"It is the way of the world, Baldrick. The abused always kick downwards. I'm annoyed, & so I kick the cat. The cat pounces on the mouse, & finally, the mouse..."
"Ow!"
"...bites you on the behind."
"What do I do?"
"Nothing. You are the last of God's great chain. Unless, of course, there's an earwig around here that you'd like to victimize."
Blackadder illustreert het, zoals steeds, treffend. Mensen profiteren van wie onder hen staan. De wereldeconomie draait daar zelfs op. En ook de voetbalwereld. Is het rechtvaardig dat een club die met meer schulden zit dan het budget van alle Belgische eerste- én tweedeklassers samen nog transfers mag doen? En elk jaar Champion's League mag spelen? Vraag het maar aan Man Utd en Chelsea. En dat grote clubs de kleintjes beroven van spelers van 14-17 jaar?
Recent kloeg het Nederlandse AZ hier nog over. Twee van hun 'jonkies' verkozen de centen van Engelse topclubs. Er wordt al een hele tijd geblaat over een regeling, maar vooralsnog is er geen wol in zicht. En over de jeugd die buitenlandse clubs als Rijsel en Tottenham van Standard gepikt hebben, is op deze blog al één en ander geschreven. Maar ook Standard doet het dus, en trekt jongeren aan van Brussels en Sint-Truiden. En daar zullen die clubs ook wel niet blij mee zijn. Hun sportieve degradatie is een troef en een argument voor Standard, maar toch. Als ik hoor van zo'n transfer, dan denk ik spontaan dat de club een mooie slag geslagen heeft. En als ik dan hoor dat twee van de beste aanvallende talenten van de laatste tien jaar naar grotere Europese clubs gaan, dan baal ik daarvan. Je zou dus kunnen zeggen dat de trend gewoon internationaler wordt.
Omdat ik al wat ouder ben, weet ik nog de tijd - de jaren '80 - dat Anderlecht in België gewoon jaarlijks de sterkste spelers ging weghalen. Nu speelt Anderlecht geen rol meer. De betere elementen kunnen ze, op misschien één transfer per jaar na, niet meer halen omdat voor Belgische talenten gemakkelijk tussen 2 en 5 miljoen gevraagd wordt. Als je de gazetten mag geloven toch. Geen wonder dat onze topclubs niks meer voorstellen in Europa. Het natuurlijk verloop van onze competitie is volledig verstoord. Voer dus maar weer een verse container B- en C-buitenlanders aan.
Het is weer volop tijd voor voorbeschouwingen bij de nieuwe jaargang van de Jupiler Pro League. Zin en onzin over 34 speeldagen die nog moeten beginnen. Ik lees het niet echt graag. Standard krijgt ondanks een Supercup en een sterke match tegen Liverpool niet veel vertrouwen van de betaalde opinisten. Al verwacht ik van de Reds wel een andere match op Anfield.
DE vraag waar ik me aan erger, is deze (of een viariant daarvan): wat is Standard nog waard zonder Michel Preud'homme? Standard haalt iemand binnen met Europese ervaring, een slimme vent van de wereld, iemand die staat op discipline en beter worden, iemand voor wie de lat hoger moet. IK ben daar blij om. Al enkele jaren hoor ik van verschillende kanten dat het voor de topclubs misschien tijd is om eens over de grenzen te gaan kijken voor een nieuwe coach. Maar Club trekt oer-positivo Jacky Matthyssen aan en Anderlecht doet het met jong toptalent Ariël Jacobs. Genk mag geprezen worden voor de doorstroming van zijn coach, maar heeft niet veel tieners en prille twintigers in zijn A-elftal. De aangetrokken nieuwelingen - buitenlanders - zijn gasten in de kracht van hun leven. Gent investeerde naast enkele jonge Belgen toch ook weer in buitenlanders. Standard ook, uiteraard. Dalmat en Nicaise zijn aangepast aan onze cultuur en vergroten de opties. Toch is Dalmat een concurrent voor Dufer (vertrekkend?) en Nicaise voor Dembele (idem?). Geen idee of Benko en Digao. Vergroten ze de opties van de coach of zijn het voorafbetalingen op het vertrek van resp. Jova en Onyewu.
Tegen zowel Anderlecht als Liverpool genoot ik van de agressiviteit en ook het bijwijlen sprankelende korte samenspel. Ook voor de jongeren is Bölöni kritisch. "Geen voetballers", noemde hij ze. En hij heeft gelijk. De Da Silva's, Goreux, De Vriendt, Carcela, enz. komen nog maar net piepen. En als ze niet doorbreken - en dat dwingen ze goeddeels zelf af - dan kunnen ze het alsnog proberen bij Tubeke, Zulte-Waregem of Brussels. En een Standard dat een sterk gezicht laat zien in Europa, dat kan al wat gemakkelijker op beloftevolle én op ervaren spelers afstappen. De trainer heeft dus gelijk. Laat hem maar veeleisend zijn. Aan de spelers om te bepalen of ze boven water willen en kunnen blijven.
