Heeft U interesse in de plaatselijke geschiedenis, genealogie of heemkunde in en rond Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken?
Waarom dan geen lid worden van de heemkundige kring Ravensteyn vzw? U ontvangt 4 nummers van ons tijdschrift (samen 200pagina's info) per jaar en U krijgt korting op onze andere publicaties.
Stort 15,00 € als lidgeld of 20,00 € als erelidgeld op de bankrekening BE92 0682 0724 0123 van de heemkundige kring Ravensteyn vzw met vermelding van uw naam en (ere)lidgeld jaar.
Lokale geschiedenis en genealogie in Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken
01-02-2009
Nacht van de geschiedenis
Nacht van de geschiedenis- 24 maart 2009 in samenwerking met Davidsfonds
Koninklijke manufactuur De Wit
De zevende editie van De nacht van de geschiedenis heeft als thema van onder het stof Textiel en kleding zijn de rode draad doorheen dit evenement dat op verschillende plaatsen in Vlaanderen plaats heeft. Maar textiel is natuurlijk meer dan kleding. De Vlaamse wandtapijten staan voor ons hier in Mechelen in de kijker tijdens deze nacht van de geschiedenis.
Hoe werd het wandtapijt vervaardigd en hoe worden deze wandtapijten geconserveerd en gerestaureerd? Allemaal vragen waarop u tijdens de rondleiding een antwoord op krijgt. De rondleiding start om 18.30 of om 20 uur. Gidsen zullen ons rondleiden doorheen de zalen.
Inschrijven voor dit evenement in absoluut noodzakelijk! Dit kan op via telefoon op het nr. 015/ 51 73 53 of per e-mail: dfhever@hotmail.com (ook voor leden heemkundige kring).
Gelieve op te geven welk uur voor de rondleiding u kiest. Graag verwittigen vòòr 22 maart. Davidsfondsleden en leden van de heemkundige kring Ravensteyn betalen 8,00 niet-leden betalen 10,00.
U kunt het verschuldigde bedrag storten op de rekening 000-1119734-63 van Davidsfonds-Culturele Kring, 3191 Hever.
In aanloop naar deze nacht van de geschiedenis zouden we op zaterdag 21 maart 2009 de
Vlaamse wandtapijten voor de Bourgondische hertogen, Keizer Karel V en Koning Filips II gaan bekijken in kunsthal Sint-Pietersabdij te Gent.
Het Vlaamse wandtapijt behoort tot de meest succesrijke exportproducten uit onze geschiedenis. Vlaamse weefcentra zoals Brussel, Oudenaarde, Mechelen, Brugge en Doornik produceerden de prachtigste tapijten die vaak werden ontworpen door beroemde kunstschilders. De Bourgondische, Spaanse en Habsburgse vorsten waren grote verzamelaars van deze in alle opzichten spectaculaire en kostbare weefsels.
De tentoonstelling brengt een verbluffende collectie uit de 15de en 16de eeuw éénmalig bijeen.
Het zijn toptapijten uit Madrid, Spaanse kathedralen en beroemde Europese musea.
Diegenen die hiervoor interesse hebben om dit in groep met ons te doen kunnen dit laten weten op nr.: 015/ 51 73 53. De deelnemers krijgen dan de verdere info!
De heemkundige kring bedankt alle bevriende kringen die ons tiende stamboomweekend mee ondersteund hebben en dankt vanzelfsprekend ook alle bezoekers die ondanks het gure weer tijdens dit weekend een bezoek hebben gebracht aan de informatiestands en de fototentoonstelling in de Oude Pastorij. Afwezigen hadden eens te meer ongelijk.
