrevermet de hoogste elo punten voor zijn
rekening. Hij moest zeer zware druk op zijn koningsvleugel verduren en alles uit
de kast halen om de aanval tegen te houden. Daarmee verloor hij veel tijd, met
als gevolg dat hij een slechte zet deed in tijdnood waardoorWilly in een verloren stelling kwam te
staan.
Wereldkampioenschap vrouwen Het FIDE Womens World Chess Championship 2012 vindt plaats van 11 november tot 2 december in
Khanty-Mansiysk (Rusland). Het Chess tv kanaal zal dit uitzenden in het engels becommentarieerd door GM Khalifman. De site is http://chesstv.com/broadcasts/96
De officiële webpage is http://chess2012.ugrasport.com/
Het toernooi heeft een wat speciale formule. Het kampioenschap is een knockout toernooi met een vrij snel tempo: 90 minutes voor de eerste 40 zetten, en 30 minuten tot het einde met telkens 30 seconden per zet erbij (increment). 64 deelnemers startten, waaronder ook wereldkampioene Hou Yifan. Zij speelt volgend jaar een match tegen de winnaar, of in het geval dat zij wint, tegen de runner-up. Foto hieronder: de wereldkampioene.
Jeugdschaaklessen van 18:30 tot 20 uur (behalve in juli-augustus), vanaf 20 uur voor volwassenen (behalve in de zomervakantie)
Competitiewedstrijden: thuiswedstrijden gaan door op zondagnamidag 14 uur voor nationale interclubwedstrijden en op vrijdag 20 uur voor de Antwerpse competitie. Raadpleeg de kalender.
Contacteer de club
Druk op onderstaande knop om een e-mail te sturen.