Oui, en effet, Axel Bonemme quitte le Standard pour Lille... comme l'a dit El Nino, c'est un '93 qui faisait partie de l'équipe U15 du Standard et de l'équipe nationale, gaucher pouvant évoluer sur tout le flanc... sans doute le joueur le plus convoité du centre de formation avec Mpoku, malheureusement, ils partent tous les deux... il était suivi par MU notamment... faut pas se faire d'illusions à ce niveau là, meme avec un centre de formation au top et un club qui accorde sa chance aux jeunes, il y a quand meme entre 1 et 3 grands talents qui partent chaque année, il y a eu Cavanda, Bruno,... cette année, il y a eu Baloglu, Mpoku et Bonemme... l'année prochaine, ce sera d'autres... c'est comme ca et l'uniformisation législative concernant les jeunes sous contrat reglera en partie ce probleme mais il y aura toujours des départs de jeunes talents à l'étranger...
Et concernant les jeunes qu'on laisse partir où que l'on vend càd Nollevaux, Dachelet, Villano,... c'est dans la logique des choses mais on le remarque parce que l'année passée cela n'a pas été le cas... Pq? simplement parce que l'on a crée une nouvelle catégorie de jeunes, les U21 et donc au lieu de se séparer des jeunes U19 qui n'avait pas encore le niveau pour jouer en A, on les a gardé un an de plus, en espérant peaufiner leur formation et pouvoir ensuite les intégrer au noyau pro cela a été le cas pour Goreux et Kabamba, cela ne l'a pas été pour Nollevaux et Dachelet notamment mais c'est tout à fait normal, c'est un cycle en matiere de formation, c'est l'année passée qui fesait exception à la regle à ce niveau rien de plus...
Voor de niet-franstaligen: Axel Bonemme ('93), linkerflank, verruilt de Académie voor die van Lille, net als tevoren Gianni Bruno en Kevin Mirallas. Triest. En die Franse clubs maar klagen dat ze talenten kwijtspelen aan Engelse... Verder verloren we nu ook nog Baloglu en Mpoku. Standard haalde, da's uiteraard weer de andere kant van diezelfde medaille (niet in het Franse stukje hierboven), jeugdinternationals bij o.a. Kelmis, Brussels en Sint-Truiden.
De tweede paragraaf in het Frans gaat over het vertrek van o.a. Papassarantis, Villano, Nollevaux, Dachelet. Men merkt op dat ze de Académie verlaten omdat de club geen toekomst in hen ziet - een logische evolutie. Binnen afzienbare tijd zijn die +21 i.p.v. -21 en als ze dan te weinig zijn voor het eerste, dan moet je ze kunnen loslaten.
De afgelopen weken had ik contact met Bob Browaeys van de KBVB omtrent enkele vragen waar ik al een tijdje mee zat. Hij verwees me door naar Joost Desender. Deze bezige voetbalbij is lic. LO, met specialisaties in trainingsleer en sport & voeding. Hij is houder van een UEFA A-licentie, coördinatietrainer bij Club Brugge, lesgever voetbal aan de Topsportschool van het KTA Brugge én docent aan de federale trainersschool van de KBVB. En u?
Loop gerust eens langs op http://www.joostdesender.be/introductie.php en u zult zien dat er in België heus nog wel mensen zijn die met kennis van zaken NADENKEN over onze jeugdopleiding. Joost was zo vriendelijk te antwoorden op enkele vragen. Die antwoorden heb ik opgedeeld in enkele stukjes, die u de komende dagen op deze blog zult kunnen lezen.
Mijn eerste vraag was vrij basic en ging over de diplomavereisten voor trainers bij de Belgische eersteklassers. Desender: Er zijn zeker een aantal diplomavereisten. Zo moet het fanionteam van ploegen uit onze 1ste nationale sinds 1 juli 2004 beschikken over minstens één houder van de zgn. UEFA Pro-Licence. Daarbij komen nog één UEFA-A gediplomeerde trainer voor de beloften en vier UEFA-B gediplomeerde trainers: één voor de miniemen, één voor de knapen, één voor de scholieren en één voor de juniores.
Bij Standard worden de trainersposities bij de jeugd dit seizoen ingevuld door José JEUNECHAMPS (U21), Serge KIMONI (U19), Philippe DALLEMAGNE (U17), Thierry VERJANS (U16), Serge VERHEYDEN (U15), Marc SEGATTO (U14), Alex MOZGOVOI (U13), Francis GOFFARD (U12), Thierry WITSEL (U11), Jean PIROTTE (U10A) en Christophe LUNARDI (U10B). Witsel, Lunardi en Segatto behaalden recent hun diploma UEFA A. Maar vermoedelijk hebben dus ook een aantal andere trainers dit diploma.
Mijn volgende vraag ging over onze op het gebied van opleidingen befaamde buurlanden Frankrijk en Nederland. Hoe verhouden we ons tot hen en wat kunnen we van hen (of anderen) nog leren? Desender: Bij de Nederlanders kunnen we het meeste opsteken van hun opleidingsvisie inzake voetbal - het inhoudelijke dus. Ze brengen aanvallend, creatief voetbal met veel lef. En hun jeugdtrainers brengen positief voetbal in navolging van wat de proftrainers brengen en promoten. Nederlanders willen niet alleen winnen het moet ook nog eens met goed voetbal zijn. In België is winnen meestal voldoende. De visie van de Federale Trainersschool leunt zeer dicht aan bij de Nederlandse visie. De implementatie binnen de clubs moet wel nog groeien.
