Oui, en effet, Axel Bonemme quitte le Standard pour Lille... comme l'a dit El Nino, c'est un '93 qui faisait partie de l'équipe U15 du Standard et de l'équipe nationale, gaucher pouvant évoluer sur tout le flanc... sans doute le joueur le plus convoité du centre de formation avec Mpoku, malheureusement, ils partent tous les deux... il était suivi par MU notamment... faut pas se faire d'illusions à ce niveau là, meme avec un centre de formation au top et un club qui accorde sa chance aux jeunes, il y a quand meme entre 1 et 3 grands talents qui partent chaque année, il y a eu Cavanda, Bruno,... cette année, il y a eu Baloglu, Mpoku et Bonemme... l'année prochaine, ce sera d'autres... c'est comme ca et l'uniformisation législative concernant les jeunes sous contrat reglera en partie ce probleme mais il y aura toujours des départs de jeunes talents à l'étranger...
Et concernant les jeunes qu'on laisse partir où que l'on vend càd Nollevaux, Dachelet, Villano,... c'est dans la logique des choses mais on le remarque parce que l'année passée cela n'a pas été le cas... Pq? simplement parce que l'on a crée une nouvelle catégorie de jeunes, les U21 et donc au lieu de se séparer des jeunes U19 qui n'avait pas encore le niveau pour jouer en A, on les a gardé un an de plus, en espérant peaufiner leur formation et pouvoir ensuite les intégrer au noyau pro cela a été le cas pour Goreux et Kabamba, cela ne l'a pas été pour Nollevaux et Dachelet notamment mais c'est tout à fait normal, c'est un cycle en matiere de formation, c'est l'année passée qui fesait exception à la regle à ce niveau rien de plus...
Voor de niet-franstaligen: Axel Bonemme ('93), linkerflank, verruilt de Académie voor die van Lille, net als tevoren Gianni Bruno en Kevin Mirallas. Triest. En die Franse clubs maar klagen dat ze talenten kwijtspelen aan Engelse... Verder verloren we nu ook nog Baloglu en Mpoku. Standard haalde, da's uiteraard weer de andere kant van diezelfde medaille (niet in het Franse stukje hierboven), jeugdinternationals bij o.a. Kelmis, Brussels en Sint-Truiden.
De tweede paragraaf in het Frans gaat over het vertrek van o.a. Papassarantis, Villano, Nollevaux, Dachelet. Men merkt op dat ze de Académie verlaten omdat de club geen toekomst in hen ziet - een logische evolutie. Binnen afzienbare tijd zijn die +21 i.p.v. -21 en als ze dan te weinig zijn voor het eerste, dan moet je ze kunnen loslaten.
De afgelopen weken had ik contact met Bob Browaeys van de KBVB omtrent enkele vragen waar ik al een tijdje mee zat. Hij verwees me door naar Joost Desender. Deze bezige voetbalbij is lic. LO, met specialisaties in trainingsleer en sport & voeding. Hij is houder van een UEFA A-licentie, coördinatietrainer bij Club Brugge, lesgever voetbal aan de Topsportschool van het KTA Brugge én docent aan de federale trainersschool van de KBVB. En u?
Loop gerust eens langs op http://www.joostdesender.be/introductie.php en u zult zien dat er in België heus nog wel mensen zijn die met kennis van zaken NADENKEN over onze jeugdopleiding. Joost was zo vriendelijk te antwoorden op enkele vragen. Die antwoorden heb ik opgedeeld in enkele stukjes, die u de komende dagen op deze blog zult kunnen lezen.
Mijn eerste vraag was vrij basic en ging over de diplomavereisten voor trainers bij de Belgische eersteklassers. Desender: Er zijn zeker een aantal diplomavereisten. Zo moet het fanionteam van ploegen uit onze 1ste nationale sinds 1 juli 2004 beschikken over minstens één houder van de zgn. UEFA Pro-Licence. Daarbij komen nog één UEFA-A gediplomeerde trainer voor de beloften en vier UEFA-B gediplomeerde trainers: één voor de miniemen, één voor de knapen, één voor de scholieren en één voor de juniores.
Bij Standard worden de trainersposities bij de jeugd dit seizoen ingevuld door José JEUNECHAMPS (U21), Serge KIMONI (U19), Philippe DALLEMAGNE (U17), Thierry VERJANS (U16), Serge VERHEYDEN (U15), Marc SEGATTO (U14), Alex MOZGOVOI (U13), Francis GOFFARD (U12), Thierry WITSEL (U11), Jean PIROTTE (U10A) en Christophe LUNARDI (U10B). Witsel, Lunardi en Segatto behaalden recent hun diploma UEFA A. Maar vermoedelijk hebben dus ook een aantal andere trainers dit diploma.
