3 tomaten (ofwel voor een feestelijker effect een halve kg minitomaatjes)
1 teentje look
visbouillon
witte vis naar keuze
snipper de ajuin, laat zachtjes bakken in de pan ( ik kies voor olijjfolie maar boter is net zo goed) terwijl je de tomaten in grove stukken snijd en bij in de pan gooit even omroeren, visbouillon bijstrooien ( ik kies voor poedervorm en neem 2 koffielepels) de look fijnpersen of in fijne schijfjes als je van look houdt. Nu moet je een beetje water toevoegen als je droge tomaten had anders zou er nog voldoende vocht moeten zijn om een sausje te vormen. de vis in stukken snijden en op de saus leggen deksel erop en 10 minuten laten smullen maar.
Dit is lekker met tagiatelli of torselli
ook puree (en ja als je ni graag kookt de diepvriespuree van lutosa en ook die van de aldi zijn lekker) is een succes.
6 paprika's rood geel of oranje (geen groene die zijn in soep wat bitterder)
2 ajuinen
2 courgettes
2 teentjes look
6 blokjes bouillon (eigen keuze ik hou van kip)
peper ( ik kies voor gemalen zwarte peper)
De zaadlijsten uit de paprika's halen voor wie een gevoelige maag heeft ze schillen (makkelijkste met een dunschiller) in grote stukken in de pot.
Ajuinen schillen en in 8 snijden in de pot, look schillen en in de pot samen met de bouillonblokjes.
courgetten schillen in stukken in de pot nu alles onder water zetten en 25 min laten koken, mixer erin en klaar.
extra:
1) een beetje currypoeder maakt dat deze soep je sneller opwarmt op koude dagen.
2) bij het afkoelen ze invriezen in porties die je werkelijk gebruikt per keer (bv hier eet ik een kleine kom men dochter ook en men man een grote dus ik vries per liter in.
3) als we direct van de soep willen eten gebruiken we vaak vermicelli en balletjes in de soep dan neem ik 1 liter uit de grote pot zodat die al kan afkoelen en kook ik in een kleinere pan de soep nog even op met soepballetjes en vermicelli.
4) als je vermicelli op is kan je evengoed gewone spagetti in stukjes breken.
Ik ben een voorstander van seizoensgroenten, niet omdat ik de trend wil volgen maar als je op je geld moet letten is dit een handige manier om te besparen.
Persoonlijk kijk ik graag rond naar promoties, bulkaankopen, en groentenpakketten.
In groenten en fruitwinkels zoals vb Cools zie je dat er hard wordt ingespeeld op deze groenten en dat deze in het hoogseizoen spotgoedkoop zijn. Ook boeremarkten spelen hierop in kijk dan vooral naar die kleine kraampjes waar ze maar een paar soorten bijhebben. Dit zijn vaak lokale kwekers die een centje bijverdienen op de productiepiek van bepaalde groenten.
bv als ik een promo zie van paprika 1 kilo koop ik een paar kilo. paprika is een groente die goed bewaard in de groentenschuif van de koelkast. vergeet niet je koelkast op 4 of 5 graden te zetten, dit verlengt de bewaarperiode van alle voedingswaren.
Ik maak soep van de paprika, en nog een seizoensgroente op deze moment is courgette. deze combineren goed in soep en gemixt merk je niet eens dat er courgette inzit. Een ander deel van de paprika versnijd ik in stukken en vries ik in.
zo heb je de volle smaak en kwaliteit waar je de rest voor het jaar veel geld voor betaald.