Van de Fransen kan de Vlaamse Overheid leren hoe sport en in het bijzonder het voetbal beter kan gestructureerd kan worden. Het gaat dan om zowel financiële inbreng, algemene ondersteuning, logistieke hulp, het schoolsysteem, enz. Vlaanderen heeft niet echt een sportcultuur. Kijk maar naar onze Vlaamse sportterreinen en vergelijk dat met een aantal projecten in Wallonië. Standard, Moeskroen en Bergen profiteren daar van de vele subsidies. En ook van de Nederlanders kunnen we op dat gebied veel leren. Hoeveel medailles zal Nederland binnenkort halen, denkt u, en hoeveel de Belgen?
Bovendien vind ik dat onze Belgische proftrainers veel te verdedigend denken. De organisatie staat centraal. Niet verliezen is belangrijk. En dat vertaalt zich uiteraard ook naar de jeugdopleiding. Bovendien gaan er veel te weinig centen naar de jeugdopleiding. Een visie hebben op lange termijn, das er vaak nog niet bij. Over dit thema kunnen we een boek schrijven. Misschien geen slecht idee! Het Centre de Formation RLD mag op de cover!
Is Bolleke geschrokken van de staat van het Belgisch voetbal? Best mogelijk, want er vielen dit weekend in dat opzicht enkele interessante vaststellingen te doen. 1) Standard heeft voorlopig niemand laten vertrekken en 2) Bolleke ziet serieuze lacunes in de kern van Standard. Hij wil dan ook 3) versterkingen op het niveau van het eerste team. Als je daarbij optelt dat Standard de regerende landskampioen is (* gelukzalige zucht*), dan zegt Bölöni eigenlijk dat Standard afgelopen seizoen de kampioen van de armoede was. En misschien is daar wel iets van...
Structureel zijn Anderlecht, Club Brugge en Racing Genk momenteel wellicht nog sterker dan Standard. En ook Gent lijkt zich als vaste klant in de top-5 te willen scharen. Standard is lovenswaardig met zijn inspanningen naar jeugd toe, maar je moet geschikte coaches hebben en de échte resultaten manifesteren zich pas 5 à 7 jaar later. Dus 'koopt' het voorlopig jong (Jansens, Kiskaç), laat het doorstromen (Marloye, Moris en Carcela-Gonzalez), en trekt het mannen met ervaring en (hopelijk) sportieve meerwaarde aan (Dalmat en Nicaise). En op Kiskaç (beloftenkern?) na allemaal (minstens) vlot franstalig en aangepast aan onze cultuur. Maar blijkbaar is Bolleke dus toch wat geschrokken van het niveau.
Alleen al daarom is het binnenhalen van een gemotiveerde en capabele coach uit andere, grotere voetballanden een goede zaak. Misschien niet enkel voor Standard, maar voor het hele Belgische voetbal. Als er iets blijkt uit de internationaal belabberde staat van ons voetballandschap, dan is het dat de lat hoger moet. Voor spelers én clubs! België heeft infrastructureel met Euro 2000 gigantisch de boot gemist. En misschien is Bolleke de geknipte man, zolang hij geen 2/12 haalt in zijn eerste wedstrijden...
En de kranten halen nu aan wat ik in een blogstukje een tijd terug al zei: een keeper, één à twee man op links, een centrale verdediger en/of rechtsachter, en misschien een vervanger voor Jova. Want wie zijn min of meer gevestigde A-spelers? Ik tel er 11: Dante, Marcos, Dalmat, IDC, Defour, Fellaini, Mbokani, Nicaise, Onyewu, Sarr en Witsel. Jova schuif ik even terzijde. In de B-categorie zie ik: Espinoza, De Vriendt, Dembele, Dufer, Goreux, Ingrao, Mulemo en Toama. Phibel vind ik maar 'C' en de jongeren Carcela-Gonzalez, Alandson, Alexandre, Kabamba, Marloye en Moris durf ik nog niet te beoordelen. Ongetwijfeld durft Bölöni dat wel en valt de hakbijl. Benieuwd hoe Luciano D hier mee omgaat... De mercato eindigt binnen anderhalve maand.
Normaal gesproken komt deze week Kiskaç, de nieuwe jonge Turkse verdediger, bij de beloftenkern. Hij vervangt er wellicht Phibel, die men wil uitlenen aan een andere eersteklasser. Grégory Servais gaat dan weer testen bij Virton. En normaal gesproken weten we eerstdaags of Falcione, onze jonge goaltjesdief, mag blijven bij Tubize...
Standard wint zijn eerste oefenwedstriijd, tegen Veldwezelt, met 0-5.
Standard begon met: Espinoza, Mulemo, Phibel, Alexandre Da Silva, Goreux, Defour, Fellaini, Witsel, Marloye, Alandson Da Silva en Kabamba. 0-1 aan de rust door een kopbalgoal van... Fellaini. Na de rust konden de rouches doordrukken met de volgende 11: De Vriendt, Marcos, Dante, Sarr, Ingrao, Dufer, Dembele, Nicaise, Dalmat, Toama, De Camargo. Een volledige andere ploeg dus, met wat meer ervaring, die van een 4-3-3 ( of een 3-5-2, afhankelijk van de positie van Goreux) naar een 4-4-1-1 ging. Ik vermoed dat Dalmat of zo hangende spits is gaan spelen.