Van de gelegenheid maken we gebruik om aan te kondigen dat de voorintekentermijn voor het boek "Op de schoolbanken" - een terugblik op 100 jaar klasfoto's in de scholen van Boortmeerbeek, Hever Schiplaken en Haacht-station - verlengd werd tot 6 december e.k.. De uitgave, waarin meer dan 150 klasfoto's werden opgenomen, daar waar mogelijk samen met de naamlijst van de personen die op de foto afgebeeld worden, wordt in beperkte oplage aangeboden aan de prijs van 8,00 euro voor leden van de heemkundige kring Ravensteyn (in orde met lidgeld voor 2008) en aan 12,00 euro aan niet-leden. Intekening kan gebeuren door overschrijving van het benodigde bedrag op rekening 068-2072401-23 van de heemkundige kring Ravensteyn vzw. De prijs voor het boek "Op de schoolbanken" is voortaan 12,00 euro voor leden en 15,00 euro voor niet-leden (voorlopig uitgeput) In de herfst van 2009 komt er een tweede druk.
De laatste dagen van
oktober betekenden ook de laatste dagen in het bestaan van de hoeve van
Ravestein, ook gekend als de naar de laatste landbouwexploitanten vernoemde hoeve Pluym..
De hoeve ging
tegen de vlakte. Eens behoorde deze pachthoeve tot de kern van een groot
domein.
De hoeve stond op één van de oudst bewoonde en bebouwde sites van onze
gemeente.
Ze overleefde de godsdienstoorlogen en Alva, doorstond de Franse Revolutie en
twee wereldoorlogen.
Ze betekende een broodwinning aan vele generaties pachters.
Ze kon echter niet op tegen "de vooruitgang en de moderne tijd".
Met het
verdwijnen van dit gebouw vermindert nog maar eens het reeds zèèr beperkt
aantal historische gebouwen die we rijk zijn.
Laatste overlevende van de bevrijders van het XXste konvooi overleden
Robert Maistriau, de laatste overlevende van de bevrijders van het Twintigste Konvooi (19 april 1943 op de spoorlijn Mechelen-Leuven te Boortmeerbeek) overleed in zijn woonst in Sint-Lambrechts-Woluwe op donderdag 25 september. Hij werd 87 jaar oud.. De laatste jaren liet zijn gezondheidstoestand het niet meer toe dat hij de herdenking van dit uniek feit, die telkens in april aan het Boortmeerbeekse station doorgaat, kon bijwonen.
De heemkundige kring Ravensteyn heeft een stand op
de jaarmarkt van Boortmeerbeek op zaterdag 27 september 2008 in Boortmeerbeek-dorp in de namiddag
op de 2de genealogische dag van de Semse op zondag 28 september 2008 van 10.00 tot 18.00 uur in d'Oude school, Damstraat 49, 1982 Weerde
op het 6de genealogisch weekend van het Genootschap voor Heemkunde van Herent op zaterdag 15 november 2008 van 13.00 tot 18.00 uur en zondag 16 november 2008 van 10.00 tot 18.00 uur in het gemeenschapscentrum De Wildeman te 3020 Herent
en natuurlijk op ons eigen 10de genealogisch weekend met als thema "Op de Schoolbanken" op zaterdag 22 november 2008 van 13.00 tot 18.00 uur en zondag 23 november 2008 van 10.00 tot 18.00 uur in de Oude Pastorij, Ravesteinstraat 22, 3191 Hever
Ravensteyn neemt dit jaar als kring niet deel aan de Open Monumentendag. Onze medebestuurslid Guido Smets werkt met zijn collectie Dijlevondsten mee aan de tentoonstelling "Archeologische Dijlevondsten" die doorgaat ten huize "Kriekerij" , Diepestraat 17, Hombeek op zondag 14 september 2008 van 10.00 tot 18.00 uur.
Zoals reeds vroeger vermeld organiseerde de heemkundige kring de afgelopen maanden een petitie met als doel het bekomen van een lokaal voor de kring in het thans verlaten kasteel Ravestein,dat kan dienen tot het beschikbaar stellen van de documentatie die de kring in zijn nu reeds meer dan twintig jarig bestaan heeft verzameld. Aan alle belangstellenden. De respons die onze petitie kreeg was overweldigend. Bijna 1.000 personen tekenden ons verzoekschrift.
