Inhoud blog
  • Kerstmis – Nieuwjaarsetentjes
  • Eitjes
  • Aardappelen
  • Welkom
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Restjes... zijn de bestjes
    Lekker, makkelijk restjes verwerken
    17-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom

    Inleiding


    Je hoort het de laatste tijd overal en het is niet echt een probleem van deze tijd maar we worden er ons nu wel meer en meer bewust van : ‘We gooien met z’n allen veel te veel eten weg’.

     

    Mensen van mijn generatie (°1959) zijn grootgebracht met het gegeven ‘dat er niets werd weggegooid’.

    Hoe dikwijls kregen we niet te horen als we ons bord niet leeg aten ‘er zijn zoveel kindjes (er werd toen een ander woord gebruikt maar ‘dat’ nu schrijven valt onder de noemer ‘racisme’, times ther are a changing) die niets te eten hebben’.

    Bij-de-hand-zijnde tieners durfden dan wel eens te antwoorden ‘zal ik dan mijn restje opsturen ?’

    Ik heb dat antwoord ook ooit 1-maal gegeven, dat was mijn slechtste antwoord ooit …..

     

    Mijn mama was een ‘restjesverwerker’, zij had immers de oorlog meegemaakt.

    Telkens wanneer er spruitjes op het menu stonden konden we er donder op zeggen dat we de volgende dag groentesoep hadden met groene, drijvende kometen.

    Ik snapte het nooit…. Na al de moeite die ze gedaan had om de soepgroenten in brunoise te snijden ruïneerde ze de soep met de in boter gestoofde spruiten toe te voegen, die dan in al hun lompe, vieze groene elegantie lagen te schitteren in de soep.

     

    Zoals het soms gaat in de verstandhouding tussen moeders en dochters beloofde ik mezelf om nooit maar dan ook nooit iets met restjes te doen.

    Mijn argument was jarenlang als iemand (meestal de echtgenoot) een opmerking maakte : ‘als jullie alles hadden opgegeten was het ook weg geweest, zoals nu’, bij dat laatste kiepte ik dan heel demonstratief het overschotje in de vuilbak.

     

    Maar toen was toen en nu is nu, bij het ouder worden ben ik ook slimmer (dat gezegde klopt dus echt) geworden en hoe meer ik me bekwaamde in het koken hoe meer ik het belang van zo weinig mogelijk weggooien inzag.

     

    DE kentering is gekomen in de laten jaren ’90.

    Op een terras aan de Schelde waren we vrienden tegengekomen, van het één kwam het ander en we besloten die avond samen te koken en te eten. De echtgenoot pikte thuis ons avondmaal dat al klaarstond op (fricandon met kriekjes) en ik hielp de vriendin haar geplande koude schotel met aardappelsla klaar te maken. Voor de aardappelsla had ik een halve ui nodig en toen de vriendin zag dat ik de andere helft wou weggooien hield ze me tegen, deed het diepvriesvak open en gaf me een plastiek zakje met de melding dat ik de halve ui daarin moest doen bij de rest van de reeds diepgevroren uien.

    Ik herinner me dat ik toen wat onnozel lacherig heb geantwoord : ‘Maar allez L voor een halve ui’.

    L keek me toen een beetje boos, verdrietig aan en antwoordde : ‘Het is duidelijk dat jij het nooit een hele week hebt moeten doen met 750 BF (€ 18,59) voor jezelf en je 2 kinderen, geloof me dan knoop je op alle mogelijke manieren de eindjes aan elkaar’.

    Wellicht één van de weinige ogenblikken dat ik met schaamrood op mijn wangen en mijn mond vol tanden stond… het was een ommekeer in mijn leven !

     

    Ik kan nu nooit meer spruitjes en halve uien verwerken zonder aan Mama en L te denken, ik hoop dat ze een beetje trots op mij is.

     

    Deze Blog is dan ook aan Mama en Vriendin L. opgedragen.



    Wat mogen jullie verwachten ?


    Lekkere, makkelijk tips en tricks om de overschotjes van de dag te verwerken.


    Ik beloof mijn best te doen om elke dag ‘mijn restjesverwerkertip’ te delen met jullie.