De Camargo zorgde voor 0-3 en onze twee Franse nieuwelingen Dalmat en Nicaise zorgden met even zoveel kopbaldoelpunten voor de forfaitcijfers. Benieuwd of Bolleke blij was?
Het op jonge leeftijd wegkapen van jeugdspelers door Engelse clubs neemt zorgwekkende vormen aan. Deze mening is de KNVB, de Eredivsie en de Nederlandse topclubs toegedaan. In Brussel waren de partijen woensdag bijeen om te praten over dit gegeven.
Het luiden van de noodklok volgt op het blokkeren van de Europese Unie van de zogenaamde '6+5-regel'. Deze houdt in dat er minimaal zes spelers van de in die competitie geldende nationaliteit meespelen in een elftal. De regel is met name bij de Europese top zeer omstreden, omdat zij in voorliggende jaren veel geïnvesteerd hebben in 'dure' aankopen en jong buitenlands talent. Voor minder kapitaalkrachtige competities als de Eredivisie betekent het niet invoeren van de '6+5-regel' een forse aderlating. Zij verwachten een leegloop van Nederlands talent naar het buitenland.
Om landen als Nederland tegemoet te komen voert de UEFA met ingang van het nieuwe seizoen de zogenaamde 'home grown player'-regel in. Acht van de 25 selectiespelers moeten in eigen land zijn opgeleid. Spelers tussen de 15 en 21 jaar moeten volgens deze regeling drie jaar bij een club uit de eigen competitie getraind en gespeeld hebben. ``De nieuwe regel klinkt sympathiek, maar het heeft inmiddels tot gevolg dat Nederlandse clubs hun beste jeugdspelers alsnog naar Engeland zien vertrekken. Het gebeurt nu alleen nog eerder dan voorheen. Vaak met 14 jaar al", aldus AZ-directeur Maarten Fontein tegenover Telesport, die in Brussel werd vergezeld door Danny Blind (Ajax), Jan Reker (PSV) en Joris van Benthem (Feyenoord).
Frank Rutten van Eredivisie NV onderschrijft de woorden van Fontijn. Volgens hem zijn er mazen in deze regeling, die een overgang van jong talent naar het buitenland alsnog mogelijk maakt. ``Heel jonge spelers een contract aanbieden mag niet. Wat je nu echter ziet is dat Britse clubs piepjonge jochies aantrekken door hun vaders gigantische salarissen te betalen voor een baan als terreinknecht of chauffeur. Het zoontje verhuist dan gewoon mee."
Voilà, dat is 'em. De nieuwe jonge Turkse verdediger die Standard heeft aangetrokken. Mehmet Sarper Kickac - als ik het goed heb. Geen idee of hij in de A-kern begint, maar ik veronderstel van niet. Eerder een wissel op de toekomst. Of het moest zijn dat ze de AZ-toer opgaan met het aantrekken van jonge talenten. Hoewel Standard niet echt een mecenas als dhr. Scheringa heeft. Neeneen, ook LD'O niet.
En Villano verlaat Standard voor een contract van drie jaar bij Tubize. Hopelijk houdt hij het wat uit in eerste klasse, want Tubize is vooralsnog de gedoodverfde degradatiekandidaat. Voor Standard woog Villano letterlijk en figuurlijk te licht, denk ik. Tot op heden heb ik het idee dat Standard de kern goed beheert. "Trimming the corporate fat", heet dat in bedrijfstermen. Kijken welke spelers niet voldoen, en hen dan geen strobreed in de weg leggen. Zo zijn Fred en Villano nu weg. Nog kanshebbers? Ingrao, Phibel en misschien Dembele. Die laatste zou ik zeker naar de toekomst toe betrokken houden bij de club, want volgens mij goud waard voor PR en marketing - een functie die hij prima kan invullen wanneer hij op zijn 36ste zou terugkomen. En hij is pas een zaak begonnen in Luik, als ik me niet vergis. Maar op voetbalgebied was het afgelopen seizoen niet echt denderend - hij bood niks extra's.
Ook daarom lijkt het me dat Standard goed aan het kopen is (voorlopig). Dalmat en Nicaise voor samen ongeveer een miljoen euros, lees ik in de pers. Jongens die ervaring in België hebben, de taal spreken, een wedstrijd kunnen openbreken en beslissen (Dalmat) of leiderschap opnemen en mentaliteit brengen (Nicaise). Bijna-Belgen, eigenlijk. Verder jonge talenten aan lage prijs, waar ze wellicht hun broek niet aan gaan scheuren. Of bereidt Standard zich al voor op nieuwe UEFA-regels?
Een beetje raar misschien, dat ik het tijdens de halve finales van het EK wil hebben over onze vaderlandsche trots: de Rode Duivels. Het is bon ton om met 'onze jongens' te lachen, maar hoeft dat wel? Ik las recent een lezersbrief van een NVA'er die aandrong op een Vlaamse nationale ploeg. Los van het feit of België uiteen moet vallen (zelf denk ik van niet, want als we er al niet in slagen van België samen te houden, hoe verwachten we dan van Europa iets te maken), is dat een behoorlijk stupied idee. Dan krijgen we er van langs van Luxemburg.