Op 1 april achtten we dan ook de tijd gekomen om al deze handtekeningen aan de gemeentelijke overheid, aan het O.C.M.W. in het bijzonder over te maken met de volgende brief :
Heemkundige Kring Ravensteyn vzw
Boortmeerbeek
Boortmeerbeek, 01 april 2008.
Aan de heer Vital Op de Beeck
O.C.M.W.-voorzitter
van en te
3190 BOORTMEERBEEK
Geachte,
De belangstelling voor de locale geschiedenis zit overal in de lift.
Regelmatig krijgt het gemeentebestuur van studenten, amateur- en/of beroepsvorsers, toeristen en andere belangstellenden vragen om inlichtingen aangaande het heden en verleden van de gemeente en haar inwoners.
In de omliggende gemeenten hebben de diverse betrokken gemeentebesturen het belangingezien van een structurele opvang van deze geïnteresseerden en infrastructuur ter beschikking gesteld aan de plaatselijke heemkundige kringen om hun educatieve, geschiedkundige, genealogische, toeristische en andere dienstverlening aan de bevolking naar behoren te kunnen aanbieden zonder dat dit het gemeentebestuur op kosten jaagt qua personeel, tijdsgebruik e.d..
Zo stelt Haacht het oud-gemeentehuis van Wespelaar ter beschikking van HAGOK; Keerbergen stelt het domein van het Kasteel ter beschikking van de Botermolen; Kortenberg stelt de oude pastorij van Erps-Kwerps ter beschikking van de 4 locale heemkringen, Zemst stelt de Oude School van Zemst ter beschikking van de Semse; Sint-Katelijne-Waver stelt een deel van een oude wijkschool ter beschikking van Erf en Heem; Mechelen stelt een deel van het oude gemeentehuis van Hombeek ter beschikking van Hoembeka.
Ook onze heemkundige kring Ravensteyn ijvert reeds meer dan twintig jaar voor het verspreiden van de kennis over het plaatselijk verleden en alles wat daar mee samenhangt. De kring is dan ook geen ééndagsvlieg in het verenigingsleven. In die periode heeft de kring al meermaals bewezen iets te kunnen presteren. Uitgifte van talrijke brochures en boeken, organisatie van tal van evenementen en herdenkingen. Tevens werd er in de loop der jareneen aanzienlijk archief opgebouwd, dat evenwel door het ontbreken van een aangepast lokaal niet toegankelijk gesteld kan worden voor de vele belangstellenden.
Ravestein heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van onze gemeente. Wijlen Emile de Meester de Ravestein heeft bij zijn testamentaire schenking op 20 maart 1885 bepaald dat zijn kasteel en domein ter beschikking moest gesteld worden aan de inwoners van de gemeente. Naast de sociale rol, die Ravestein de afgelopen 100 jaar altijdgespeeld heeft, kan het ook in de geest van het legaat een kennisverspreidende rol spelen. Emile de Meester de Ravestein heeft zijn leven lang een zeer ruime belangstelling gehad voor archeologie, geschiedenis, . De beide zijvleugels van het kasteel heeft hij trouwens zelf nog aan het voorvaderlijk kasteel laten aanbouwen om zijn musée de Ravestein en collecties in onder te brengen.
Met het in gebruik nemen van de nieuwe rust- en verzorgingsinstelling komt het kasteel Ravestein vrij. Het zou ideaal zijn dat de heemkundige kring, die naar het domein genoemd is, een plaats kon krijgen in een beperkt deel van het kasteel.
Dit kan o.i. gemakkelijk gerealiseerd worden, zonder enige last of hinder te bezorgen aan de verdere herbestemming van het kasteel of deze te hypothekeren, in een deel van een zijvleugel van het kasteel, met name de vroegere TV-zaal van het kasteel (kant dorp), die volledig van de rest van het kasteel kan worden afgescheiden. Er is een buitendeur die er toegang tot verleent en de enige binnendeur die in verbinding staat met de rest van het kasteel kan worden afgesloten.
