Inleiding
Je hoort het de laatste tijd overal en het is niet echt een
probleem van deze tijd maar we worden er ons nu wel meer en meer bewust van : We
gooien met zn allen veel te veel eten weg.
Mensen van mijn generatie (°1959) zijn grootgebracht met het
gegeven dat er niets werd weggegooid.
Hoe dikwijls kregen we niet te horen als we ons bord niet
leeg aten er zijn zoveel kindjes (er werd toen een ander woord gebruikt maar
dat nu schrijven valt onder de noemer racisme, times ther are a changing)
die niets te eten hebben.
Bij-de-hand-zijnde tieners durfden dan wel eens te
antwoorden zal ik dan mijn restje opsturen ?
Ik heb dat antwoord ook ooit 1-maal gegeven, dat was mijn
slechtste antwoord ooit
..
Mijn mama was een restjesverwerker, zij had immers de
oorlog meegemaakt.
Telkens wanneer er spruitjes op het menu stonden konden we
er donder op zeggen dat we de volgende dag groentesoep hadden met groene,
drijvende kometen.
Ik snapte het nooit
. Na al de moeite die ze gedaan had om
de soepgroenten in brunoise te snijden ruïneerde ze de soep met de in boter
gestoofde spruiten toe te voegen, die dan in al hun lompe, vieze groene
elegantie lagen te schitteren in de soep.
Zoals het soms gaat in de verstandhouding tussen moeders en
dochters beloofde ik mezelf om nooit maar dan ook nooit iets met restjes te
doen.
Mijn argument was jarenlang als iemand (meestal de
echtgenoot) een opmerking maakte : als jullie alles hadden opgegeten was het
ook weg geweest, zoals nu, bij dat laatste kiepte ik dan heel demonstratief
het overschotje in de vuilbak.
Maar toen was toen en nu is nu, bij het ouder worden ben ik
ook slimmer (dat gezegde klopt dus echt) geworden en hoe meer ik me bekwaamde
in het koken hoe meer ik het belang van zo weinig mogelijk weggooien inzag.
DE kentering is gekomen in de laten jaren 90.
Op een terras aan de Schelde waren we vrienden tegengekomen,
van het één kwam het ander en we besloten die avond samen te koken en te eten.
De echtgenoot pikte thuis ons avondmaal dat al klaarstond op (fricandon met
kriekjes) en ik hielp de vriendin haar geplande koude schotel met aardappelsla
klaar te maken. Voor de aardappelsla had ik een halve ui nodig en toen de
vriendin zag dat ik de andere helft wou weggooien hield ze me tegen, deed het
diepvriesvak open en gaf me een plastiek zakje met de melding dat ik de halve
ui daarin moest doen bij de rest van de reeds diepgevroren uien.
Ik herinner me dat ik toen wat onnozel lacherig heb
geantwoord : Maar allez L voor een halve ui.
L keek me toen een beetje boos, verdrietig aan en antwoordde
: Het is duidelijk dat jij het nooit een hele week hebt moeten doen met 750 BF
( 18,59) voor jezelf en je 2 kinderen, geloof me dan knoop je op alle mogelijke
manieren de eindjes aan elkaar.
Wellicht één van de weinige ogenblikken dat ik met schaamrood
op mijn wangen en mijn mond vol tanden stond
het was een ommekeer in mijn
leven !
Ik kan nu nooit meer spruitjes en halve uien verwerken
zonder aan Mama en L te denken, ik hoop dat ze een beetje trots op mij is.
Deze Blog is dan ook aan Mama en Vriendin L. opgedragen.
Wat mogen jullie verwachten ?
Lekkere, makkelijk tips en tricks om de overschotjes van de
dag te verwerken.
Ik beloof mijn best te doen om elke dag mijn
restjesverwerkertip te delen met jullie.
Aangezien ik beter kan koken dan fotograferen en om eerlijk
te zijn vergeet ik het meer dan me lief is om een foto te nemen en ook omdat
een bord fotogeniek dresseren niet mijn sterkste kant is zullen de fotos niet
je dat zijn.
Als klein excuus durf ik aan te halen dat ik niet over oa
een warmtebrug en warmtekast beschik, flauw excuus wellicht maar dat is de
enige reden volgens mijn waarom het mij in het restaurant van zoonlief wel
lukte en thuis niet.
De schrik dat het eten na al dat gedresseer koud op tafel
komt is groter dan de zin voor esthetiek
.. of zoiets.
|