Mijn volgende vraag ging over onze op het gebied van opleidingen befaamde buurlanden Frankrijk en Nederland. Hoe verhouden we ons tot hen en wat kunnen we van hen (of anderen) nog leren? Desender: Bij de Nederlanders kunnen we het meeste opsteken van hun opleidingsvisie inzake voetbal - het inhoudelijke dus. Ze brengen aanvallend, creatief voetbal met veel lef. En hun jeugdtrainers brengen positief voetbal in navolging van wat de proftrainers brengen en promoten. Nederlanders willen niet alleen winnen het moet ook nog eens met goed voetbal zijn. In België is winnen meestal voldoende. De visie van de Federale Trainersschool leunt zeer dicht aan bij de Nederlandse visie. De implementatie binnen de clubs moet wel nog groeien.
Van de Fransen kan de Vlaamse Overheid leren hoe sport en in het bijzonder het voetbal beter kan gestructureerd kan worden. Het gaat dan om zowel financiële inbreng, algemene ondersteuning, logistieke hulp, het schoolsysteem, enz. Vlaanderen heeft niet echt een sportcultuur. Kijk maar naar onze Vlaamse sportterreinen en vergelijk dat met een aantal projecten in Wallonië. Standard, Moeskroen en Bergen profiteren daar van de vele subsidies. En ook van de Nederlanders kunnen we op dat gebied veel leren. Hoeveel medailles zal Nederland binnenkort halen, denkt u, en hoeveel de Belgen?
Bovendien vind ik dat onze Belgische proftrainers veel te verdedigend denken. De organisatie staat centraal. Niet verliezen is belangrijk. En dat vertaalt zich uiteraard ook naar de jeugdopleiding. Bovendien gaan er veel te weinig centen naar de jeugdopleiding. Een visie hebben op lange termijn, das er vaak nog niet bij. Over dit thema kunnen we een boek schrijven. Misschien geen slecht idee! Het Centre de Formation RLD mag op de cover!
Is Bolleke geschrokken van de staat van het Belgisch voetbal? Best mogelijk, want er vielen dit weekend in dat opzicht enkele interessante vaststellingen te doen. 1) Standard heeft voorlopig niemand laten vertrekken en 2) Bolleke ziet serieuze lacunes in de kern van Standard. Hij wil dan ook 3) versterkingen op het niveau van het eerste team. Als je daarbij optelt dat Standard de regerende landskampioen is (* gelukzalige zucht*), dan zegt Bölöni eigenlijk dat Standard afgelopen seizoen de kampioen van de armoede was. En misschien is daar wel iets van...
Structureel zijn Anderlecht, Club Brugge en Racing Genk momenteel wellicht nog sterker dan Standard. En ook Gent lijkt zich als vaste klant in de top-5 te willen scharen. Standard is lovenswaardig met zijn inspanningen naar jeugd toe, maar je moet geschikte coaches hebben en de échte resultaten manifesteren zich pas 5 à 7 jaar later. Dus 'koopt' het voorlopig jong (Jansens, Kiskaç), laat het doorstromen (Marloye, Moris en Carcela-Gonzalez), en trekt het mannen met ervaring en (hopelijk) sportieve meerwaarde aan (Dalmat en Nicaise). En op Kiskaç (beloftenkern?) na allemaal (minstens) vlot franstalig en aangepast aan onze cultuur. Maar blijkbaar is Bolleke dus toch wat geschrokken van het niveau.
Alleen al daarom is het binnenhalen van een gemotiveerde en capabele coach uit andere, grotere voetballanden een goede zaak. Misschien niet enkel voor Standard, maar voor het hele Belgische voetbal. Als er iets blijkt uit de internationaal belabberde staat van ons voetballandschap, dan is het dat de lat hoger moet. Voor spelers én clubs! België heeft infrastructureel met Euro 2000 gigantisch de boot gemist. En misschien is Bolleke de geknipte man, zolang hij geen 2/12 haalt in zijn eerste wedstrijden...