Door het organiseren van een petitie onder de bevolking, onder de leden van en de geïnteresseerden in de heemkundige kring binnen en buiten de gemeente en ook bij de familie de Meester weten we dat zeer velen onze vraag genegen zijn.
Op relatief korte tijd hebben ruim 920 mensen spontaan hun steun uitgesproken voor onze vraag. De ondertekenaars zijn afkomstig uit alle wijken van de gemeente en uit alle lagen van debevolking,hetgeen aantoont dat er wel degelijk nood is aan een dergelijk initiatief, zoals dat al jaren bestaat in het omliggende.
Wij denken dan ook dat de gemeente Boortmeerbeek de unieke kans die zich thans aanbiedt, niet mag of kan laten liggen om ook binnen onze gemeente een aangepasteinfrastructuur ter beschikking te stellen van de plaatselijke heemkundige kring.
Hoogachtend,
Namens de heemkundige kring Ravensteyn vzw,
Jan PeetersGeorges Wouters
Ook aan het gemeentebestuur werd de petitie bezorgd.
Ondertussen kregen we als antwoord van het O.C.M.W. dat ze welwillend tegenover onze vraag stonden de voorzitter in het bijzonder doch dat eerst de resultaten van een haalbaarheidsstudie dienden te worden afgewacht.
De TIENDE editie van ons jaarlijks genealogisch weekend gaat dit jaar door op zaterdag 22 en zondag 23 november 2008.
Dit jaar is het thema : OP DE SCHOOLBANKEN
Ter voorbereiding van dit thema is de kring op zoek naar alle mogelijke klasfotos uit Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken, genomen in al de plaatselijke scholen tussen 1880 en 2008.
Kan U ons één of meerdere exemplaren bezorgen en/of weet U wie op deze fotos afgebeeld staat, geef dan een seintje aan :
Frans JACOBS, Kwaenijkstraat 40, Hever (015/51.11.88)
Vital OP DE BEECK, Sijsjeslaan 1, Schiplaken (015/61.42.39)
Guido SMETS, Peter Benoitstraat 21, Hever (015/51.39.05)
Georges WOUTERS, Pachthofstraat 51, 3191 Hever (015/51.25.35)
U krijgt Uw klasfotos gegarandeerd binnen de 48 uur onbeschadigd terug. We hoeven er alleen een scan van te nemen. Dit beschadigt de foto in generlei mate. Indien U ons namen kan noemen van diegenen die op deze klasfotos voorkomen, des te beter.
Met Uw medewerking wordt de tiende uitgave van ons genealogisch weekend eens te meer grandioos!
Wij danken U nu reeds voor Uw zeer gewaardeerde hulp,
In het boek Wielerparels uit de regio Haacht komen de profrenners aan bod uit negen gemeenten, waarvan Haacht zon beetje het middelpunt is. Zo zal u in dit boek de profrenners terugvinden uit de hoofdgemeenten Haacht Keerbergen Tremelo Rotselaar Herent Kampenhout Boortmeerbeek Bonheiden en Putte.
U zal in dit boek de mooie prestaties terugvinden van de renners die u vroeger hebt aangemoedigd en die u met hun overwinningen deden juichen.
Lode Anthonis - Maurice Croon - Roger De Coninck - Willy Derboven - Jos De Schoenmaecker - Frans De Wolf (den Bojé) - Richard Everaerts - Jules Geens - Marcel Goossens (den Tuup) - Alfons Hendrickx - Staf Hermans - Jos Huysmans - Raymond Impanis - Victor Jacobs - Marcel Laurens - Alfons Lauwers - Frans Loyaerts - Louis Nackaerts - Jef Scherens (Poeske Scherens) - Jan Storms - Alfons Sweeck - Willy Van den Eynde - Benjamin Van Itterbeeck - Willy Vekemans - Frans Verbeeck - Marc Verbeeck - Evert Verbist - Pé Verhaegen (+ zoon Pol) - Jos Wouters - Ludwig Wynants
Het boek bevat verder nog extra hoofdstukken, waarin onder meer de kampioenen van België in de Jeugdreeksen (Mathieu Maes (Boortmeerbeek)- Walter Naegels - Herman Vander Merken (Boortmeerbeek)- Jozef Scherens) en de veldrijders van Baal-Tremelo (Sven Nys - Niels Albert - Kipcho Volckaerts aan bod komen. Ook aan wijlen sportdirecteur Florent Van Vaerenbergh en het thans niet meer verreden Wielercriterium van Rijmenam werd de nodige aandacht besteed.