Over de wortels van het probleem gaat het wel vaker. Onze jongeren sporten te weinig, ook al omdat ze niet meer veilig (Dutroux en collega's, verkeer) en gezond buiten kunnen, onze jeugdopleiding loopt achter, onze infrastructuur is hopeloos verouderd (GO, Académie RLD!), enz. Maar vooral: we leiden in België geen aanvallende spelers op. De meeste jonge Belgen bij onze eersteklassers mogen vertrekken voor ze een serieuze kans krijgen in het eerste elftal, gebarreerd als ze zijn door buitenlanders. In tweede klasse is het iets beter, maar ook daar is weinig doorstroming naar eerste. Meer nog: Nederlandse eerste- en tweedeklassers liggen voor die jongens op de loer.
Een kleine blik op de topploegen: Standard trok in aanvallend opzicht Fransman Dalmat aan (al twee jaar in België en uiteraard franstalig) en Belgo-Braziliaan Alandson, en liet Marloye en Carcela-Gonzalez doorstromen. Wat daarvan overblijft op 31/8, moet nog blijken. Maar hoe dan ook: drie Belgen en een Fransman.
Anderlecht: een Braziliaan, twee Argentijnen (ik beschouw Colman als een aanvallende speler), en Belg Lamah (min of meer, was uitgeleend).
Club: Dirar (Belgo-Marokkaan) en Vargas (Venozolaan)
Genk: Toszer (Hongaar) en Nemec (Sloveen)
Gent: Nfor (Kameroen, was uitgeleend), Abdulrazak (Nigeriaan), Sorokin (Rus)
En dan hebben we het nog niet over de onbekende buitenlanders die het bij de andere clubs moeten gaan maken. Waar blijven die aanvallende talenten uit tweede en derde? Is het niet willen of niet kunnen? Ligt het aan de spelers of aan de clubs? Iemand?
Standard voegt ook Germain Marloye aan zijn kern toe. Dat maakt voorlopig met Jova, IDC, Mbokani, Marloye, Alandson en Kabamba zes spitsen. Zonder daar Carcela-Gonzalez en Villano bij te tellen, die als hangende spits kunnen spelen. Marloye, een bonkige linksvoetige spits, Alandson en Carcela zullen aan het einde van de voorbereiding geëvalueerd worden, net als verdediger Alexandre.
Op het EK heeft Rusland net Nederland uitgeschakeld. Mijn belangrijkste vaststelling is dat gewoon editie na editie het niveau stijgt. Ik hoorde gisteren Cruyff beweren dat het technisch vermogen van de spelers afneemt ten voordele van het fysieke. Ik ben het daar niet mee eens. Als je ziet onder wat voor druk die spelers staan - in eender welke positie op het veld worden spelers onmiddellijk aangevallen. En met een man op een meter van zich staan die nog (ogenschijnlijk) rustig met een voet op de bal rond te kijken naar een vrije maat. Om dan (vaak) met succes de bal af te spelen. Ook dat vind ik een kwestie van techniek. Ondanks de druk meester blijven over de situatie.
Maar ook de discipline valt me op. Zeker bij de zgn. mindere ploegen. De Russen liepen gisteren het vuur uit hun sloffen en alleen hun linksachter (te lui om hem op te zoeken) liep in de tweede verlenging af en toe uit positie. De nieuwe Standard-coach, Bölöni aka Bolleke, staat bekend als iemand die discipline eist van zijn spelers. Als de kern daarvoor openstaat, dan wachten ons nog mooie tijden. Een nadeel van de huidige staff vind ik dat er betrekkelijk weinig jeugdige impulsen gaan komen. Bolleke en zijn twee assistenten zijn (mits enige overdrijving) niet meer van de jongsten, terwijl een tiental kernspelers 21 of jonger is.
Op footgoal.net staat een leuk interview met Paul-José Mpoku, de jonge 'ster' die ons verlaat voor Tottenham Hotspurs. Hij tekende voor vier jaar bij de club uit de Premier League.
Geboren op 19 april 1992 in Kinshasa en voorlopig nog wonend in Verviers, begon Paul-José op vijfjarige leeftijd te voetballen bij Cornesse. Vervolgens ging het naar Pepinster en Rechain, waar hij als preminiem al speelde bij de provinciale miniemen. Na twee jaar vroeg Walter Voncenzotto, een vroegere trainer bij Standard hem voor een test. En nu, na 3,5 jaar bij de Rouches, gaat het richting Engeland.
Mpoku koos Tottenham naar eigen zeggen omdat ze als eerste écht interesse betoonden. Bovendien heeft hij familie over het Kanaal en kan hij nu op een steenworp van hen gaan wonen. Volgens de jonge speler hadden nog twee andere Engelse clubs interesse, net zoals drie Spaanse, twee Nederlandse, drie Franse en Partizan Belgrado.