En de kranten halen nu aan wat ik in een blogstukje een tijd terug al zei: een keeper, één à twee man op links, een centrale verdediger en/of rechtsachter, en misschien een vervanger voor Jova. Want wie zijn min of meer gevestigde A-spelers? Ik tel er 11: Dante, Marcos, Dalmat, IDC, Defour, Fellaini, Mbokani, Nicaise, Onyewu, Sarr en Witsel. Jova schuif ik even terzijde. In de B-categorie zie ik: Espinoza, De Vriendt, Dembele, Dufer, Goreux, Ingrao, Mulemo en Toama. Phibel vind ik maar 'C' en de jongeren Carcela-Gonzalez, Alandson, Alexandre, Kabamba, Marloye en Moris durf ik nog niet te beoordelen. Ongetwijfeld durft Bölöni dat wel en valt de hakbijl. Benieuwd hoe Luciano D hier mee omgaat... De mercato eindigt binnen anderhalve maand.
Normaal gesproken komt deze week Kiskaç, de nieuwe jonge Turkse verdediger, bij de beloftenkern. Hij vervangt er wellicht Phibel, die men wil uitlenen aan een andere eersteklasser. Grégory Servais gaat dan weer testen bij Virton. En normaal gesproken weten we eerstdaags of Falcione, onze jonge goaltjesdief, mag blijven bij Tubize...
Standard wint zijn eerste oefenwedstriijd, tegen Veldwezelt, met 0-5.
Standard begon met: Espinoza, Mulemo, Phibel, Alexandre Da Silva, Goreux, Defour, Fellaini, Witsel, Marloye, Alandson Da Silva en Kabamba. 0-1 aan de rust door een kopbalgoal van... Fellaini. Na de rust konden de rouches doordrukken met de volgende 11: De Vriendt, Marcos, Dante, Sarr, Ingrao, Dufer, Dembele, Nicaise, Dalmat, Toama, De Camargo. Een volledige andere ploeg dus, met wat meer ervaring, die van een 4-3-3 ( of een 3-5-2, afhankelijk van de positie van Goreux) naar een 4-4-1-1 ging. Ik vermoed dat Dalmat of zo hangende spits is gaan spelen.
De Camargo zorgde voor 0-3 en onze twee Franse nieuwelingen Dalmat en Nicaise zorgden met even zoveel kopbaldoelpunten voor de forfaitcijfers. Benieuwd of Bolleke blij was?
Het op jonge leeftijd wegkapen van jeugdspelers door Engelse clubs neemt zorgwekkende vormen aan. Deze mening is de KNVB, de Eredivsie en de Nederlandse topclubs toegedaan. In Brussel waren de partijen woensdag bijeen om te praten over dit gegeven.
Het luiden van de noodklok volgt op het blokkeren van de Europese Unie van de zogenaamde '6+5-regel'. Deze houdt in dat er minimaal zes spelers van de in die competitie geldende nationaliteit meespelen in een elftal. De regel is met name bij de Europese top zeer omstreden, omdat zij in voorliggende jaren veel geïnvesteerd hebben in 'dure' aankopen en jong buitenlands talent. Voor minder kapitaalkrachtige competities als de Eredivisie betekent het niet invoeren van de '6+5-regel' een forse aderlating. Zij verwachten een leegloop van Nederlands talent naar het buitenland.
Om landen als Nederland tegemoet te komen voert de UEFA met ingang van het nieuwe seizoen de zogenaamde 'home grown player'-regel in. Acht van de 25 selectiespelers moeten in eigen land zijn opgeleid. Spelers tussen de 15 en 21 jaar moeten volgens deze regeling drie jaar bij een club uit de eigen competitie getraind en gespeeld hebben. ``De nieuwe regel klinkt sympathiek, maar het heeft inmiddels tot gevolg dat Nederlandse clubs hun beste jeugdspelers alsnog naar Engeland zien vertrekken. Het gebeurt nu alleen nog eerder dan voorheen. Vaak met 14 jaar al", aldus AZ-directeur Maarten Fontein tegenover Telesport, die in Brussel werd vergezeld door Danny Blind (Ajax), Jan Reker (PSV) en Joris van Benthem (Feyenoord).
Frank Rutten van Eredivisie NV onderschrijft de woorden van Fontijn. Volgens hem zijn er mazen in deze regeling, die een overgang van jong talent naar het buitenland alsnog mogelijk maakt. ``Heel jonge spelers een contract aanbieden mag niet. Wat je nu echter ziet is dat Britse clubs piepjonge jochies aantrekken door hun vaders gigantische salarissen te betalen voor een baan als terreinknecht of chauffeur. Het zoontje verhuist dan gewoon mee."