De uitgave van Wielerparels uit de regio Haacht wordt verzorgd door de Haachtse Geschied- en Oudheidkundige Kring (HAGOK) vzw. Auteur : Jozef HAMELS
Michel Wuyts, wielersportverslaggever VRT, schreef het voorwoord.
PRIJS Voorintekenprijs (tot 1 mei 2008): 16 (+ evt. 4 verzendingskosten) Prijs vanaf 1 mei 2008: 20 (+ evt. 4 verzendingskosten) De lijst met voorintekenaars wordt achteraan in het boek opgenomen.
De voorstelling van het boek zal plaats vinden op zaterdag 21 juni 2008 om 9.30 u. in de parochiezaal achter de kerk van Winksele-Delle en dit ter gelegenheid van de 8ste VOETBAL- en WIELERBEURS
Geinteresseerden kunnen een intekenformulier of bijkomende inlichtingen bekomen bij Jozef Hamels 016/60.73.33 of via e-mail
jozef.hamels@telenet.beDit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken
of intekenen via het intekenformulier op www.hagok.be
De belangstelling voor de locale geschiedenis zit overal in de lift. In de omliggende gemeenten hebben diverse gemeentebesturen het belang hiervan ingezien en infrastructuur ter beschikking gesteld van de locale heemkundige kringen. Zo stelt Haachthet oud-gemeentehuis van Wespelaarter beschikking van HAGOK, Keerbergen stelt het domein van het Kasteel ter beschikking van de Botermolen, Kortenberg stelt de oude pastorij van Erps-Kwerps ter beschikking van de 4 locale heemkringen, Zemst stelt de oude school van Zemst ter beschikking van de Semse, Sint-Katelijne-Waver stelt een deel van een oude wijkschool ter beschikking van Erf en Heem, Mechelen stelt het oude gemeentehuis van Hombeek ter beschikking van Hoembeka.
Ook onze heemkundige kring Ravensteyn ijvert reeds meer dan twintig jaar voor het verspreiden van de kennis over het plaatselijk verleden en alles wat daar mee samenhangt. In die periode heeft de kring een aanzienlijk archief opgebouwd dat evenwel door het ontbreken van een aangepast locaal niet toegankelijk kan worden gesteld voor belangstellenden.
Binnenkort komt het kasteel de Ravestein vrij door het in gebruik nemen van een nieuw rusthuis. Ravestein heeft steeds een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van onze gemeente. Emile de Meester de Ravestein heeft bij zijn testamentaire schenkingop 20 maart 1885 bepaald datzijn kasteel en domein steeds moest ter beschikking gesteld worden van de inwoners van de gemeente.
Het zou dan ook ideaal zijn dat de heemkundige kring, die naar het domein Ravestein genoemd is, aldaar zijn plaats kon krijgen in een beperkt deel van het gebouw.
Woont U in Boortmeerbeek, Hever of Schiplaken, onderschrijf dan met ons deze vraag en teken de bijgaandepetitie. Laat ook Uw familieleden en vrienden meetekenen.
U kan ook via de mailknop onze petitie steunen door een mail te zendenIk (naam+adres) ondersteun de vraag van de heemkundige kring Ravensteyn naar een lokaal in kasteel Ravestein.
U kan ons het petitieblad ingevuld ook terugbezorgen als pdf via de mailknop op deze weblog of op het volgende adres:
Heemkring Ravensteyn vzw,
p/a G. Wouters, Pachthofstraat 51, 3191 Hever
De heemkundige kring Ravensteyn vzw dankt U bij voorbaat.