Mpoku zal in Engeland in eerste instantie in zijn eigen leeftijdscategorie spelen, met af en toe een optreden in een hogere. Zijn eerste ambitie is progressie maken en binnen 2 à 3 jaar komen kijken bij het eerste. Opmerkelijk genoeg maakt hij zich sterk voor Christophe Dessy, de voormalige directeur van Standards centre de formation. Hij gelooft dat het voor hem zonder Dessy erg moeilijk of zelfs onmogelijk zou geweest zijn om in het eerste te geraken. Toch heeft hij bij Standard veel geleerd van mensen als Dessy, Ivic, Phillipe Dallemagne en Walter Vincenzotto. "Als Axel Witsel, Marouane Fellaini en Yanis Papassarantis (sic) zijn komen kloppen op de deur, dan is dat toch dankzij Christophe Dessy, zonder dat ik daarmee wil zeggen dat de anderen minder goed zijn." Bovendien benadrukte Dessy ook het belang van de studies. "Na elke trimester moesten we hem ons rapport laten zien. Als we slechte punten hadden, mochten we niet meer 's ochtends trainen tot ons volgend rapport. Als het beter ging, mochten we weer aanpikken."
"Standard heeft een goed vormingscentrum, maar het ontbreekt aan geschikte trainers om op een deugdelijke manier jongeren te vormen. Er zijn er, maar niet genoeg. Ik wil de club niet bekritiseren, want ik heb er toch veel geleerd. Trouwens, als Standard mij geen kans had gegeven, had ik nu niet gestaan waar ik ben. (...) Ik denk dat als de club erin slaagt trainers te vinden die echt iets van voetbal kennen, dan zal het echt één van de beste vormingscentra van Europa hebben, want ze beschikken bijna over alles. Er zijn de spelers, er is de infrastructuur. Maar slechts 2 of 3 goede trainers volstaan niet voor zo'n centrum."
Mpoku besluit dat hij niet vergeet dat hij is beginnen voetballen op straat, met jongens als Guerny Lusinga (Seraing Rul), Ilenga Penga (KVK Tienen), Dely Kitoko (Kelmis) en Luis Pedro (Lazio Roma).
Het is niet de eerste keer dat spelers en waarnemers luidop het vertrek van Christophe Dessy betreuren, maar het is één van de eerste keren dat het zo treffend wordt aangegeven. Bölöni kent Dessy van in Frankrijk en respecteert hem naar verluidt ook ten zeerste, maar of dat volstaat voor een passant (want eenjaarscontract), dat is maar de vraag...
Mputu. Herinner je je hoe je als kind iets zo graag wilde dat je er 's avonds in bed niet van kon slapen? En misschien hoorde je ook keer op keer beloftes: "morgen, of misschien overmorgen". Kinderen kunnen hun genot niet goed uitstellen. Een snoepje binnen bereik MOET zo snel mogelijk op. Maar ik denk dat zelfs zij, zoals elke gezonde mens, na verloop van tijd zeggen: "Fuck it!"
De kroonprins van Congo vertikt het voorlopig om naar Standard te komen. Van wat je in de pers leest, is alles in kannen en kruiken. Hij moet gewoon maar ja-knikken en hij kan de vlieger op. Al maaaanden loopt dat vervolgverhaal ondertussen. Als hij zo lang moet nadenken, hoe gemotiveerd is hij dan? Dan liever houden wat we hebben en zien waar we stranden. Laat Carcela-Gonzalez zijn magie maar tonen. Een Luikse held is altijd -haftiger!
Een Mputu in, een Mpoku out? Het kan. Talent José Mpoku is verkast naar Tottenham. Erg jammer, maar onvermijdelijk in het voetbal van vandaag, zeker? Zou er iemand zijn die al die 'dappere' jongeren in het buitenland volgt? Alleen al van Standard zijn dat er ondertussen al twee handen vol, denk ik zo. Opvallend vaak zijn het migrantenjongens - genre Mpoku, Ngombo, en die jongen die een tijdje geleden zijn tegenstander in Spanje van racisme beschuldigde. Hopelijk gaat het ze goed, al bespeur ik er (nog) niet bijster veel in de eerste elftallen van die (vaak Zuiderse) competities. Gianni Bruno koos met Rijsel ook voor een degelijke opleiding. Naast Eden Hazard lijkt hij het goed te doen. Jammer voor ons rouches, maar hopelijk stelt hij het wel!
Dan toch een nieuwe trainer. Mooi zo. Hij gaf een gretige en wat erudiete indruk, Bölöni, met zijn fijne brilletje en net in het pak. Alleen voor die naam moeten we nog een oplossing bedenken, want ik begin al te zweten voor ik hem begin te tikken. Op het Vlaamse Standardforum werd al 'Bolleke' geopperd en daar kan ik me wel bij aansluiten.
Voorlopig gaan we nog niet teveel speculeren - daar is nog tijd genoeg voor. Ik ga wel proberen enkele oefenmatchen mee te pikken. Voor Standard is het belangrijk een trainer te hebben die de lat hoog legt. Fysiek klaar zijn - enter Guy Namurois - en een snelle balcirculatie. De jongeren nog een tandje laten bijspelen, beter laten worden. Zo'n Mehdi Carcela-Gonzalez heeft iets extra, maar hij moet wel het vertrouwen krijgen om het te tonen.
