Nacht van de Geschiedenis
maandag 8 november 2021 om 20 uur
in de Oude Pastorij.
Van kip op zondag tot chicken tikka massala
Stoere klassiekers met een stevige moderne saus!
Onze culinaire tradities sedert de seventies
Spreker : Eddie Niesten
De spreker is verbonden aan het Centrum Agrarische Geschiedenis in Leuven. Hij publiceerde diverse boeken over België, de Belgische landbouw en gastronomie en geeft lezingen rond deze thema's.
Amper vijf decennia hebben zowat een revolutie teweeggebracht in onze eettradities. Niet alleen werden de keuzemogelijkheden onnoemelijk veel breder, internationaler en gevarieerder. Ook de hele 'context' van en rond eten is enorm veranderd. Bereidingswijzen, (voor)oordelen en eten als sociale belevenis wijzigden grondig. Voor de ene al meer dan de andere, maar tegelijk zowel in de dagelijkse keuken als aan de feestdis. En dan hebben we het nog niet over alle mogelijke rages die ons overspoelden, de ene al meer een blijver dan de andere.
Omkijken in verwondering dus, zoals dat geldt voor andere maatschappelijke tradities, die soms veel meer met eten te maken hebben dan we geneigd zijn te denken. Met een kritisch oog ook, want misschien moeten wij noodgedwongen onze tradities gaan toetsen en aanpassen aan diverse uitdagingen die zich overal ter wereld aandienen. En daartoe zijn er zeker al aanzetten, zoals nieuwe (?) tradities bewijzen.
Een interactieve lezing waaraan gegarandeerd alle toehoorders (jong en oud) hun steentje kunnen bijdragen. Ten slotte zullen we pas de juiste culinaire keuzes kunnen maken als we het recente verleden kennen. Om met plezier de tanden in te zetten, dus!
Organisatie : Davidsfonds Hever & Schiplaken, heemkring Ravensteyn en Vl@s
Toegang: 10 euro
Leden: 8 euro
|