Driënnegentig jaar geleden was Schiplaken tot twee maal toe de plaats waar Belgische en Duitse troepen hevig slag leverden. Van 24 tot 26 augustus 1914 probeerden Belgische troepen een eerste maal zoveel mogelijk Duitse troepen staande te houden om aan andere fronten hun strijdmakkers te ontlasten. Dit gebeurde ten koste van vele Belgische slachtoffers. Tussen 27 augustus en 11 september, datum van de tweede slag trok het gros van de Belgische troepen zich richting Antwerpen terug. Tussen 9 en 13 september werd op aansturen van de Franse opperbevelhebber een offensief gelanceerd in onze streken. Eens te meer was het de bedoeling zoveel mogelijk Duitse strijdkrachten te immobiliseren opdat deze niet richting Frankrijk (slag aan de Marne) zouden kunnen opmarcheren.
Niet alleen de militairen telden talloze slachtoffers in hun midden, ook de Schiplakense bevolking had heel wat te lijden onder de gevechten, zowel op materieel als lichamelijk gebied. Verschillende gebouwen werden zeer zwaar beschadigd. Bvb. de kerk, de pastorij en het kasteel Terlinden. Enkele inwoners verloren het leven door represailles van de Duitse invaller.
Op zondag 26 augustus 2007 wordt in en rond de kerk H. Familie eens te meer deze Slag van Schiplaken herdacht en wordt nogmaals gewezen op het zinloze van elke oorlog.
Zoals elk jaar wordt er om 10.00 uur een herdenkingsmis gehouden. Daarna volgt een bloemenhulde op het oorlogskerkhof. De herdenking wordt opgeluisterd door het parochiekoor, de harmonie De Eendracht en de aanwezigheid van vele delegaties van oud-strijdersbonden en andere vaderlandslievende verenigingen.
Iedereen is van harte uitgenodigd op deze herdenking!
15 JULI 1852: BLIKSEMINSLAG OP DE KERKTOREN VAN HEVER MET NOODLOTTIGE GEVOLGEN
Pastoor Petrus Van der Auwera noteerde:
"Op 15 juli 1852 omtrent 6 uren namiddag heeft het vuer des hemels gevallen sijnde op den toren der kerck, is den toren gans afgebrand en gebarsten, de 2 klokken in stukken gesprongen en gebarsten, den beffroi tot kool verbrand. Omtrent 8 uren 's avonds de drij brandspuyten van de statie van Mechelen ter hulp gesneld sijnde, is het vuer seffens overmeesterd geworden"
Dit zou niet de laatste maal worden dat de kerk door blikseminslag getroffen wordt: In augustus 1994 herhaalt de geschiedenis zich. De kerktoren wordt door bliksem getroffen met een bescheiden brandje tot gevolg. Gelukkig is het vuur vlug bedwongen en kan de schade binnen de perken gehouden worden.
De blikseminslag met de er op volgende brand in 1852 bracht wel de reeds jaren gevraagde uitvoering van een vergroting van de kerk in een stroomversnelling. De toren moest toch afgebroken worden.
(uit: de Onze-Lieve-Vrouw-kerk te Hever, een uitgave van de heemkundige kring Ravensteyn, 1996.) (19de eeuwse tekening van J.F. Mardulyn)
Een (ere-)lid klom in zijn pen: de memoires van Achiel Selleslach
VROEGER IS VOORBIJ
Het levensverhaal van Achiel Selleslach
Een (ere-)lid van de heemkundige kring Ravensteyn klom enige tijd geleden in zijn pen.
Achiel Selleslach,geboren en getogen in Hever-Schiplaken, die steeds zeer actief geweest is in het verenigingsleven, eerst in zijn geboortedorp, daarna ook in de rest van Vlaanderen, blikt in zijn driedelige memoires terug op zijn lange niet altijd rimpelloos verlopen levensweg in de culturele sector.