En zoals elke supporter ben ik benieuwd naar de versterkingen. Zeker als je vergelijkt met de andere topclubs (in ruime zin). Anderlecht trekt weer de portefeuille open en haalt zes buitenlanders en Lamah. Club drie buitenlanders en twee ervaren Belgen - min of meer voor de bank. Genk een Braziliaan en een Hongaar in afwachting van meer. Gent haalt Kenny Thompson terug en verwelkomt verder nog vijf buitenlanders en twee jonge Belgische tribunezitters. En bij Standard? Onze lijst met kandidaten voor de trainersstaf is langer dan die met potentiële spelers.
Alandson en Alexander Jansen Da Silva. Het ultieme bewijs van onze multiculturele samenleving. Wait and see. Her en der waren nogal gemengde reacties te lezen, zoals over een gebrek aan karakter. Misschien dat de verandering van lucht hen kan doen doorgroeien. En veelvuldig aangekondigde nieuwkomers Dalmat en Nicaise zijn rijpe jongens, die de taal spreken, België gewend zijn en iets extra kunnen brengen. Nicaise heeft zijn grinta (benieuwd wat bij Sporza volgend seizoen de mot du jour wordt; vorig seizoen grinta, dit jaar was het box-to-box, zeker?) en kan gewoon ook behoorlijk voetballen. Dalmat moet constanter kunnen worden bij Standard, is snel, heeft een passeerbeweging en een schot als... zijn broer Stéphane (zie Youtube). Wordt Dufer het kind van de rekening? Of proberen ze Dalmat als linksmid uit te spelen?
Over de zwakke punten is her en der al voldoende gesproken. Een vervanger als Jova vertrekt, misschien nog een extra spits. Thibaut zou me wel bevallen. In een sterke ploeg moet die wel iets kunnen. Anderzijds: dat dachten we van Roussel ook. Staan achter Dieu, Jova en IDC op de tweede rij: Kabamba, Mehdi, Falcione en uiteindelijk Marloye.
Als Nicaise en Dalmat komen, is het middenveld voor 95% ingevuld. Een Cordaro om op links te spelen, of een liefst Belgisch alternatief zou het plaatje m.i. rond maken.
Ik heb mijn twijfels over de paraatheid van Phibel, al kan ik me vergissen. Vanuit de jeugd lijkt zich niemand onweerstaanbaar op te dringen, maar Alexandre kan zich opwerpen als een alternatief centraal en rechts. Hij vervangt dus min of meer Fred. Hier zie ik toch graag nog iemand bijkomen...
Wat wensen we u toe? Een goede gezondheid voor u en uw geliefden! Een occasionele Win for Life? En zeker Standard kampioen. Zonder dat dit betekent dat we het seizoen daarop met een compleet nieuwe ploeg moeten beginnen...
Anyway, Standard vertrekt vandaag weer naar Portugal. Om te werken. Zelf ben ik een liefhebber van de Algarve. En hoewel ik niet zo'n kitsch- en clichéliefhebber ben, kan ik een mooie zomerse avond in Villamoura wel pruimen, zeker met de vrouw van mijn leven aan mijn zijde. De jachthaven, de tavernes, de ijsjes, de cocktails, de zatte Britse meisjes van melkveeformaat die roodverbrand rondwankelen in veel te kleine outfitjes, zoveel herinneringen.
Afgelopen week viel mijn oog op de website soccertalents.tv. Zoals de naam al suggereert, gaat het om een een website waar talentjes een zgn. demo-reel kunnen plaatsen - een filmpje waarop ze hun voetbaltalenten tonen. Op basis daarvan heeft Feyenoord bijvoorbeeld een jongen uit het Midden-Oosten uitgenodigd voor een stage. Ook uit de VS en Canada staan er heel wat filmpjes op. Mijn eerste spontane gedachte was, waarom Onyewu niet inzetten om die jongeren eens uit te nodigen voor een stage?
Maar er staat ook één filmpje uit België op. Van een Standardspelertje.
http://www.soccertalents.tv/index.php?option=com_talentscout&task=view&videoid=4287
En nu is er helemaal niks mis met ambitie, maar het bijhorende tekstje is er voor mij ver over. Leest u even mee? "Young portuguese soccer player.He is 7 years old and dream of becoming a new Cristiano Ronaldo.He is ready to move anywhere to allow his dream of becoming a professional soccer player comes true.He is learning english for 3 years.Don't hesitate to contact him to tell what you think of him."
Als ze met een snotneus van negen jaar al beginnen leuren, hoef je er niet verbaasd over te staan dat clubliefde vandaag de dag flinterdun is.
Heeft u overigens ook gemerkt dat de media zenuwachtig worden over de windstilte bij Standard? Anderlecht shopt ijverig en ook naar heel wat andere clubs is weer een buslading derderangsbuitenlanders onderweg. Standard promoveert drie jongeren, maar in de media staat dat Standard zonder versterking naar Portugal vertrekt. En ik kan me wel voorstellen dat mensen met ervaring als Renard en Dupré vervangen door drie jonkies niet evident wordt bevonden, maar met die mentaliteit kunnen we nooit jongeren doen doorbreken. Dus: PROFICIAT, STANDARD!
