Als Toekomstige leerkracht natuurwetenschappen en aardrijkskunde vind ik wetenschappen zeer interessant en belangrijk, één van de fundamentele onderwerpen in biologie is de evolutietheorie.
Evolutietheorie is niet een van de makkelijkste lessen om te geven, wegens dat de effecten van evolutie niet dagelijks zichtbaar maar zijn maar over honderd tot wel duizend jaren zichtbaar.
Hoe zou een leerkracht best met de lessen evolutie en zijn complicaties mee omgaan?
31-03-2019
Hoe begint best een leerkracht met de evolutietheorie uit te leggen?
Evolutie is namelijk een complex onderwerp die jongeren zich moeilijk kunnen inbeelden. Leerkrachten beginnen meestal vanuit de leefwereld van jongeren, hoewel het hier wat moeilijker is. Omwille dat meeste jongeren van de evolutietheorie zeer weinig van gehoord hebben, het enige dat ze misschien gehoord hebben is dat ze afstammen van apen. Wat ook fout is want we zijn namelijk apen.
Volgens Patrick Reygel is dit een vraag die niet zelden gevraagd wordt aan wetenschappers omdat ouders ook het niet makkelijk vinden om de vraag 'van waar komt de mens' te beantwoorden. Meestal geven ze een antwoord die overeenkomt met hun religie. Als leerkracht lijkt me het zeer lastig om hiermee te beginnen. Op een blog in quora werd er gevraagd hoe christelijke biologie leerkrachten zich voelen wanneer ze les geven over de evolutietheorie. Meeste leerkrachten geven dan in het begin van de les uitleg dat er een groot spectrum van antwoorden zijn voor de vraag 'van waar komt de mens' en dat de komende lessen het wetenschappelijke antwoord is. Andere leerkrachten vermijden de evolutie van de mens geven liever de evolutie van andere dieren als voorbeeld.
Kinderen zijn op school om kennis op te doen. Daar horen ook wetenschappelijke inzichten bij. Daarom leren ze verschillende theorie's zoals: zwaartekracht, arbeid en elektriciteit.
Evolutietheorie hangt ook samen met groot aantal andere biologische waarnemingen, en die ze ook verklaart. Bij het bestuderen volgens de wetenschappelijke methode leren ze ook alles bevragen, durven experimenteren en zelf conclusies trekken. Wat voor mij zeer de beste manier is om het universum waarin we leven te beschrijven.
De evolutietheorie is het wetenschappelijk antwoord van de evolutie van leven en de verscheidenheid aan soorten op aarde via 3 concepten: genetische variatie, voortplanting en natuurlijke selectie.
Charles Darwin en Alfred Russel Wallace worden beschouwd als de belangrijkste grondleggers van de evolutietheorie, Darwin zette zijn verklaring van zijn ontdekking uiteen in zijn boek' On the origin of species by means of natural selection, or the preservation of favoured racesin the struggle of life. Al vrij kort nadat dit boek in de 19 eeuw verscheen, werd de evolutietheorie binnen de wetenschappelijke wereld algemeen aanvaard als verklaring voor het ontstaan van soorten, inclusief de mens. Hoewel Darwin geen verklaring kon vinden voor het bestaan van natuurlijke variatie. De theorie werd vervolgens vervolledigd door genetica.