    Aangezien ik beter kan koken dan fotograferen en om eerlijk te zijn vergeet ik het meer dan me lief is om een foto te nemen en ook omdat een bord fotogeniek dresseren niet mijn sterkste kant is zullen de foto’s niet ‘je dat’ zijn.

    Als klein excuus durf ik aan te halen dat ik niet over oa een warmtebrug en warmtekast beschik, flauw excuus wellicht maar dat is de enige reden volgens mijn waarom het mij in het restaurant van zoonlief wel lukte en thuis niet.

    De schrik dat het eten na al dat gedresseer koud op tafel komt is groter dan de zin voor esthetiek….. of zoiets.



    17-12-2015 om 00:00 geschreven door Yiayia Dominique  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Welkom 1
    Tags:lekker koken restjes tip trics
    >> Reageer (0)
    20-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eitjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik zie het menig TV kok bijna dagelijks doen : het eiwit van het eigeel scheiden omdat ze alleen ofwel het één ofwel het ander nodig hebben. Wat ze niet nodig hebben gaat in (in het beste geval) in een kommetje en aan de kant.

    Ik erger me dan geel (of wit, naargelang…) dat er raar of zelden (de uitzonderingen bevestigen de regel maar ik kan geen uitzondering bij naam noemen) bij vermeld wordt wat je kan doen met de restjes van de eieren.

     






    Maar eerst een tip of 2 vooraleer je begint te kokerellen in dit geval ‘bakken’ :

    • als er in een bakrecept eieren zitten bedoelt men altijd M(edium) eitjes.  Kleine (small) of L(arge) eieren maken echt wel het verschil tussen een gelukt of een mislukt baksel.

    • Eieren bewaar je altijd buiten de frigo in hun oorspronkelijk doosje, een eierschaal is poreus en absorbeert heel snel en makkelijk de geurtjes in de frigo.

     

    Restjes eiwit :

    • Afgedekt bewaren in frigo - Verwerking binnen de 2 dagen.

      • Als het maar enkele eiwitten zijn en je bent zinnens om een omelet of roerei te maken dan kan je het overschot-eiwit bij de hele geklutste eieren voegen.

      • Meerdere eiwitten kan je omtoveren tot oa. meringues – pavlova – kokosrotsjes (mijn favoriet) of gebruiken in chocolademousse. Ik schrijf dit laatste er met tegenzin bij omdat ik een meer dan ik kan verwoorden afkeer heb van gerechten waar rauwe eitjes in verwerkt zijn. Moeilijk te rijmen met mijn eierverslaving maar ja …. Dus voor mij geen tiramisu – verse mayonaise – chocomousse …. als er rauwe eieren inzitten.

    TIP : vermeld steeds het aantal eiwitten + invriesdatum op het bewaarpotje (ik gebruik de plastiek potjes van salades) zodat je recept klopt.

    • Bewaren in diepvries – Verwerking binnen de 5 maanden

      • Laat de eiwitten ontdooien en gebruik ze als verse eiwitten (zie hierboven). Het lukt echt wonderwel, ik heb het al menig maal geprobeerd.

    TIP : vermeld steeds het aantal eiwitten + invriesdatum op het bewaarpotje (ik gebruik de plastiek potjes van salades) zodat je recept klopt.

     

    Restjes eigeel :

    • Afgedekt bewaren in de frigo – Verwerking binnen de 2 à 3 dagen

      • Als het maar enkele eigelen zijn en je bent zinnens om een omelet of roerei te maken dan kan je het overschot-eigeel bij de hele geklutste eieren voegen.

      • Andere mogelijkheden om eigeel te verwerken zijn oa – om een puree smeuïg te maken – om een bechamelsaus net dat beetje meer smaak te geven – in een liaison (mengsel van room en eigeel) om een soep te binden – in een béarnaise  / hollandaise saus -  om gebak te doreren vooraleer het de oven ingaat – in banketbakkersroom of homemade vanillepudding / crème brulée  – in sabayon …

    TIP : vermeld steeds het aantal eigelen + invriesdatum op het bewaarpotje (ik gebruik de plastiek potjes van salades) zodat je recept klopt.

