Inhoud blog
  • Kerstmis – Nieuwjaarsetentjes
  • Eitjes
  • Aardappelen
  • Welkom
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Restjes... zijn de bestjes
    Lekker, makkelijk restjes verwerken
    17-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom

    Inleiding


    Je hoort het de laatste tijd overal en het is niet echt een probleem van deze tijd maar we worden er ons nu wel meer en meer bewust van : ‘We gooien met z’n allen veel te veel eten weg’.

     

    Mensen van mijn generatie (°1959) zijn grootgebracht met het gegeven ‘dat er niets werd weggegooid’.

    Hoe dikwijls kregen we niet te horen als we ons bord niet leeg aten ‘er zijn zoveel kindjes (er werd toen een ander woord gebruikt maar ‘dat’ nu schrijven valt onder de noemer ‘racisme’, times ther are a changing) die niets te eten hebben’.

    Bij-de-hand-zijnde tieners durfden dan wel eens te antwoorden ‘zal ik dan mijn restje opsturen ?’

    Ik heb dat antwoord ook ooit 1-maal gegeven, dat was mijn slechtste antwoord ooit …..

     

    Mijn mama was een ‘restjesverwerker’, zij had immers de oorlog meegemaakt.

    Telkens wanneer er spruitjes op het menu stonden konden we er donder op zeggen dat we de volgende dag groentesoep hadden met groene, drijvende kometen.

    Ik snapte het nooit…. Na al de moeite die ze gedaan had om de soepgroenten in brunoise te snijden ruïneerde ze de soep met de in boter gestoofde spruiten toe te voegen, die dan in al hun lompe, vieze groene elegantie lagen te schitteren in de soep.

     

    Zoals het soms gaat in de verstandhouding tussen moeders en dochters beloofde ik mezelf om nooit maar dan ook nooit iets met restjes te doen.

    Mijn argument was jarenlang als iemand (meestal de echtgenoot) een opmerking maakte : ‘als jullie alles hadden opgegeten was het ook weg geweest, zoals nu’, bij dat laatste kiepte ik dan heel demonstratief het overschotje in de vuilbak.

     

    Maar toen was toen en nu is nu, bij het ouder worden ben ik ook slimmer (dat gezegde klopt dus echt) geworden en hoe meer ik me bekwaamde in het koken hoe meer ik het belang van zo weinig mogelijk weggooien inzag.

     

    DE kentering is gekomen in de laten jaren ’90.

    Op een terras aan de Schelde waren we vrienden tegengekomen, van het één kwam het ander en we besloten die avond samen te koken en te eten. De echtgenoot pikte thuis ons avondmaal dat al klaarstond op (fricandon met kriekjes) en ik hielp de vriendin haar geplande koude schotel met aardappelsla klaar te maken. Voor de aardappelsla had ik een halve ui nodig en toen de vriendin zag dat ik de andere helft wou weggooien hield ze me tegen, deed het diepvriesvak open en gaf me een plastiek zakje met de melding dat ik de halve ui daarin moest doen bij de rest van de reeds diepgevroren uien.

    Ik herinner me dat ik toen wat onnozel lacherig heb geantwoord : ‘Maar allez L voor een halve ui’.

    L keek me toen een beetje boos, verdrietig aan en antwoordde : ‘Het is duidelijk dat jij het nooit een hele week hebt moeten doen met 750 BF (€ 18,59) voor jezelf en je 2 kinderen, geloof me dan knoop je op alle mogelijke manieren de eindjes aan elkaar’.

    Wellicht één van de weinige ogenblikken dat ik met schaamrood op mijn wangen en mijn mond vol tanden stond… het was een ommekeer in mijn leven !

     

    Ik kan nu nooit meer spruitjes en halve uien verwerken zonder aan Mama en L te denken, ik hoop dat ze een beetje trots op mij is.

     

    Deze Blog is dan ook aan Mama en Vriendin L. opgedragen.



    Wat mogen jullie verwachten ?


    Lekkere, makkelijk tips en tricks om de overschotjes van de dag te verwerken.


    Ik beloof mijn best te doen om elke dag ‘mijn restjesverwerkertip’ te delen met jullie.


    Aangezien ik beter kan koken dan fotograferen en om eerlijk te zijn vergeet ik het meer dan me lief is om een foto te nemen en ook omdat een bord fotogeniek dresseren niet mijn sterkste kant is zullen de foto’s niet ‘je dat’ zijn.

    Als klein excuus durf ik aan te halen dat ik niet over oa een warmtebrug en warmtekast beschik, flauw excuus wellicht maar dat is de enige reden volgens mijn waarom het mij in het restaurant van zoonlief wel lukte en thuis niet.

    De schrik dat het eten na al dat gedresseer koud op tafel komt is groter dan de zin voor esthetiek….. of zoiets.





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 04/01-10/01 2016
  • 14/12-20/12 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs