Aan het woord is Leo Bormans, auteur van de bestseller The World Book of Happiness en hoofdredacteur van Klasse. Voor deze man trotseerden donderdagavond 16 december zon tweehonderd mensen een Genkse sneeuwstorm richting Europlanetarium. Ze leerden er louter door hun aanwezigheid dat ze gelukkigere mensen zijn: omdat ze iets doen, buiten komen en iets willen veranderen.
Een man met een boek en een verhaal
Iedereen is er naar op zoek, velen vinden er stukken en brokken van, maar wat maakt ons precies gelukkig? Leo Bormans vroeg het aan 100 geluksprofessoren uit 50 landen. Geen dromers en filosofen maar onderzoekers en wetenschappers, van Amerika tot China, van Australië tot IJsland en Japan. Hun kennis en wijsheid verzamelde hij in het unieke boek en internationale project Geluk. The World Book of Happiness.
En met het verhaal van zijn boek landde hij donderdagavond bij de Genkse Humanisten. Hij nam het publiek op een verrassende en actieve manier mee naar de kern van geluk en een positieve levensstijl. Met heel wat tips die bijdragen tot een wereld van geluk, voor onszelf en voor de anderen. Optimisme kan je leren.
Zo leerden we onder meer dat:
de meeste mensen zich nu gelukkiger voelen dan 10, 20 of 30 jaar geleden.
het enige dat je kan veranderen jezelf is. Begin dus niet aan de ander.
50 procent van ons optimisme genetisch is, 10 procent bepaald wordt door omstandigheden en niet minder dan 40 procent aan onszelf ligt en onze manier van kijken naar onszelf en de wereld.
een gratitude journal waarin je elke dag van je leven drie dingen schrijft die je die dag de moeite waard vond, een goed middel is om te focussen op wat positief is.
Vlamingen oude zageventen zijn en we veel kunnen leren van de belastingbetalende Denen
dat geluk dus niets te maken heeft met aantal uren zonneschijn maar met vertrouwen in de ander.
de essentie van geluk samen te vatten is in twee woorden: andere en mensen, andere mensen dus.
ieders gelukkigste moment - en we deden de test - met vier elementen te maken heeft: het is onbetaalbaar, het gebeurde plots, andere mensen waren in het spel, het verliep in de sfeer van positieve feedback.
het allemaal draait rond enthousiasme
Genkse Humanisten, een enthousiaste club
De Genkse Humanisten startten einde augustus met hun werking als nieuwe Genkse socio-culturele vereniging. De Genkse Humanisten stellen de mensen centraal. Ze willen hen ontmoeten om samen vrij te denken, te zoeken, elkaar te informeren, in discussie te gaan én te groeien. Met plezante en interessante activiteiten willen de Genkse Humanisten de genkenaren verrassen met een andere kijk op het leven: het humanisme. Dat gebeurde in de eerste activiteiten met het standbeeld van de denker op de zondagsmarkt en met de opleiding filosoferen voor kids.
Met Bormans organiseerden de Genkse Humanisten hun eerste grote activiteit. En het was meteen een schot in de roos. Phaedra Rousselle, voorzitster: Met Bormans haalden we een belangrijk spreker en vooral een belangrijk thema naar Genk. Weten dat je als mens je geluk zelf in handen kan nemen en niet overlaat aan één of andere god of situatie is de kern van het humanisme. We willen allemaal gelukkig zijn. Bormans gaf tientallen tips om dat zelf in de hand te nemen! En dat doen we ook met onze jonge organisatie. Op naar de volgende activiteit: Darwindag op 12 februari.
Joke Quintens