Een nieuw jaar. (Nieuwe) goede voornemens ter vervanging van de oude. Nieuwe spelers bij Standard? Het is ondertussen een cliché geworden, dat duivenhok van Sclessin. Hoe realistisch is het vertrek van spelers uit de huidige kern en waar kan Standard vers bloed gebruiken?
Standard speelt in een vrij klassieke, maar dynamische 4-4-2. Marcos is daar een goed voorbeeld van. Als rechtsachter moet hij de deur dicht houden. Da's taak nummer één. Maar als hij een goede verstandhouding heeft met de rechtsmidden - in dit geval Dufer, dan kan Marcos geregeld oprukken en messcherpe voorzetten voor de pot gooien. Anderzijds, zoals tegen Genk, kan Marcos ook Dufer lanceren. Want ook Dufer heeft kracht en snelheid. En ook hij kan met een voorzet verdedigingen openrijten.
In doel lijkt Standard zijn keuze te hebben gemaakt. 1. Espinoza 2. De Vriendt 3. Soubry. Hopelijk krijgt De Vriendt ook enkele matchen zijn kans...
In de verdediging is Dupré al weg. Hij wordt vervangen door belofteninternational Goreux. Maar MPH ziet de jonge kleurling eerder als een offensieve versterking. Dante, Sarr, Onyewu, Ingrao en Marcos lijken te gaan blijven. Achter de naam van Fred staan meer vraagtekens, hoewel hij het voor mij onder weinig dankbare omstandigheden toch behoorlijkt en met eergevoel heeft gedaan. De terugkeer van Phibel en Mulemo moet de tijdelijke afwezigheid van Sarr (CAN) helpen opvangen. Een polyvalente aanwinst zou in deze sector niet misstaan, maar voor mijn part mag die ook (tijdelijk) uit de beloftenkern komen.
Op het middenveld zijn er een paar geruchten geweest, maar ook niet meer dan dat. Misschien vertrekt de ongelukkige Walasiak. Aangezien die bijn niet in aanmerking is gekomen voor een basisplaats, hoeft die voor mijn part ook niet vervangen te worden. Dan zie ik liever een Villano enkele keren invallen.
In de spits worden Jovanovic en De Camargo regelmatig gekoppeld aan Europese (sub-)subtoppers. Ze vormen een behoorlijk duo dat snelheid, kopbalsterkte en werkkracht combineert. Misschien ontbreekt het een beetje aan opportunisme. Misschien daarop dat een Mputu toch nog wenselijk zou zijn. Een Congolees erin, één eruit? Want dan kan je Lukunku nog weinig meer dan een plaats als vijfde wiel aan de wagen beloven. Mputu, Mbokani, Jova, IDC en Kabamba? Misschien is Sint-Truiden een oplossing? Niet te ver, speelgelegenheid zat EN het kan er alleen maar beter gaan.
Zo fijn om het jaar af te sluiten met een klinkende overwinning op Racing Genk. In tegenstelling tot heel wat van mijn collega-Standardsupporters heb ik niks tegen Racing. Ik vind het knap hoe ze er in Genk in geslaagd zijn op een professionele wijze twee noodlijdende clubs om te vormen tot één club die leeft in de hele provincie. Een professionele jeugdwerking, een leuk stadion, bij wijlen een plezante ploeg (zoals gisteren ). En die hele hetze met Jos Vaessen vind ik de moeite niet om er van wakker te liggen.
En op een bepaalde manier heeft Genk Standard misschien wel een grote dienst bewezen. Als er één ding is dat ik van het Standardbestuur onthoud, dan is het wel dat ze streven naar efficiëntie en effectiviteit. Klinkt logisch misschien, maar waarom doen dan niet alle Belgische clubs het? Anyway, concreet bedoel ik daarmee dat de "kinderroof van Sclessin" een belletje heeft doen rinkelen in Luik. Als Genk aansprekende resultaten kan neerzetten met jonge spelers "uit eigen kweek", waarom zou Standard dan niet stevig investeren om hetzelfde te doen? En akkoord, de eerste jaren blijf je spelers verliezen aan Genk, Anderlecht, Rijsel, enz., maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat die tactiek op termijn rendeert. Ik hoor wel eens zeggen dat ook de Franse clubs diezelfde filosofie aanhangen, maar Europees niet meedoen voor de prijzen. Klopt, maar als Standard zich op het niveau van de Franse clubs kan hijsen, dan ben ik al lang tevreden. En dan spelen de Rode Duivels met elf Luikenaars.
Want laat ons wel zijn. De Rode Duivels kunnen nu al spelen met een middenveld Fellaini-Witsel-Defour. Problemen op de rechtsmidden? Dufer to the rescue. En binnenkort komen Goreux en Kabamba definitief bij de A-kern. Om van Mulemo maar te zwijgen. En van De Vriendt (foto - nu tweede doelman), Ingrao, Villano en zelfs Igor De Camargo. De toekomst kleurt rood, vrienden!
Aan alle frequente bezoekers van deze bescheiden blog: prettig kerstfeest! Niet te zat en veilig thuis. En dat Standard aan het einde van de rit naast kampioen van 2007 ook kampioen van 2007-2008 moge worden!