Deel1: Uit het verste verleden (1927-1963).
In dit eerste deel vertelt de auteur zijn persoonlijke ervaringen uit zijn jeugd in het landelijke Hever-Schiplaken. Hij blikt terug op zijn collegetijd en de oorlogsperikelen, zijn belevenissen in zijn eerste beroep aan den ijzeren weg,het pionierswerk bij de scouts, de kritische geest van Fonske van t Deurp in Het Hele Dorp, het verenigingswerk voor volwassenen, zijn eerste stappen in de wereld met de bijhorende verhuis van het dorp naar de stad.
Het werd een indringende getuigenis van een eerste doorleefde cultuurshock, een indrukwekkend tijdsdocument.
Deel 2: Mijn jaren bij het Davidsfonds (1964-1975)
Een voor velen onbekend gebleven verhaal over de diepe crisis in het Davidsfonds in de zeventiger jaren van de vorige eeuw.
Met de waarheid werd in de officiële geschiedschrijvingvan de beweging mèèr dan een loopje genomen. De auteur geeft in dit deel een waarheidsgetrouwe weergave van de interne spanningen en scherpe meningsverschillen in de beweging, zoals hij ze van op de eerste rij meemaakte en ook pijnlijk onderging. Gelukkig kreeg hij steun van de basisbeweging en niet in het minst van uit zijn geboortedorp.
Voor het eerst wordt hier een boekje opengedaan over de meest sombere periode uit het Davidsfondsverleden.
Deel 3: Met recht van spreken (1975-1988)
Hierin vindt de lezer een helder overzicht van zijn verder turbulent beroepsleven.
Als gangmaker van de B.V.V.O. (Bond van Vormings- en Ontwikkelingsorganisaties), de eerste koepelorganisatie op pluralistische grondslag,zette hij menig nieuw initiatief op de sporen. Eén ervan dat ook vandaag nog weerklank vindt is de regionale televisie.
Jammer genoeg werd Achiel voor de tweede maal het slachtoffer van sinistere manipulaties binnen zijn werkomgeving en stond hij na 13 jaar trouwe dienst op straat.
De waarheid heeft ook in deze afrekeninghaar rechten.
Pas verschenen: een boek over Vlaams-Brabantse tuinen en parken, waaronder enkele uit onze gemeente
In de reeks cahiers van Monumenten en Landschappen verscheen deel nr. 14, Historische tuinen en parken van Vlaanderen, inventarius Vlaams-Brabant, het Hageland en Noordoosten van Vlaams-Brabant.
Hierin worden voor Boortmeerbeek, Hever en Schiplaken de volgende parken en tuinen behandeld:
Audenhoven (pp. 73-75) hof ter Hoye (pp. 76-77) de villa Van Gorp (p. 78) Ravestein (pp. 79-82) pastorij van Hever (pp. 83-85) ter Biest (huis dr. Coen) (pp. 86-87) Popuilierenhof (pp. 88-89) villa Van Horenbeeck (pp. 90-91) Trianon (pp. 92-94) Bunselhof (pp. 95-96) Gottendijs (pp. 97-100) Schiplaken (pp. 101-108)
Ook buurgemeenten zoals Haacht, Wespelaar, Tildonk, ... komen aan bod.
Technische specificaties van het boek: D/2007/3241/015 ISBN 97890-403-0264-0
Formaat: 21 x 29,7 cm (DIN A4) Aantal pagina's: 334 pp. + 391 kleurenillustraties Papier: kunstdruk Galerie Art Silk 135 g/m² Afwerking: garengenaaid gebrocheerd Prijs: 45 euro
Besteladres: via een erkende boekhandel of
Agentschap RO-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed (t.a.v. mev. Diane Torbeyns), Koning Albert II-laan 19 (bus 3) - 1210 Brussel, (02) 553 16 13 - Fax (02) 553 16 05 - Rekeningnummer 091-2206040-95 of via mail: DianeP.torbeyns@rwo.vlaanderen.be