    • Bewaren in de diepvries – Verwerking binnen de 3 maanden

      • Eigelen diepvriezen vraagt een beetje voorbereiding, het eigeel gaat namelijk bij het diepvriezen kristalliseren waardoor het rubberachtig wordt  (zoals een spiegelei dat net te lang gebakken heeft en niet onmiddellijk geserveerd wordt). Om dit te voorkomen voegen we wat zout of suiker bij de eidooiers, dit zorgt voor een lager vriespunt waardoor er kleinere kristallen ontstaan die minder schade aanbrengen aan de structuur van het eigeel.

        Per 5 geklutste eigelen voeg je 5 tot 6 gram zout of suiker toe.

        Laat de eigelen ontdooien en gebruik ze als verse eiwitten (zie hierboven). Het lukt echt wonderwel, ik heb het al menig maal geprobeerd.

    TIP : vermeld steeds het aantal eigelen + invriesdatum + of het zoute of zoete eigelen zijn op het bewaarpotje (ik gebruik de plastiek potjes van salades) zodat je recept klopt.


    20-12-2015 om 15:09 geschreven door Yiayia Dominique  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Eitjes
    >> Reageer (1)
    18-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Net genoeg aardappelen koken…. Het is niet iedereen gegeven, mij gebeurd het zelden.

    Je kan met de restjes natuurlijk de volgende dag aardappelpuree maken - als je genoeg aardappelen over hebt. Wij lusten het niet : puree van de dag tevoren aardappelen, de smaak is niet hetzelfde volgens ons (mij dus).

    Wat doe ik er dan wel mee ?

     

    Gekookte aardappelen

    De mogelijkheden even op een rij :

    • Invriezen, ik leg de aardappelen naast elkaar en plat in een plastiek zakje, zodanig dat ze ‘individueel’ (zoals dat zo mooi op diepvriesproducten staat) worden ingevroren.

      Gebruik :           

      • Heb je  per ongeluk te veel melk/room in de puree to-be gedaan en bekom je als het ware platte puree ? Neem dan enkele aardappels uit de vriezer,  ontdooi ze in een schaaltje in de microgolfoven, geef ze een behandeling met de pureestamper en voeg bij de platte puree.  Probleem opgelost !

      • Om soepen te binden, aangezien ik toch altijd een aardappel in gemixte soep doe. Laat de diepgevroren aardappelen gewoon meekoken met de rest van de groeten. OPGELET : de bekomen soep is niet meer geschikt om in te vriezen, gezien het afgeraden wordt een product (de aardappelen) 2x in te vriezen

      • Tijdens onze Kretenzische zomer belanden de te veel aardappelen de volgende dag in een slaatje voor de lunch.

      • In mijn papa zijn lievelingsgerecht ‘papa-omelet’ : restje aardappelen bakken – restje champignons bakken – restje rode paprikastukjes bakken + eventuele andere restjes groenten. Alles samenbrengen in een grote braadpan en de geklutste eitjes erover gieten. Lekker !!!!

      • Gewoon bakken in de pan, in de zomer met olijfolie en in de winter met 'smout'.

     

    Puree

    De mogelijkheden even op een rij :

    • Invriezen, ik leg puree op hoopjes naast elkaar en plat in een plastiek zakje / doosje , zodanig dat ze ‘individueel’ (zoals dat zo mooi op diepvriesproducten staat) worden ingevroren.

      Gebruik :

      • Om soepen te binden, aangezien ik toch altijd een aardappel in gemixte soep doe. Laat de hoopjes puree gewoon meekoken met de rest van de groeten.

        Wij zijn gek op stoemp met tomaten en lente-ui (heel lekker bij pekelharing). Restjes van deze stoemp (of van om het even welke stoemp) gaan ook de vriezer in en worden verwerkt in soepen met dezelfde naam en of kleur.

        Dus :     tomatenstoemp in tomaten- / pompoen- / wortelsoep

                       Spruitjes- / spinazie- / savooistoemp in groenten- / spruitjes- / slasoep

        OPGELET : de bekomen soep is niet meer geschikt om in te vriezen, gezien het afgeraden wordt een product (de aardappelen) 2x in te vriezen en de melk in de puree maakt dat de soep sneller zuur kan worden, dus kleine hoeveelheden maken !     


    18-12-2015 om 00:00 geschreven door Yiayia Dominique  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Aardappelen
    Tags:lekker koken restjes tip trics aardappelen
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 04/01-10/01 2016
  • 14/12-20/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs